сряда, 5 март 2014 г.

Гъби със сирене




Продукти за 4 порции

8 големи печурки
40 г бяло саламурено сирене
40 г кашкавал
40 г синьо сирене
40 г крем сирене
20 г заквасена сметана
1 малко яйце
2 - 3 щипки мащерка
сол и черен пипер на вкус





 Приготвяне

*  Рецепта всъщност няма. Просто отваряте хладилника и виждате какви видове сирене има вътре. Настъргвате ги, разбърквате със сметаната, мащерката и яйцето и правите 8 големи топчета. Ако не е достатъчно солено, посолявате леко и овкусявате с черен пипер. Поставяте топчетата от сирене в отворите на гъбите, които преди това леко сте посолили. Постилате тава с хартия за печене или алуминиево фолио не задруго, а за да ви е по-лесно след това да я измиете. Подреждате гъбите и печете на 200* докато сирената се разтекат и зачервят. Времето за печене е около 20 - 25 минути. След това сервирате със свежа салата и добро вино. Това е. Наздраве!

* Излишно е да ви казвам, че може да ползвате всякакви видове сирене. С леко пушен вкус гъбите биха станали също много вкусни. Сместа от сирена трябва да е толкова гъста, че лесно да оформите топчетата  с ръце, така, както се правят кюфтета. Преценете гъстотата сами. Мерките, които съм дала не са абсолютно точни. Признавам си, че не съм мерила нищо, а сега импровизирам. Ето ви една рецепта, тип "Почисти хладилника". Да ви е сладко!





.

19 коментара:

  1. Много харесвам този тип рецепти-изпразни хладилник. Знаех, че сиренето и гъбите се обичат, но винаги съм се чудела какви подправки да сложа. Мащерката е чудесно решение! Представям си аромата :) Благодаря за споделената рецепта, Йоли!

    ОтговорИзтриване
  2. Обожавам такива гъбки! Майка ми ги приготвя със сирене, колбас и кисела краставичка, пак е вкусно. Ама май твоето също много ще ми допадне, Йоли. :)
    Тези дни даже питах любимия дали преди са му правили гъбки върху печката. Ей така, само измити, поръсени със сол, поставени за няколко минути върху печка за дърва и после каква вкусотия е... Разприказвах се.
    Прегръдки, Йолинцее! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Със сиренце и кашкавал ми е любим пълнеж за гъбки, но яйце и мащерка не съм слагала, а малко чесън прибавям :-) Задължително ще трябва да опитам твоя вариант, Йоли, много апетитни и изкушаващи са - представям си страхотния им вкус!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  4. С гъбки и сиренце винаги е вкусно:)!
    Поздрави,Йоли! Хубав четвъртък!

    ОтговорИзтриване
  5. така се получават най-вкусните и бързи вечери :) А щом има толкова сиренце, няма как да не с вкусни.
    Ще си забода една :)

    ОтговорИзтриване
  6. Мога да излапам цяла тава такива прелестно апетитни пълнени гъбки,Йолка!Супер са!Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  7. Тези гъбета, тези гъбета...
    Колкото пъти мина покрай снимките ти някъде, започвам да отделям сокове. Как пък успя да ги хванеш в толкова апетитен момент!
    Не знам защо тук никога не слагам гъби в списъка си!? Това е толкова бързо и вкусно ястие и все пропускам да ни го причиня.
    Ще се коригирам, че вече ги и сънувам!
    Прегръдка за феята :)

    ОтговорИзтриване
  8. Пролетна фантазия, Йоли -
    колоритно, много красиво неустоимо изкушаващо предложение!
    Голяма прегръдка за теб и честит празник!

    ОтговорИзтриване
  9. Вкус, аромат, представяне - всичко е на много високо ниво! :)

    ОтговорИзтриване
  10. Това с гъбките, ще го пробвам още тази седмица! :)

    ОтговорИзтриване
  11. Правила съм ги с топено сиренце и кашкавал, а сега като видях и тези, нищо не можа да ме спре да ги направя отново :)
    Чудесни са Йоли!

    ОтговорИзтриване
  12. Благодаря ви. Пак да повторя,важно е какво имаш в хладилника,нищо специално не е нужно.Така че,напълнете си гъбите така,както вие решите.А аз само идейка давам. Да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  13. Много вкусна рецепта! Правим ги отново и отново :))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да са ви сладки и наздраве! С винце или бира са чудни! Благодаря Грете!

      Изтриване
  14. Здравейте, предстои ми парти и въпроса ми е:
    може ли да приготвя гъбите предната вечер - например леко да се изпекат, да ги съхраня в хладилника и преди идването на гостите да ги напълня и доизпека?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей. Не, няма какво да им печеш на гъбите предварително. Те се пекат направо със сиренето. Можеш друго да направиш. От предния ден да си направиш топчетата от сирене и да ги оставиш в хладилника. Половин час преди да сервираш гъбите ги слагаш във фурната, напълнени със сирене и това е. Благодаря ти, ще се радвам да опиташ.

      Изтриване
  15. Страхотна идея! :) Стана страшно вкусно и определено ще ги направя и за гости някой път. :)

    ОтговорИзтриване