понеделник, 14 април 2014 г.

Морковена торта






Продукти за торта 22 см

Блат

3 яйца
200 г кристална захар
80 мл портокалов сок
200 г ситно настъргани сурови моркови
ванилия
40 г кандирани портокалови кори
кардамон
канела
сух джинджифил
щипка сол
250 г брашно
1 равна ч.л. бакпулвер
1/4 ч.л. сода бикарбонат
50 г светли стафиди
80 мл олио

Крем

800 г натурално крем сирене
150 г пудра захар
 ванилия
200 г заквасена сметана
1 ч.л.  настъргана портокалова кора






Приготвяне

* Разбийте яйцата със захарта на пухкав крем и добавете портокаловия сок. Сипете морковите, ванилията и портокаловите корички.

* Смесете брашното заедно с подправките, двата вида набухвател и стафидите. Количествата на подправките преценете според вашия вкус. Прибавете го към яйчената смес и разбъркайте. Накрая налейте олиото и смесете всичко добре.

* Сипете тестото в тортена форма 22 см, покрита с хартия за печене (ако искате по-тънки блатове ползвайте по-голяма форма). Загрейте фурната на 180* и изпечете блата за около 35-40 минути. След като добре се охлади го разрежете хоризонтално на три части.

* За крема разбийте крем сиренето със захарта, ванилията и портокаловата кора. Добавете сметаната и разбъркайте.

* Сглобете тортата, като между всяка морковена платка намажете пласт от крема.  Измажете с крем цялата торта отстрани и отгоре. Загладете и украсете по желание.Да ви е сладко!





.

90 коментара:

  1. Обожавам тази торта, страхотна е! Един от най-любимите ми вкусове... :)

    ОтговорИзтриване
  2. Мила, Йоли, ако знаеш от кога съм намислила да приготвя морковена торта. Така се радвам, че ни предлагаш точно тази рецепта! Прегръщам те.

    ОтговорИзтриване
  3. Тази слънчева заешка торта ми е адски симпатична! Колкото пъти я погледна, си представям един заяц, който я измерва с едни големи лакоми очи от всички страни и щом глъчката около красивата ти торта притихне, я подкарва от задния край, докато се появи с пълни бузи, омазана муцуна и блажен поглед в предния й край :)
    Ама наистина е много сладка!

    ОтговорИзтриване
  4. Съгласна!Смешна си е,но противно на миза за заека и тортата от моркови е много вкусна.Благодаря ви момичета!

    ОтговорИзтриване
  5. тази торта... нямам думи... невероятна е... ще се науча и аз да я правя... макар много да ме няма в тортите... :)

    ОтговорИзтриване
  6. Нестандартна, интересна и " лека " торта. Според мен подходяща за десерт, кафе - изобщо не е нужен специален повод за да и се насладиш.Аз сложих и парченца бял шоколад в крема.... красота.Йоли за пореден път хиляди благодарности и поздрави за прекрасните идеи и превъзходно изпълнение.Ани Захариева

    ОтговорИзтриване
  7. Благодаря ти,Аничко.Много се радвам,че ти е харесала тортата.А за шоколада си напълно права.Ще стане още по-богата и вкусна!Така ще направя!

    ОтговорИзтриване
  8. задравейте. Намислила съм да направя тази торта за рождения ден на мъжът ми. Искам да попитам има ли нужда от сиропиране?

    ОтговорИзтриване
  9. Здравей и ти.Много се радвам,че избра тази торта,надявам се да ви хареса.Тортата няма нужда от сиропиране.Поема от влагата на крема и според мен става точно толкова сочна,колкото трябва.Не е мокра като сиропираните торти,стои влажна и мека.Съветът ми е да я направиш поне ден предварително за да може блатовете наистина добре да се споят с крема.Разбира се,винаги можеш леко да я сиропираш,това е изцяло въпрос на вкус.Ако обичате по-сочни сладкиши може да я сиропираш леко.Мисля,че най-подходящо би било със студено прясно мляко.Благодаря ти още веднъж и весел празник.

    ОтговорИзтриване
  10. Страхотна се получи тортата, благодаря за рецептата. Единствената промяна която направих е че крема го подсладих с мед, а не със захар и пропорцията на маскарпонето и заквасената сметана ми беше 50:50. Хубава вечер от мен.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Сави. Много се радвам, че ти е харесала тортата. Правилно си направила - точно така трябва да е винаги, да приготвяш храната според собствения си вкус. Искрено се радвам на хората, които го правят. Благодаря ти още веднъж!

      Изтриване
  11. Привет отново! Да се разпиша и под тази торта ! Божествена!!! Използвах карамфил вместо джинджифил остана от тортата с мус от круши .Колежките също опитаха и от двете торти и останаха очаровани от вкусовете!!! Благодаря отново за рецептата !Поиграх си и с украсата ,получи се много добре и на външен вид.Валя

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ти благодаря, Вале! Толкова ми е приятно като чуя, че се получават добре нещата. Но то си зависи най-вече от теб, не толкова от рецептата. Като си сръчна няма как да не е добре. Поздравявам те най-сърдечно!

      Изтриване
    2. Идеята за украса изцяло я копирах .Много ми допадна.Хареса се на всички.Поздрави!Валя

      Изтриване
  12. здравейте,много се възхищавам на вас и вашите рецепти и вчера реших да направя тази тортичка,но нещо не се получи -след като се изпече блатът и изстина напълно го разрязах и вътре на места беше клисъв ,откъде може да е проблемът,при условие ,че спазих точно мерките,които сте дали в рецептата пеках на 180"-55мин и другото което стана е ,че по време на пекането блата беше с височина около 5см,а след като го извадих спадна на 3см

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Първо искам да ти благодаря за доверието, че опита тортата, въпреки несполуката. Не знам какво да ти кажа, може би в печенето е причината. Блатът е тежък и влажен заради морковите в него. При такива блатове или кексове след разбиването на яйцата всичко останало трябва да се прибави бързо и да не се бърка кой знае колко. Печенето също е различно, по-дълго се пече. Няма как да променя продуктите и грамажите им. Тази торта я направиха 14 жени на Великденския сладкарски курсв Монтана. Самата аз преди да я дам за задача на участниците я правих поне 3 пъти. Не е проблема в продуктите. Може би самото разбъркване на тестото + печенето, нещо там се е объркало. Ще се радвам, ако не се откажеш и опиташ пак. Още веднъж ти благодаря за доверието.

      Изтриване
  13. Здравей! Тортата е просто уникална ! Искам да попитам малките морковчета на украсата от захарно тесто ли са направени или ? Ако можеш да ми кажеш как бих могла да ги направя ще съм ти много благодарна :-)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ти благодаря. Страшно си мила! Ще ти е най-лесно да направиш морковите от бадемов марципан, оцветен с хранителна боя. Ако нямаш оранжева ще трябва да смесиш червена и жълта. Казвам марципан, защото е хиляди пъти по-вкусен от захарното тесто. Все пак е само от бадеми. Освен това можеш да си го купиш от някой от по-големите магазини. Доколкото знам и в Лидл има вече. Докато фондана или трябва сама да си го направиш, или да си го купиш от специализиран магазин за сладкарство. За тези морковчета ти трябва една шепичка материал, а фондана е в доста големи разфасовки. Марципана е 200 г. Разбира се, ти сама си прецени кое ще ти хареса най-много на вкус. Още веднъж ти благодаря за милите думи.

      Изтриване
    2. Йоли, направих тортата по повод, инцидентно и в последния момент (за това сиропирах с портокалов сок- много съм доволна и не с е разпадаше на следващия ден) Много ни хареса на всички. Имам само един въпрос- правих марципанови м орковчета с бадемово брашно пудра захаи и белтък. Красиви станаха, но как мога да ги направя малко по-...гланцирани? Някаква идея?

      Изтриване
    3. Благодаря ти за доверието, Лили! Много се радвам, че тортата ви е харесала! Няма как да глазираш марципана. С каквото и да го намажеш ще попие в него, много е хигроскопичен за съжаление.

      Изтриване
  14. А дали в крема може да се сложи разтопен на водна баня шоколад и по-малко захар? Чудя се какво количество да сложа, така че кремът все пак да попие в блатовете.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Всичко може. Както ти е вкусно, така. Имай предвид, че шоколада в хладилника ще се стегне и крема ще стане по-твърд. И още нещо. Тази торта е най-вкусна след ден, два. Че и повече. В никакъв случай не препоръчвам да се сиропира. Кремът чудесно попива в нея и тя става сочна и фина. Консистенцията на блата е такава, че ще стане на неприятна каша, ако се сиропира. Но ти можеш да си направиш крем какъвто на теб ти харесва. Благодаря ти. Ще се радвам да посещаваш и новия сайт www.yoli.bg, защото само там вече ще публикувам нови рецепти. Тук в блога няма да има нови неща.

      Изтриване
  15. Здравей Йоли!
    Страхотна торта!Отдавна и се каня, ето че и дойде времето.
    Искам само да попитам за крема какво сирене да използвм-маскарпоне или рикота?
    Благодаря ти предварително!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здрасти Нелка. Благодаря ти за доверието. Не ползвай маскарпоне нито рикота, не и за тази торта. Наистина и подхожда леката соленост на крем сиренето. Аз я правих със сиренето на Пилос от Лидл. Много е добро! В пластмасови купички от 200г е, със синьо пише "Крем за мазане". Ще се радвам да опиташ, благодаря ти.

      Изтриване
  16. Много вкусна торта! Това е единствената торта, която приготвям! Никога не съм си мислела че ще харесам морковена торта!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Станахме две с теб. Да не мислиш, че аз някога съм си го представяла? Изобщо не е мой тип, мой вкус. Но, както казваш, тортата наистина си е чудна. Много, много се радвам, че ти хареса! Благодаря ти от сърце!

      Изтриване
  17. Здравейте! Аз съм Кристина. Много бих искала да направя тази торта в 18 см форма и да бъде с 4 блата, и ще я украся с фондан. С пропорциите как да процедирам :) Благодаря много

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Криси. Благодаря ти за доверието. Ще се радвам да опиташ тортата. Надявам се да ти хареса.

      Нищо не променяй. Ще си дойдо точно за 4 тънки блата във форма 18 см.

      Изтриване
  18. Бихте ли ми препоръчали марка за заквасената сметана ?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А! Хвана ме на тясно сега. Честно да ти кажа, всякаква съм купувала и съм оставала доволна. Наистина нямам предпочитана марка, всичката е добра. Съжалявам, че не можех да ти помогна.

      Изтриване
    2. Може ли да се замени заквасената сметана с бита сладкарска?

      Изтриване
    3. Да. Определено да. Често правя този крем с разбита течна сметана. Ще стане супер. Благодаря ти.

      Изтриване
  19. Здравейте на всички!Мария е пак...:)Тъкмо се наслаждавам на парче торта и реших.че не трябва да знаете...страхотна е.експеримент пак имаше.в Габрово няма от къде да си купиш портокалови корички.за това заместих със сушено манго и маракуя./ по съвет на продавач с опит в кухня/ .както ме гледаха странно така половината тава я няма.знам .че крема може да се замени и с маскарпоне.но следващия път.Обезателно да опитате.Йоли..още веднъж Благодаря...Светли празници

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ех, че хубаво! Много се радвам, Мария. Да ви е сладко на всички у дома! Благодаря ти от сърце за доверието. Светли празници ти желая!

      Изтриване
    2. Да се поправя не сушена маракуя .а сушени манго и папая.извинявам се много за грешката.през това време тортата / остатъка/ обра още овации .като имаше и такива .които не заподозряха .че има моркови и ста любима торта

      Изтриване
  20. Здравейте,казвам се Симона и днес е за мен деня Х за тази невероятно изглеждаща торта!Имам въпрос,портокал,канела,кардемон,джинджифил,ванилия-всички ли аромати трябва да сложа или може някои от тях?Имам в наличност канела,ванилия,портокал и джижджифил на коренче,последното смятам да настържа и да ползвам само сока.Дано се получи.Твоята публикация Йоли,ме плени!Стискайте палци :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Симона. Изобщо нямаш нужда от стискане на палци. Надявам се да не ти отговарям прекалено късно, макар, че се опасявам, че е така. За съжаление вчера нямах възможност да седна на компютъра.

      Все пак да кажа: винаги подправяй храната, независимо дали е сладка или солена с това, което на теб ти харесва. Няма задължителни неща в готвенето. Всичко е само въпрос на вкус. Разбира се, че можеш да сложиш само някои от подправките в рецептата. Може и напълно да ги смениш с други. Джинджифила е прекрасен като е пресен. Направо си го сложи настърган, не ползвай само сока, а всичко.

      Надявам се тортата да ти хареса и да стане вкусна. Хубав ден ти желая и благодаря за доверието.

      Изтриване
  21. Привет и поздравления за вкусните изкушения! Отдавна се каня на тази торта и съм решила да изненадам моя милост съпруг за РД! Но имам въпроси! Може ли да заменя бялата захар с кафява и количеството същото ли да остане? Ще бъде ли всъщност вкуса по-добре? И трябва ли да изцедя морковите за да не стане тлисав блата? Много благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Яна. Благодаря ти за доверието. Ще се радвам, ако ви хареса тортата.

      Да, разбира се, че можеш да сложиш кафява захар. Цветът на блата ще се промени и ще стане тъмен, няма да е оранжев. Но от друга страна кафявата захар добре коренспондира с морковите и подправките. Така че, сложи, щом я предпочиташ като вкус. Количествата са си същите. Захар като захар, калорийната стойност и сладостта са еднакви, просто едната не е рафинирана и има вкус на меласа. Ще е добре на вкус, като компромисен вариант бих ти предложила да смесиш равни количества бяла и кафява. Има и един друг проблем с кафявата захар. Ако не е фина няма да можеш да я разбиеш на пухкав крем с яйцата. А ако ползваш от лепкавата "Мусковадо" съвсем няма да можеш. Сама прецени. Но като вкус ще е добре, да!

      Аз не съм изцеждала никога морковите, но сега те са много сочни и свежи и не е лоша идеята ти да ги изцедиш. Весел празник ви желая и благодаря отново.

      Изтриване
  22. Много благодаря за бързия отговор, точно на време!!! Изпекох сега правя крема и утре ще тестваме!

    ОтговорИзтриване
  23. А ще се получи ли блатът в кръгла тавичка, тъй като нямам форма за торта?
    Мерси предварително!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Разбира се! Тортената форма си е просто една кръгла тавичка, нищо повече. Единствената пазлика е, че е с по-високи стени. Това позволява на блата да стане висок и след изпичане да се разреже. В тавичка може да изпечеш тестото на 2 пъти. И после като разрежеш блатовете ще се получат 4 тънки платки. Ще се радвам да опиташ тортата, благодаря ти.

      Изтриване
    2. Здравейте!
      Много съм надъхана да направя тортата - никога не съм яла морковена, само мъфини с моркови съм правила и много са ми харесвали. Ще я правя за рожден ден и и се чудя размера на блат от 26 см за колко парчета ще излезе. По броя на морковчетата на снимката смятам 8, но пък ми се струват малко за размера от 26 см. На мен ми трябват 16 парчета да излязат от тортата. Благодаря предварително за отговора!

      Изтриване
    3. Здравей. Много ще се радвам, ако тортата ти хареса. От торта 26 см спокойно излизат 16 парчета. Толкова и трябва да са. Не се притеснявай, ще ти стигне за всички. На снимката тортичката е 20 см, затова морковите са само 8. Но рецептата си е за съвсем нормална торта, не за малка. Благодаря ти.

      Изтриване
    4. Здравейте!!! искам да питам колко трябва да сложа от подправки те джинджифил,кардамон и канела тъй като не са ми познати . Благодаря предварително😃

      Изтриване
  24. Здравей и от мен. Обикновено избягвам да давам съвети на хората по отношение на подправяне и солене на храната. Нали разбираш, това е само и единствено въпрос на личен вкус. Според моят вкус 1 пълна ч.л. от тази смес е досатъчна. Много хора предпочитат по-ароматно тесто. Ако сложиш по 1/4 ч.л. от тези подправки ще се получи чудесен букет. Но пак казвам, това е според мен. Ще се радвам, ако ти хареса и на теб. Благодаря ти за доверието.

    ОтговорИзтриване
  25. Днес направих тортата за рождения си ден и съм просто възхитена от вкуса! Рецептата е много сполучлива и точна:) Леко сиропирах блатчетата с прясно мляко, както Йоли беше споделила по-горе. Просто уникален вкус!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много, много ти благодаря, Миглена! Страшно се радвам, че ти е харесала тортата! Да е сладко на всички, които я опитат!

      Изтриване
  26. Отизивите бяха повече от положителни :) Тъкмо вписвам рецептата в тефтера, която съм сигурна още много пъти ще направя ( ще опитам да направя алтернативен вариант без бяло брашно и бяла захар, та да видим 😋) Между другото аз самата за пръв път ям морковена торта 😄 Любима ❤

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Наистина си много мила! Така ме радваш! Още веднъж ти благодаря от сърце! Много съм щастлива, че тортата се е харесала на всички!

      Изтриване
    2. Забравих да споделя, че подарих една такава тортичка на моята майка за рождения й ден и тя беше просто във възторг! До сега винаги тя ми е правила торти, но реших да я изненадам:) Този път, както бях решила направих някои замени на продуктите - изцяло с лимецово брашно, кафява захар Мусковадо и масло вместо олио. Разкош!

      Изтриване
  27. Тази торта ме грабна! Тези дни е РД на синът ми, който ще прави първата си годинка. Много бих искала да направя такава морковена торта. Въпросът ми е подходяща ли е за малки дечица? И мога ли да добавя оцветител към крема? Украсата ще е стилна със самолетче и малки облачета.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, надявам се да не ти отговарям прекалено късно. Много ще се радвам, ако тортата ви хареса на всички. Чудесна е на вкус, препоръчвам я. Разбира се, че е подходяща за деца, няма никакъв проблем. За сладкарските бои също не се притеснявай. Ти ще сложиш съвсем малко, не всеки път правиш цветни торти и не ги ядете всеки ден, нали? Нищо им няма на дечицата, ако си хапват понякога нещо шаренко. Знаеш ли, родителите наистина трябва да внимават с какво се хранят децата им. В наши ръце е това! Но има мигове през годината, в които е най-важно децата ни да са истински щастливи. Нека поне в тези дни не мислим кое е чак толкова полезно или вредно. Истинското здраве е в усмивката на грейналото личице на щастливото рождениче. Направи си празника прекрасен, а през останалите 364 дни имаш цялото време на света да мислиш за здравословно хранене. Така мисля аз. Идеята ти за самолетче и облачета е невероятно сладка! Давай смело и весел празник!

      Изтриване
  28. Страхотен вкус. За жалост втори път не ми се надува блата. Няма начин да го разрежа на 3. Първия път реших, че съм сбъркала, но и сега...Възможно ли е морковите да са едро настъргани. Търся причината, за да се поправя :-)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, радвам се, че ти харесва вкусът, въпреки неволите. Нямам представа защо така ти се получава. Много хора правят тази торта. Специално погледнах коментарите за да видя дали са имали този проблем. От 50 коментара само една жена пише, че блатът е станал клисав/тиклив в средата. Надул се е много добре по време на печене, но след това е спаднал. Какво да ти кажа ... не е от морковите. Те са си ситно настъргани, тъй като се сурови. Ако са едри може би няма да е така добре. Ако белята е в морковите бих я отчела в количеството влага в тях. Има много сухи моркови, знаеш, има и много сочни. Като ги настържеш може да ги изцедиш с ръце за всеки случай. За да пуснат максимално водата си може да им сложиш 1 ч.л. захар и 2 щипки сол. Като престоят 10 минути отпускат соковите си и може да ги изцедиш по-качествено. Така ще са сухи и не би трябвало да създават проблем. Другата беля е в печенето или в по-малко количество набухвател. Тази торта я показах в един сладкарски курс. Всички участници я правиха, до един. И блатът на всички стана много добре. С това искам да кажа, че рецептата е напълно точна като съставки и грамаж. Ще се радвам, ако не се откажеш. Надявам се да се получи добре следващият път. Благодаря ти още веднъж за доверието!

      Изтриване
  29. Спазих всичко по отношение на блата, защо ми се наду по средата, стана като хълм?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей и от мен. Благодаря ти, че опита тортата. Надявам се да се е харесала на всички на вкус. Изобщо не е грешка това, че блатът по средата се е издул. Много често става така точно при такива тежки теста, каквото е морковеното. И на мен ми се случва. Просто след това изрязвам "хълма" и си го хапвам скришно, а изравненият блат отива при тортата. Благодаря ти още веднъж!

      Изтриване
    2. Благодаря, помислих, че нещо съм сбъркала, принципно от години съм се отказала да правя торти точно поради тази причина, но сега се престраших с тази торта.Още 1 въпрос- когато слагам брашното със сухите подправки да бъркам ли с миксер или само с шпатула?

      Изтриване
    3. Нищо подобно не си направила, Деси. Не си сбъркала изобщо! И да ти се надуе в средата, изрязваш и продължаваш нататък. Винаги съм казвала, че тортите са най-благодатният десерт, ако стане някакъв фал. Винаги може да замаскираш всяка грешка. Начупен блат, неравни пластове ... много важно. Като я измажеш с крем и украсиш никой няма да знае какви са били тревогите ни. Сетих се, че спечиално съм правила публикация за една торта, която е съставена точно от моя грешка. Май я кръстих "Торта на трохи". Може да я погледнеш, ако решиш. А що се отнася до морковеното тесто, давай си смело с миксера. Тук внимателно бъркане не се изисква. В крайна сметка това си е най-нормален морковен кекс, но изпечен на блат. Благодаря ти още веднъж!

      Изтриване
  30. Здравейте Йоланта,
    искам да направя тортата за рождения ден на най-малкия ми син ( 2 год) и моля да ми кажете с какъв вид крема сирене е най-добре да се приготви.

    ОтговорИзтриване
  31. Здравей Гери,
    благодаря ти, много ще се радвам, ако на мъничето тортата му хареса. Категорично препоръчвам Филаделфия или крев-сирене от Лидл от марка Пилос. Нека продуктът е възможно по-качествен.

    ОтговорИзтриване
  32. Здравейте,Йоли!мога ли да изпека блатовете на три пъти, защото не мисля,че ще се справя с рязането?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Жане.Да, разбира се, че можеш. Не се притеснявай, изпечи ги на 3 пъти. Ще се радвам, ако тортата ти хареса. Благодаря ти!

      Изтриване
  33. Здравейте,Йоли,дали бих могла да направя тортата с кокосово брашно и ако да-какви да са пропорциите?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Мила. Честно да ти кажа, никога не съм ползвала кокосово брашно. Само стърготините ползвам. Не искам да те подвеждам за количествата, наистина нямам идея какво би се получило. Трябва сама да опиташ.

      Изтриване
  34. Здрасти,Йоли :) Рецептите ти са страхотни! Децата ми луднаха по морковените сладки с кокос и сладките с авокадо, а мъжа ми ме моли през 3-4 дни да готвя крем супа от червена леща :D Сега за третия рожден ден на сина ми смятам да пробвам морковената торта. Имам два въпроса: Сиропират ли се блатовете? Може ли блата да се изпече в правоъгълна тава(тази на фурната)?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ама ти си така мила, Ели!Благодаря от сърце и на теб, и на семейството ти! Най-много ме радва, че на децата им харесва.
      Лично аз не сиропирам тази торта. Самите моркови дават вляга, а и крем-сиренето попива в тях и допълнително ги прави меки. Добре е тортата да престои поне 1 ден в хладилника преди да я разрежеш. Така спойката между вкусовете е наистина чудесна. Разбира се, винаги можеш да сиропираш леко. Но за този вкус ти препоръчвам само студено неподсладено прясно мляко. Просто намажи леко с четка блатовете. Все пак на мен ми харесва без никакво допълнително овлажняване.
      Благодаря ти отново и се надявам тортата да се хареса на всички!

      Изтриване
  35. Здравей, Йоли :) Направих тортата за роджения ден на малкия. Всички много я хареса, всеки ме питаше от къде съм я водяла, искаха рецептата... Ужасно вкусна е, а крема е... нямам думи :) Децата го обораха с пръстчета отгоре. Много благодаря за рецептата. Направих и още няколко неща от блога ти и те бяха многоооо вкусни.Стахотна си :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че ви е харесала тортата, Ели! Незнам дали си решила да я сиропираш, но няма значение. Важно е, че наистина е станала вкусна! Благодаря ти от сърце за цялото доверие!

      Изтриване
  36. Здравейте.
    800 г крема сирене ... реалното количество ли е ?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет и от мен. Да, количеството е напълно реално. Крем-сиренето е много тежко, но не е много като обем. Например, един класически чийзкейк се прави с цял килограм.

      Изтриване
  37. Здравей, Йоли! Отдавна се каня да опитам някоя друга рецепта за морковена торта, различна от тази, която аз правя и разбира се, това е първото място, на което потърсих. Моята морковена торта е по-различна, няма брашно, а много орехи в блатовете. Откакто я правя, вкъщи не искаха друга торта... до днес, когато реших да ги изненадам с твоя чуден вариант. Стана страхотна, много ни допадна - аз замених стафидите със ситно нарязани сушени кайсии, а в крема замених част от сиренето с маскарпоне. Благодаря за поредната страхотна рецепта! Поздрави :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти от сърце, мила Анелия! Много се извинявам за закъснелия отговор. Бях в кратък отпуск и нямах компютър на разположение. Страшно се радвам, че опита тортата и се е харесала на всички. А ти си така мила!!!

      Изтриване
  38. Здравейте, искам да питам трябва ли да намаля брашното и с колко, ако искам да добавя орехи и кокос? Благодаря Ви

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет и от мен. Сложи 200г брашно и 50 г кокос. А орехите, ако са на едро не променяй нищо. Ако обаче ги смелиш на брашно ще послужат като сгъстител. В такъв случай 50 г фино смлени и около 30 г брашно по-малко. Ще се радвам да опиташ тортата и да ти хареса. Благодаря ти!

      Изтриване
  39. Здравейте! Може ли крема да се направи с извара? Има една много хубава и финна на Домлян в Билла!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет и от мен. Да, става чудесно! Непременно я претрий първо през цедка, за да стане фина, а след това разбий с пасатор. После си карай по рецептата. Ще се радвам , ако ти хареса, благодаря ти!

      Изтриване
  40. Здравейте! А дали морковите бихм могли да се заменят с тиква? Смятате ли, че ще се получи добре?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет и от мен. Честно казано, не знам. Трябва да се пробва, няма друг начин. Със сигурност няма да е ароматно с тиква, но подправките ще оправят този проблем. Тиквата трябва да е сурова, ако е сварена или печена ще стане на пюре. Но наистина не знам, не искам да те заблуждавам.

      Изтриване
  41. Какво крем сирене се използва? В хартиените опаковки или тип Филаделфия? Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Няма значение какво е, стига да е натурално. Всичко зависи от вкуса на човека. Най-фино е с Филаделфия, но и с нашето българското е добре. Бих ти препоръчала да ползваш това, което на теб ти харесва. Ще се радвам да опиташ тортата, благодаря за интереса.

      Изтриване
  42. Здравейте! От къде мога да си набавя кандирани портокалови кори?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет и от мен. Захаросани корички се продават в по-големите супери. Но лесно може да се приготвят и у дома. Това е като сладко от портокалови корички, но с по-малко сироп. С лимонови и от грейпфрут също е много хубаво. А ако нямаш също не е беля. Прясно настъргани цитрусови кори ще дадат още повече аромат и вкус. Ще се радвам да опиташ. Благодаря и весели празници!

      Изтриване
  43. Здравей Йоли,благодаря за чудесната рецепта.Желая ти много здраве,за да продължаваш да твориш и да не спираш да ни радваш.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А аз благодаря за доверието и коментара! Много се радвам, че тортата се е харесала! Да ви е сладко на всички у дома!

      Изтриване
  44. Привет, Йоли! Направих тортата по рецептата. Имах проблем с блатовете в форма 26 см. станаха мноого тънки. Повторих сместа като я направих в форма 20 см. Има ли къде да допусна грешка при тях, за да не ми се получат. Тези дни ще я пробвам пак 😊

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не, нямаш никаква грешка ти. Може би в мен е вината, действително размерът на формата трябва да е по-малък, за да са по-високи блатовете.Ще коригирам на 22 см. Благодаря ти и ме извини. Надявам се, че тортата е станала въпреки това вкусна.

      Изтриване
  45. Здравейте, ако крема се направи с разбита течна сметана, вместо със заквасена по-сладък ли става? Страхувам се да не се усеща киселата жилка на заквасената сметана! Благодаря! Вече направих две от вашите торти и станаха чудесни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ти благодаря за доверието! Радвам се, че пробваш рецептите ми. Надявам се да останеш доволна и от тази торта.
      Разбира се, че може да се замени, няма никакъв проблем. Не може да стане по-сладка, тъй като течната нормална сметана никога не е подсладена. Подсладен е само растителния заместител, но това не е сметана, а течен маргарин. Така че, съвсем спакайно може да се замени. А в случая кремът е точно с този ефест, да придаде свежест на тортата от леката киселинност на сметаната. Ако не обичаш този вкус го смени с разбита течна млечна сметана.

      Изтриване