понеделник, 18 февруари 2013 г.

Свинско с лучен сос





Не съм фен на готовите сухи супи, сосове и бульони, но харесвам един лучен сос на фирма Knorr. Приятелката ми Зоя често ми го носеше от Германия. Допадаше ми заради сладкия му вкус, аромата и парченцата лук. Разбира се, нямам представа от технологията на правенето му, но едно е сигурно - лукът в него е сушен. В това лично за себе си съм убедена. Защото само сушеният лук има този характерен аромат и вкус. Както и сладостта, получена от захарите, които се концентритат при сушенето му. Отдавна не съм го вкусвала и затова реших да опитам да направя домашен лучен сос. Резултатът беше изключително вкусен, ястието много лесно за приготвяне и недостатъчно като количество .... толкова бързо изчезна от трапезата. Ще се радвам да опитате и вие. Да ви е сладко!



Продукти за 4 порции

400 г свинско бон филе
сол и черен пипер на вукс
брашно за овалване
1 с.л. масло
1 с.л. зехтин


Продукти за соса

1 ч.ч. сушен лук
150 мл бяло вино
сол на вус
вода за разреждане
1 ч.л. масло
1 ч.л. нишесте - ако е нужно
балсамов оцет или редукция








Приготвяне

* Нарежете месото на медальони и го овкусете със сол и черен пипер. Оваляйте ги в брашно. Това ще спомогне за по-доброто запечатване на месото, както и за уплътняване на соса.

* Загрейте маслото и зехтина и запържете за кратко месото. Месото е много крехко, не го пържете прекомерно дълго. По 30 - 40 секунди от страна са напълно достатъчни. Извадете изпърженото месо в чиния.

* В същата мазнина сипете лука и веднага разбъркайте. Той прегаря много бързо, трябва само да се зачерви, а това става буквално за секунди. Угасете всичко с виното и оставете да поври малко за да се изпари остротата на алкохола. Долейте толкова вода, колкото сметнете за нужно. Сами определете плътността на соса така, както ще ви хареса най-много. Ако искате по-голямо количество сос добавете 1 ч.л. нишесте, размито в малко студена вода и доразредете с още вино или вода. Намалете огъня, посолете и оставете соса да покъкри няколко минути. Към края на готвенето сложете месото в соса. Гответе още 2 -3 минути. Накрая добавете маслото.

* Сервирайте медальоните топли, поляти с лучен сос и мъничко балсамов оцет или редукция. Да ви е сладко!








.

17 коментара:

  1. Apesar de não entender nada de sua língua, adorei seu blog!

    Sandra Bylaardt - Brazil

    ОтговорИзтриване
  2. Йоли, толкова апетитно звучи и изглежда !!!
    Ако ме открехнеш и откъде взимаш сухия лук?
    Прегръдка и хубаво настроение!

    ОтговорИзтриване
  3. Santa Gastronomia, благодаря ти от сърце! В случая чуждият език не е никаква пречка. Кулинарията наистина е без граници. Да ти е сладко!

    Дани,много вкусно стана,непременно опитай.Сушен лук има на много места,този го купих от Карфур на зеленчуковия щанд,където са сушените подправки.Има го в зеленчуковите магазини,в тези за подправки и сушени плодове,както и на пазарите.Предполагам,че и в другите големи вериги супермаркети ще се намери.Заслужава си наистина.Благодаря ти мила.

    ОтговорИзтриване
  4. Тъкмо мислех да се включа и вече Йоли е обяснила! Сушените подправки в Карфур са много хубави. Не е реклама! Там например има и сушен праз, но не става за конкретната рецепта, има и сушена хвойна. Сушената подправка за дивеч например е много хубава и непрекъснато я подарявам на приятелки с мъже-ловджии!

    ОтговорИзтриване
  5. Прекрасно изглежда това ястие и задължително трябва да се опита.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Точно така,страхотни са всички сушени неща в Карфур.Аз и пащърнак си купих,опитайте го непременно и него.

    Илианка,мерси мила.

    ОтговорИзтриване
  7. Че е вкусно, не се съмнявам, щом ти си го приготвила и поднесла, Йоли, но пък при теб може да е и толкова фотогенично месото. :)

    ОтговорИзтриване
  8. Йоли, заинтригува ме с това сосче. Карфур ми е близо ще си взема от този сушен лук и ще се поглезим и ние ;))

    ОтговорИзтриване
  9. Обожавам проста и здрава храна. Такава - с три продукта! Разбира се - качествени и истински. Има нещо от Жак Папен в рецептата, той има такива ястия. Между другото, аз едва сега откривам Жак Папен. Обожавам да гледам ръцете му, малко поизкривени от многото работа. Такива бяха и ръцете на Караян. Дано на теб, като на музикант, тези мои наблюдения, не ти звучат нелепо! Както и всеки път - оставам с огромно уважение към теб, Йоли. Заради креативността! Думата, въпреки че е чужда, най-добре отразява нещата. Благодаря, че правиш делника ни по-цветен! Ана

    ОтговорИзтриване
  10. Много сочно и ароматно ястие,поднесено както умее Йоли-с апетитна красота! :)

    ОтговорИзтриване
  11. Една чудесна рецепта за подобен вид меса!
    Бон филето винаги ми е било деликатно за приготвяне и веднага си записвам рецептата:)
    Така изглежда неустоимо вкусно и сочно!
    Поздрави Йоли!

    ОтговорИзтриване
  12. Задължително ще опитам свинското с лучения сос, изглежда много вкусно. Йоли, ще се радвам да предложиш ястие със сушен пащърнак. :)

    ОтговорИзтриване
  13. Благодаря ви отново, момичета. Марианка, ползвам го в супи, яхнии и ястия със сос.Просто е много ароматен,подправя всичко много хубаво.Няма как да има определено ястие само с него.Пащърнакът е просто добавка.

    ОтговорИзтриване
  14. Благодаря Ви за вкусните предложения. Всичко е поднесено с толкова финес и красота,а изпробвайки някои от вашите рецепти се оказаха и доста сполучливи Поздрави. Веси

    ОтговорИзтриване
  15. И аз ти благодаря Веси.Много си мила.Ще се радвам да продължиш да пробваш нещата,които публикувам тук.Не всичко е по вкуса на всички,но пък все ще се намери по нещичко за всеки.Да ви е сладко на вас у дома.

    ОтговорИзтриване
  16. Скъпа, Йоли!

    Толкова вкусни изглеждат тези месца, че направо нямам търпение да си ги приготвя. В края на рецептата пише медальоните да се полеят с балсамов оцет или с редукция. Извинявай за глупавия въпрос, но ако може дя ми обясниш какво означава редукция, за щото незнам.
    Моите уважения за всичко, което твориш тук :-)

    ОтговорИзтриване
  17. Много ще са радвам да опиташ ястието.На нас много ни хареса,дано и на теб ти допадне.

    Балсамовата редукция е всъщност изврял оцет до гъстота на сос.Концентриран е като вкус ,но е много мек и ароматен.Често се сервира с плодове или сладолед,освен солени неща.Даже на опаковките има и такива снимки.Можеш да го откриеш без проблеми във всички големи вериги супермаркети.В малки шишенца е,може да пише Балсамов крем или сос на него.Заслужава си да го опиташ,купи си.

    ОтговорИзтриване