понеделник, 4 март 2013 г.

Портокалов кекс






Едно бързо, лесно и сочно кексче, докато не е минал сезона на портокалите.



Продукти

60 г меко масло
180 г захар
2 яйца
125 мл прясно мляко
60 мл прясно изцеден портокалов сок
настъргана кора от 1 портокал
ванилия
160 г брашно
1 равна ч.л. бакпулвер
щипка сол
80 г цели орехови ядки

портокалово сладко за глазиране








 
Приготвяне

* Разбийте маслото със захарта, добавете яйцата, а след това млякото и портокаловия сок. Подправете с настърганата кора и ванилия. Накрая сипете брашното, предварително примесено и пресято с бакпулвера и солта. Сложете ореховите ядки и разбъркайте.

* Сипете тестото във форма за кекс, намазана с масло и поръсена с брашно. Загрейте фурната на 180* и изпечете кекса за около 35 - 40 минути. След като сте пекли половин час може да покриете кекса с парче алуминиево фолио за да не прегаря отгоре. 

* След като кекса се охлади напълно го намажете с портокалово сладко и сервирайте. Ако нямате такова, просто го поръсете с малко пудра захар. Да ви е сладко!









.

60 коментара:

  1. Много сочен и ароматен ми се вижда този кекс.
    Момчетата вкъщи ще му се зарадват, когато го направя.Поздрави и приятен ден.

    ОтговорИзтриване
  2. Йолинка, от тук усещам аромата на това кексче :)каква подстрекателка и чаровница си ни ти :)
    Силна прегръдка от мен миличка :*

    ОтговорИзтриване
  3. Много сочен този кекс, Йоли!
    Точно ей такъв ми харесва, а не сух и ронлив!

    ОтговорИзтриване
  4. Със сигурност е много ароматен-усещам го и аз....
    Хубав ден,Йоли!

    ОтговорИзтриване
  5. Наистина е много сочно кексчето, Йоли! Това за мен е най-важното качество за един кекс!
    Поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
  6. Йоли, много ароматен и влажен кекс :)
    Прегръдки и хубаво настроение!

    ОтговорИзтриване
  7. Определено е изкушение за сетивата - вкус, аромат, визия... Чудесен е, Йоли, обожавам портокалови сладкиши!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  8. Момичета, знаете ме, че не съм хич по кексовете. И аз като Пепи харесвам само някои кексове ... по-сочнички така да се каже.Този е такъв,нежен е като консистенция и не е сух.Много лесно се прави,виждате,че няма кой знае какви обяснения в рецептата.Ще се радвам,ако го опитате.Благодаря ви.

    ОтговорИзтриване
  9. Изглежда много апетитно с това портокалово сладко !

    ОтговорИзтриване
  10. Идва ми точно по поръчка,виртуална компания за кафенцето в момента!Пухкав,ароматен,неустоим!
    С пожелание за хубаво,пролетно настроение,Йоли! :)

    ОтговорИзтриване
  11. Много го обичам - вкусен, ароматен и сочен. :)

    ОтговорИзтриване
  12. Диди,Роси,Евка,благодаря ви момичета.

    ОтговорИзтриване
  13. Many thanks for this great recipe. We managed to get it but it felt superb: -)
    I have a web log through food meals average Joe if you happen to engaged. I have a blog with cake recipes myself if you are interested. You can find it at http://recipes-for-food.com/

    ОтговорИзтриване
  14. Супер е този кекс :)
    Пробвах го и него :)

    ОтговорИзтриване
  15. Направих два варианта - кекс и мъфини, за да раздам за Задушница.
    Страхотна рецепта. И в двата варианта е много вкусно.
    Това е новата ми любима рецепта.

    ОтговорИзтриване
  16. Благодаря ви,че пробвахте кекса.Много се надявах да ви хареса.Е,вече съм щастлива.Да ви е сладко.

    ОтговорИзтриване
  17. Превъзходен кекс! Направих го във форма за мъфини и стана просто великолепен! Ароматен, сладък, вкусен, и изключително лесен. Напълних формичките около 2/3, защото очаквах кекса да бухне, но при мен не се надигна много. Това грешка в изпълнението при мен ли е, или по принцип не се вдига много? Ралица

    ОтговорИзтриване
  18. Точно така, Рали, не се надига кой знае колко. Това е маслен кекс и това е причината, която го отличава от обикновените кексове с олио. Маслото го прави по- тежък, но много нежен и пръхкав. Много ти благодаря, отново и отново.

    ОтговорИзтриване
  19. Привет,Йоли :)
    Направих този уникален кекс и смея да твърдя,че е един от най-хубавите,които съм опитвала! Но исках да те питам - дали тази смес ще може да се направи като блатове за торта? Два блата от тази смес и млечен или портокалов крем с украса от портокали и портокалови корички. Дали ще се получи? Благодаря ти за прекрасните идеи :)
    Петя

    ОтговорИзтриване
  20. Е как няма! Браво Петя!!!!Великолепна идея даваш не само на мен,а и на всички читатели.Страхотно ще стане,много вкусно.Само,ако решиш леко сиропирай блатовете.Най-добре с нещо с портокалов вкус за да си останем верни докрай.Благодаря ти отново,с нетърпение чакам да кажеш каква торта се е получила.

    ОтговорИзтриване
  21. направих кекса,даже още е във фурната,но самото тесто ми се стори..течно,така ли трябва да бъде,брашното е 160г,нали?надявам се да е станал,ще пиша

    ОтговорИзтриване
  22. Да,така е.Това е много лек кекс и ...малък, не става голям.Дано ти хареса,ще се радвам.Проверявай с клечка дали е изпечен и това е всичко.Благодаря,че опита.

    ОтговорИзтриване
  23. Здравей Йоли. Много, много ти харесвам блога и изобщо готвиш страхотни неща! Направих кексчето - по мое мнение стана малко по-сухо, отколкото очаквах, но според мен това се дължи на някаква моя грешка в приготвянето. За щастие имах портокалово сладко, с което го намазах и стана много хубав. Мъжът ми и кумът ни много го харесаха :) Сега правя шоколадовото кексче и ще пиша там утре като имам отзиви от дегустаторите вкъщи! Рали

    ОтговорИзтриване
  24. Здравей,Йоли :)
    За вчерашния празник направих тортата с тази рецепта за кекса и пастървата ти с билков сос- всичко стана страхотно!
    На тортата сложих млечен крем,пак по твоя рецепта.Само един проблем имаше - направих блатовете малко дебели,което утежни тортата ноо... си я хапнахме :)
    Ако може бих искала да ме посъветваш със следващата ми торта,която ще бъде за Коледа,но исках да направя пробно,за да не се излагам пред родата хаха.. Бих искала да е някоя лека торта с такъв крем,който да издържи на фондан,защото искам да направя коледна украса с него. Благодаря предварително! :)
    Петя

    ОтговорИзтриване
  25. Благодаря ти Рали.Радвам се,че опита кекса.Може би малко повече си го пекла и се е поизсушил.Но той е такъв,тъй като е с маасло.Ако беше с олио щеше да стои влажен.Обаче аз не съм фена на сладкишите с олио и много рядко го ползвам.Но можеш следващият път да го направиш с олио.Благодаря ти отново.

    ОтговорИзтриване
  26. Много се радвам,Петя.Благодаря ти.За торта с фондан точно от моите кремове бих ти препоръчала този на торта Династия.Просто ти трябва здрав,плътен крем,който да не разводни фондана.Дано ти хареса,успех.

    ОтговорИзтриване
  27. Здравей, Йоли!Ще може ли да се замени прясното мляко с кисело , че не ми се ходи до магазина?
    Ива

    ОтговорИзтриване
  28. Че може ами,как да не може!Давай с айрян. Ако имаш случайно някаква тебна сметана можеш да я поразредиш с малко вода и ето ти прясно мляко.Но и с айрян ще е супер.давай смело.

    ОтговорИзтриване
  29. az napravix keksa no ne6to mi stana jilav ina4e na vkys e ynikalen mojebi ne sam slojila to4nite proporci

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ох, незнам мила. Може би при печенето е станал фал, няма как да си объркала пропорциите. Благодаря ти, че опита. Ще се радвам да не се отказваш и да опиташ пак.

      Изтриване
  30. Аз ли нещо обърках, но 160 г брашно не ми стигнаха. Е, добавих още, сложих малко стафиди и орехи и стана прекрасно. Благодаря!
    Теодора

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Теди. Много се радвам, че ти хареса кекса. Няма значение какво се е объркало или не. Важен е резултата накрая и доволните, които са си похапнали. Незнам защо не ти е стигнало брашното. Толкова си е, тестото е рядко, това е кекс с малко брашно. И той не става особено голям, малък е. Брашното е 160 г за да има повече влага в кекса. Сигурно ти се е сторило редичко и затова си добавила още. Но наистина няма никакво значение. Много, много ти благодаря и честита пролет.

      Изтриване
  31. утре правя тройна доза стана страхотен

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ехаа!! Много ти благодаря! Супер ме зарадва! Вярно, кексът става малък и бързичко се изяжда. Давай с тройна доза!

      Изтриване
    2. Привет! Вчера изпробвах рецептата, но под формата на мъфини. Единствената грешка, която допуснах беше, че направих половин доза - изядоха се още топли. Благодаря много! :)

      Изтриване
    3. О! Много, много ти благодаря! Толкова се радвам, че са ви харесали кексчетата. Да са ви сладки на всички!

      Изтриване
  32. Здравей, Йоли. Толкова ми хареса рецептата, че от няколко дни ме сърбяха ръцете. Вчера го направих, но за съжаление не ми се изпече никак добре вътре. Отвън беше перфектен. Кажи ми, моля те на какво може да се дължи? Искам да го направя отново. Мерси.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ох, милата ми. Много, много съжалявам да чуя това. Този кекс е с много малко брашно, доста е влажен. Точно това го прави нежен и не му позволява да изсъхне. Само печенето е причината. Трябвало е да го печеш по-дълго време, може би. Да не отваряш вратата на фурната поне до двайстата минута. А после, ако прегаря отгоре да го покриеш с фолио и да го доизпечеш. Това е, просто това е от тежките теста, изискват по-дълго печене. Благодаря ти, че опита, въпреки несполуката.

      Изтриване
  33. Здравей, Йоли!
    Кексът е супер на вкус, но имам същия проблем както и при лимоновия кекс от книжката "Сладки ноти". Получи се някак сбит, като клисав, сякаш няма достатъчно въздух и тестото е тежко. Пресях брашното два пъти, млякото затоплих до телесна температура, яйцата със стайна температура, маслото на водна баня. Пекох на 180 градуса с вентилатор, в средата на печката, 40 минути и още 20-25 минути с алуминиево фолио... Къде могат да се объркат нещата освен в печенeто? Въпреки проблемите, и двата кекса са невероятни и ще ги правя докато се получат както трябва :)))

    ОтговорИзтриване
  34. Здравей Павлинче. Много ти благодаря, радвам се, че опита кекса, въпреки, че не е станал според очакванията ти. Абсолютно никъде не бъркаш, такива са и двата кекса. Много са различни от това, което сме свикнали да наричаме "кекс". Брашното е много малко като количество, спрямо в нормалните кексове. Кексът наистина става леко сбит, няма много възкух, но това е маслено тесто. Трябва да е тежко, но крехко и фино. Ако не е такова значи наистина не се е получило добре. Изобщо не сезанимавай да пресяваш брашното, аз никога не го правя. Нито пък вадя яйцата и млякото на стайна температура. Хич не му придиряй толкова. Но точно този кекс за мен е много по-добър от лимоновия от книгата. Лимолоният наистина става сбит, но той е много особен и като рецепта странен е. Портокаловият категорично трябва да стане ронлив, много маслен, крехък и нежен като структура. Без много въздух в него, права си: тежък трябва да е. Но пак казвам, ако не е така, значи наистина не се е получил. Пиши ми, ще се радвам да споделиш по-точно. И отново много ти благодаря.

    ОтговорИзтриване
  35. Благодаря ти за бързия отговор, Йоли! Мисля, че е горе-долу както го описваш, но имам съмнения понеже досега съм правила все кексове с олио и това са ми първите с масло, различно се получава. Все пак мисля да пробвам с малко по-ниска температура следващия път и ще споделя дали има разлика ;) Още веднъж, поздравления за прекрасния сайт и страхотните рецепти и снимки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Йоли, направих кекса отново, и този път се получи наистина перфектен - точно както го описваш. По-тежък е определено, но не и клисав. Проблемът е бил в моята печка - с вентилатор на 180 градуса се изпича по-бързо отвън и вътре остава глетав. Пекох пак с вентилатора, но по-дълго време на 150 градуса и на по-долно ниво. Чувствам, че до утре кексът ще е изчезнал вече :) Благодаря ти за съветите ;) Продължавай да ни радваш с прекрасните си рецепти :)))

      Изтриване
    2. Ейй, малко се успокоих, Павлинче. Много се радвам, че се е получил добре кекса. Но още повече, че не се отказваш, въпреки, че не се получи предния път. Това е просто супер! Благодаря ти, много, много ме зарадва!

      Изтриване
  36. Здравейте! Имайки много портокали попаднах на Вашата рецепта. Получават ми се нещата обикновено и нямам притеснения да опитвам. Този път обаче.. аз ли нещо не прецених големината на формата или самата смес беше малко, не знам, но не ми се получи толкова въздушен и лек, както при други кексове. Някак си и беше по-течен преди да го сипя във формата.Но пъксе получи по-сочен, което е голям плюс. Не сложих и ядките, може би има значение, не ги обичат моите у дома. Следващият път ще опитам с двойна доза, ще го метна на 180 градуса и вентилатор и към края ще намаля малко температурата за да не го прегоря. Благодаря за рецептата! Имам още много портокали, чак е чудя какво да ги правя... Светлана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти от сърце, Светле! Много се радвам, че ти се е получил хубав кекса. Не се чуди, той си е много малък. Виж му продуктите, само 160г брашно има. И точно така, тестото трябва да е по-течно от обикновен какс. Това го прави влажен, не изсъхва. Благодаря ти още веднъж! Имам една много вкусна портокалова тарта, погледни и рецептата, ако искаш.

      Изтриване
  37. Може ли вместо с портокали да се направи с лимони?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, разбира се, че може! Ще стане много свежо и вкусно. И с мандарини ще стане чудесно. Само бих намалила лимоновия сок. 60 мл е много за този плод, ще стане доста кисело. Сложи 1 с.л. лимонов сок, а останалото количество, което е зададено като портокалов сок замени с прясно мляко. Просто малко му увеличи количеството, това е.

      Благодаря ти, ще се радвам, ако кекса ти хареса.

      Изтриване
  38. Йоли, в момента кексът се пече, но искам да те питам - когато изстине, добре ли е да го залея с разтопен шоколад. Щом го направя, ще ти пиша. Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, май късно ти отговарям, извини ме. Сигурно вече сте го хапнали. Да, разбира се, че можеш. Но за да ти е мека глазурата е добре да направиш равни количества черен шоколад и течна сметана. Загряваш сметаната до кипване, слагаш вътре натрошения шоколад и разбъркваш до гладкост. Като поизтнине и се сгъсти - заливаш кекса. Това ти препоръчвам, но може би за някой следващ кекс. Извини ме още веднъж за закъснелия отговор. Весели празници и благодаря!

      Изтриване
  39. Йоли, благодаря за отговора. Не се изпече, стана клисав, но се изяде. С голямо желание започнах да го правя и всичко спазих ( продуктите ), но явно в печенето нещо сгреших. Пеках на 180* около 50 минути, отгоре стана прекрасен, но вътре - не се изпече.Сложих го в правоъгълна, силиконова форма за кекс с размери 20/11 см. Мисля си, че може би трябваше да го сложа в по-голямата, метална - 25/11 см или във формите за мъфини. Както и да е, не се получи този път, но пак ще опитам. Явно проблема е в печенето. Нищо не му сложих отгоре, защото се ядосах, че не съм го скопосала.
    Желая ти една много успешна година, здраве, късмет, радостни моменти, благоденствие, сила, за да посрещаш трудности. Благодаря, че те има и ме правиш по-уверена в кухнята с прекрасните рецепти.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да не си посмяла да се ядосваш за глупости! Не ти разрешавам! И само така! като не стане нещо го повтаряш. Да не мислиш, че на мен всичко ми се е получавало от раз? Години са ми трябвали да трупам знания и опит за да бъдат сведени гафовете до минимум. Още си правя грешки, но не толкова. Благодаря ти от сърце и щастлива Нова година|!

      Изтриване
  40. Здравейте!Искам да Ви благодаря за разкошната рецепта. Направих го и стана великолепен :) Стана много сочен все едно е леко сиропиран. Изпече се много добре,макар че аз сложих още 2 с.л брашно, защото сместа ми се видя прекалено течна.👏 Изяде се за нила време!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много, много се радвам! Благодаря ти за доверието и за хубавите думи! Да ви е сладко на всички!

      Изтриване
  41. Здравейте! Йоли, благодаря за чудесната рецепта. Направих малка промяна, като замених орехите със парченца шоколад. В момента кухенътсе пече и всичко ухае на домашен сладкиш. Ще имаме гости за кафе днес, мисля да го сервирам с леко подсладена разбита сметана. Дано се изпече добре. Ще пиша за резултата, приятен неделен следобед!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, Вихре! Надявам се на всички да се хареса рецептата. Да ви е сладко и благодаря!

      Изтриване
  42. Направих кекса с ръжено брашно, по точно от шпелта и с кафява захар. Резултата е повече от удивителен. Много приятен, ароматен и пухкав кекс стана!!! Благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Изключително много се радва да чуя, че ти е харесал кекса. Аз благодаря за доверието и коментара!

      Изтриване
  43. Мая Славова1 март 2020 г. в 15:32

    Здравей,Йоли!Винаги ,когато искам да направя нещо вкусничко и изискано надничам първо при теб.Така беше и днес,когато на мъжа ми му се дояде нещо сладичко кексово.Когато видях рецептата не се и поколебах,а бързо запретнах ръкави .Резултатът беше....уауу.Толкова нежен и мноого вкусен.Благодаря ти за прекрасните рецепти и съвети!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Толкова си мила, Майче! Благодаря ти от сърце за доверието и добрите думи! Да ви е сладко у дома!

      Изтриване