Предлагам ви едно елегантно предястие от домашно маринована в джин сьомга, поднесена върху картофено канапе и сметанова горчица. Подходящо е да направите по-голямо количество риба и да го съхранявате в хладилник. Така ще имате под ръка прясна вкусна солена сьомга за различни предястия. Надявам се, че ще ви допадне тази рецепта и ще разнообразите трапезата си.
Продукти ца 4 порции
400 г прясна сьомга с кожата
2 с.л. джин
50 г натрошена морска сол
1 с.л. захар
сок и настъргана кора от 1/2 лимон
няколко стръка от зелената част на фенел
2 картофа ( около 300 г )
1 яйце
сол и черен пипер на вкус
1 с.л. зехтин
200 г заквасена сметана
1 ч.л. уасаби или друга люта горчица
сол на вкус
Приготвяне
* Измийте парчето риба и го подсушете с кухненска салфетка. Не отстранявайте кожата. Тя ще държи филето цяло, а след това ще ви бъде по-лесно да го нарежите на тънки парчета. Намажете го откъм страната без кожа с дхин и лимонов сок. Смесете солта, захарта, нарязания фенел и лимоновата кора. Поръсете сьомгата равномерно от всички страни. Срежете я на две еднакви парчета и ги сложете едно върху друга така, че кожата да остане от външната страна. Поставете рибата в кутия или друг съд и покрийте с найлоново фолио.Оставете в хладилника за 36 часа като през това време обърнете веднъж парчетата за да може месото да се овкуси равномерно.
* Изплакнете рибата под студена вода и добре подсушете с кухненска салфетка. Съхранявайте я затворена в кутия в хладилник.
* Настържете единият картоф на едро ренде, а другия на ситно. Посолете и изстискайте с ръце отцедилата се вода. Смесете картофите с яйцето, подправете с черен пипер и разбъркайте. Загрейте зехтина на среден огън. С лъжица сипете от картофената смес и оформете малки канапета. Гответе до златисто и от двете страни. Добре е котлона да е по-слаб за да могат картофите добре да се изпържат, а не изведнъж да прегорят и вътре да останат сурови.
* Разбъркайте сметаната, уасабито и солта. Ако желаете може да добавите лимонов сок. Може да замените горчицата с хрян, а сметаната с майонеза.
* С много остър нож отрежете тънки филета от рибата. Сервирайте ги върху картофените канапета, поляти с лъжица от соса. Отгоре поръсете със ситни кубчета фенел. Да ви е сладко!
.