вторник, 14 юли 2009 г.

Салата с авокадо и синьо сирене



Продукти за 4 порции

1 зелена салата
2 броя авокадо
1 круша
100 г синьо сирене
80 г орехови ядки

Дресинг

1 ч.л. мед
1 с.л. дижонска горчица
3 с.л. балсамов оцет
3 с.л. зехтин
4 - 5 с.л. вода
сол и бял пипер на вкус

Приготвяне

* Разбъркайте много добре всички съставки на дресинга. Опитайте и ако е необходимо добавете по ваш вкус още малко оцет или мед.

* Накъсайте салатата и я разпределете на порции. Около нея подредете резенчета авокадо и круша. Поръсете я с кубчета сирене и орехови ядки. Подправете с дресинга преди поднасяне. Да ви е сладко!





 .

четвъртък, 9 юли 2009 г.

Гаспачо с патладжан




Гаспачо е традиционна испанска супа, която има най-различни варианти. В основата са сладките слънчеви домати, а оттам нататък импровизациите са много. Независимо от какво ще направите гаспачо, важно е само едно-супата да се сервира студена. Испанците се смеят на многобройните случки с туристи, които са връщали на сервитьора супата за претопляне. Към гаспачо най-добре върви хрупкава чеснова франзела или крутони. Испанците обикновено я сервират с допълнително пресни зеленчуци, а аз реших да я поднеса с патладжан.

Продукти за 4 порции:

4 големи обелени домата
2 стръка селъри
2 скилидки чесън
1/2 глава лук
1 червена чушка
1 люта чушка (по желание)
сол на вкус
4 с.л. зехтин
2 стръка пресен босилек
1 патладжан
2 с.л. олио

Приготвяне:

* Нарежете на парчета доматите, селърито и чушката. Сложете ги в блендер. Към тях добавете 1 скилидка чесън, половината от лука и лютата чушка. Подправете със сол и зехтин и с блендер или пасатор смелете до гладка емулсия. Нарежете босилека, посипете супата и разбъркайте. Приберете гаспачото в хладилника за няколко часа. Добре е да престои за да могат да се смесят различните вкусове.

* Обелете патладжана и го нарежете на малки кубчета. Нарежете останалия лук на ситно и заедно с патладжана го запържете в олиото. Оставете патладжана добре да се зачерви от всички страни. Чак след това сипете малко вода и гответе на умерен огън докато омекне напълно. Ако го запържите без да го бъркате и да добавяте вода ще запазите целостта му. Ако добавите водата още в началото ще се свари и ще стане на пюре. Към омекналия патладжан прибавете сол и втората скилидка чесън, нарязана на ситно. Оставете патладжана да изстине.

* Сервирайте гаспачото студено, като във всяка порция сложите от патладжана. Да ви е сладко!




петък, 3 юли 2009 г.

Пълнен домат с козе сирене и маслинена паста


Продукти

1 голям домат
меко козе сирене
магданоз
маслинена паста

Приготвяне

* Попарете за няколко секунди домата във вряща вода и веднага го охладете в студена. Обелете го , отрежете му капаче и го издълбайте с лъжичка. Подсушете го вътре с домакинска салфетка за да премахнете напълно останалата влага.

* Намачкайте с вилица сиренето и го подправете със ситно нарязан магданоз. Напълнете половината домат с него като се стараете да го натъпчете по-плътно. Върху него сложете от маслинената паста с дебелина 1 см. Завършете пълненето на домата с още един пласт сирене. Охладете и сервирайте като салата или предястие.

Може да си купите готова маслинена паста от магазина. Лично аз си я приготвям сама,защото така мога да я овкуся както предпочитам. Правя по-голямо количество и я ползвам за различни ястия и салати. Ето и съставките :

200 г черни маслини без костилките
2 рибки аншоа
2 скилидки чесън
1 люта чушка
настъргана кора от 1/2 лимон
1/2 ч.л. розмарин
1/2 ч.л. мащерка
1/2 ч.л. риган

Може да замените козето сирене с обикновено краве,извара или рикота. Просто аз предпочитам козе. Всъщност, това не е рецепта, а само идея за поднасяне на пълнен домат.

понеделник, 29 юни 2009 г.

Старонемски сладкиш с печени ябълки




Продукти

Тесто

150 г меко масло
100 г пудра захар
1 яйце
1 ванилия
настъргана кора от 1 лимон
250 г брашно

Заливка

1 ванилов пудинг без варене Dr.Oetker
150 мл прясно мляко
125 г захар
2 яйца
600 мл течна неподсладена сметана
1 ванилия

11 малки кисели ябълки
сушени плодове и сладко от вишни за пълнеж
2 с.л. коняк
филирани бадеми за поръсване







Приготвяне

* С бъркалка разбъркайте на крем маслото със захарта. Прибавете яйцето,ванилията и лимоновата кора.С брашното омесете меко тесто.Завийте го в полиетиленово фолио и го оставете за 30 мин.в хладилника.

* Разбийте пудинга с прясното мляко.Загрейте сметаната заедно със захарта и ванилията. Дръпнете от огъня и прибавете пудинга и разбитите яйца. Върнете обратно на котлона и кипнете сместа. Оставете я леко да се охлади.

* Нарежете сушените плодове и ги залейте с коняка.Оставете ги да престоят 20 мин. и след това ги смесете с вишневото сладко.

* Покрийте дъното на тортена форма с хартия за печене. 2/3 от тестото разточете на кора и я сложете върху хартията.Надупчете с вилица.От останалото тесто разточете тънки ленти и направете висок борд.

* Обелете ябълките и ги издълбайте. Подредете ги върху маслената кора и ги напълнете с плънката.




* Залейте ги с крема и изпечете сладкиша в предварително загрята на 170*фурна за около 45 мин.





* Малко преди края на печенето поръсете с бадемите.Пригответе сладкиша един ден преди да го сервирате.Поднесете го добре охладен.

Като извадите сладкиша от фурната той ще е още с течен пълнеж. Нека това не ви притеснява - като се охлади добре ще се стегне и ще се получи един лек и ефирен крем,много близък до вкус и консистенция до крем Брюле.





Изключително вкусен и лек десерт. Можете да импровизирате с пълнежа и подправките.

Оригиналната рецепта можете да видите тук.

петък, 26 юни 2009 г.

Кокосови скариди с пикантен сос








Продукти


250 г почистени скариди
1 кокосов орех
1 яйце
1/2 ч.ч.брашно
сол и бял пипер на вкус


За соса

2 с.л. сладко от кайсии
1 зелена люта чушка
малко парче пресен джинджифил
1 с.л. дижонска горчица
сок от 1 лимон
сол на вкус



Приготвяне


* Пробийте с нещо остро ( например с пирон) дупчиците, които са на върха на кокосовия орех. Изсипете течността в купа и го прецедете с цедка от власинките, които падат от кората. Хванете ореха в едната си ръка, а с другата ударете няколко пъти с чук отстрани. Кокосовият орех лесно ще се сцепи на две половини. Извадете ядката, обелете и я настържете.

* Разбийте яйцето, добавете брашното и кокосовото мляко. Разбъркайте на гъста каша. Ако е необходимо добавете малко вода. Овкусете със сол и пипер.

* Топнете скаридите в кашата и ги оваляйте в настъргания кокос. Изпържете ги в маслена баня до порозовяване.

* Сложете в блендер всички съставки за соса. Пюрирайте до гладкост. Поднесете скаридите горещи, сервирани в кокосовите черупки. Да ви е сладко!









.

понеделник, 22 юни 2009 г.

Пилешко филе с майонеза







Продукти за 4 порции

600 г пилешко филе
сол и черен пипер на вкус
1 с.л. пресен розмарин
настъргана кора от 1/2 лимон
200 г майонеза
галета за паниране
40 г настърган пармезан







Приготвяне

* Нарежете месото на дълги филета. Натрийте го с лимоновата кора, нарязания на ситно розмарин, солта и пипера.

* Сипете майонезата в купичка и я разбъркайте с вилица за да стане кремообразна.

* В друг съд смесете галетата и пармезана, и разбъркайте.

* Топнете пилешките филета в майонезата, а след това ги оваляйте в панировката. Наредете ги в тава, покрита с хартия за печене. Загрейте предварително фурната на 220*. Изпечете месото за 10 - 15 минути, но в никакъв случай не го оставяйте да се пече по-дълго. Резултатът е вълшебен - ще получите крехко месо с хрупкава коричка. Майонезата го прави сочно, а същевременно вкуса е като на панирано пиле. Да ви е сладко!






Благодаря на Веси за чудесната рецепта.



.