понеделник, 14 април 2014 г.

Макова торта






Блат

Продукти за блата

250 г меко масло
160 г захар
6 яйца
100 мл айрян
200 г мак
300 г брашно
75 г натурално пшеничено нишесте
1 ч.л. бакпулвер
ванилия

Продукти за крема и пълнежа

1 компот от праскови
2 - 3 с.л. конфитюр от кайсии
300 мл течна млечна сметана за разбиване
100 г пудра захар 
ванилия

Продукти за глазурата

100 г натурален шоколад
100 г течна сметана
20 г масло

 




 Приготвяне

* За блата разбийте маслото със захарта и едно по едно прибавете яйцата. Сипете айряна и разбъркайте.

* Заедно смесете брашното, нишестето, мака, ванилията и бакпулвера. Прибавете сухата смес към маслената. 

* Покрийте тортена форма 26 см с хартия за печене и сипете тестото вътре. Загладете. 

* Загрейте фурната на 170* и изпечете блата за около 35 - 40 минути. Охладете го добре и го разрежете хоризонтално на четири тънки платки. За този блат реших да ползвам рецептата за маковия сладкиш, който може да видите тук.

* Разбийте сметаната на сняг заедно със захарта и ванилията. 

* Сглобете тортата като сиропирате леко със сока от компота една от платките. Върху нея подредете праскови и нанесете от сметановия крам. Покрийте с втората платка и сиропирайте. Върху нея намажете тънък пласт конфитюр. Похлупете с третата платка и отново сиропирайте. Сипете част от крема, загладете и завършете тортата с последната платка, също сиропирана. Измажете тортата с тънък пласт сметана и приберете в хладилника да се стегне за няколко часа. За по-правилна форма е добре да я подредите в ринг като притискате с ръце пластовете за хубава спойка. 






* За глазурата сгорещете до кипване сметаната и махнете от огъня. Сипете в нея шоколада и маслото. Разбъркайте на гладък крем. Оставете леко да се охлади.

*  Извадете тортата от хладилника и я освободете от ринга. Залейте с топлата глазура и я разнесете равномерно навсякъде така, че да облее тортата и отстрани. Помагайте си с домакинска шпатула. Украсете по желание. Да ви е сладко!





.

26 коментара:

  1. Разкошна....от кога се каня на тоя мак!
    С усмивка
    М

    ОтговорИзтриване
  2. Скъпа Йоли,най-накрая и аз се реших да ти пиша :) Много ми хареса тази торта и ще е следващата която ще направя за Велик ден :) Искам да ти кажа,че съм приготвяла доста от твоите сладки изкушния и последното беше "Бананов пай" за Цветница.Благодарна съм,че те има и ти пожелавам от сърце много,много хубави неща,пъстри и цветни,усмихнати и слънчеви като теб самата!

    ОтговорИзтриване
  3. Йолинце, откога я чакам тази рецепта... Още тогава ми грабна погледа, страхотна торта! :)
    Поздрави и много усмивки от мен! :)

    ОтговорИзтриване
  4. Обичам мак, и това парченце звучи мноооого вкусно!

    ОтговорИзтриване
  5. Йолиии, прекрасна е! Какво повече да се каже за такава вкусна и красива торта!? Поздрави и прегръдки, миличка!! Весели празници!

    ОтговорИзтриване
  6. Йолиииии, прекрасна е!!Какво повече може да се каже за тази красива и вкусна тортичка?! Поздрави, миличка и гореща прегръдка с пожелание за весело посрещане на Възкресение!!

    ОтговорИзтриване
  7. Йоли прекрасна торта! Имам един въпрос, колко време преди поднасянето маже да се приготви тази чудесна торта? Бих се радвала да ми отговориш, защото в неделя внучката ми ражден ден, та бих искала да се опитам да я направя!

    ОтговорИзтриване
  8. С нетърпение очаквах тази рецепта Йоли !! След като преди време я видях в една публикация останах без думи и исках да видя как си я приготвила. Срахотна е :) Прегръдки Иви !!!

    ОтговорИзтриване
  9. Много благодаря на всички.Всъщност,тази торта,както и предишната от моркови ги приготвихме заедно с курсистите,които участваха в сладкарския курс в Монтана.Подбрах им тези две рецепти за торти,защото ми се видяха подходящи за предстоящите празници.Радвам се,че и на вас ви допаднаха.

    Марианка,можеш и три,и четири дни предварително да я направиш.Шоколадът отгоре я запечатва и не и разрешава да изсъхне.Ще се радвам да я направиш за твоя празник.Бъди ми здрава.

    ОтговорИзтриване
  10. Йоли, много си мила, направо ме разчувства!!! Благодаря много за бързият отговор!!!

    ОтговорИзтриване
  11. Страхотно изглежда Йоли! Да я захрускам от снимката! ;-)
    Слънчеви Великденски Празници! :-)

    ОтговорИзтриване
  12. Разрезите на тортите ти винаги са като нарисувани! Направо ми идва да попитам кой размер четка ползваш и коя марка боички 8-)
    Прекрасница си ти!
    Целувка :)

    ОтговорИзтриване
  13. Чудна е тортичката :) от кога ми се хапва с торта с мак, само да намеря доброволец у нас :)
    Светли празници, Йоли!

    ОтговорИзтриване
  14. Благодаря ви. Светли и красиви празници желая на всички ви!

    ОтговорИзтриване
  15. Йоли, прелестни са маковите ти предложения, а тортата е истинско украшение за празника!
    Пожелавам на теб и семейството ти светли празници, здраве и благослов!

    ОтговорИзтриване
  16. Прекрасни великденски приготовления, Йоли,
    и двете ти торти са приказно вълшебни - несравнима си!
    Светли и благословени празници!

    ОтговорИзтриване
  17. Йоли, поредното изкушение, невероятна си! Би ли споделила марката шоколад която използваш, глазурата е прекрасна. Светли празници, Вълшебнице! aneto

    ОтговорИзтриване
  18. Благодаря ви отново!

    Купувам белгийски кувертюр. По 1 кг е и е разфасован на копчета.Като монети от 1 лв е.Много е качествен и удобен за работа.

    ОтговорИзтриване
  19. Hristos Vaskrse mila moja Yoli, puno zdravlja, uspeha u radu i lepih recepata :)

    ОтговорИзтриване
  20. Йолинце, Христос Воскресе! Желая ти да си здравичка и само усмивки да огряват красивото ти лице! Силно те прегръщам и ти желая много слънчева седмица! :)

    ОтговорИзтриване
  21. Честито Възкресение Христово!
    Йоли, бъдете здрави и щастливи!

    ОтговорИзтриване
  22. Много интересно звучи тортата! Непременно трябва да се опита :) Поздравления за прекрасното изпълнение!

    ОтговорИзтриване
  23. Благодаря ти Радост.Много ще се радвам да я опиташ.

    ОтговорИзтриване