Продукти за блата
6 яйца
200 г захар
1 ч.ч. смлени орехи
75 г галета
1/2 ч.л. бакпулвер
ванилия
За сиропиране
50 мл бренди, коняк или уиски, смесено със 100 мл студена вода
Продукти за крема
140 г смлени орехи
100 мл прясно мляко
200 г меко масло
170 г пудра захар
ванилия
Продукти за глазурата
150 г бял шоколад
40 мл течна неподсладена сметана
20 г масло
Приготвяне
* За да направите блата първо разбийте много добре жълтците с 2/3 от захарта. Отделно разбийте белтъците на сняг, като в края прибавите останалата захар и доразбиете докато получите твърди връхчета. В купа смесете орехите, галетата, бакпулвера и ванилията. Към разбитите жълтъци сипете белтъците и сухата смес като ги редувате. Бъркайте внимателно с лопатка или бъркалка, а не с миксер. Сипете тестото в тортена форма 26 или 28 см, покрита с хартия за печене. Изпечете блата в предварително загрята на 170* фурна за около 25 - 30 минути. Проверявайте готовността му с клечка за зъби.
* За крема сварете за няколко минути на умерен огън орехите и прясното мляко. Ще получите много гъста смес. Оставете ги да се охладят добре. Разбийте маслото заедно с пудрата захар и ванилията на пухкав крем. Прибавете орехите и разбийте отново.
* Разрежете блата в средата. Поставете едната половина в тортена чиния и напръскайте с половината от алкохола. Ако не обичате вкус на алкохол в сладкиши го пропуснете и сиропирайте с прясно мляко. Върху блата нанесете крема, покрийте с втория блат и отново сиропирайте.
* За глазурата смесете всички продукти и ги загрейте или на котлон, или в MW фурна. Разбъркайте до гладкост и докато глазурата е още леко топла я излейте върху тортата. Гарнирайте с цели орехови ядки. Да ви е сладко!
Рецептата е от стара готварска книжка от 1937 година.
.
Тортата е умопомрачителна :)
ОтговорИзтриванеА за първата снимка, нямам думи!
Благодаря за споделеното, Йоли!
Прегръдка!
Чудесно предложение!
ОтговорИзтриванеПерфектни снимки както винаги!
Поздрави!
Страхотна е, Йоли! Благодаря за споделеното!
ОтговорИзтриванеПриятен уикенд!
Прекрасна торта- орехова, сочна, с лек вкус на алкохол и бял шоколад...Благодаря за рецептата! Йоли, продължавай да ни радваш с нови идеи..
ОтговорИзтриванеЙоли, прекрасна торта, думи нямам. Само мога да ти покажа какъв беше коментарът ми пред половинката, когато видях тази красота: "Еха, виж я Йоли какво прави", а неговият - "Знам аз какво прави". Ама как да не знае, като постоянно показвам - то да се диви до безкрай човек.
ОтговорИзтриванеС най-искрени пожелания за хубаво утре!
Много, много вкусно изглежда тортата, Йоли! Обожавам рецептите ти и начина, по който ги представяш! Усмивки и слънчев ден! :)
ОтговорИзтриванеО дааааа….вече зная че ще я направя :))))
ОтговорИзтриванеПрекрасна е Йоли !
Поздрав с прегръдка!
Прекрасна! Ама все се каня да те питам, вие да си нямате плантация с шам фастък бе :)
ОтговорИзтриванеАаааа ще правя бартер!
Скъпа, Йоли!
ОтговорИзтриванеТортата изглежда чудесно и съм сигурна, че и на вкус е много вкусна. Със сигурност ще я приготвя за някой семеен празник. За съжаление аз нямам толкова стари готварски книжки и затова винаги много се радвам, когато ти публикуваш някоя стара позабравена рецепта, каквато е тази, както и предишната за "Руло без печене".
Поздрави за хубава съботна вечер :-)
Уникална, красива и вкусна! Красота! :)
ОтговорИзтриванеАуу, чуден състав има тортата, представям си вкуса, за визията... безмълвана съм. Вълшебница си ти!
ОтговорИзтриванеМного ви благодаря,радвам се,че я харесахте.Правих я за рождения ден на сина ми,в средата на март беше,но чак сега и дойде реда да я публикувам.Обичам старите си книжки страшно много и често готвя от тях.Имат голям сантимент за мен,стойността им е съвсем друга,не са просто някакви книжки.Все са ви спомен от баба,а тя беше много специална бабка!Страшно я обичам!Та така,стара класика,но незаменима.Затова се радвам на оценката ви.
ОтговорИзтриванеПеп,казвай какъв бартер ще правим!Плантации няма в София,но пък го продават къде ли не.Никак не е трудно да си намериш суров шам фъстък.Свежо стои,харесвам го.Но соленичък да си го изчопля сама с нещо за пийване ... ммм ,това вече е неустоимо!
Разкошна и със сигурност ще я направя:)Целувки
ОтговорИзтриванеТова непременно трябва да намеря повод да го опитам!!!
ОтговорИзтриване!! DELICIOUS !! Thank you. I´m addicted to your blog. Hugs & happy week.
ОтговорИзтриванеУстановявам за сетен път, че е невъзможно да не ти се възхищавам!
ОтговорИзтриванеПрелестно изпълнение, семпло, изискано и със сигурност мноооого вкусно! Ще опитам задължително!!!
Wowww..it looks perfect and delicious!
ОтговорИзтриванеHi. I m your new follower from Turkey. You have exciting recipes.I can`t wait to try its. Photos are wonderful. Have a nice day. Ozlem
First off I want to say fantastic blog! I had a quick question which I'd like to ask if you do not mind. I was curious to know how you center yourself and clear your thoughts prior to writing. I've had a hard time clearing my mind in getting
ОтговорИзтриванеmy thoughts out there. I truly do enjoy writing however it
just seems like the first 10 to 15 minutes tend to be lost just trying to figure out how to
begin. Any ideas or hints? Many thanks!
My web page hand pole saw prunner
Изглежда страшно изкушаващо! Не мога да си представя колко невероятен ще е вкусът! Със сигурност ще я направя, Йоли :)
ОтговорИзтриванеЙоли, тортата е НЕВЕРОЯТНА! Приготвих я в събота и всички много я харесаха, само дето на външен вид не можах да я докарам, но вкусът компенсираше вида.
ОтговорИзтриванеАма наистина ли я направи!? Уау,така се радвам!Много ти благодаря мила,супер е това!
ОтговорИзтриванеЗдравей, Йоли! Предстои ми да правя торта и както винаги търся идея при теб! Само едно въпросче - в сиропа няма ли захар - само вода и алкохол достатъчно ли е? Благодаря. Диана.
ОтговорИзтриванеЗдравейте, Йоли! Искам да направя тортата и само се питам какво точно означава "смлени орехи" - съвсем на ситно с блендера ли или може и по-едри да са. Благодаря!
ОтговорИзтриванеДианка,лично азникога не сиропирам нищо със захарен сироп.Просто ми идва тежко.В блата има достатъчно захар за да слагам и допълнително в сиропа.В случая разреждам алкохола за да не е остър на вкус,просто да се усеща нежно и да подчертава вкуса на орехите,а не да преобладава.Но ти както си решиш,ако обичаш захарен сироп направи такъв.Аз не я сиропирам много,не обичам блата да става много мокър,просто да е сочен.Благодаря ти и успех.
ОтговорИзтриванеИ да отговоря на другия въпрос. Нека орехите да са по-фино смлени в блендера.В блата няма брашно,те са основния сгъстител.Ако са много едри рискуваме да стане тиклив.Ако искаш по-изразен орехов вкус може преди смилането им лекичко да ги запечеш.Благодаря ти и успех с тортичката.Надявам се да ти хареса.
Йоли, благодаря ти за прекрасния блог!Рецептите са страхотни и сега готвя с огромно удоволствие и винаги чакам с нетърпение новини от теб!
ОтговорИзтриванеПоздрави и сърдечни пожелания за много здраве и успехи!Прегръдки!
Нина
Благодаря ти за топлите думи,Нинче.Много си мила. Честита Цветница.
ОтговорИзтриванеПрекрасна тортичка,много ми допадна,защото обичам всички сладкиши с ядки,а и е доста лесна за изпълнение.Това е днешната изненада за рожденият и именният ден на моя баща.Благодаря ти Йоли за поредната вкусотия!
ОтговорИзтриванеМилена
Благодаря ти Милена.И на мен сладкиши и торти с ядки са ми любими.Весел празник ви желая и да е жив и здрав баща ти.Наздраве.
ОтговорИзтриванеУникална торта! Аз отдавна си я бях набелязала и ето че днес имах повод да я направя- синът ми става на 6 месеца. Много красива и вкусна торта. Само като че ли не ми достигна глазурата. Може би, защото я правих в тавичка с диаметър - 28см. и не ми стана толкова плътна глазурата и леко прозира, а така се губи от красотата. А може би не ми достигна и опит?!?
ОтговорИзтриванеБлагодаря много за рецептата.
Честит рожден месец на малкото сладурче, Боби! Да расте безгрижен, усмихнат и много палав!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, че си избрала тази торта.А още повече се радвам, че сте я харесали. Сега ще ти кажа къде не ти стига опит. Като видиш, че глазурата е малко и потъва, веднага забъркваш още една и заливаш. Няма нещо в тортите, което да не може да се поправи.Ха така,нали?Благодаря ти отново.
Много вкусна стана тортата, благодаря за рецептата. На външен вид не я докарах съвсем, що се отнася до крема от горе, но на вкус е перфектна.
ОтговорИзтриванеБлагодарности за всички невероятни рецепти тук!
Петя
Благодаря ти Пенетце.Много се радвам,че сте харесали тортата.Да ви е сладко!
ОтговорИзтриванеЗдравейте ,чудесно изглежда тортата и реших да я направя за рождения ден на приятеля ми :) Видях коментара по горе От Анонимен(Петя ) относно крема ,мисля че това и мен ще затрудни .Каква е тънкостта на това да се получи така гладък ? Благодаря
ИзтриванеЗдравей Биси. Ще се радвам да опиташ торта а иоще повече, ако се получи добре. Имаш предвид глазурата отгоре ли? Няма тайни, тя ще стане гладка, не се притеснявай. Петя предполагам, че има предвид, че не се е стегнала достатъчно, а не че не е гладка. Няма да се притесняваш от глазурата. Като я направиш така, както пише я остави на студено да се стегне. Направи я предния ден и я сложи в хладилника, така, както си е в тенджерката, в която си я направила. На другият ден ще я видиш сали е стегнала достатъчно. Ако ти се вижда рядка, загрей е отново на котлона и добави още малко шоколад. А ако е добре я затопли съвсем леко, само да се отпусне, но да не е гореща. Излей я върху тортата и това е всичко.
ИзтриванеСлед две години се връщам отново на тази торта ! Тогава я направих, стана наистина чудна !Благодаря за съвета ,относно глазурата,но не ми се наложи дори да държа крема в хладилника,стана си много плътен и стегнат . Тази година мисля да я направя отново ! Поздрави :)
ИзтриванеМного се радвам да чуя това, Биси. Сладко да ви е на всички! Благодаря ти от сърце!
ИзтриванеСнощи я направих ,супер е тортичката и не е много трудна за изпълнение. Много оригинални идеи и рецепти. Браво!
ОтговорИзтриванеМного, много се радвам да чуя това! Благодаря ти от сърце. Да ви е сладко на всички!
ОтговорИзтриванеЗдравей Йоли,
ОтговорИзтриванеДнес направих тази торта - получи се много добре, но и на мен ми малее глазурата. Хем сложих 200 гр. шоколад. Нямах повече бял и не направих още глазура. И в крема сложих малко избита неподсладена сметана,да не я изхвърлям. Мога да покажа снимка ма не знам как да я кача. Диана
Здравейте, Йоли,
ОтговорИзтриванеот известно време приготвям рецепти от Вашия блог и съм страшно доволна. Всичко става много, много вкусно и рецептите са страшно точни и винаги се получават! Благодаря за чудесните идеи, невероятно подробните обяснения и прекрасните снимки! А тази торта е направо умопомрачителна, приготвях я за рождения ден на баща ми и стана чудесна!
Поздрави! Милена
Диана,Милена,благодаря ви момичета.Много се радвам,че харесахте тортата.Обичам старите рецепти и им се доверявам 100%.Наистина съм щастлива,че допадна и на вас.
ОтговорИзтриванеЗдравейте, Йоли! От известно време
ОтговорИзтриванеследя това, което представяте в
този ваш невероятен блог. Харесах тази ваша класическа орехова торта и я направих. Тортата е невероятна. Близките ми много я харесаха. Благодаря ви за рецептата и затова, че я споделяте с всички нас.
Поздрави!
Прекрасна новина!Така се радвам,седя си сега усмихната и съм истински щастлива!Благодаря ти от сърце за милите думи и доверието.
ОтговорИзтриванеТортата е фантастична! Откакто я зърнах, се влюбих в нея, но чаках повод да я приготвя. Най-после дойде и този момент:) Не помня от кога не съм правила торта по определена рецепта. Като правило аз си ги измислям, комбинирам и импровизирам - любим спорт:) Но за тази спазих всичко по рецептата с изключение на декорацията. Направих си ганаш от черен шоколад и млечна сметана, залях тортата с него, а когато стегна, с гореш сух нож маркирах парчетата. На всяко парче сложих розичка от разбит ганаш и върху нея - орехова ядка (цяла). Не съм се съмнявала в крайния реезултат, а всеки опитал я, беше възхитен:) Много обичам старите рецепти! Особена слабост са ми, това не е просто храна. Ако имаш настроение, мила Йоли, много ще се радвам да ни изненадаш с още нещо от тази книжка:) Сърдечни поздрави и спорна седмица!
ОтговорИзтриванеАлександра
Благодаря ти Ал.Радвам се,че опита тортата и ви е харесала на всички.И аз обожавам старите рецепти,истинска работа са те.Ще пиша по-нататък мила,ще се оправя.Засега ще ви се радвам на вас.Благодаря ти отново.
ОтговорИзтриванеЙоли мила,вместо алкохола за сиропиране може ли с нещо друго да се замести?
ОтговорИзтриванеБлагодаря :)
Събинка,направо го пропусни алкохола.Той си е въпрос на вкус,а и като има малки деца не е удачен като аромат.Ванилията е достатъчна.Ако обичате други подправки,като канела например,може да сложиш малко.Направи така,както на вас ще ви хареса,а не както аз съм написала.Благодаря ти!
ОтговорИзтриванеЗдравейте,Йоли!В събота направих ореховата ти торта и стана много добре с изключение на глазурата:)Явно белият шоколад е по капризен за нанасяне и трябва да е бял кувертюр.Тази рецепта с малки изменения имам от моята баба,която беше голяма кулинарка!А най-често я приготвяше леля ми и още си спомням как я хапвах на малки хапки,за да се насладя по-дълго на вкуса и:))Благодаря за всичко което споделяш с нас!Надя
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти Нади.Бабините рецепти са най-хубави,нали?Истанска работа е това!
ОтговорИзтриванеПрава си за белия шоколад,белята е в това,че няма какаова маса,а само какаово масло.Трудно стяга,количеството му трябва да е доста по-голямо,отколкото на млечния и черния.С кувертюр принципно е по-добре да се работи.В купешките шоколадо,особено по-евтините слагат какви ли не боклуци.Особено като има нишесте в тях няма как да се получи хубав краен продукт.Благодаря ти отново.
Здравейте, Йоли, тази рецепта много ми допада и скоро ще направя тортата. Имам въпрос-след като блатовете са сиропирани, тортата достатъчно стабилна ли става, за да бъде покрита с фондан и украсена? На мен ми е трудно да преценя. Благодаря предварително!
ОтговорИзтриванеМария
Благодаря ти Мария.Много ще се радвам да опиташ тортата.Права си за сиропирането,опасно е да се покрива с фондан.Просто я сиропирай по-малко,да не е много сочна и после добре си я измажи с маслен крем преди да я покриеш със захарното тесто.Мисля, че няма да имаш проблеми.Благодаря ти още веднъж.
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Йоли! Много ми харесва рецептата, особено кремът-звучи различно и много вкусно. Ще опитам да я направя и ще напиша какво се е получило.
ОтговорИзтриванеМария
Здравей Йоли,
ОтговорИзтриваненаправих тортата - вкусът е просто фантастичен.
Но имах следния проблем : докато беше във фурната блатът се беше надигнал, но като го извадих спадна в средата, как да го избягвам занапред (и с други сладкиши ми се е получавало), също да кажа-по време на печенето не съм отваряла фурната.
Здравей.Много съжалявам,че е спаднал блата,ще опиташ пак,нали?Благодаря ти,че опита тортата.Радвам се,че ви е харесала.Сега да видим защо става така.Виж си първо температурата,не трябва да е много висока.170* или 180* най-много.Печеш задължително отгоре и отдолу на решетката в средата.Аз пека с вентилатор,ако имаш,ползвай си го и ти,защото така равномерно се разпространява температурата из цялата фурна.И добре да е изпечено,да не е много влажно в средата,иначе обикновено тя спада.Друг проблем може да е предозирането на набухвателя,ако има такъв по принцип в рецептата.Както и ако е в по-малко количество.На пакетчетата бакпулвер обикновено пише,че са за 500г брашно.Внимавай колко слагаш.Това е горе долу.Опитай с нещо друго и кажи какво е станало.Благодаря ти отново.
ОтговорИзтриванеБлагодаря много за бързия отговор :)
ОтговорИзтриванеОпределено пак ще я направя тази торта, все пак успях да "замажа" дефекта със спадането като добавих малко бита сметана в украсата отгоре и украсих с орехови ядки :)
Днес направих тортата,Йоли.Страхотна,много вкусна.Благодаря за рецептата,отново супер.Ще я кача ако искаш погледни,украсих я Коледно,но май ще се изяде пред Коледно.
ОтговорИзтриванеО,Роси,много ти благодаря!От сърце се радвам,че си избрала тази торта за празника.Да ви е сладко и весело посрещане!
ОтговорИзтриванеЙоли за глазутата
ОтговорИзтриване,как да я приготвя без сметаната
Моля помогни. :)
Събче,можеш да направиш шоколадова глазура само от шоколад,захар и масло.В тефлонов съд начупи шоколада,сложи малко захар и 50г масло.Налей в началото и малко вода,около 3 с.л. После кипни всичко,намали котлона и остави сместа да се сгъсти.Трябва да започне да лепне по лъжицата,да е с гъстотата на палачинково тесто и като ври да прави хубави мехурчета.Незнам как по-точно да ти го обясня.После остави да изстине и залей тортата.Ако не е достатъчно гъста и много се разлива трябва да я повариш още малко или пък да я сгъстиш с малко нишесте.За друг вариант за тази глазура не се сещам.Опитай,пък да видим какво ще стане.И на мен ми е интересно.Успех и весела Нова година утре вечер.
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти мила,точно така ще го направя :)ще споделя и снимам :),но честно да ти кажа от сега знам че ще е невероятна,както всичко направено от твоите златни ръце :)
ОтговорИзтриванеВесело и незабравимо посрещане и на теб :)
Честита Нова година и нас много здраве и късмет и много пълни маси с твоите вкусотии по света :)
ОтговорИзтриванеДа се отчета за тортата НЕВЕРОЯТНА е просто прекрасна,Благодаря ти за рецептата и за начина по който винаги имаш търпението да обясняваш,защото за новаци като мен всяка запетая е от значение :)
Само отгоре с ганаша или глазурата или како и да е правилно да се каже,малко не се получиха нещата,не знам дали е от шоколада или аз много го държах на котлона стана на топчета като истина :),на аз ги разпределих отгоре,поръсих с натрошени орехи и лешници,но не много обилно за да се виждат все пак шоколадовите нещица :) наредих лешници цели и орехи на половинки и стана прелест,отново благодаря :)
Успешна година..........
Благодаря ти Събче.Верен последовател си ми ти!Много се радвам,че опита тази торта.Да ви е сладко на всички и щастлива 2014 година.
ОтговорИзтриванеЙоли направих тортата но глазурата ми попи в блата и изглежда без глазура сложих два шоколада . Някъде сгреших ! Иначе тортата е страхотна ! За първи път да ми се получи и блата ! Това ми е първата торто!
ОтговорИзтриванеМного се радвам,че ти е харесала тортата,независимо ядовете с глазурата.Всичко е от шоколада.Сложила си 2 шоколада,което си е точната мярка,не си сбъркала никъде.Зависи какъв шоколад си ползвала,най-добре е бял кувертюр,но човек не винаги го намира.За съжаление шоколадите,които продават са с растителни мазнини,с извлечено какаово масло и с нишесте.Не са добре за готвене,независимо,че са вкусни за ядене.Това е причината.Тъй като белия шоколад стяга много по-бавно от черния,защото в него няма какаова маса,може би е трябвало да го оставиш да се охлади повече преди да залееш тортата.Така можеш да следиш гъстотата на глазурата,като е вече гъста,разлива се добре,но не тече като вода можеш спокойно да заливаш с нея.Това като принцип ти го казвам.Ако пък си я изпуснала и много стегне,загряваш я леко за да се отпусне и караш нататък.Благодаря ти още веднъж за доверието.Да ви е сладко!
ОтговорИзтриванеБлагодаря др.път ще пробвам с кувертюра и ще изчакам да се охлоди повечко . Тортата е строхотна ! Ще я направя пак с удоволствие!!!
ИзтриванеБлагодаря за вкусната торта, Йоли!!!
ОтговорИзтриванеАз ти благодаря,Теди.Много се радвам,че ти е харесала тортата.
ОтговорИзтриванеЗдравей Йоли и благодаря за всички вкусни рецепти, които ни предоставяш. И аз, както останалите "колеги" писали по горе, бях очарована от рецептата и я правих вече 2 пъти! Получи се супер с едно малко изключение. За това искам да те попитам - каква галета използваш? Аз използвах тази готовата от пакетчетета, която продават в магазините. Но има доста солен вкус. Ядосах се, че и втория път също сложих от нея. Може би трябва да си приготвя сама от франзела или нещо друго. Препоръчай ми.
ОтговорИзтриванеИ отново благодаря за прекрасните рецепти и снимки!
Много се радвам,че ти харесва тортата.Обичам стари и изпитани рецепти,истинска класика са.Галетата,която ползвам винаги е различна.Често я правя сама.Сух стар хляб оставям в една тава във фурната.Той си изсъхва и после го смилам.Може да е била лоша тази,която си купила.Ако не ти се прави домашна си купи сухари и ги смели.Ще стане супер.Благодаря ти отново.
ОтговорИзтриванеСупер тортичка, много вкусна. За пръв път правя торта, но след този пръв успешен опит няма да е за последно... ;) малко ме затрудни разрязването на блата, и мисля следващия път да изпека 2 отделни. Вместо уиски използвах бейлис- отцелих , подхожда идеално! Благодаря за чудната рецепта!
ОтговорИзтриванеАз пък супер много се радвам! Благодаря ти от сърце. Да ви е сладко!
ОтговорИзтриванеЗдравейте, смятам утре да направя тази торта за рожден ден на едно специално момче и ми се иска да стане много хубава и красива :) Прочетох всички коментари и имам едни въпрос - може ли да ми кажете от мога да купя този бял кувертюр, в някой голям супер маркет продава ли се? Благодаря предварително!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти,радвам се,че избра тази торта за празника ви.Бял кувертюр можеш да намериш в големите вериги магазини-Хит,Пикадили,Билла,Метро.Ако си в София е най-добре да си купиш белгийски от магазина на ул.Кадемлия 6 в Редута.Но и с ной-обикновен за хапване става.Аз купувам един бял от Лидл.Беше даже под 1 лв.Не е лош,става добра глазура с него.Успешно майсторене и благодаря отново.
ОтговорИзтриванеТози коментар бе премахнат от администратор на блога.
ОтговорИзтриванеОх, мила Ани, беа да искам ти изтрих коментара. Много се извинявам, би ли го написала пак? На телефона са му толкова малки буквите и знаците, че непрестанно правя бели.
ИзтриванеНяма проблем, Йолинце :) Току що си отговорих на единия въпрос - видях рецептата в книгата и там си написала, че алкохолът може да се замени с прясно мляко. Другото ми питане е дали ако сега я приготвя до утре вечерта няма да си е попроменила куса, че ще имаме гости, а времето ми е малко и ако искам да има домашен сладкиш - или сега или без него :) И последно - имаш ли идея защо и двата пъти, в които приготвям този разкош нещо с глазурата не ми се получава? Попива моментално в блата и изобщо тортата ми става по-разлята и нестабилна, далеч не изглежда като твоята :) Вкусът така или иначе е върхоен, но все пак :)
ОтговорИзтриванеАни, ще е още по- хубава, ако престои един ден. А за глазурата изцяло зависи от шоколада исметаната. Сложи повече шоколад. Поне с 50г увеличи и ще стане. Белият шоколад е много капризен, защото няма какаова маса. Качеството му е адски различно и често берем ядове с него. Затова сложи повече, особено, ако ползваш млечна сметана.
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, мила Йоли, този път и на външен вид стана върха. Добавих още сто грама бял шоколад и глазурата се получи :)
ОтговорИзтриванеТочно в момена бера ядове с тази глазура. А купих уж бял кувертюр. Не ще да стегне и не ще! Добавям шоколад и все течно си седи. Кой знае какъв е шоколада. Но като стане така, това е единствения начин. Добавяш шоколад докато стане. Благодаря ти отново мила.
ИзтриванеСтрахотна рецепта. Аз не разбрах как при варенето на орехи с млеко ще се получи много гъста смес
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, радвам се, че ти харесва тортата. Да, става гъст крем, не се притеснявай. Рецептата е стара и изпитана, а при такива грешка няма. Ще се радвам да опиташ.
ИзтриванеЗдравей, Йоланта! Тортата е разкошна. Аз замених галетата с ленено брашно, тъй
Изтриванекато имам непоносимост към глутен, обаче резултатът пак е невероятен :-)
От много време не бях яла такава домашна торта, а най-хубавото беше,че
нямаше кой да ме бие през ръцете и си облизах всички купи :-) :-) :-)
Ах, че е хубаво това с облизването на купите! Част от ритуала при приготвяне на сладкишите е, има нещо много чаровно в това. Благодаря ти от сърце! Много се радвам, че се е харесала тортата. Изобщо не пречи лененото брашно. Щом имаш проблем с глутена си знаеш какво да правиш. Да ти е сладко и отново благодаря!
ИзтриванеЗдравей,Йоли! Благодаря ти за страхотната рецепта. Това е първата торта, която правя сама, без помощта на мама. Мислих,че няма да се справя, но за моя голяма изненада тортата стана супер и всички много е харесаха. Когато мога ще направя пак някоя от тортите ти. Желая ти хубав и усмихнат уикенд и още много вкусни рецепти :)
ОтговорИзтриванеНе, аз ти благодаря! За доверието и желанието да приготвяш вкусна храна за семейството и близките си. Това е страхотно, храната е любов! Радвам се, че е станала хубава тортата. А още повече ще се радвам, ако продължаваш да опитваш нови рецепти. Не само мои, а по принцип. Да ви е сладко на всички у дома!
ИзтриванеЗдравей Йоли!
ОтговорИзтриванеВсичко което правиш е много красиво,радост за очите,а и съм сигурна сладост за душата.
Имам един въпрос.Изчетох всичко което си обяснила за белият шоколад,но при нас няма кувертюр,може ли да го направя с друг някакъв,и каква марка да бъде.
Здравей Йоли.Отново съм аз,искам да ти се похваля,че направих торта,стана много хубава като за първи път и много вкусна.Нали бях писала,че нямам курветюр,но аз го заместих с бял шоколад на Линдор.Сложих 200 гр от страх да не ми се получи,но стана като добавих допълнително сметана.Следващият път ще сложа както си е по рецептата.
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти много!
Ето и моята торта:
https://scontent-a.xx.fbcdn.net/hphotos-xpf1/v/t1.0-9/1234827_928923077135621_385691533939264671_n.jpg?oh=fa91fd61e1776ba6137d3755ebaa2d91&oe=54AAC2C2
https://fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xfp1/v/t1.0-9/10299561_928923097135619_1709750627846137191_n.jpg?oh=e21d49355fa91d511cbfc0553c8522fe&oe=54B54FB3&__gda__=1421165114_1ec094152210d360f01dc30a79425039
Толкова е красива с тези шоколадови рози! Браво на теб! Страхотна торта си направила! Много, много ми харесва и ти благодаря сърдечно за доверието!
ИзтриванеЙоли,радвам се,че ти е харесала тортичката ми,като за първи път не е зле. :)
ОтговорИзтриванеПожелавам ти все така да продължаваш да радваш хората с твоето творчество и изкуство,а това наистина е така.
Поздрави: Параскева
За Димитровден направих тортата. Имам си малък Митко. Стана много добре. Благодаря за рецептата. Стана любима торта на семейството. Вече имам поръчка за следващ рожден ден. Поздрави и успехи! С. Маркова
ОтговорИзтриванеДа е жив и здрав малкия Митко! Много се радвам, че си избрала тази торта за празника му. Благодаря ти от сърце!
ИзтриванеЗа пореден път ще приготвим с моята 5 годишна дъщеричка тази торта! Много нежна и деликатна е на вкус! Всеки път след нас двете в кухнята е като след торнадо,но много се забавляваме докато я приготвяме! А после с нескрита гордост обираме овациите! Таня
ОтговорИзтриванеТака и трябва, Танче. Да си се гордееш. Защото ти си майсторката, това тук е само една рецепта, нищо повече. Важно е кой и как я прави. Много, много ти благодаря. Страшно се радвам, че ви харесва тортата.
ИзтриванеЗдравейте, Йоли!!! Пиша ви с огромна благодарност за споделената рецепта!!! Тортата приготвих за рождения ден на голямата ни дъщеря. Всички останаха очаровани :) Вкуса е толкова наситен, същевременно мек и нежен.... Дори глазурата ми се получи превъзходна....
ОтговорИзтриванеПромених единствено галетата- сложих 7,5 супени лъжици брашно и сиропирах с мляко :)
Още веднъж благодаря и ... Щастливи празници <3
Много си прекрасна ти! Благодаря ти от сърце! Щастлива съм, че ви се е харесала тортата!
ИзтриванеЩе се радвам, ако пишеш коментарите си и следиш сайта ми www.yoli.bg, тъй като тук повече няма да публикувам нови рецепти, а и ми е много трудно да следя и отговарям и на двете места. Благодаря ти за разбирането!
Благодаря за прекрасната рецепта!!!
ОтговорИзтриванеИ аз благодаря за хубавия коментар и доверието! Много се радвам, че опита торатата.
ИзтриванеЩе се радвам, ако вече пишеш в сайта ми yoli.bg, тъй като тук повече няма да публикувам нови рецепти, а и ми е трудно да се занимавам и с блога и сайта. Благодаря ти за разбирането и весели празници!
Здравейте, Йоли! Тази торта стана любима на моето семейство. Благодаря за точните рецепти. Първо я направих за рождения си ден. Втория път беше за посрещането на дъщеря ни по Коледа. В двата пъти се стана сполучлива. Ето моите варианти на тази торта:
ОтговорИзтриванеhttps://www.dropbox.com/s/n9tffqem46mzydy/IMG_0897.JPG?dl=0
https://www.dropbox.com/s/cc088xr0uxm8ugy/IMG_0236.JPG?dl=0
Дано да ви харесат.
Успешна нова година на всичките Ви почитатели!
Марияна
Еха! Страхотно е това! Благодаря ти, Мариянче! Толкова се радвам, че ви харесва тортата. Благодаря ти за доверието и изобщо за всичко.
ИзтриванеЩе се радвам, ако занапред пишеш в сайта ми yoli.bg, тъй като тук няма да публикувам повече нови рецепти, а и ми е трудно да се справям едновременно и на двете места. Благодаря за разбирането!
Може ли да ми кажете за колко парчета е предвидена, дебела ли става и т.н. Ще мога ли да изкарам 16 парчета. Имам такава тортена форма, но дали ще има височина.
ОтговорИзтриванеЗдравей. Тортата си е съвсем стандартна. Като тези, които се продават в сладкарниците. Дали ще я разрежеш на 12, 14 или 16 си зависи само от теб. Просто големината на парчетата ще е различна. Височината на тортата също е стандартна, около 7 см става. Ако формата ти е 26 см ще стане 7 висока, ако е 28 или 32 съответно малко по-ниска. Не е голяма беля, това е торта, на която не и е нужна височина. Плътна е на вкус и подобно на Гараш или Естерхази е по-добре да е ниска, отколкото висока. Благодаря ти, ще се радвам да опиташ!
ИзтриванеЗдравейте, Йоли!
ИзтриванеИмам един казус и ще съм ви изключително благодарна, ако ми съдействате! Миналата година правих тази торта и вс гости си облизаха пръстите! Блата и крема стана страхотни, глазурата не толкова, но я замаскирах Другият месец дъщеря ми навършва първата си годинка и смятам пак да направя тази умопомръчителна торта, но с лека промяна! В тази връзка искам да ви питам, дали според вас, мога да използвам рецептата за направата на двуетажна торта с размер 28 и 16см. и украсена с готов фондан? С какво според вас трябва да съм внимателна в направата на горния блат (16см.) и трябва ли да сложа нещо преди да подложа фондана?
Благодаря ви предварително!
Респект към всичко което правите!
Зорница
Здравей Зори. Благодаря ти за милите думи. Радвам се, че ти харесва тортата. Блатовете не сам подходящи за двуетажна торта, облечена с фондан. В тях няма брашно, много са леки и ефирни. Ще се деформират от тежестта на втория етаж и захарното тесто. Трябва ди далеч по-плътен и устойчив блат. Да не говорим, че ти трябва и подпора преди да сложиш втория етаж. Смени рецептата за блата, ако искаш. Направи пандишпанови блатове, а ползвай този крем. Преди да облечеш тортата трябва много добре да я изравниш и да измажеш с много тънък слой маслен крем. Колкото да залепне фондана, но не повече за да не се разкисне от влагата на крема. Това е. Успех ти желая и благодаря отново.
ИзтриванеЗдравейте, тортата изглежда супер, но ме интересува дали ще се получи без орехите в крема, моите вкъщи биха понесли орехите в блата, дори няма да ги усетят , като са ситно смлени, но в крема мисля че , няма да им допаднат....
ОтговорИзтриванеНе мила, няма да стане този крем без орехите. Те служат за сгъстител. Може просто да си избереш крем от някоя друга торта. Пак ще стане чудесно.
ИзтриванеТортата е наистина много сочна и с наситен вкус на орехи. Глазурата обаче, приготвена така, както пише в рецептата, няма нищо общо с тази на снимката, нито като количество, нито като консистенция...дори след като е охладена попива директно в блата.
ОтговорИзтриванеДа, Ванче. Прочетох коментарите по-горе. Доста хора се оплакват от същото. На някои пък е станало. Възможно е аз да не съм претеглила точно продуктите. Веднага ще коригирам в рецептата количеството на шоколада. Явно трябва да е повече. Белият шоколад наистина е много калпава работа. Рядко го ползвам. Тъй като в него няма какаова маса, а само какаово масло, нужното количество за глазури и бонбони трябва да е направо два пъти повече отколкото при натуралния шоколад. Всъщност, ще намаля соличеството на сметаната, защото се опасявам, че тортата ще стане ужасно сладка, ако глазурата е много плътна. Много се извинявам Ванче. Съжалявам, ако съм те подвела с неточна рецепта. Благодаря ти от сърце, че опита тортата. Въпреки неудачите се радвам, че ти хареса.
ИзтриванеЙоли, правя тази торта за втори път, но блатът не се получи :( имаш ли идея какво да правя с крема, който направих предварително или просто да си направя нов блат...
ОтговорИзтриванеЖане, какво точно не се получи? Стана тънък? Това е орехов блат без брашно. При него единственото важно нещо е да се запази максимално въздуха в тестото. Блатът не трябва да е много дебел, като се разреже на две трябва да се получат две фини половини. Както и да е. Кремът може да го ползваш за абсолютно всичко. Друга торта да направиш, руло, да слепиш бисквити.-... Както решиш. Благодаря ти, че опита, въпреки неудачите с блата.
ИзтриванеНаправих го отново и стана перфектен ! Тортата - уникална, както си я спомнях! Първият път беше останал суров в средата и спадна при изваждането му от фурната...
ОтговорИзтриванеСупер! Жани, много се радвам! Да ти е сладко и благодаря от сърце!
ИзтриванеЗдравей, Йоли! Съжалявам за негативния коментар, но съм правила много твои рецепти, а тази торта е ужасна! Спазих всички грамажи, но глазурата не ми стигна, алкохалът изобщо не се усеща, а блатовете са много мокри, кремът има вкус на чисто масло. Никой от семейството не я хареса и не я яде и съм много разочарована! В заключение ще кажа, че обожаваме рецептата ти за кексчета с моркови и тортата с пуширани круши, както и баничките с тиква и трюфелите :)
ОтговорИзтриванеО, мила. Защо се извиняваш за коментара си? Не е негативен, никак даже. Ти споделяш какво се е получило, независимо, че в случая не е добро. Знаеш ли, самата аз се уча от такива коментари и поправям грешки, усъвършенствам рецептите. Това е градивна критика, не са лоши думи. Аз съжалявам, че не ти се е получило добре. Какво да ти кажа .. ако прочетеш коментарите по-горе ще видиш, че на някои хора тортата много им харесва и им се получава добре, а на други не. Както и да е, зарежи я тази торта и толкова. Благодаря ти много, че я пробва, независимо от резултата. Светли и уютни празници ти желая!
ИзтриванеЗдравейте!
ОтговорИзтриванеЗа мен рецептата е страхотна и е много добро попадение! Благодаря, Йоли! От гледна точка и на това, че нито е шоколадова, нито сметанова; въпреки тези предпочитания, една такава торта пасва на различните вкусови предпочитания. Приготвих тортата за Новогодишната трапеза и беше много харесана, което може само да ме радва. Малко up-grade внесох от себе си, но то не беше кой знае какво - сиропирането го направих с ром, защото мисля, че е по-ароматен и сладък алкохол, за мен лично по-добре се вписва на десерти, + не използвах цялата течност от алкохол и вода, даже доста ми остана, правих го на око. Вместо галета в блата сложих обикновени бисквити с масло. За глазурата - тъй като белият шоколад е труден за... моделиране. Реших да сложа 200гр. бял шоколад и малко повече масло, за да стегне по-бързо. Тортата стоеше на студено още от предния ден /на 29ти я направих/ и на 30 вечерта сложих глазурата и за минутки просто стегна и не съм имала проблеми.
А за масления крем - на мен изключително много ми допадна, но аз обичам маслен крем. Дори смятам да изпробвам крема, когато правя пандишпаново руло. Смятам, че ще се получи вкусно.
Поздрави!
Честита Нова година, Вале. Много здраве и късмет пожелавам на всички ви у дома!
ИзтриванеБлагодаря ти за хубавите думи. Много се радвам, че ти харесва тортата. Както виждаш от коментарите по-горе, има хора, на които изобщо не им хапесва, а на други не им се получава. Точно затова съм страшно щастлива, че не си имала проблеми. Кремът е чудесен и за руло, права си. И аз ще опитам, благодаря ти за идеята. Хубави празнични дни и да ви е сладко на всички!
Здравейте :)) Бих искала да попитам - маслото за крема в какво състояние трябва да е?
ОтговорИзтриванеЗдравей. Маслото трябва да е меко. Благодаря ти, че ми обърна внимание. Пропуснала бях да напиша.
ИзтриванеСтрахотна торта! Благодаря Ви за рецетата, Йоли! Обичам да правя сладки, но торти не бях правила, а тази много се хареса. Моля само за едно уточнение, понеже такова не видях в рецептата. Орехите сурови или печени трябва да бъдат. Аз я направих със сурови и през цялото време имах съмнението, че трябваше да ги запека.
ОтговорИзтриванеЕх, че се радвам! Много, много благодаря за доверието и хубавите думи!
ИзтриванеНикога не трябва да имаш съмнение относно това, кое на теб ще ти хареса най-много. Дали печени или сурови орехи, изцяло си зависи от твоя вкус. Тук рецептата като качество и консистенция няма да се промени, само вкуса ще е по-различен, ако ядките са предварително запечени. По принцип блатовете с ядки се правят със сурови. Аз понякога ги запичам леко заради наситения им аромат. Но наистина е само и изцяло въпрос на вкус, иначе няма значение. Благодаря ти отново.
Йоли,а дали ще е добре вместо шоколадов ганаж, да я залея с домашно дулсе де лече?
ОтговорИзтриванеСтрахотна торта! Правя я за трети път. Вторият използвах лешници, вместо орехи и пак беше страхотна. А днешната орехова ще я дегустираме утре с колегите!
ОтговорИзтриванеЕхааа! Така ме зарадва! Благодаря ти от сърце за хубавите думи и доверието! Да ви е сладко на всички и светли Великденски працници!
ИзтриванеЗдравей, Йоли! За първи път ще правя тази торта, искам само да те попитам неподсладената сметана мога ли да я заменя с нещо друго, тъй като при нас немога да открия такава, а само на хопла подсладена? Много ще съм ти благодарна :)
ОтговорИзтриванеПравила съм много от твоите рецепти и съм много доволна !
Здрасти Ралка. Чакай да те попитам, нямаш ли някъде наблизо Лидл? Аз само от там купувам млечна сметана. Естествено, не е и подсладена. Що се отнася до тази глазура, не, не можеш с нищо да замениш сметаната. Това е крем ганаш, прави се само от сметана и шоколад, независимо какъв е той. Бял, млечен, натурален ... няма значение. Само пропорциите са различни. Спокойно можеш да ползваш Хопла. Тя не е чак толкова сладка, няма да дтане кошмарно сладко. Може да намалиш малко захарта в рецептата, ако искаш. И с Хопла ще стане чудесно, просто тя е на пастителна основа, не е млечен продукт. Ще се радвам , ако ти хареса тортата. Благодаря ти много!
ИзтриванеЗдравейте, може ли да направя глазурата с млечен или натурален шоколад, вместо с бял.Вкъщи не сме почитатели на белия шоколад.
ОтговорИзтриванеДа, разбира се! Ще стане чудесно! Препоръчвам ти да ползваш натурален шоколад. По-добре е с него, отколкото с млечен. 100 г шоколад 70% и 100 мл сметана. Може и 20 г масло да добавиш за лъскавина. Това е. Ще се радвам, ако ти хареса, благодаря ти.
ИзтриванеЗдравей Йоли!Преди малко направих тортата остана глазурата.Утре съм рожденничка и ще я дегустираме.Понеже нямах алкохол сиропирах блата с мляко и мед.После се сетих,че имам бяло вино и сложих една лъжичка.Получи се чудесен аромат.Това е третата торта от твоите рецепти,която приготвям.Вече са ми любими торта"Мока" и "Лимонов чийзкейк".Благодаря за рецептите ти!
ОтговорИзтриванеПърво да ти пожелая един пракрасен празник! Бъди ми здрава и много щастлива! Благодаря ти от сърце за доверието и за коментара. Надявам се на всички да се хареса тортата.
ИзтриванеБлагодаря!Изяде за нула време беше много вкусна.Сложих отгоре малини,всички я харесаха!
ИзтриванеЗдравей, тортата изглежда наистина превъзходно! Ще е чудесна за рожденния ден на дъщеря ми. Имам обаче въпросче, въжможно ли е да напраря блатовете и крема няколко дни предварително и да ги съхраня в хладилник?
ОтговорИзтриванеЗдравей и от мен. Благодаря ти, много се радвам, че си решила да направиш тази торта за такъв специален ден!
ИзтриванеДа, разбира се, че можеш. Никакъв проблем! Но след като си решила така и така да ги направиш предварително, защо направо не намажеш блатовете с крема и така да оставиш тортата за няколко дена в хладилника? Винаги е по-дбре една торта да попрестои малко. А накрая, може и в деня на празника да си направиш гладурата и ...това е. Но ти си прецени, разбира се. Предполагам, че времето те притиска и затова. Благодаря ти отново. Надявам се да останете доволни от тортата. Особено рожденичката.
Много вкусна торта :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти Кате. Много се радвам, че ти харесва.
ИзтриванеКак да направя блата да не спада във средата благодаря
ОтговорИзтриванеЗдравей Ицо. Много е важно въздухът в тестото да не избяга преди печене. Много добре да са разбити белтъците и много внимателно да се разбъркат с останалото тесто. Другото важно е самото печене. Да не се отваря вратата на фурната по време на печене, но тези неща ти ги знаеш. Печи малко по-дълго време, просто да се изсуши още малко блата и след като се изпече открехни вратата на фурната и го остави да изстине в нея, не го вади веднага. Надявам се това да помогне. Благодаря ти за доверието!
ИзтриванеБлагодаря много
ОтговорИзтриванеЗдравейте, решила съм да си направя тортата за РД. Ходих до Лидъл и там имаше само заквасена сметана. Ще стане ли с такава?
ОтговорИзтриванеЗдравей. Ще се радвам да опиташ тортата и още повече, ако ти хареса. Благодаря ти! Но наистина трябва да намериш течна сметана. Заквасената е съвсем друг продукт и не е подходяща за тази торта.
ИзтриванеЗдравей Йоли,
ОтговорИзтриваненикъде не намирам течна неподсладна сметана. Готварската не е подсладена, но сладкарската всичката е със захар. Може ли с готварска, или може и с подсладена сладкарска?
И още един въпрос имам: у дома ядем безглутеново, а галетата е глутенова. Мога ли да заменя тези грамове галета с някакво безглутеново брашно, или с царевичен грис, или само с оризово брашно? Или просто да увелича количеството на орехите за сметка на галетата?
Здравей Ани, може да намериш нормална млечна сметана в Лидл. Аз от нея купувам. Що се отнася до галетата, най-добре е да я замениш с орехи, фино смлени. Сама си достигнала до този извод, правилно. Ще се радвам, ако ти хареса тортата. Блрагодаря ти.
ИзтриванеПисах че я направих, но нещо го няма коментара ми. Преди два дни я правих, омете се за 1 ден. Страхотна вкусотия. Направих я точно по рецептата, с галетата. Следващия път ще я правя само с орехи, тъкмо да видя има ли разлика. Дори и глазурата ми се получи отлична. Украсата ми беше с малини и шам фъстък, но разбира се далеч от твоето съвършенство. Единствената разлика беше, че опекох тестото на два пъти, два блата, щото не бях сигурна че мога да разрежа блата. Т.е., бях сигурна, че няма да мога и затова на два пъти го пекох. Изключително сполучлива рецепта, и никак не е трудна. У дома от години правя една и съща торта по празници, щото всичко просто я обожават(и тя е по стара рецепта), и сега като я правих тая дори ми се поразсърдиха че не е "бялата торта". Обаче после не можаха да преценят коя е по-хубава, а това е голяма похвала :).
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти Йоли, за тази рецепта
Извини ме за забавянето, чак сега виждам коментара ти. Нямам нет в къщи за съжаление и бавно реагирам. Много, много ти благодаря за доверието и хубавите думи! Страшно съм щастлива, че тортата се е харесала! Страхотно!
ИзтриванеЗдравейте, реших да пробвам да направя тортата. Купих сметана pilos от Лидъл надписа е Сметана инт 10 % масленост, с чаша кафе е на етикета. Такава ли трябва да е?
ОтговорИзтриванеЗдравей и от мен. Добре, че ми пишеш, а аз се надявам да не отговарям твърде късно. не, това не е сметана за разбиване, а за кафе. Тя е просто като по-гъсто прясно мляко. Маслеността трябва да е поне 30%. Пак на Пилос потърси в Лидл. Мисля, че беше в червени картонени кутийки по 200 мл.
ИзтриванеЗдравей Йоли, взела съм 150гр бяла кувертюра но мисля да добавя до 200гр бял шоколад на линдор. Според теб добрели е тази комбинация и трябва ли да увелича и др.съставки.
ИзтриванеСтискай ми палци да се справя.
Поздрави
Уау! с Линд? Това е Мерцедеса на шоколадите! Убедена съм, че ще стане супер! Давай смело!
ИзтриванеЗдравейте.Много съм доволна от вашата рецепта.Всичко се получи страхотно.Благодаря.
ОтговорИзтриванеА аз съм много, много щастлива от това! Благодаря от сърце!
ИзтриванеНаправих е Йоли. На вид не стана много като оригинала но това е бял кахър.
ОтговорИзтриванеМного вкусна торта. Благодаря за рецептата.
Поздрави
Еха! Страхотно! Много, много се радвам, че ти е харесала. Още веднъж ти благодаря за доверието.
ИзтриванеТортата е уникална, благодаря за рецептата!!!
ОтговорИзтриванеА аз благодаря за доверието и хублавите думи!Много се радвам, че ти харесва!
ОтговорИзтриванетакааам днес направих торта по тази рецепта с малки промени (в украсата) :) Утре ще я разрежем за Никулден.
ОтговорИзтриванеЩе се радвам, ако направи празника ви сладък, Мая. Благодаря ти за доверието и честит Никулден!
ИзтриванеНаправих тортата за рожден ден на съученичка и бе одобрена от целия клас и учителите! Със сигурност ще я повторя за следващия празник!
ОтговорИзтриванеБлагодаря от сърце, Сиана! Много ме радвам, че млад човек се захваща с желание с кулинария! Все по-рядко се случва, за съжаление. Много, много ме зарадва, благодаря ти отново!
ИзтриванеЙоли, здравей! Правя почти всички неща от блога ти и много ни харесват. Правила съм много торти и чийзкейкове, реших сега да направя тази орехова торта за рожденния ден на съпруга ми. Притеснява ме обаче нещо и то е количеството захар в блата и крема. Ако намаля захарта и в двете неща с по 70 грама дали ще е проблем? Благодаря ти и продължавай да ни радваш и вдъхновяваш! Румяна.
ОтговорИзтриванеРуми, благодаря ти за хубавите думи и доверието! Много се радвам, че опитваш рецептите ми и ти се получават добре. Надявам се и с тази торта да е така. Какво да ти кажа за захарта...тортата си е нормално сладка. Блатът си е всъщност пандишпан, но е по-голям с 6 яйца, а не както обикновено с 4. Ако искаш, провери колко захар слагаш обикновено за 4 яйца и си прецени сама. Кремът - намали, ако обичате по-малко сладко. Всъщност, защо те притеснява количеството захар? За да не е много сладка или по други причини?
ИзтриванеЧудна стана тортата :) Благодаря за прекрасната рецепта.Т.к я правих за четвъртата годинка на сина ни,заместих с мляко алкохола,но честно казано липсваше.Глазурата беше с тъмен шоколад и понеже исках повече си добавих още масло сметана и какао.Добре ми се получи тортата,макар че за пръв път разбивам яйца на сняг и там се затрудних най-много.Гледах допълнително клипче за това ;) Всички си облизаха чиниите и даже се учудиха че не е купена, уаау :) Ще опитам и другите Ви рецепти-фен съм Ви вече.Поздрави от Варна: Цвети :)
ОтговорИзтриванеБраво, браво,браво Цвети!!! Друго не мога да кажа! Страшно се радвам, че си избрала тази торта за такъв хубав празник! Благодаря ти от сърце за доверието и хубавите думи. Прегръдки за теб и любимото море!
ИзтриванеНаправихме тортата без повод, експериментално. Получи се доста вкусна торта. Хапнахме я с огромно удоволствие. Благодаря!
ОтговорИзтриванеБез повод си е най-сладко! Много, много благодаря за доверието и коментара!
ИзтриванеПривет, Йоли!
ОтговорИзтриванеТази торта е поредното предизвикателство, което си поставям. У нас любима е тортата с мока крем. А есента е време за ябълковия коблер.
Надявам се да се справя и с ореховата торта. Дори се навих да режа блата с конец. Ще бъде за първи път! Има ли значение какъв ще е белият шоколад, кулинарен ли да бъде или някакъв друг?
Поздрави! Таня
Много, много ще се радвам, ако и тази торта ти хареса! Слагай какъвто шикилад намериш, това не е толкова важно. И наистина ти благодаря от сърце! Весела Нова година!
ИзтриванеZaltacite na vodna banja ili ne???
ОтговорИзтриванеЗа блата ли? Не виждам защо трябва да са на водна баня. Съвсем нормално си се разбиват без никакви допълнителни усложнения.
ИзтриванеБлагодаря за рецептата, това е една от любимите ми торти вече. Поздрави :)
ОтговорИзтриванеА аз благодаря, че се отби тук да ми напишеш това. Благодаря и за доверието! Много се радвам, че тортата ти хареса!
ИзтриванеПрекрасна е!
ОтговорИзтриванеИмам въпрос: колко време издържа тортата? Имам предвид мога ли да я приготвя 2-3 дни предварително?
Благодаря, Майче. Много ще се радвам да я опиташ!
ИзтриванеНе само, че издържа, а дори е задължително да я направиш поне 2 дена преди сервиране. Колкото по-дълго престои, толкова по-споена и вкусна ще стане. Приятно майсторене!
Тортата е страхотна Йоли! Само мога да кажа че за два месеца я правя трети път. Стана любима на цялото ни семейство, най вече на мъжът ми. Много благодаря за рецептата. Поздравления :*
ОтговорИзтриванеАз благодаря, Дари! Много се радвам, че така ви се харесва на всички. Благодаря наистина сърдечно!
ИзтриванеЗдравейте, Йоланта! Отдавна следя чудесния Ви блог и често се допитвам до него. Преди 2 дни приготвих тази торта за третия рожден ден на сина ми. Не мога да достигна висотите на Вашето творчество, но постигнах задоволителен външен вид (според личните си възможности). За сметка на това вкусът на тортата надмина и моите умения... Благодаря за споделеното! Желая ви здраве и вдъхновение! С уважение: Дина.
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти от сърце, Дина! Толкова се радвам, че тортата се е харесала! Здрави бъдете и всички вие у дома!
ОтговорИзтриванеЙоли,на 10.05.я направих за рд на мама,получи се страхотно,благодаря от сърце❤
ОтговорИзтриванеАз благодаря от сърце! За доверието и коментара. Много се радвам, че ви е харесала тортата.
ИзтриванеЗащо чак сега намерих рецептата за съвършената Торта?!Но по-добре късно...
ОтговорИзтриванеПревъзходен вкус! Със сигурност ще я правя често от сега нататък. Благодаря!
Много се радвам, че ти хареса тортата! Благодаря от сърце!
Изтриване