Блат
Продукти за блата
250 г меко
масло
160 г захар
6 яйца
100 мл айрян
200 г мак
300 г брашно
75 г
натурално пшеничено нишесте
3 равни ч.л. бакпулвер
ванилия
Продукти за крема и пълнежа
1 компот от праскови
2 - 3 с.л. конфитюр от кайсии
300 мл течна пълномаслена сметана
100 г пудра захар
ванилия
Продукти за глазурата
100 г натурален шоколад
100 г течна пълномаслена сметана
20 г масло
Приготвяне
* За блата разбийте
маслото със захарта и едно по едно прибавете яйцата. Сипете айряна и
разбъркайте.
* Заедно
смесете брашното, нишестето, мака, ванилията и бакпулвера. Прибавете сухата
смес към маслената.
* Покрийте тортена
форма 26 см с хартия за печене и сипете тестото вътре. Загладете.
* Загрейте
фурната на 170* и изпечете блата за около 35 - 40 минути. Охладете го добре и го разрежете хоризонтално на четири тънки платки. За този блат реших да ползвам рецептата за маковия сладкиш, който може да видите тук.
* Разбийте сметаната на сняг заедно със захарта и ванилията.
* Сглобете тортата като сиропирате леко със сока от компота една от платките. Върху нея подредете праскови и нанесете от сметановия крам. Покрийте с втората платка и сиропирайте. Върху нея намажете тънък пласт конфитюр. Похлупете с третата платка и отново сиропирайте. Сипете част от крема, загладете и завършете тортата с последната платка, също сиропирана. Измажете тортата с тънък пласт сметана и приберете в хладилника да се стегне за няколко часа. За по-правилна форма е добре да я подредите в ринг като притискате с ръце пластовете за хубава спойка.
*
За глазурата сгорещете до кипване сметаната и махнете от огъня. Сипете в
нея шоколада и маслото. Разбъркайте на гладък крем. Оставете леко да се
охлади.
* Извадете тортата от хладилника и я освободете от ринга. Залейте с топлата глазура и я разнесете равномерно навсякъде така, че да облее тортата и отстрани. Помагайте си с домакинска шпатула. Украсете по желание. Да ви е сладко!
.
Разкошна....от кога се каня на тоя мак!
ОтговорИзтриванеС усмивка
М
Скъпа Йоли,най-накрая и аз се реших да ти пиша :) Много ми хареса тази торта и ще е следващата която ще направя за Велик ден :) Искам да ти кажа,че съм приготвяла доста от твоите сладки изкушния и последното беше "Бананов пай" за Цветница.Благодарна съм,че те има и ти пожелавам от сърце много,много хубави неща,пъстри и цветни,усмихнати и слънчеви като теб самата!
ОтговорИзтриванеТази ми е много любима!
ОтговорИзтриванеЙолинце, откога я чакам тази рецепта... Още тогава ми грабна погледа, страхотна торта! :)
ОтговорИзтриванеПоздрави и много усмивки от мен! :)
Обичам мак, и това парченце звучи мноооого вкусно!
ОтговорИзтриванеbellissima!
ОтговорИзтриванеЙолиии, прекрасна е! Какво повече да се каже за такава вкусна и красива торта!? Поздрави и прегръдки, миличка!! Весели празници!
ОтговорИзтриванеЙолиииии, прекрасна е!!Какво повече може да се каже за тази красива и вкусна тортичка?! Поздрави, миличка и гореща прегръдка с пожелание за весело посрещане на Възкресение!!
ОтговорИзтриванеЙоли прекрасна торта! Имам един въпрос, колко време преди поднасянето маже да се приготви тази чудесна торта? Бих се радвала да ми отговориш, защото в неделя внучката ми ражден ден, та бих искала да се опитам да я направя!
ОтговорИзтриванеС нетърпение очаквах тази рецепта Йоли !! След като преди време я видях в една публикация останах без думи и исках да видя как си я приготвила. Срахотна е :) Прегръдки Иви !!!
ОтговорИзтриванеМного благодаря на всички.Всъщност,тази торта,както и предишната от моркови ги приготвихме заедно с курсистите,които участваха в сладкарския курс в Монтана.Подбрах им тези две рецепти за торти,защото ми се видяха подходящи за предстоящите празници.Радвам се,че и на вас ви допаднаха.
ОтговорИзтриванеМарианка,можеш и три,и четири дни предварително да я направиш.Шоколадът отгоре я запечатва и не и разрешава да изсъхне.Ще се радвам да я направиш за твоя празник.Бъди ми здрава.
Йоли, много си мила, направо ме разчувства!!! Благодаря много за бързият отговор!!!
ОтговорИзтриванеIt must be delicious!
ОтговорИзтриванеСтрахотно изглежда Йоли! Да я захрускам от снимката! ;-)
ОтговорИзтриванеСлънчеви Великденски Празници! :-)
Разрезите на тортите ти винаги са като нарисувани! Направо ми идва да попитам кой размер четка ползваш и коя марка боички 8-)
ОтговорИзтриванеПрекрасница си ти!
Целувка :)
Чудна е тортичката :) от кога ми се хапва с торта с мак, само да намеря доброволец у нас :)
ОтговорИзтриванеСветли празници, Йоли!
Благодаря ви. Светли и красиви празници желая на всички ви!
ОтговорИзтриванеЙоли, прелестни са маковите ти предложения, а тортата е истинско украшение за празника!
ОтговорИзтриванеПожелавам на теб и семейството ти светли празници, здраве и благослов!
Прекрасни великденски приготовления, Йоли,
ОтговорИзтриванеи двете ти торти са приказно вълшебни - несравнима си!
Светли и благословени празници!
Йоли, поредното изкушение, невероятна си! Би ли споделила марката шоколад която използваш, глазурата е прекрасна. Светли празници, Вълшебнице! aneto
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви отново!
ОтговорИзтриванеКупувам белгийски кувертюр. По 1 кг е и е разфасован на копчета.Като монети от 1 лв е.Много е качествен и удобен за работа.
Hristos Vaskrse mila moja Yoli, puno zdravlja, uspeha u radu i lepih recepata :)
ОтговорИзтриванеЙолинце, Христос Воскресе! Желая ти да си здравичка и само усмивки да огряват красивото ти лице! Силно те прегръщам и ти желая много слънчева седмица! :)
ОтговорИзтриванеЧестито Възкресение Христово!
ОтговорИзтриванеЙоли, бъдете здрави и щастливи!
Много интересно звучи тортата! Непременно трябва да се опита :) Поздравления за прекрасното изпълнение!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти Радост.Много ще се радвам да я опиташ.
ОтговорИзтриванеЗдравейте, на мен хич не ми се надуват блатовете - 1 ч.л. бакпулвер не е ли малко за толкова много смес? Поздрави Галя:-)
ОтговорИзтриванеЗдравей, Гала. Брашното е 300г, а 1 пакетче бакпулвер е за 500г. Няма как да се сложи цялото количество за 300г, поне аз никога не го правя. Половин пакетче, което е една пълна ч.л. е напълно достатъчно. Съжалявам,че си имала проблем. Благодаря, че опита.
Изтриване