неделя, 29 декември 2013 г.

Джин сьомга








   Предлагам ви едно елегантно предястие от домашно маринована в джин сьомга, поднесена върху картофено канапе и сметанова горчица. Подходящо е да направите по-голямо количество риба и да го съхранявате в хладилник. Така ще имате под ръка прясна вкусна солена сьомга за различни предястия. Надявам се, че ще ви допадне тази рецепта и ще разнообразите трапезата си.



Продукти ца 4 порции

400 г прясна сьомга с кожата
2 с.л. джин
50 г натрошена морска сол
1 с.л. захар
сок и настъргана кора от 1/2 лимон
няколко стръка от зелената част на фенел

2 картофа ( около 300 г )
1 яйце
сол и черен пипер на вкус
1 с.л. зехтин

200 г заквасена сметана
1 ч.л. уасаби или друга люта горчица
сол на вкус








Приготвяне

* Измийте парчето риба и го подсушете с кухненска салфетка. Не отстранявайте кожата. Тя ще държи филето цяло, а след това ще ви бъде по-лесно да го нарежите на тънки парчета.  Намажете го откъм страната без кожа с дхин и лимонов сок. Смесете солта, захарта, нарязания фенел и лимоновата кора. Поръсете сьомгата равномерно от всички страни. Срежете я на две еднакви парчета и ги сложете едно върху друга така, че кожата да остане от външната страна. Поставете рибата в кутия или друг съд и покрийте с найлоново фолио.Оставете в хладилника за 36 часа като през това време обърнете веднъж парчетата за да може месото да се овкуси равномерно.

* Изплакнете рибата под студена вода и добре подсушете с кухненска салфетка. Съхранявайте я затворена в кутия в хладилник.

* Настържете единият картоф на едро ренде, а другия на ситно. Посолете и изстискайте с ръце отцедилата се вода. Смесете картофите с яйцето, подправете с черен пипер  и разбъркайте. Загрейте зехтина на среден огън. С лъжица сипете от картофената смес и оформете малки канапета. Гответе до златисто и от двете страни. Добре е котлона да е по-слаб за да могат картофите добре да се изпържат, а не изведнъж да прегорят и вътре да останат сурови.

* Разбъркайте сметаната, уасабито и солта. Ако желаете може да добавите лимонов сок. Може да замените горчицата с хрян, а сметаната с майонеза.

* С много остър нож отрежете тънки филета от рибата. Сервирайте ги върху картофените канапета, поляти с лъжица от соса. Отгоре поръсете със ситни кубчета фенел. Да ви е сладко!








.

събота, 28 декември 2013 г.

Пикантни ядки







150 мл вода
150 г захар
300 г сурови ядки по избор
1 ч.л. сол
1 ч.л. сладък червен пипер
1/2 ч.л. лют червен пипер
1 с.л. олио
2 с.л. сусам








Приготвяне

* Сварете за 5 минути водата и захарта на сироп. Охладете го и залейте с него ядките. Оставете ги да престоят 20 минути. Изцедете ги добре и в купа ги разбъркайте с всички останали съставки.

* Постелете тава с хартия за печене и разстелете на един пласт ядките. Изпечете ги до златисто в загрята на 160* фурна. Добре е температурата да е по-ниска за да може лепкавия сироп по тях да изсъхне добре. Разбърквайте периодично. Сервирайте ги студени с подходяща напитка. Наздраве!







.

четвъртък, 26 декември 2013 г.

Маслени брецели





   Брецелът има дълга и стара история. За него се говори още през Средновековието. Не може да се каже нищо категорично за произхода му, но една легенда гласи, че в миналото един пекар от град Бад Урах изпаднал в немилост пред своя владетел и бил осъден на смърт. Все пак, господарят му дал последен шанс да спаси живота си и му поставил за задача да направи такова печиво, че слънцето да може три пъти да огрее през него. Може би оттам е и популярната днес форма на брецела. В средновековни рисунки и мозайки  има същите изображения. Днес формата е най-различна. Латинската дума brachium е основата на днешната дума брецел. В Италия, както и в много други страни печивото се нарича с най-различни имена, но коренът винаги е един  и същ. При християнството брецелът е символ на празнична храна, особено по време на пости. В миналото по коледните празници са раздавали брецели на бедните. Дори днес някои германски градове са съхранили тази традиция. Вкусовите варианти също са много. Има сладки и солени. Днес ви предлагам моите брецели с маслено тесто, шоколад и бадеми. Да ви е сладко!






Продукти за около 10 - 12 брецела

125 г студено масло
225 г брашно
ванилия
2 щипки сол
2 с.л. пудра захар
4 - 5 с.л. студена вода

100 г млечен шоколад
1 белтък
100 г кристална захар
50 г бадеми на люспи








Приготвяне

* В купа смесете брашното, ванилията, солта и пудрата захар. Нарежене маслото на кубчета, сложете го в брашното и претрийте всичко с пръсти докато получите маслени трохи. Постепенно сипете водата и бързо омесете тесто. Ако е нужно прибавете още малко вода или пък брашно. Завийте тестото в найлоново фолио и го оставете в хладилника за един, два часа.

* Поръсете плота с малко брашно и разточете тестото на тънка правоъгълна кора с дебелина около 3 мм. Върху нея настържете шоколада. Може да го замените с течен шоколад или лешников нугат, ако повече харесвате вкуса им.

* Внимателно прегънете тестото на две и отново разточете на тънка кора. Нарежете я на 10 - 12 ленти. Дължената и широчината преценете сами. Може да направите малки или по-големи сладки.  Усучете ги и ги завийте във формата на брецели.

* Разбийте белтъка и с четка намажете сладките. Оваляйте ги в кристалната захар, а след това в бадеми. Подредете ги в тава, покрита с хартия за печене. Загрейте фурната на 170* и изпечете брецелите за около 12 - 15 минути или докато бадемите се зачервят апетитно. Сервирайте ги поръсени с малко пудра захар. Да ви е сладко!






.