неделя, 5 януари 2014 г.

Тортички







   Една идея за персонални тортички. Имах останало парче руло от Белгийска малинова торта. Бях го замразила във фризера и докато се чудех в какъв сладкиш да го вложа ми хрумна идеята за тези малки тортички. Направих набързо един крем и това е всичко. Ако нямате време да си направите домашно пандишпаново руло може да си купите готово от магазина. А за крем да използвате някой от пудингите без варене на др Йоткер, чудесни са. Все пак аз ще ви напиша вариант за домашно приготвяне, а вие преценете сами. Ето как да превърнете руло и крем в симпатични тортички.








Продукти за пандишпановото руло

3 яйца
75 г захар
40 г брашно
30 г натурално пшеничено нишесте
ванилия
200 г конфитюр по избор

Продукти за крема

500 мл прясно мляко
2 жълтъка
6 с.л. захар
4 с.л. брашно  
2 - 3 с.л. какао
ванилия
1 ч.ч. течна подсладена сметана за разбиване
100 г едро накълцани орехи

150 мл студено прясно мляко за сиропиране
бадеми на люспи за гарниране
какао за поръсване







Приготвяне

* За рулото разбийте добре жълтъците на пяна с 1/3 от захарта. Отделно разбийте белтъците на сняг като постепенно сипвате останалата захар на струйка. Добавете ванилията. Смесете внимателно белтъците с жълтъците като ръсите по малко от пресетите брашно и нишесте, като предварително сте ги смесили. Сипете тестото в правоъгълна тава, покрита с хартия за печене. Печете до порозовяване в предварително загрята на 170* фурна. След като изпечете блата го навийте на руло заедно с хартията и го оставете да изстине. След това отстранете хартията и намажете с конфитюра. Аз избрах малинов за по-добър аромат  и вкус. Оставете рулото за половин час в хладилника за да се стегне, а след това го нарежете на тънки шайби.








* За крема  смесете заедно захарта, какаото, брашното и ванилията. Разбъркайте, добавете жълтъците и налейте малко от млякото. Отново разбъркайте докато получите гладка каша. Разредете с останалото мляко и сварете крема до сгъстяване. Добре е да варите или в съд с незалепващо покритие или на водна баня за да предотвратите загаряне. Оставете крема добре да изстине. Разбийте сметаната на сняг и я добавете към студения крем. Разбъркайте всичко на хомогенен крем.

* Сглобете сладкиша като върху едно кръгче от рулото, сиропирано с малко прясно мляко намажете малко крем. Поръсете с орехи. Отгоре сложете още едно парче руло, отново сиропирано. Измажете цялата тортичка с крем, гарнирайте отстрани с бадеми, а отгоре поръсете с какао. Украсете по желание. По същият начин направете и останалите тортички докато свършат продуктите. Ще получите около 6 - 8 тортички. Да ви е сладко!







.

14 коментара:

  1. Йоли, май слънцето те е чуло и ето го на снимките ти. :) Прекраснооо! Чудни тортички, Йоли, какво да ти кажа повече... :)
    Сърдечни поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. Честита да е Новата 2014 година! Бъдете здрава и все така забавна във всичко!

    ОтговорИзтриване
  3. Домашното винаги е по-добро от другото, но за бързо гости става и с готови!
    За много години, чаровнице! Да бъде сладка и усмихната като теб и тези тортички;))))

    ОтговорИзтриване
  4. Прелестни снимки, Йоли! Пълнят ми душата с топлина и красота! Гледам ги като аквариум с рибки! Усмихват, успокояват, вдъхновяват. Като се замисля, три пъти наминавам тук, бях и на другите места, където се виждат тортичките ти и още не съм чела рецептата! Затварям този прозорец и отивам да чета, че срам! :) :)

    ОтговорИзтриване
  5. Йоли,трябва да призная,че рядко правя рула,защото ми идват малко сухи за моя вкус,но по този начин превъплатени приветствам моментално,тортичките са и красиви,и кремести!Прегръдка и хубав ден,мила!

    ОтговорИзтриване
  6. Да, Йоли,
    при теб нещо набързо и нещо, което имаш, прави чудеса -
    вълшебни са, вълшебница си ти!
    И сладките с мас, мастика и розова вода са също страхотни!
    Благодаря за удоволствието и тази красота, голяма прегръдка за теб!

    ОтговорИзтриване
  7. Здравейте,
    тортичките са прекрасни, искма да ги приготвя, но имам един въпрос към вас: Какъв е размерът на тавата, в която се пече блата за рулото! Благодаря Ви за отговора! Поздрави: Ивелина Б.

    ОтговорИзтриване
  8. Благодаря Иве.Винаги си пека блатовете за рула, независимо какви са в правоъгълната тава от фурната.Тя е най-удобна.

    ОтговорИзтриване
  9. Идеята е страхотна!
    Имам въпрос относно портокаловите резени - как са приготвени? Не ми изглеждат на прясно отрязани.


    Галя Захова

    ОтговорИзтриване
  10. Така си е Гале.Не само,че не са прясно нарязани,ами са и изсушени във фурната.Правих ги по Коледа за различни украси.каквото и да аранжираш с тях става празнично.Нарязвам ги на тънки кръгове и ги суша върху хартия в слаба фурна, на около 130*.От време на време ги обръщам.Като започнат леко да покафеняват ги вадя и ги доизсушавам за ден,два в стаята на открито.Това е.Благодаря ти за коментара.

    ОтговорИзтриване
  11. Здрасти, Йоли! Цвети съм. Моите са със ябълков мармалад, малко канела в крема и запечени на тиган и леко карамелизирани ябълкови шайбички отгоре! Всички са във възторг! А като ги разрежеш на две каква красива мозайка е вътре!!! Прелестни!

    ОтговорИзтриване
  12. Страхотна си ми ти, Цвети!Благодаря ти мила.Страшно се радвам, че опита тортичките.Много ти благодаря.

    ОтговорИзтриване
  13. С невероятно желание и настроение спретнах у дома от тези тортички ..признавам, че го направих с готово руло и с крем на д-р Йоткер ..., но въпреки това се получиха чудесни. Благодаря за идеята :) При повечко време ще ги направя отново, но този път с руло и крем, приготвени в домашни условия :) Поздрави, Йоли!

    ОтговорИзтриване
  14. Ех,че хубаво!Ето това исках,някой да прегърне идеята,а не да създава нови нечувани рецепти.Благодаря ти мила,много ме заравдва!

    ОтговорИзтриване