сряда, 31 март 2010 г.

Великденски сладки








Продукти

250 г меко масло
120 г пудра захар
1 цяло яйце + 2 жълтъка
300  г бяло брашно
100 г оризово брашно
100 г пшеничено нишесте
1/2 ч.л. бакпулвер
ванилия и по желание лимонова кора










Това е базовата рецепта. Аз сложих и две счукани на прах. бобчета Тонка. Имат силно изразен костилков аромат и са много подходящи за всякакви сладки неща. Може да подправите тестото с канела, кардамон, джинджифил, какао и други аромати, които обичате.




 





Приготвяне

*
Разбъркайте маслото със захарта и ванилията и прибавете яйцаето и жълтъците. В друг съд смесете всички сухи съставки и ги прибавете към маслената смес. С ръце бързо съберете всичко на топка и омесете за много кратко време. Ако е нужно добавете още малко брашно. Приберете тестото в хладилника за 1 час като го завиете в найлоново фолио.










* Разточете тестото на малки части върху хартия за печене. Така то няма да залепва и ще се нуждаете от съвсем малко брашно за поръсване и то само, ако е необходимо.

* Изрежете бисквити с различни форми и ги изпечете в предварително загрята на 170*фурна. За ваше удобство винаги печете върху хартия.

* След като бисквитите се охладят ги украсете според въображението си.








* Тук може да видите рецепта за домашен айсинг.









* След това изрисувах различни Великденски мотиви с флумастери, които са с ядливи бои. Може да ги намерите в магазините за специализирано сладкарско оборудване или да ги поръчате през Интернет.










* Всичко е пъстро и весело. Да зарадваш децата е истинско удоволствие. Разбира се, направих някои от сладките само с белтък, оцветен в различни цветове.










* Е, в къщи няма нито една бисквитка, всичко е пакетирано за подаръци на близки и приятели. Какво по-хубаво от това!









* Желая на всички от сърце светли Великденски празници. Бог да ви пази!












.

.

петък, 26 март 2010 г.

Шоколадови Великденски яйца






Наближава един от най-хубавите празници, обичан и почитан от всички хора по света. Разнообразието от кулинарни идеи е огромно и аз тази година съм се спряла на шоколадовите яйца. Те също могат да бъдат в различни варианти ... големина, украса, пълнеж.... Представям ви яйчицата, които направих за да зарадвам близките си приятели за предстоящите празници. Това не е толкова рецепта, колкото идея. Дано ви се хареса. Весели празници на всички.







За да направите шоколадови яйца са ви необходими пластмасови или силиконови форми и стопен на водна баня шоколад. За работа с шоколад съм писала и друг път. Може да прочетете това тук. Ползвайте бял,черен и млечен шоколад за по-разнообразни яйца. Белият шоколад можете да оцветите в различни цветове със сладкарски бои.

Стопете шоколада и намажете с него формичките като ползвате четка. Направете достатъчно дебел пласт шоколад за да може да се извади лесно без да се счупи. Оставете ги в хладилника докато шоколада се втвърди добре.







Извадете половинките яйца от формичките и ги поставете върху някаква купичка или чашка. Ако желаете напълнете ги с нещо .... шоколадови трюфели, дребни бонбони, захаросани ядки, сушени плодове .... и т.н. Използвайте въображението си.








След това намажете краищата с малко стопен шоколад. Не се притеснявайте, ако той леко потече навън.

Похлупете намазаната половинка с другата такава и притиснете внимателно. Отстранете излишния шоколад с пръст и загладете. Оставете сглобеното яйце за няколко минути в хладилника за да се стегне. 







Това е всичко. От тук нататък украсата е във ваши ръце. Можете да изрисувате яйцата, да ги гланцирате с бои, да ги направите мраморни или релефни като използвате цветен шоколад, който да положите върху вече твърдите яйца с тънък шприц....вариантите са много. Когато рисувате върху яйцата винаги слагайте гумени ръкавици. В противен случай шоколада ще се размекне от топлината на ръцете ви и боите ще се размажат по него.

Дано ви допадне идеята. Тези яйчица са дребен, но фин подарък за близките ви хора.














.

четвъртък, 25 март 2010 г.

Торта Ривиера





Продукти

За блата

190 г меко масло
90 г пудра захар
12 г какао
2 яйца
5 жълтъка
225 г стопен на водна баня натурален шоколад
8 белтъка, разбити на сняг със 125 г захар
1 ванилия

За лимоновия пласт

90 г захар
2 яйца
65 мл прясно изцеден лимонов сок
120 г меко масло
кандирани лимонови корички
1 ванилия

За шоко муса

70 г захар
3 жълтъка
1 яйце
1 ванилия
170 г стопен на водна баня натурален шоколад
240мл пълномаслена сладкарска течна сметана

Приготвяне

* Блат : Разбийте на пухкав крем маслото с пудрата захар и добавете яйцата и жълтъците. Към тях сипете какаото и шоколада и разбъркайте.Отделно разбийте белтъците на твърд сняг. Постепенно прибавете захарта и ванилията и продължете да разбивате докато тя се стопи напълно.Внимателно смесете избитите белтъци с шоколадовото тесто като бъркате с лопатка.Изпечете готовото тесто на три отделни блата върху хартия за печене в предварително загрята на 170*фурна.




* Лимонов пласт : Разбийте на водна баня захарта и яйцата на пухкав гъст крем.Охладете и прибавете лимоновия сок,предварително прецеден.Сложете маслото и ванилията и разбийте добре крема за около 5 мин. Разбивайте в дълбок и тесен съд,защото много пръска. Отначало крема ще изглежда като пресечен,тъй като се отделя маслото от водата,но в процеса на разбиване се сгъстява и хомонегизира.Накрая сложете кандираните корички.Ако нямате такива просто настържете малко прясна лимонова кора.Сложете сладкарски ринг в тавичка,покрита с хартия за печене и сипете в него крема.Загладете го и го сложете във фризера за 4 часа.Ринга трябва да е с диаметър приблизително 1см по-малък от диаметъра на формата,в която ще печете блатовете.Както виждате на снимката като изсипете крема излишната вода от него се отцежда и остава само замръзнал крем.





* Мус : Разбийте на водна баня жълтъците,яйцето и захарта на гъст крем.Махнете от котлона и продължете да разбивате до пълно охлаждане.Към яйчната смес прибавете стопения шоколад.Избийте сметаната на сняг.Внимателно съединете двата крема като бъркате с лопатка.

* Сглобяване : Върху първият блат намажете малко шоколадов мус. Сложете върху него замръзналия лимонов крем и покрийте отново с мус.




Сложете вторият блат,сипете мус и завършете с последния блат.Намажете тортата отстрани и отгоре с мус и украсете по желание.




Това е една много вкусна и изискана торта.Благодаря на моята приятелка Зоя за страхотната рецепта.В никакъв случай не сиропирайте блатовете.Те са без брашно и са много леки,меки и въздушни.Сиропирането ще ги разкаши.Не ползвайте и алкохол в тортата.Оставете да изпъкне свежестта на леко киселия и ароматен лимонов крем.Ако много държите на алкохола може да ползвате само лимончело или друг лимонов ликьор в крема,но той е достатъчно ароматен и не се нуждае от това.И последно .... ако не се притеснявате да консумирате сурови яйца не е нужно да ги разбивате на водна баня.Да ви е сладко.





събота, 20 март 2010 г.

Крем супа от кореноплодни с пилешко месо






Продукти

3 картофа
2 моркова
парче глава целина
1 корен пащърнак
2 гулии (земна ябълка)
малко парче пресен джинджифил
50г масло
3-4сл. квасена сметана
сол на вкус

200г пилешки гърди
2 с.л.зехтин
2 стръка зелен лук (само бялата част)
1 скилидка чесън
1 с.л.ситно нарязан пресен джинджифил
1 голяма гъба печурка
шепа сурово кашу
босилек
сол и черен пипер на вкус

Приготвяте

* Почистете зеленчуците за супата,нарежете ги на парчета и ги сварете във вода заедно с маслото. Пасирайте на гладък крем. Разредете с толкова вода,колкото сами прецените. Разбъркайте сметаната с бъркалка и я сипете в супата.Кипнете още веднъж всичко и посолете.

* Запечете ядките в сух тиган и ги извадете в купичка. Нарежете месото на малки парченца и го запържете за няколко минути в зехтина. Нарежете ситно джинджифила,лука и чесъна и ги добавете към пилето.Гответе още 1-2 мин.и извадете месото при кашуто. В същия тиган сложете нарязаната гъба и я запечете. Не добавяйте повече мазнина. Нека гъбата по-скоро се запече,отколкото пържи. Ароматът и така е много по-хубав. Накрая съберете в тигана всички съставки и посипете с малко босилек.Подправете със сол и пипер.

* Сервирайте супата като в средата на всяка чиния сложите 2 лъжици от месото.




Бял хляб без месене





Продукти

15 г прясна мая или 1/2 пакетче суха
300 мл хладка вода
2 с.л.олио или зехтин
1 ч.л.захар
1/2 ч.л.сол
400 г брашно

мак или други семена по ваш избор

Приготвяне

* Разтворете маята във водата. Прибавете мазнината, солта и захарта. Започнете да сипвате брашно като бъркате непрекъснато с лъжица. Трябва да получите много гъсто лепкаво тесто. Трябва да усетите, че вече ви е трудно да го обърквате с лъжицата. Лично аз бъркам направо с ръка. Може да ползвате кухненски робот или миксера, но с бъркалките за тежки теста, които са като спирали.

* Намажете кексова форма с масло и я посипете навсякъде вътре с макови семена. Сипете тестото вътре.Виждате, че от това количество вода и брашно тестото е съвсем малко. Заема най-много 1/3 от формата.






*  Оставете тестото на топло да втаса. Аз загрявам фурната за минутка на 50-60* и я изключвам. Слагам формата с хлебчето вътре и така ускорявам процеса на втасване. След 230 - 40 минути е готово за печене. Трябва да утрои обема си.






* Загрейте предварително фурната на 200*. Изпечете хлебчето за 20 мин. или докато стане леко и при почукване върху кората издава кух звук.







Това е най-бързият и лесен хляб. Става с твърда и хрупкава коричка, а вътре е на шупли - мек и еластичен. По този начин можете да си направите най-различни видове хляб .... с различни брашна, семена, ядки, подправки и т.н. Експериментирайте. Да ви е сладко!







.

четвъртък, 18 март 2010 г.

Пилешко тимбалче





Продукти за 4 порции

400 г бяло пилешко месо
2 глави стар лук
1 ч.л.куркума
1/2 ч.л.мащерка
1 каф.ч.бяло вино
2-3 с.л.зехтин
4 пресни гъби
4 резенчета синьо сирене
сол и черен пипер на вкус

масло и галета за формичките






Приготвяне

* Нарежете месото на тънки шницели и го изтънете с домакинско чукче за пържоли.Посолете и поръсете с черен пипер.

* Нарежете лука на полумесци и го задушете в половината зехтин заедно с виното,малко мащерка и куркумата. Посолете на вкус.

* Нарежете гъбите на резенчета и ги сотирайте в останалата мазнина. Подправете с мащерка,сол и пипер.

* Намажете формички за крем карамел(или други огнеупорни чаши) с масло и поръсете с галета. Наредете шницелите на дъното и по стените на формичките като оставите краищата им свободно да висят навън.Сипете по 1 с.л. от задушения лук и притиснете. Върху него натрошете малко сирене,след това сложете от гъбите.Върху тях отново сложете сирене и завършете с лук. Отново притиснете добре пълнежа. Загърнете краищата на месото за да затворите плънката. Намажете със зехтин,поръсете с галета и изпечете ястието в силна фурна,предварително загрята (220*). Печете не повече от 10-15 мин.

* Сервирайте тимбалчетата топли с подходяща гарнитура.


Могат да се направят един ден предварително и да се съхраняват в хладилник,а в последния момент да се изпекат.