Продукти за 4 порции
8 големи печурки
40 г бяло саламурено сирене
40 г кашкавал
40 г синьо сирене
40 г крем сирене
20 г заквасена сметана
1 малко яйце
2 - 3 щипки мащерка
сол и черен пипер на вкус
Приготвяне
* Рецепта всъщност няма. Просто отваряте хладилника и виждате какви видове сирене има вътре. Настъргвате ги, разбърквате със сметаната, мащерката и яйцето и правите 8 големи топчета. Ако не е достатъчно солено, посолявате леко и овкусявате с черен пипер. Поставяте топчетата от сирене в отворите на гъбите, които преди това леко сте посолили. Постилате тава с хартия за печене или алуминиево фолио не задруго, а за да ви е по-лесно след това да я измиете. Подреждате гъбите и печете на 200* докато сирената се разтекат и зачервят. Времето за печене е около 20 - 25 минути. След това сервирате със свежа салата и добро вино. Това е. Наздраве!
* Излишно е да ви казвам, че може да ползвате всякакви видове сирене. С леко пушен вкус гъбите биха станали също много вкусни. Сместа от сирена трябва да е толкова гъста, че лесно да оформите топчетата с ръце, така, както се правят кюфтета. Преценете гъстотата сами. Мерките, които съм дала не са абсолютно точни. Признавам си, че не съм мерила нищо, а сега импровизирам. Ето ви една рецепта, тип "Почисти хладилника". Да ви е сладко!
.
Много харесвам този тип рецепти-изпразни хладилник. Знаех, че сиренето и гъбите се обичат, но винаги съм се чудела какви подправки да сложа. Мащерката е чудесно решение! Представям си аромата :) Благодаря за споделената рецепта, Йоли!
ОтговорИзтриванеОбожавам такива гъбки! Майка ми ги приготвя със сирене, колбас и кисела краставичка, пак е вкусно. Ама май твоето също много ще ми допадне, Йоли. :)
ОтговорИзтриванеТези дни даже питах любимия дали преди са му правили гъбки върху печката. Ей така, само измити, поръсени със сол, поставени за няколко минути върху печка за дърва и после каква вкусотия е... Разприказвах се.
Прегръдки, Йолинцее! :)
Със сиренце и кашкавал ми е любим пълнеж за гъбки, но яйце и мащерка не съм слагала, а малко чесън прибавям :-) Задължително ще трябва да опитам твоя вариант, Йоли, много апетитни и изкушаващи са - представям си страхотния им вкус!
ОтговорИзтриванеПрегръдки!
С гъбки и сиренце винаги е вкусно:)!
ОтговорИзтриванеПоздрави,Йоли! Хубав четвъртък!
така се получават най-вкусните и бързи вечери :) А щом има толкова сиренце, няма как да не с вкусни.
ОтговорИзтриванеЩе си забода една :)
Мога да излапам цяла тава такива прелестно апетитни пълнени гъбки,Йолка!Супер са!Прегръдка!
ОтговорИзтриванеТези гъбета, тези гъбета...
ОтговорИзтриванеКолкото пъти мина покрай снимките ти някъде, започвам да отделям сокове. Как пък успя да ги хванеш в толкова апетитен момент!
Не знам защо тук никога не слагам гъби в списъка си!? Това е толкова бързо и вкусно ястие и все пропускам да ни го причиня.
Ще се коригирам, че вече ги и сънувам!
Прегръдка за феята :)
Любими!
ОтговорИзтриванеПролетна фантазия, Йоли -
ОтговорИзтриванеколоритно, много красиво неустоимо изкушаващо предложение!
Голяма прегръдка за теб и честит празник!
Вкус, аромат, представяне - всичко е на много високо ниво! :)
ОтговорИзтриванеТова с гъбките, ще го пробвам още тази седмица! :)
ОтговорИзтриванеПравила съм ги с топено сиренце и кашкавал, а сега като видях и тези, нищо не можа да ме спре да ги направя отново :)
ОтговорИзтриванеЧудесни са Йоли!
Благодаря ви. Пак да повторя,важно е какво имаш в хладилника,нищо специално не е нужно.Така че,напълнете си гъбите така,както вие решите.А аз само идейка давам. Да ви е сладко!
ОтговорИзтриванеМного вкусна рецепта! Правим ги отново и отново :))
ОтговорИзтриванеДа са ви сладки и наздраве! С винце или бира са чудни! Благодаря Грете!
ИзтриванеЗдравейте, предстои ми парти и въпроса ми е:
ОтговорИзтриванеможе ли да приготвя гъбите предната вечер - например леко да се изпекат, да ги съхраня в хладилника и преди идването на гостите да ги напълня и доизпека?
Здравей. Не, няма какво да им печеш на гъбите предварително. Те се пекат направо със сиренето. Можеш друго да направиш. От предния ден да си направиш топчетата от сирене и да ги оставиш в хладилника. Половин час преди да сервираш гъбите ги слагаш във фурната, напълнени със сирене и това е. Благодаря ти, ще се радвам да опиташ.
ИзтриванеСтрахотна идея! :) Стана страшно вкусно и определено ще ги направя и за гости някой път. :)
ОтговорИзтриванеМного ще се радвам, ако ти допаднат на вкус. Благодаря!
Изтриване