петък, 18 октомври 2019 г.

Хляб с айрян без месене





Отново ви представям лесен и бърз хляб без месене. Приготвя се буквално за минути без дори да изцапате ръцете си. Хлябът е с айрян, но е чудесен и с кефир, който може да купите от руските магазини. Уханието и вкусът на намазаната с макло коричка е просто уникален! И още едно преимущество-хлябът остава мек и влажен дни след изпичане, но кой ще го чака толкова?  Опитайте!

Продукти:

350 мл айрян
1 равна ч.л. сол
1-2 ч.л. захар
1 ч.л. зехтин
1 пакетче суха мая
460 г брашно
20 г стопено охладено масло

 



Приготвяне:

* В голяма купа смесете айряна, солта, захарта, зехтина и маята. Разбъркайте и оставяте маята да се разтвори. Прибавете наведнъж брашното и разбъркайте с лъжица или лопатка, докато всичко се събере на лепкава топка. Ще ви отнеме не-повече от 30-40 секунди.

* Покрийте купата с найлоново фолио и оставете на стайна температура 2 часа.

* След като тестото втаса го изсипете върху обилно набрашнен плот. Посипете ръцете си с брашно и оформете топка без да месите. Колкото по-бързо направите това, толкова по-правилна форма ще получите. Поставете топката в тава, покрита с хартия за печене и оставете отново за 30 минути да втаса.

* Загрейте фурната на 200*. Намажете хляба с маслото и по желание направете няколко резки с остър нож. Изпечете за около 45-50 минути. Оставете хляба да изстине и чак тогава го нарежете. Да ви е сладко!

 





 

вторник, 15 октомври 2019 г.

Крем супа от бял боб




На вашето внимание една чудесна есенна крем супа от бял боб. Много различна на вкус и аромат от традиционната ни бобена чорба.

Продукти за 4 порции:

1 консерва сварен натурален бял боб (500г)
1 глава лук
2 скилидки чесън
4 с.л. олио
1 ч.л. семена кориандър
1 ч.л. семена резене или копър
300 мл зеленчуков бульон
сол и бял пипер на вкус

за гарниране:

150 г сварено червено цвекло
1 с.л. копър
50 мл зехтин
1 с.л. балсамов оцет
1 скилидка счукан чесън-по желание
30 г запечени бадеми
магданоз
сол и черен пипер на вкус

Приготвяне:

* Нарежете лука и чесъна на ситно. Задушете ги в олиото. Завийте подправките в парче тензух и заедно с боба ги прибавете към лука и чесъна. Налейте бульона и гответе 20 минути на умерен огън. Отстранете подправките и пасирайте всичко на гладка крем супа. Сами определете гъстотата, ако желаете добавете още малко вода. Посолете и подправете с бял пипер.

* Нарежете цвеклото на тънки лентички. Разбъркайте го заедно с останалите продутки без бадемите и магданоза.

* Сервирайте супата гарнирата с цвекло и поръсена с магданоз и бадеми. Да ви е сладко!





петък, 11 октомври 2019 г.

Захарни курабии с крем сирене





Тестото за тези лесни курабии с крем сирене е изключително подходящо за замразяване. Може да го замразите цялото в плик или като вече готово оформени сладки. След това е нужно да го оставите само леко да се отпусне. Колкото по-студено е тестото, толкова по-добре оформени ще са курабиите. Ако решите да го замразите като сладки, непременно сложете помежду им малко парче хартия за печене, за да не залепват една в друга. Ето и рецептата:

Продукти за около 25-30 курабии:

100 г меко масло
200 г натурално крем сирене
ванилия
250 г брашно
кафява или бяла захар за поръсване

Приготвяне:

* Разбийте на крем маслото, крем сиренето и ванилията. Сипете брашното и замесете тесто. Дори и да лепне не добавяйте повече брашно. Сложете тестото в найлонов плик и го оставете в хладилника за няколко часа, докато се охлади и стегне. За по-бръзо може да направите това във фризер.

* Разделете охладеното тесто на две части, за да го обработите по-лесно. Сложете го между два листа хартия за печене и разточете на правоъгълна кора с дебелина около 4-5 мм.
Махнете горния лист хартия и поръсете със захар. Аз направих половината от сладките с кафява захар, смесена с канела, а останалите с бяла, ароматизирана с настъргана лимонова кора.
Отново покрийте с хартия за печене и разточете, за да може захарта да прилепне към тестото.
Нарежете на ленти и ги завийте на охлювчета. Големината зависи от вашето предпочитание.


 



* Пренесете курабиите в тава, покрита с хартия за печене (може да използвате тази, с която сте разточвали) и отново поръсете със захар. Изпечете сладките за около 20-25 минути в загрята на 180* фурна. Да ви е сладко!

*** Курабиите са неутрални като вкус и е подходящо да се поднесат с конфитюр или течен шоколад. Най-вкусни са леко топли. Мога да кажа, че тестото е универсално и от него биха се получили различни солени варианти, с пълнеж или без. Нужно е само да пропуснете ванилията и да добавите малко сол. Също бихте могли да го овкусите с подправки по ваш вкус. С други думи, импровизирайте!