понеделник, 18 февруари 2013 г.

Свинско с лучен сос





Не съм фен на готовите сухи супи, сосове и бульони, но харесвам един лучен сос на фирма Knorr. Приятелката ми Зоя често ми го носеше от Германия. Допадаше ми заради сладкия му вкус, аромата и парченцата лук. Разбира се, нямам представа от технологията на правенето му, но едно е сигурно - лукът в него е сушен. В това лично за себе си съм убедена. Защото само сушеният лук има този характерен аромат и вкус. Както и сладостта, получена от захарите, които се концентритат при сушенето му. Отдавна не съм го вкусвала и затова реших да опитам да направя домашен лучен сос. Резултатът беше изключително вкусен, ястието много лесно за приготвяне и недостатъчно като количество .... толкова бързо изчезна от трапезата. Ще се радвам да опитате и вие. Да ви е сладко!



Продукти за 4 порции

400 г свинско бон филе
сол и черен пипер на вукс
брашно за овалване
1 с.л. масло
1 с.л. зехтин


Продукти за соса

1 ч.ч. сушен лук
150 мл бяло вино
сол на вус
вода за разреждане
1 ч.л. масло
1 ч.л. нишесте - ако е нужно
балсамов оцет или редукция








Приготвяне

* Нарежете месото на медальони и го овкусете със сол и черен пипер. Оваляйте ги в брашно. Това ще спомогне за по-доброто запечатване на месото, както и за уплътняване на соса.

* Загрейте маслото и зехтина и запържете за кратко месото. Месото е много крехко, не го пържете прекомерно дълго. По 30 - 40 секунди от страна са напълно достатъчни. Извадете изпърженото месо в чиния.

* В същата мазнина сипете лука и веднага разбъркайте. Той прегаря много бързо, трябва само да се зачерви, а това става буквално за секунди. Угасете всичко с виното и оставете да поври малко за да се изпари остротата на алкохола. Долейте толкова вода, колкото сметнете за нужно. Сами определете плътността на соса така, както ще ви хареса най-много. Ако искате по-голямо количество сос добавете 1 ч.л. нишесте, размито в малко студена вода и доразредете с още вино или вода. Намалете огъня, посолете и оставете соса да покъкри няколко минути. Към края на готвенето сложете месото в соса. Гответе още 2 -3 минути. Накрая добавете маслото.

* Сервирайте медальоните топли, поляти с лучен сос и мъничко балсамов оцет или редукция. Да ви е сладко!








.

19 коментара:

  1. Apesar de não entender nada de sua língua, adorei seu blog!

    Sandra Bylaardt - Brazil

    ОтговорИзтриване
  2. Йоли, толкова апетитно звучи и изглежда !!!
    Ако ме открехнеш и откъде взимаш сухия лук?
    Прегръдка и хубаво настроение!

    ОтговорИзтриване
  3. Santa Gastronomia, благодаря ти от сърце! В случая чуждият език не е никаква пречка. Кулинарията наистина е без граници. Да ти е сладко!

    Дани,много вкусно стана,непременно опитай.Сушен лук има на много места,този го купих от Карфур на зеленчуковия щанд,където са сушените подправки.Има го в зеленчуковите магазини,в тези за подправки и сушени плодове,както и на пазарите.Предполагам,че и в другите големи вериги супермаркети ще се намери.Заслужава си наистина.Благодаря ти мила.

    ОтговорИзтриване
  4. Тъкмо мислех да се включа и вече Йоли е обяснила! Сушените подправки в Карфур са много хубави. Не е реклама! Там например има и сушен праз, но не става за конкретната рецепта, има и сушена хвойна. Сушената подправка за дивеч например е много хубава и непрекъснато я подарявам на приятелки с мъже-ловджии!

    ОтговорИзтриване
  5. Прекрасно изглежда това ястие и задължително трябва да се опита.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Точно така,страхотни са всички сушени неща в Карфур.Аз и пащърнак си купих,опитайте го непременно и него.

    Илианка,мерси мила.

    ОтговорИзтриване
  7. Че е вкусно, не се съмнявам, щом ти си го приготвила и поднесла, Йоли, но пък при теб може да е и толкова фотогенично месото. :)

    ОтговорИзтриване
  8. Йоли, заинтригува ме с това сосче. Карфур ми е близо ще си взема от този сушен лук и ще се поглезим и ние ;))

    ОтговорИзтриване
  9. Обожавам проста и здрава храна. Такава - с три продукта! Разбира се - качествени и истински. Има нещо от Жак Папен в рецептата, той има такива ястия. Между другото, аз едва сега откривам Жак Папен. Обожавам да гледам ръцете му, малко поизкривени от многото работа. Такива бяха и ръцете на Караян. Дано на теб, като на музикант, тези мои наблюдения, не ти звучат нелепо! Както и всеки път - оставам с огромно уважение към теб, Йоли. Заради креативността! Думата, въпреки че е чужда, най-добре отразява нещата. Благодаря, че правиш делника ни по-цветен! Ана

    ОтговорИзтриване
  10. Много сочно и ароматно ястие,поднесено както умее Йоли-с апетитна красота! :)

    ОтговорИзтриване
  11. Една чудесна рецепта за подобен вид меса!
    Бон филето винаги ми е било деликатно за приготвяне и веднага си записвам рецептата:)
    Така изглежда неустоимо вкусно и сочно!
    Поздрави Йоли!

    ОтговорИзтриване
  12. Задължително ще опитам свинското с лучения сос, изглежда много вкусно. Йоли, ще се радвам да предложиш ястие със сушен пащърнак. :)

    ОтговорИзтриване
  13. Благодаря ви отново, момичета. Марианка, ползвам го в супи, яхнии и ястия със сос.Просто е много ароматен,подправя всичко много хубаво.Няма как да има определено ястие само с него.Пащърнакът е просто добавка.

    ОтговорИзтриване
  14. Благодаря Ви за вкусните предложения. Всичко е поднесено с толкова финес и красота,а изпробвайки някои от вашите рецепти се оказаха и доста сполучливи Поздрави. Веси

    ОтговорИзтриване
  15. И аз ти благодаря Веси.Много си мила.Ще се радвам да продължиш да пробваш нещата,които публикувам тук.Не всичко е по вкуса на всички,но пък все ще се намери по нещичко за всеки.Да ви е сладко на вас у дома.

    ОтговорИзтриване
  16. Скъпа, Йоли!

    Толкова вкусни изглеждат тези месца, че направо нямам търпение да си ги приготвя. В края на рецептата пише медальоните да се полеят с балсамов оцет или с редукция. Извинявай за глупавия въпрос, но ако може дя ми обясниш какво означава редукция, за щото незнам.
    Моите уважения за всичко, което твориш тук :-)

    ОтговорИзтриване
  17. Много ще са радвам да опиташ ястието.На нас много ни хареса,дано и на теб ти допадне.

    Балсамовата редукция е всъщност изврял оцет до гъстота на сос.Концентриран е като вкус ,но е много мек и ароматен.Често се сервира с плодове или сладолед,освен солени неща.Даже на опаковките има и такива снимки.Можеш да го откриеш без проблеми във всички големи вериги супермаркети.В малки шишенца е,може да пише Балсамов крем или сос на него.Заслужава си да го опиташ,купи си.

    ОтговорИзтриване
  18. Защо горчи сосът от виното? Втори опит правя и все се заричам и все нещо ме грабва... защо йоли, при теб горчеше ли?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, Нина, много съжалявам, че се е получило така. Не е възможно да е от виното. То може да накиселява или да ве е хубаво на вкус, ако е по-нискокачествено вино, но не и да нагарча. Според мен белята е в запържването на лука, както и на брашното, което се е отделило от месото в мазнината. Наистина шушеният лук бързо прегаря, а и брашното също. Не трябва дълго да се пържи. Мисля, че там е проблемът. Благодаря ти, че опита, въпреки разочарованието.

      Изтриване