понеделник, 16 май 2016 г.

Кексчета с риба тон





Рибата тон в консерва е чудесно допълнение към редица  салати. От нея се получават и хубави сосове, дипове и предястия. Идеално се съчетава с различни видове паста и пица. А днес ви я предлагам затворена в малки чери домати и изпечена във вкусно кексче.

Продукти за 6 кексчета:

1 яйце
75 мл хладко прясно мляко
20 мл зехтин
50 г настъргано твърдо ароматно сирене
100 г брашно
1 равна ч.л. бакпулвер
6 чери домата
1 консерва риба тон в собствен сос
1 скилидка счукан чесън
1 стрък зелен лук нарязан на ситно
настъргана кора от 1/2 лимон
сок от 1/2 лимон
1/2 ч.л. сух риган
30 г крем-сирене
сол и черен пипер на вкус





Приготвяне:

* Отцедете рибата и я сложете в купа. Намачкайте я с вилица и я смесете с чесъна, лука, кората и сока от лимона, ригана, крем-сиренето, сол и черен пипер.

* Отрежете капачета на доматите и ги издълбайте с малка лъжичка. Подсушете ги отвътре с кухненска салфетка и ги напълнете с част от рибения крем. Затворете ги с отрязаните капачета.








* Разбийте яйцето като за омлет. Към него прибавете млякото, зехтина и сиренето. Посолете и разбъркайте. Накрая сипете брашното, смесено с бакпулвера и отново разбъркайте.

* Намажете 6 малки форми с масло и ги поръсете с брашно. Разпределете сместа в тях. В средата на всяка форма сложете по едно доматче.







* Изпечете кексчетата в предварително загряна на 170* фурна за около 20-25 минути. Сервирайте леко топли с останалия рибен крем. Да ви е сладко!





сряда, 11 май 2016 г.

Лимонов лава кейк





Шоколадовият лава кейк е може би един от най-предпочитаните десерти в света. И има защо! Комбинацията от шоколад и масло е повече от великолепна! Вкусът на този сладкиш е изискан и може да задоволи прищевките и на най-капризните.
Бих искала да ви предложа един друг вариант на лава кейк. Всъщност, два варианта. Опитах два различни начина и на снимките може да видите, че видимо почти няма разлика. Но вкусово са различни. Единият е със силно изразен лимонов вкус и свежа леко кисела нотка, а другия е по-сладък с преобладаващ млечен вкус. Ще напиша и двата варианта, а вие сами преценете на кой да се спрете.
   

Продукти за 6-8 десерта:

120 г бял шоколад
120 г масло
50 г пудра захар
фино настъргана кора от 1 голям лимон
4 яйца
2 жълтъка
ванилия
80 г брашно
настъргана кора от 1 лимон
6-8 с.л. лимонов кърд






Приготвяне:

* В тиган или тенджера с незалепващо покритие стопете на слаб огън шоколада, маслото, лимоновата кора и захарта. Махнете от котлона и оставете леко да се охлади.

* В купа разбийте на пяна с вилица яйцата и жълтъците. Налейте ги при маслото и добре разбъркайте. Накрая добавете брашното и ванилията.

* Намажете купички за крем карамел с масло и ги посипете с брашно. Разпределете в тях сместа.

* Сложете лимоновия кърд в пош. В средата на всеки сладкиш шприцовайте около 1 с.л. от него.

* Загрейте фурната на 200*. Изпечете сладкишите за около 10-13 минути. Щом отгоре започнат да се зачервяват, а отстрани леко да се отделят са готови.

* Извадете ги и ги оставет да се охладят за 5 минути. С ножче минете леко по края на сладкишите, за да може да ги извадите по-лесно. Обърнете в чиния и сервирайте десерта попъл.






Вторият вариант е абсолютно същия, но липсва лимоновия кърд. И двата са много вкусни, но като че ли този с лимонов кърд ми хареса една идея повече, може би заради по-свежия вкус и леката киселина от лимоновия крем. Ще се радвам, ако опитате  този десерт. Да ви е сладко!





неделя, 8 май 2016 г.

Лимонов маслен крем





Този крем е популярен навсякъде по света под името Fruit curd. Най-подходящите плодове за него са цитрусите, както и ягоди и малини. Тук може да видите вариант с ягоди. Ще намерите различни рецепти и различни начини на приготвяне. Най-често ще прочетете, че се приготвя на водна баня и маслото се прибавя на малки бучки в края на варенето. Аз го направих по различен начин, но продуктите с малки изменения си остават същите: лимонов сок и кора, захар, масло и яйца. Различни са само пропорциите помежду им. Като краен резултат получих един фантастичен крем, който съхранявам в буркан в хладилника вече две седмици. Ползвам го за различни пълнежи, глазури или просто намазан върху кроасан. Кремът е много свеж и с наситен лимонов вкус и аромат. Яйцата и маслото му придават плътност и невероятно нежна кадифена структура. Ще се радвам да го опитате и вие.

Продукти:

100 мл изцеден лимонов сок
фино настъргана кора от 1 голям лимон
150 г пудра захар
ванилия
125 г масло
3 цели яйца
3 жълтък



Приготвяне:

* В тенджера или тиган с незалепващо покритие сложете заедно лимоновия сок и кора, захарта, ванилията и маслото. Загрейте всичко на котлона, докато захарта и маслото се стопят.

* В купа разбийте добре яйцата и жълтъците. Трябва да получите кремообразна консистенция с гъстотата на палачинково тесто.

* Към яйчената смес налейте на части горещия маслен сос, като продължавата да разбивате. След като яйцата са вече добре темперирани върнете цялата смес в тенджерата.

* Гответе крема за около 10-15 минути на слаб огън. Кремът в никакъв случай не трябва да завира, защото ще се пресече и ще получите бъркани яйца. Бъдете търпеливи, след това ще се убедите, че удоволствието от вкуса на крема си е заслужавало търпението ви. Като пример мога да кажа, че моят котлон е с 9 степени. Аз варя този крем на трета или максимум четвърта степен. Докато кремът се вари бъркайте непрекъснато. След като сместа започне да се сгъстява пяната ще изчезне и всичко ще стане с хубав жълт цвят. Разбира се, наситеността на цвета зависи само от жълтъците. Колкото са по-оранжеви, толкова по-активен ще бъде жълтия цвят. Кремът е готов, когато прокарате по него лъжица и остане ясна следа, която бавно се събира. Охладете крема и го сипете в буркан. Ползвайте го за различни пълнежи, гарнирайте торти, сладки или сладкиши или просто си го намажете на сутришната закуска върху кифлички или филийки. Да ви е сладко!