сряда, 22 декември 2021 г.

Бадемови сухарчета

 


Ако са ви останали белтъци и се чудите какво да ги правите, непременно опитайте тези италиански хрупкави бисквити. Наподобяват кантучините, но всъщност са съвсем различни. Неустоимо крехки, нежни, ароматни и вкусни. Трайността им е като на всички сухари, много голяма. Нужно е само да ги съхранявате на сухо място. Основата е белтъци, захар и брашно. Тестото може да овкусите с лимонова или портокалова кора, ванилия, бадемова есенция и с всичко друго, което харесвате като аромат. Бадемите може да замените с други ядки или да направите микс. Разкошни са, ще се радвам да опитате!

Продукти за около 25 сухарчета:

100 г белтъци
100 г захар
ванилия
щипка сол
настъргана кора от 1 лимон
100 г брашно
1/4 ч.л. бакпулвер
100 г цели бадеми с люспи

Приготвяне:

* Разбийте белтъците на сняг. Постепенно добавете захарта, като продължите да разбивате, докато получите гъст крем. Консистенцията трябва да е като за целувки. Добавете ванилията, солта и лимоновата кора.

* Пресейте брашното заедно с бакпулвера и го сложете на части в белтъците. Бъркайте с лопатка. Накрая прибавете ядките и размесете отново.

* Загрейте фурната на 170* с вентилатор и постелете дъното и стените на малка правоъгълна кексова форма с намаслена хартия за печене. Приблизителните размери на формата са 20x9x7 см. Изсипете вътре тестото и го изпечете за около половин час. Проверявайте готовността с клечка. След като кексчето напълно изстине го нарежете с остър нож на тънки филийки около 2 мм.

* Покрийте тава или решетката на фурната с хартия за печене. Подредете филийките една до друга и ги изпечете повторно в загрята на 150* фурна с вентилатор за 10-15 минути, докато приятно порозовеят и се изсушат. Ако искате да са по-бели на цвят ги сушете във фурна на 100*. Съхранявайте сухарите затворени в кутия.




2 коментара:

  1. Йоли,
    прекрасни са тези сухарчета.Не само ние в нашия дом ги употрубяваме.Но и животните.Имам заек и едно гълъбче.С удоволствие консумират сухари.Така,че задължително ще ги направя.При това толкова са лесни, изглеждат неустоими и вкусни.
    Имам 2 въпроса : Може ли да се замени бялото брашно с някакво друго - примерно ръжено, от лимец, царевично, от спелта, оризово или друго ? Може ли захарта в рецептата да се замени с кафява захар, фруктоза или нещо друго или да се използва за разбиване вода от сварен нахут т.нар. ФАБА ?
    Весели, мирни, здрави и благодатни празници !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Ели! Ще се радвам са го опиташ!
      Ох, знаеш ме, че съм невежа по тези въпроси. Изобщо не знам какво ще се получи, ако замениш продуктите. Не искам да те подвеждам, Ели. Трябва сама да опиташ. А това със заека е супер сладко! Щастлива Коледа!

      Изтриване