четвъртък, 19 юни 2014 г.

Домати и ... сирене




Любимата класика "Домат със сирене" в нов прочит. Лесно и вкусно лятно ястие. Опитайте!

Продукти

3 домата
200 г сирене
босилек
3 - 4 филии бял хляб
40 г кашкавал
2 с.л. зехтин
2 скилидки чесън
пресни подправки по избор
2 с.л. брашно
1 разбито  яйце




Приготвяне

* Нарежете хляба на кубчета и заедно с кашкавала, зехтина, чесъна и подправките го сложете в блендер. Смелете всичко на трохи.

* Нарежете доматите на кръгчета. Върху всяко сложете парче сирене и няколко листа босилек.





* Оваляйте "сандвичите" първо в брашно, след това в яйцето и накрая в хлебните трохи.

* Поставете панираните купчинки в тава, покрита с хартия за печене. Запечете ястието в загрята на 200* фурна за около 20 - 25 минути или докато трохите станат златисти и хрупкави. Сервирайте със свежа салата. Да ви е сладко!





.

понеделник, 16 юни 2014 г.

Лавандулови бисквити




Продукти за около 35 - 40 бисквити

125 г меко масло
80 г пудра захар
щипка сол
ванилия
1 - 2 с.л. нарязана мента
1 - 2 с.л. цветове лавандула
80 г пшеничено нишесте
100 г брашно
1/4 ч.л. бакпулвер




Приготвяне

* Сложете в купа маслото, захарта, солта, ванилията, ментата и лавандулата.




* Разбъркайте на крем. Смесете брашното, нишестето и бакпулвера. Добавете ги към маслото и бързо омесете тесто. Разделете го на две части, завийте в найлоново фолио и оформете стегнати рулца. Оставете ги в хладилника да стегнат за няколко часа или във фризер за един час.




* Развийте рулцата и с остър нож нарежете бисквити. Подредете ги в тава, покрита с хартия за печене. Оставете достатъчно разстояние между тях, тъй като при печенето леко се разливат. Изпечете ги в загрята на 180* фурна за около 12 - 15 минути.

* Оставете ги да изстинат в тавата и чак след това ги сложете в чиния. Ако желаете намажете ръбовете им с белтък  и ги оваляйте в цветна захар. Да ви е сладко!





Идея 

.

сряда, 11 юни 2014 г.

Салата Цезар




Продукти за 4 салати

1 франзела
меко масло за намазване
1 айсберг
4 средно сварени яйца
60 г пармезан
4 филета аншоа
1 с.л. люта горчица
2 скилидки чесън
1 жълтък
1 с.л. бял винен оцет
125 мл олио или зехтин
сок от 1 лимон
черен пипер и сол на вкус

Приготвяне

* Намажете с масло вътрешните стени и дъното на 4 огнеупорни купички. Нарежете  франзелата на много тънки филийки и ги разточете с точилка за да станат още по-тънки. Намажете ги с масло. Подредете ги по стените на купичките като леко ги застъпвате. Много добре ги притиснете с пръсти за да залепнат една в друга, както и по съда. Запечете ги във фурната до златисто за 10 - 12 минути на 200*.Оставете ги добре да изстинат и много внимателно извадете хлебните купички. Подредете ги чинии.

* Във всяка купичка накъсайте айсберг, нарежете по едно яйце и настържете пармезан.

* В блендер сложете аншоата, горчицата, чесъна, жълтъка, оцета, олиото и лимоновия сок. Пасирайте всичко до гладкост и овкусете със сол и черен пипер. Ако дресинга ви се стори гъст може да го разредите с малко вода.

* Залейте салатата с дресинга и сервирайте. Да ви е сладко!





.