понеделник, 4 февруари 2013 г.

Бананов пай






Банановият пай е обичан и предпочитан зимен десерт. Казвам зимен, тъй като сладкиша е доста калоричен и е със сезонен плод. Обикновено се прави с готово карамелизирано кондензирано мляко. Аз ви предлагам още един вариант, ако нямате такова. Може да си направите вкусната карамелена смес сами. Опитайте и да ви е сладко!




Продукти за основата


150 г чаени бисквити ванилия
75 г полутечно масло
5 с.л. шоколадови пръчици


Продукти за шоколадовия пласт

100 г натурален шоколад
100 мл течна неподсладена сметана
20 г масло


Продукти за карамела

200 г захар
100 г масло
300 мл течна неподсладена сметана

2 банана за пълнежа


Продукти за глазурата

150 мл течна неподсладена сметана
2 с.л. захар
1 ванилия
1 банан
30 г стопен шоколад








Приготвяне

* Смелете бисквитите в блендер. Разбъркайте ги добре с маслото и шоколадовите пръчици. Направете основа и борд от бисквитените трохи като ползвате тортена форма, покрита с хартия за печене. Добре притиснете основата с пръсти за да споите максимално добре бисквитите. Непременно охладете около 30 минути преди да преминете по-нататък в изпълнението на рецептата.

* За шоколадовия пласт сложете всички продукти в малка тенджерка и загрейте на слаб огън. Разбъркайте добре докато получите гладък крем. Може да направите това и в MW фурна. Излейте шоколада върху бисквитената основа докато е още леко топъл. Отново приберете в хладилника за да се стегне и шоколада. През това време направете карамела.

* За карамела карамелизирайте първо захарта до златисто. Добавете маслото и карамелизирайте на среден огън докато получите хомогенна смес като непрекъснато бъркате.  В началото сместа може да ви се стори като пресечена, тъй като започва да се отделя водата от маслото, но след известно време се получава гладък карамел.

* Загрейте добре сметаната за карамеления пласт. Това е задължително, защото ако я сипете студена в горещия карамел ще се получи топлинен шок, има голяма опасност от кипене и от изгаряне. Затова я сгорещете добре и чак след това я излейте при карамела. Въпреки, че е гореща бъдете внимателни, знаете как болезнено изгаря карамела. При прибавянето на сметаната сместа отново може да стане като пресечена, особено, ако ползвате растителна сметана. Бъркайте на среден огън докато се изпари водата в сметаната и получите гладък крем. Оставете карамела да се охлади, но не напълно. Още леко течен го излейте върху шоколадовия пласт. На този етап не е нужно да охлаждате отново сладкиша. Върху карамеловия крем нарежете на едро двата банана.

* Прехвърлете сладкиша в тортена чиния, отстранете ринга и внимателно издърпайте хартията. Може да оставите дъното на формата, може и да я махнете. Преценете сами. Ако ползвате само ринг като ограничител, може да направите целия сладкиш направо в тортената чиния.

* За глазурата разбийте на сняг сметаната със захарта и ванилията и гарнирайте небрежно сладкиша. Топнете резенчета банан в стопения шоколад и ги забодете в сметаната. С останалия шоколад напръскайте тънки ивици.

* Съхранявайте сладкиша в хладинлика, но преди поднасяне го извадете на стайна температура поне 30 минути за да се отпусне карамела. В противен случай ще е много трудно да го отрежете. Режете с горещ подсушен нож.

* Може да направите пая в тортена форма със стандартен размер. Така ще получите по-тънък  и фин сладкиш. Аз ползвах само разтегателен ринг и направих сладкиша с големина около 22 - 24 см. Така пластовете станаха малко по-високи. Преценете сами как предпочитате. И последно - специално за този сладкиш горещо препоръчвам млечна сметана. Надявам се, че ще ви допадне и този вариант на прословутия бананов пай. А тук може да видите колко е лесно с готово мляко. Както и основата с шоколадовите пръчици, която ми хареса. Е, няма шоколадов слой, но със сигурност ще е чудно. Заслужава си да обърнете внимание. Още веднъж, да ви е сладко!

<




.

55 коментара:

  1. Любимите ми банан,шоколад,сметана и карамел .... и всичко в еднно :)))) Страхотно предложение Йоли!

    ОтговорИзтриване
  2. Йоли, това изглежда страшно вкусно. А видът му... Да те е жал да го хапнеш.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Йоли, имам кондензирано мляко, би ли споделила как да процедирам-направо от кутията,или някаква допълнителна обработка му е нужна?Ще ти бъда много благодарна! ВИЛИ

    ОтговорИзтриване
  4. Този пай явно е много вкусен.
    И много красив.
    Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  5. Йоли, това е истинско бананово съвършенство! Много ми харесва рецептата, а снимките приканват да си взема парченце!

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря ви много. Рецептата е много известна,винаги се прави с бисквитен блат и карамелено мляко.Наскоро някъде из нета видях бисквитения блат примесен с шоколадовите пръчици.Много ми хареса външния вид и го взаимствах.Пак преди време в Good Food,мисля,че беше преди година, прочетох подобен домашен пълнеж за този пай вместо карамеленото мляко.Импровизирах,защото не си спомням продуктите и пропорциите.И се получи ... това,което четете тук.На нас ни хареса.Ще се радвам,ако и вие го опитате.

    ОтговорИзтриване
  7. Ето тук може да видите как изливат лякото направо върху бананите.Както и основата с шоколадовите пръчици,която ми хареса.Прочетете и рецептата,може да ви допадне повече.Далеч по-лесно е,няма шоколадов пласт и е с готово мляко.Заслужава си да и обърнете внимание.

    http://www.sprinklebakes.com/2013/01/deep-dish-banoffee-pie.html

    ОтговорИзтриване
  8. Ахх, Йоли..Покрай теб и това което виждам сега, ще проям сладко, да знаеш!:) Основата изглежда пръхкава, хрупкава вкуснотийка.И всичко останало..алеле..

    ОтговорИзтриване
  9. Ами какво да кажа...Малко ще е! И аз съм правила някакав вариант на банофи пай, и аз сама съм си правила от високомаслено мляко дулче де лече, но както винаги твоето предложение е уникално. Да го измислиш, да подсигуриш подходящите продукти, да го направиш, да го снимаш, да го представиш по най-великолепния начин, да го препоръчаш с точните мерки и количества, това го можеш само ти, Йоли! Да, всички ние интерпретираме нещата,който както умее, но истинският творец си ти! И да се присъединя и аз към препоръката: нека по-рядко правим сладки неща, но да ги правим с хубави продукти, в случая - животинска, млечна сметана. Благодаря ти за цялата добронамереност, която излъчваш!

    ОтговорИзтриване
  10. Течна неподсладена сметана ще рече такава за готвене ли? Много ми хареса и искам да го направя. Ще стане ли и със сладкарска (подсладена)? Благодаря.
    Поздрави, Илияна

    ОтговорИзтриване
  11. Изкусителка такава!Пак прелестен десерт,представен магнетично!С пожелание за слънчев и ползотворен ден! :)

    ОтговорИзтриване
  12. Наистина е зимен десерта, Йоли! С толкова вкусни и все сладки продукти, с този богат вкус и аромат, който се носи до тук даже, няма как да е иначе! Превъзходно предложение, както винаги и както само ти умееш да ни представиш!
    Благодаря ти за новата идея, мила! Аплодисменти!
    Поздрави и много усмивки!

    ОтговорИзтриване
  13. SugarFree
    Йоли, от къде да намеря млечна сметана? С какво е по-различна от другите? Те нали са животинска и растителна в кутии с различен % масленост, а тази каква е?

    ОтговорИзтриване
  14. Още веднъж благодаря на всички.Наистина сега му е времето на този сладкиш,през зимата.

    Относно сметаната.За целия сладкиш,освен за глазурата може да се ползва течна готварска сметана.За отгоре сметаната трябва да е такава,която да може да се разбива.С други думи,сладкарска.Съвсем умишлено не съм написала подсладена сметана.Не,че не може да я ползвате,просто ще стане много сладко с нея.Но ако обичате по-сладичко няма никакъв проблем да ползвате подсладена сметана.

    Каква е разликата между млечна и растителна сметана?Лично за мен е огромна.Бих направила съпоставка между маргарин и масло,ей толкова е голяма разликата.Едната е истински млечен продукт,а другата се прави от растителна мазнина.На всяка кутия сметана,независимо от марката пише в съдържанието дали е растителен продукт или млечен.А маслеността си е масленост.Има я и при двете,това не бърка нещата.Тъй като млечната сметана е доста по-скъпа от растителната всички ние,аз също,ползваме по-често растителна.Но наистина има десерти,които са по-хубави с млечна.Като пример бих дала два такива десерта - Крем брюле или пък Пана кота.Е,че как да станат хубави с растителна?Просто е невъзможно.Не,че не може,просто рязко се влошава качеството на десерта.Пак ще повторя,все едно да сравним маргарин с масло.Сами преценете каква сметана да купите,напълно разбирам високата цена на млечната.За съжаление не винаги ни е по джоба.

    ОтговорИзтриване
  15. SugarFree

    Благодаря ти, Йоли!
    След лучника и царевичните питки мисля да избробвам това бананово изкушение :)
    Отново благодаря! Сърдечни прегръдки от Бургас ;) най-добрият град за живеене в България :)

    ОтговорИзтриване
  16. Йоли, страхотна нова презентация на "Банофи пай"/ поне за мен/. Изглежда страхотно, ще пробвам скоро предложението ти. Интересно ме е как ще стане карамеленото мляко, не съм правила по този начин ...ползвам "Сгушенка".Благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване
  17. Здравей, Йоли!

    Банановия пай изглежда превъзходно. Нямам търпение да го приготвя и да го опитаме в къщи. В рецептата споменаваш, че може да се използва и готово подсладено карамелизирано мляко, вместо домашно приготвен карамел. Днес видях в един мисля, че руски магазин "Сгущеное варьоное молоко" или нещо такова. Видях, че в рецептата за "Новогодишна торта" има снимка на същото карамелено мляко. Искам да попитам мога ли да използвам него вместо карамеления пласт и ако да трябва ли нещо да му прибавям или направо от кутията да го го излея върху шоколадовия пласт без да преминава термична обработка и съответно една кутия достатъчна ли е?
    Отново Ти Благодаря за прекрасните рецепти, които споделяш с нас и за вниманието, което ни отделяш чрез ценните си съвети.
    Приятна Вечер :-)

    ОтговорИзтриване
  18. Благодаря ви отново.Много се радвам,че ви хареса този сладкиш.

    Пак ще повторя,че в оригинал банановия пай се прави с готовото карамелено кондензирано мляко.С нищо няма да го смесвате,просто го размажете върху бисквитената основа и му слагайте бананите отгори и глазурата. Прикачила съм линк към рецептата,някъде към края е.Там ще видите как направо изливат млякото от консервата,даже е и по-рядко от това,което се продава в руските магазини тук.Така че,тичайте до магазина,купувайте мляко и запретвайте ръкави.Това е много по-лесно от моето предложение,а и не по-малко вкусно.Една кутия е напълно достатъчна. Аз просто исках да ви предложа един вариант,ако се затрудните с намирането на мляко в магазините или пък не ви се излиза ... както на мен в момента в този дъжд.И понеже времето е гаднико днес,подсладете си душата.Да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  19. Много Благодаря за изчерпателния отговор. Обещавам да напиша отзиви, когато приготвя сладкиша.

    Приятен Следобед :-)

    ОтговорИзтриване
  20. За жалост моят не се получи.Спазвах стъпките,но в близкия магазин нямаше чаени бисквити,а само закуска и ги замених.
    Отделно карамеления крем стана много рядък,може би не го изчаках достатъчно.
    Въпреки моето кулинарно излагане,което споделих искам да поздравя Йоли за всички уникални рецепти,които качва тук,и за начина,по който вдъхновява и неидеални домакини като мен :)

    ОтговорИзтриване
  21. Великолепно бананово вълшебство, гарнирано с карамел и шоколад:)
    Един разкошен зимен десерт, който ще стопли и най-измръзналата душица:)
    А снимките ти са наслада за очите Йоли!

    ОтговорИзтриване
  22. Благодаря от сърце на всички.Много сте мили.Ще се радвам да пробвате.

    ОтговорИзтриване
  23. може ли да бъда твоя съседка?

    ОтговорИзтриване
  24. Ех, че си сладка! Така ме усмихна рано рано. Ти като приятелката ми Ели, която казва "искам да съм портиер във вашата кооперация", че все си го черпя аз портиера бай Георги. Благодаря ти много.

    ОтговорИзтриване
  25. Йоли, отдавна не съм ти "гостувала" - страхотни неща си приготвила.
    Харесах рецептата за свинско, апетитните гризини, но този пай е невероятен!
    Много аромат и вкус, събрани великолепно и представени неустоимо въздействащо.
    Сърдечни поздрави и хубава нова седмица, Диана

    ОтговорИзтриване
  26. Благодаря ти Диди, аз пък се влюбих в камамбера,който си направила днес.Изключителен е!

    ОтговорИзтриване
  27. Искам да поясня ,че обяснението за карамеловия пласт трябва малко да се коригира.Когато смесих захарта водата и маслото наведнаж ,не се получи нищо.Повторно опитах като този път първо карамелизирах захарта и после добавих маслото и впоследствие горещата сметана и така мисля че стана.
    Иначе рецептата е много интересна.

    ОтговорИзтриване
  28. Много,много ти благодаря.Веднага ще корегирам рецептата,мисля,че си напълно права.Може би при мен затова стана по-трудно и по-бавно хомогенизирането на крема.Благодаря ти отново,много е логично обяснението ти и ще е полезно за всички.Обичам хора като теб,винаги се вслушвам в тях.Така само мога да науча още нещо.Страхотно!

    ОтговорИзтриване
  29. Здравей, Йоли. Много ми харесват вкусотиите, които твориш! Не веднъж съм изпробвала твои рецепти и са се получавали страхотно.
    Утре ще правя този пай за един рожденик, но искам да си изясня нещо- бисквитения блат се слага във форма, покрита с хартия за печене. Но къде е хартията- на дъното или на стените? И още нещо- не се ли разтрошава парчето при рязане? Надявам се на скорошен отговор.
    Поздрави,
    Илияна

    ОтговорИзтриване
  30. Ох,Иилиянка... ти хубаво се надяваш на скорошен отговор,но аз от два дена изобщо не съм сядала на компютъра.Едва сега сварвам,много бях заета.Извини ме,сигурно наистина вече е много късно.Все пак да ти кажа - слагам хартия само на дъното,просто един кръг отрязвам.Стените нямат проблем.След като се стегне маслото в бисквитения блат от студения хладилник е лесно да се издърпа хартията.Внимателно,разбира се.Но и да остане на дъното не е беля.Понякога я оставям,просто си режа парчетата,а тя си седи отдолу.За да отлепиш ринга отстрани можеш да си помогнеш с нож.И не се троши блата.Маслото го държи.Особено ако е фино смлян на трохи изобщо не се троши.Ако е на по-едно може да се поотчупи това онова,но е малко,няма страшно.Това е.Да се надяваме,че ще се получи хубав сладкиш.Да му е сладко на рожденика и не само на него.Благодаря ти.

    ОтговорИзтриване
  31. Ами да късно е, аз го направих сутринта и почти е изяден вече :) Аз не сложих хартия за печене никъде и реших да натроша бисквитите на ръка- чаените са много меки и лесно се раздробяват. Получиха се парченца съответно. Естествено, страшно много се трошеше и на вид е една каша, а не парче, но пък вкусааааа- ммммм чудесен е. Особено карамела. За първи път правя Дулсе де лече и се получи страхотен крем- с хубав кафяв цвят, много сладък (може би другия път с 2/3 ч.ч. захар), аромат на масло и идеална консистенция- изобщо не се втвърди от хладилника, но така ми хареса повече. Сметаната сякаш не ми стигна обаче- хем сложих 200 мл. И бисквитите бяха недостатъчни- добавих още някъде между 50 и 100 гр. Правих го във форма 24 см. Както и да е, стана страшно вкусно, дулсе-то ми е фаворит вече- ще го използвам и за други рецепти. Благодаря за корекцията на начина на приготвянето му! :)
    Поздрави,
    Илияна ;)

    ОтговорИзтриване
  32. Илиянче,въпреки късния ми отговор ти благодаря от цялото си сърце,че го направи.И още повече,че въпреки малките ти неволи сте го харесали.Да ви е сладко на всички.

    ОтговорИзтриване
  33. Йоли, Йоли, вълшебнице със златни ръце и душа! :) Пак ще ти се доверя и вече не знам за кой път ще приготвям твоя вкусотия. Замислила съм това бананово блаженство за имения ден на любимия в края на седмицата. Стискай ми палци да се справя. Само ме е яд, че няма да мога да отдам нужното внимание с публикация в блога ми, а много искам... Освен ще се надявам да се завърти покрай мен някой с фотоапарат, защото моят се счупи... Ако ли не, поне 1 снимка ще направя с телефона и ще ти я изпратя лично.
    До скорооо! И ако има нещо неясно, ще потормозя с въпроси.
    Хубава вечер, Йолиии! :)

    ОтговорИзтриване
  34. Сладурана.Стискам палци,много ги стискам даже.Успех,честит имен ден на именика и да ви е сладко.

    ОтговорИзтриване
  35. Йолииии, успях, успях! :) Всички го харесаха, че и по две парчета им отрязах. Похвалиха ме, а аз ти предавам благодарности, че отново направи празника ни по-вкусен и запомнящ се! Да си жива и здрава, все такова вдъхновение за всички ни! :)
    Нямах особено желание за снимки, затова съвсем скромно го снимах. Исках да ти покажа какви ги забърках:
    http://gigata.snimka.bg/cooking/moite-vkusotiiki.215217.31856317
    http://gigata.snimka.bg/cooking/moite-vkusotiiki.215217.31856320
    http://gigata.snimka.bg/cooking/moite-vkusotiiki.215217.31856314 .
    Желая ти прекрасна вечер и всичко най-добро - и на теб, и на цялото ти семейство! :)

    ОтговорИзтриване
  36. Изобщо не съм се съмнявала,Гери.По-хубав бананов пай не можеше да стане,браво на теб!Благодаря ти от сърце за доверието и милите думи.Да ви е сладко на всички!

    ОтговорИзтриване
  37. Отговори
    1. Благодаря ти. Радвам се, че ти хареса пая. Наистина е много вкусен. Ще ми е приятно да го опиташ.

      Заповядай в сайта ми yoli.bg, тъй като тук няма повече да публикувам нови рецепти. Благодаря ти!

      Изтриване
  38. Здравейте, направих всичко, като следвах стриктно рецептата. За моя жалост и разочарование карамелът изобщо не стегна и се изложих пред гостите. Разтече се като лава кейк. Видях, че не стегна в градилника, дори и след една нощ, но все пак имах надежда до края... Можете ли да ми кажете каква би могла да е причината? Предварително Ви благодаря.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей и от мен. Първо искам да ти благодаря за доверието и за добрия тон. Много често хората се ядосват, ако не им се получи някоя рецепта и държанието им веднага се променя. Знам, че има разочарование и затова наистина ти благодаря за отношението.

      Карамелът зависи само и единствено от варенето и съответно от гъстотата му. Сладкарите го правят с термомерти, но за жалост аз нямам. Затова мога само да се опитам да опиша каква трябва да е гъстотата му. Например при мен стана по-гъст отколкото тябваше. При този пай карамела трябва леко да се разтича. Но аз го поизтървах, варих го повече време и после го рязах с горещ нож, защото беше твърд. Е, не много, но не се и разтичаше. Така че, ако решиш някой път так да опиташ, вари го още мъничко. Иначе бих ти препоръчала да си купиш готово карамелено мляко от руските магазини. Супер е и ще стане чудесен сладкиш. Благодаря ти още веднъж.

      Изтриване
  39. Аз ти благодаря за отговора, наистина не го варих много, защото мислех, че ще се сгъсти като изстине. Продължавам да търся 10- те перфектни рецепти за торти, надявайки се, че най- накрая моят мъж ще остане доволен.

    ОтговорИзтриване
  40. Прекрасен сладкиш! Дали мога да го направя с ягоди?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Татяна. Много се радвам, че ти хареса сладкиша. Ще се радвам да го опиташ.

      Мисля, че с ягоди няма да е подходящо. Целият този карамел в рецептата не кореспондира добре с ягодите. Всъщност карамела най-си подхожда към банани, круши или ябълки. Може би и сливи. Сладкишът е и доста тежък като, но пък е ужасно вкусен. Разбира се, ако искаш опитай и с ягоди. В крайна сметка всичко е само и единствено въпрос на вкус. Благодаря ти за доверието.

      Изтриване
  41. За жалост въобще не ми хареса. Прекалено сладък,а и от карамеленият пласт не съм доволна!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз съжалявам, че не ти е харесал сладкиша. Определено е много сладък, но то просто няма друг начин с тези продукти. Това е доста тежък сладкиш, не на всеки се харесва. Благодаря ти, че опита. Весели празници!

      Изтриване
  42. Вече няколко пъти го приготвям с подсладено кондензирано мляко и винаги резултата е отличен. Бърз, лесен и вкусен сладкиш. Благодаря за страхотната рецепта. Но с твоите рецепти никога нямам провал. Поздрави. Боряна

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти от сърче, Боби. Много се радвам, че ти харесва този вариант. На много хора им е тежък и прекалено сладък. Но и аз като теб мисля, че е сполучлива рецептата. Благодаря ти отново! Много си мила!

      Изтриване
    2. Здравейте, Йоли :) Дали се добавя нещо към подсладеното кондензирано мляко?
      Приготвих продуктите за този бахофи пай, но се притеснявам, че това мляко реално няма от какво да се сгъсти ..

      Изтриване
    3. Майче, привет. Много късно получавам коментара ти, извини ме. Има някакъв проблем с блогър, не получавам навреме известията, много съжалявам.
      За кое мляко говориш? Няма мляко в рецептата, само сметана.

      Изтриване
  43. Туко що го направих. Нещо тофифито ми е малко рядко, но надявам се да стегне . Нямам търпение да го пробвам.
    Благодаря ти Йоли за прекрасната рецепта.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз се надявам да стегне. Но мен ако питаш, тофифито е най-хубаво като се разтича леко в сладкиша. Надявам се да ти хареса. Благодаря ти, че опита!

      Изтриване