сряда, 9 април 2014 г.

Хербарии от ядливи цветя





Предлагам ви лесна и ефектна цветна украса. Изсушените захаросани цветя са трайни. Ако ги съхранявате на сухо място затворени в кутия могат да издържат месеци без да изгубят свежите си цветове. С тях може да украсите различни сладкиши и торти, както да направите и нестандартни подаръци на приятелите си. Няколко хербарии, опаковани в хартиено пликче са чудесна цветна закачка за подарък. А преставяте ли си как би изглеждала една торта, борда на който плътно сте облепили с тях?






Нужни са ви цветовете на ядливи растения. Освен плодните дръвета може да озахарите виолетки, теменуги, иглика, пореч, ягодови цветове, латинки, лайка, парички, глухарче, детелина, акация, роза, цветове на краставица, грах, боб и много други.

Разбийте леко с вилица един белтък. Внимавайте да не се образуват много мехурчета. Намажете цветовете с него от всички страни, като ползвате най-обикновена четка за рисуване. Посипете с кристална захар, изтръскайте внимателно за да паднат излишните кристалчета и ги поставете върху хартия за печене. Оставете ги да изсъхнат за 24 часа. След това сложете цветовете един до друг между два листа хартия за печене и ги затиснете с нещо тежко. Като деца правехме хербарии като ги затискахме с книги. Имайте предвид, че цветята в по-дебелата си част не са напълно сухи и ще пуснат влага, която ще повреди първата книга, която ги затиска. Хартията за печене пропуска и не изолира добре. Аз ги сложих между две дъски, а отгоре ги затиснах с най-тежката си саксия.

След два дена ги извадете и внимателно отлепете горният лист хартия. Оставете хербариите да изсъхнат добре за още един ден и чак след това приберете в кутия.

Разбира се, може да не затискате с тежест цветята, а да ги оставите релефни. Ето вариант с ябълкови цветчета, които съм залепила с айсинг върху бисквити.






Надявам се, че ви хареса тази украса. Свежа е, не изисква скъпи материали и много време за приготвяне. Импровизирайте!





.

14 коментара:

  1. Йоли, страхотна идея както винаги - цветна и празнична, изглежда толкова изящно! Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  2. Нямах идея, че може да се прави това! Но адски ми хареса! Освен да оскубя теменужките и ягодовите цветове на двора, не виждам как иначе да пробвам. Дано не ми дърпат ушите...
    Прекрасни снимки!!! И думата даже е слаба!

    ОтговорИзтриване
  3. Чудесна идея! Ще се възползвам от нея! Благодаря! Цвета

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря ви,не е нещо нова,но пък е пролетно и красиво.Разнообразете цветно празничната си трапеза!

    ОтговорИзтриване
  5. Yoli, a kak se pravi aisinga?
    Oh,mnogo sa krasivi tezi cvetq, iskam vednaga da gi napravq! No ne mi hrumva ot kade da si namerq podhodqshti cvetenca v Sofia?:... Molq za savet!!!
    Sardechni pozdravi! Prekrasno e vsichko, koeto pravite!!! :-)
    Sissi

    ОтговорИзтриване
  6. P.S. izvinqvam se,che pisha na latinica - ot mobilnia sam!

    ОтговорИзтриване
  7. Сиси,айсинга е готова суха смес от белтък и захар.Разбира се с миксер с малко водибка.Всъщност това е най-обикновен целувчен крем,разбит белтък и захар.Можеш сама да си направиш такава глазура,просто айсинга е по-удобен за работа и съхне много по-бързо.А цветя в София колкото щеш.Всички плодни дървета са цъфнали в момента.В градинките има иглики,теменужки,парички и люляк.Ще се радвам да опиташ.

    ОтговорИзтриване
  8. Здравей, Йоли! Днес попаднах на линка за тези цветенца във фейсбук и резултата е цяла пълна купичка с цветя които чакат да почна да ги правя. Много ми харесаха твоите сладки с ябълката така, че ще ги съчетая двете рецепти и аз. Въпроса ми е колко дни съхнат 3Д цветченцата, понеже имам идея да ги направя за цветница и дали ще ми стигне оставащото време до тогава?
    Йонка

    ОтговорИзтриване
  9. Йоли,извинявай за глупавия въпрос,ама всички теменужки ли са ядливи?:)Непременно ще го пробвам!

    ОтговорИзтриване
  10. Да! Да! Да! :))) Йоли, благодаря за отговора! Как няма да опитам?! Още утре ще си потърся подходящи цветчета.
    Добре,а айсинг мога ли да намеря в обикновените супермаркети или трябва да потърся в специализиран сладкарски магазин? Всъшност, гледам на картинката,че фонданът на сладките е розов - т.е. слага се боичка в айсинга или как ... ?
    Сиси

    ОтговорИзтриване
  11. Сиси,айсинг не се продава в супермаркетите.Само в специализираните магазини за сладкарство.Сладките не са с фондан,аз не го обичам и рядко го ползвам.С айсинг са.Не съм слагала боя в него,бял го оставих и след като изсъхна частично ги напръсках с хранителна боя. Това е.Ще се радвам да пробваш и ти.Благодаря ти.

    ОтговорИзтриване
  12. Да,Калина.Предполагам,че ме питаш за градинската теменуга.Ядлива е,както и дивите.

    ОтговорИзтриване
  13. Йоли, красива идея, както винаги - така ще мога да включа малко от прелестта на пролетта в сладкишите си - ще опитам скоро и се надявам резултатът да бъде така изящен като при теб!:)

    ОтговорИзтриване
  14. Ще се радвам,Емануела.Като се замисля,през цялата година има красиви ядливи растения,не само през пролетта.Благодаря ти и светли Великденски празници.

    ОтговорИзтриване