четвъртък, 8 май 2014 г.

Мариновани яйца




Продукти

10 твърдо сварени обелени яйца
1 голяма глава лук
700 мл вода
150 мл бял винен оцет
60 г сол
40 г захар
2 дафинови листа
1 ч.л. зърна хвойна
1 ч.л. зърна черен пипер
1 ч.л. семена резене
1 ч.л. сух естрагон
1 ч.л. зърна кимион





Приготвяне

* Обелете главата лук и я нарежете на четвъртини. Сложете върху котлона лист алуминиево фолио и запечете лука. Така няма да ви се наложи след това да миете загорял тиган или тенджера.

* Подредете яйцата и лука в голям буркан.

* Кипнете водата, оцета, солта и всички подправки. Залейте яйцата с врялата марината  и затворете буркана. След като се охлади го приберете в хладилника. Оставете яйцата да се овкусят за една седмица, а най-добре за десетина дни. Сервирайте с прясна салата, поляти с малко зехтин. Да ви е сладко!





.

вторник, 22 април 2014 г.

Хрупкави рибени хапки






Продукти за 15 - 20 хапки

200 г филе сьомга или друга риба по избор
сол и бял пипер на вкус
1 с.л. люта горчица
1 ч.л. стрита суха салвия или мащерка
настъргана кора  и сок от 1/2 лимон
50 г кашкавал
4 листа фини кори за баница
30 г стопено масло






Приготвяне

* Нарежете рибата на хапки и я овкусете със сол  и пипер.

* В купичка разбъркайте горчицата заедно със салвията, сокът и кората от лимона.  Намажете рибата със сместа.

* Нарежете кашкавала на толкова парченца, колкото е рибата.

* Намажете корите за баница с масло и ги слепете две по две. Нарежете ги на ленти с широчината на рибените хапки. Лентите също трябва да са на брой колкото е рибата.

* Върху всяка хапка риба сложете парченце сирене и увийте в една двойна лента.

* Подредете хапките в тава, покрита с хартия за печене.  Намажете ги с малко стопено масло и изпечете в загрята на 200* фурна за около 20 минути или докато се зачервят приятно. Сервирайте хапките топли. Да ви е сладко! 





.

понеделник, 14 април 2014 г.

Макова торта





Блат

Продукти за блата

250 г меко масло
160 г захар
6 яйца
100 мл айрян
200 г мак
300 г брашно
75 г натурално пшеничено нишесте
3 равни ч.л. бакпулвер
ванилия

Продукти за крема и пълнежа

1 компот от праскови
2 - 3 с.л. конфитюр от кайсии
300 мл течна пълномаслена сметана 
100 г пудра захар 
ванилия

Продукти за глазурата

100 г натурален шоколад
100 г течна пълномаслена сметана
20 г масло

 




 Приготвяне

* За блата разбийте маслото със захарта и едно по едно прибавете яйцата. Сипете айряна и разбъркайте.

* Заедно смесете брашното, нишестето, мака, ванилията и бакпулвера. Прибавете сухата смес към маслената. 

* Покрийте тортена форма 26 см с хартия за печене и сипете тестото вътре. Загладете. 

* Загрейте фурната на 170* и изпечете блата за около 35 - 40 минути. Охладете го добре и го разрежете хоризонтално на четири тънки платки. За този блат реших да ползвам рецептата за маковия сладкиш, който може да видите тук.

* Разбийте сметаната на сняг заедно със захарта и ванилията. 

* Сглобете тортата като сиропирате леко със сока от компота една от платките. Върху нея подредете праскови и нанесете от сметановия крам. Покрийте с втората платка и сиропирайте. Върху нея намажете тънък пласт конфитюр. Похлупете с третата платка и отново сиропирайте. Сипете част от крема, загладете и завършете тортата с последната платка, също сиропирана. Измажете тортата с тънък пласт сметана и приберете в хладилника да се стегне за няколко часа. За по-правилна форма е добре да я подредите в ринг като притискате с ръце пластовете за хубава спойка. 






* За глазурата сгорещете до кипване сметаната и махнете от огъня. Сипете в нея шоколада и маслото. Разбъркайте на гладък крем. Оставете леко да се охлади.

*  Извадете тортата от хладилника и я освободете от ринга. Залейте с топлата глазура и я разнесете равномерно навсякъде така, че да облее тортата и отстрани. Помагайте си с домакинска шпатула. Украсете по желание. Да ви е сладко!





.