неделя, 6 април 2014 г.

Кексчета с розова вода





Продукти за 16 кексчета

200 г меко масло
200 г кристална захар
2 с.л. розова вода
4 яйца
200 г брашно
1 ч.л. бакпулвер


Крем

100 г крем сирене
100 г меко масло
50 г пудра захар
1 с.л. розова вода

Глазура

100 мл течна сметана
100 г натурален шоколад
20 г масло






Приготвяне

* Разбийте маслото и захарта на крем. Прибавете розовата вода, а след това едно по едно и яйцата, като продължавате да разбивате.

* Пресейте брашното заедно с бакпулвера и го смесете с маслено яйчената смес. Разбъркайте добре и разпределете тестото във  форми Гугелхоф.

* Изпечете кексчетата за около 25 - 30 минути в предварително загрята на 170* фурна.

* За крема разбийте много добре маслото докато побелее. Постепенно прибавете захарта като продължавате да разбивате. Смесете го внимателно с крем сиренето и овкусете с розовата вода. Добре е отделно да разбиете и крем сиренето за да стане максимално гладко.

* За глазурата загрейте до кипване сметаната и я отстранете от огъня. Сипете шоколада и маслото и разбъркайте на гладък крем. Оставете да се охлади до полутечно състояние.

* Напълнете отворите на кексчетата с крем и полейте с глазура. Украсете по желание. Цветчетата, които виждате са от айсинг. Да ви е сладко!





* Може да шприцовате крем върху кексчетата вместо да ги пълните и да ги украсите семпло само с листенце от роза. Благодаря на Надето Костадинова за хубавата рецепта.





 .

13 коментара:

  1. Здравей :))

    изглеждат много интересно,

    а откъде мога да си закупя розова вода за сладкарски цели.
    В Бургас не съм срещала такава.

    Благодаря
    Поздрави
    Чанита

    ОтговорИзтриване
  2. Чани,не се заблуждавай.Розовата вода навсякъде и за всичко е една и съща.Тази,която продават в аптеките,в парфюмериите и в сувенирните магазини.Просто си купуваш едно шише,правиш вкусен крем с 1-2 лъжици,а останалото ползваш за разкрасяване.Много е приятно да си измиеш лицето с нея.Ще се радвам да опиташ кексчетата,много са хубави.Благодаря ти.

    ОтговорИзтриване
  3. Такава нежна и прелестна снимка си оставила за десерт! Изпих я с очи, след като дълго време изучавах правенето на цветенца на горните. Събирам смелост да си пробвам накрайниците, че и аз имам подобни по някакво приятно стечение на обстоятелствата :)
    Обаче, ще помоля да ми покажеш кой е накрайникът за завинтката на крема на последното кексче, че точно такъв ефект търся понякога, а нито един от моите не го дава.
    Усмихната неделя, мила :)

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря ти Тики.Ще се радвам да си опиташ и ти твоите накрайници.Последното кексче е шприцнато с широк назъбен накрайник.Усукването става само и изцяло от твоята ръка.Шприцоваш от ниско, постепенно издърпваш нагоре като същевременно завърташ поша.Това е,няма тайни.А неделятя хич няма да е усмихната.Хуквам след малко да записвам Травиата ... та чак до 21.00 вечерта.Дано твоята е по-добра.

    ОтговорИзтриване
  5. Страхотни кексчета, ако намеря малко свободно време ще ги пробвам... ако не в България в Испания със сигурност ще ги направя...

    ОтговорИзтриване
  6. Чудесни кексчета с много пролетно настроение! Ей това последното с многото крем е за мен :)

    ОтговорИзтриване
  7. Е, нямам думи..., Йоли!
    Впечатляващи, красиви, изящно декорирани,
    празнична приказка от вълшебна феерия на ефирни цветя, нежен аромат и фин вкус...
    Страхотна си, голяма прегръдка за теб и хубаво утре!

    ОтговорИзтриване
  8. Ей така я разбирам аз красотата! Идеално за празник!

    ОтговорИзтриване
  9. О, моята неделя беше много усмихната и интересна, даже я описах покрай яйчицата 8-) Пожелавам ти тогава утрешният понеделник-вторник-сряда-четвъртък-петък-събота-другата-неделя да са ти усмихнати и хармонични :)
    А накрайникът звучи като един, дето имам, но не е той. Погледни пак онази снимка със зайчето и лапите. Кремът стои другояче, а не такъв го исках.
    Прегръдка :)

    ОтговорИзтриване
  10. Ами ще го видим този накрайник като дойдеш.Ще оправим работата.

    ОтговорИзтриване
  11. :))0

    Не знаех ,че розовата вода от аптеката става и за готвене :))))

    Аз ползвам на Роза Карлово :))

    Ще ръсна мало

    Благодаря
    Поздрави
    Чанита

    ОтговорИзтриване
  12. Не всяка розова вода по аптеките става за готвене. Трябва да се чете съдържанието и доколкото продуктът е български, може да се попита по телефона производителя.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за тази информация. Лично аз за съжаление няма как да знам точно коя става и коя не. Всеки сам трябва да внимава и прецени. Ще се радвам да опиташ кексчетата, много са вкусни.

      Също така ще се радвам, ако занапред пишеш в сайта ми yoli.bg, тъй като тук повече няма да публикувам нови рецепти. Благодаря за разбирането и весели празници!

      Изтриване