четвъртък, 10 май 2018 г.

Друга баница




Ровейки се из старите бабини тефтери попаднах на рецепта за тесто за баница, което ми се видя доста интересно. Приготвя се много бързо, не изисква точене и е много приятно за работа. Вкусът на масло на вече изпечената баница е великолепен, а консистенцията е пръхка и и нежна. Защо се казва "баница" така и не разбрах. Не прилича на традиционната ни баница с кори, не е и бюрек, нито пък тутманик. Но тъй като доверието ми в старите рецепти е безгранично, оставям името на това печиво като "Друга баница". Количествата на продуктите, които са по-долу са за половин доза и кръгла форма 22 см. За мен това е напълно достатъчно за четири порции, но ако желаете винаги може да ги удвоите. Другото, което мога да кажа е, че тестото е чудесно за солени кифлички с най-разнообразен пълнеж. Ще се радвам да опитате и вие!

Продукти за кръгла форма 22 см:

300 г брашно
75 г меко масло
50 г олио
150 г кисело мляко
1/2 ч.л. сода бикарбонат
1/2 ч.л. сол
3 яйца
200 г натрошено сирене

Приготвяне:

* Претрийте брашното и маслото с пръсти докато заприличат на равномерен жълт пясък. Добавете олиото, млякото с угасената в него сода и солта. Замесете меко тесто и го оставете да отпочине 5 мин.

* Покрийте тавата с хартия за печене и загрейте фурната на 170*.

* В купа разбъркайте яйцата и сиренето (отделете от яйцата 1 с.л. за намазване на баницата).

* Разделете тестото на две части. С ръце го разстелете и оформете на два кръга, като единия направите малко по-голям от другия.  Пренесете малкия кръг в тавата. Върху него разпределете цялата плънка и прихлупете с втория кръг тесто. Прищипете краищата и намажете с яйце. Изпечете баницата за около 40-45 минути. След двадесетата минута я покрийте с лист алуминиево фолио за да не прегаря. Сервирайте я леко топла с чаша айрян. Да ви е сладко!





6 коментара:

  1. Йоли,
    тестото за тази баница е подобно на маслено, но не точно.Има разлика.Чудесна баница се е получила, различна и наистина интересна и вкусна.
    Поздрави и усмивки !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че ти хареса, Ели. Малко е странно това да се нарече баница, но така си беше написано и реших да не променям името. Благодаря ти!

      Изтриване
  2. Баница или не - страхотно изглежда, Йоли,
    и както пишеш: "доверието ми в старите рецепти е безгранично"
    така, че си представям нежния и фин маслен вкус - Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  3. Много добре се получи, единствено печенето ми отне доста повече от 40 минути. Да питам вие с вентилатор ли печете?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Злати, благодаря ти! Много се радвам, че ти е харесала баницата! Да, с вентилатор пека, но нали знаеш, всяка фурна е различна. Много правилно подхождаш, че печеш докато стане напълно готово, а не се доверяваш на написаното в рецептите. За съжаление няма как 100% да посоча времето на печене.

      Изтриване