Блат
Продукти за блата
250 г меко
масло
160 г захар
6 яйца
100 мл айрян
200 г мак
300 г брашно
75 г
натурално пшеничено нишесте
3 равни ч.л. бакпулвер
ванилия
Продукти за крема и пълнежа
1 компот от праскови
2 - 3 с.л. конфитюр от кайсии
300 мл течна пълномаслена сметана
100 г пудра захар
ванилия
Продукти за глазурата
100 г натурален шоколад
100 г течна пълномаслена сметана
20 г масло
Приготвяне
* За блата разбийте
маслото със захарта и едно по едно прибавете яйцата. Сипете айряна и
разбъркайте.
* Заедно
смесете брашното, нишестето, мака, ванилията и бакпулвера. Прибавете сухата
смес към маслената.
* Покрийте тортена
форма 26 см с хартия за печене и сипете тестото вътре. Загладете.
* Загрейте
фурната на 170* и изпечете блата за около 35 - 40 минути. Охладете го добре и го разрежете хоризонтално на четири тънки платки. За този блат реших да ползвам рецептата за маковия сладкиш, който може да видите тук.
* Разбийте сметаната на сняг заедно със захарта и ванилията.
* Сглобете тортата като сиропирате леко със сока от компота една от платките. Върху нея подредете праскови и нанесете от сметановия крам. Покрийте с втората платка и сиропирайте. Върху нея намажете тънък пласт конфитюр. Похлупете с третата платка и отново сиропирайте. Сипете част от крема, загладете и завършете тортата с последната платка, също сиропирана. Измажете тортата с тънък пласт сметана и приберете в хладилника да се стегне за няколко часа. За по-правилна форма е добре да я подредите в ринг като притискате с ръце пластовете за хубава спойка.
*
За глазурата сгорещете до кипване сметаната и махнете от огъня. Сипете в
нея шоколада и маслото. Разбъркайте на гладък крем. Оставете леко да се
охлади.
* Извадете тортата от хладилника и я освободете от ринга. Залейте с топлата глазура и я разнесете равномерно навсякъде така, че да облее тортата и отстрани. Помагайте си с домакинска шпатула. Украсете по желание. Да ви е сладко!
.