Продукти за блата
1 яйце
2/3 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. кисело мляко
1 ч.ч. брашно
1/2 ч.л. бакпулвер
1 ванилия
1 ч.л. настъргана лимонова кора
75 г стопено масло
Продукти за крема
500 мл прясно мляко
2 жълтъка
8 с.л.захар
5 с.л.брашно
1 ванилия
15 г желатин (1,1/2 пакетче)
100 г черен шоколад
100 г бял шоколад
1 ч.ч.течна пълномаслена сметана
24 бр.малки еклера
Глазура
2 белтъка
100 г захар
ванилия
Приготвяне
* За блата разбийте яйцето със захарта и добавете млякото. Пресейте брашното с бакпулвера и ванилията и ги сипете при яйчената смес. Подправете с лимоновата кора и накрая налейте и маслото. Разбъркайте добре. Сипете тестото в тортена форма 24 см, покрита с хартия за печене. Изпечете блата в предварително загрята на 170°C фурна за около 25 минути.
* За крема смесете захарта и брашното. Разредете с малко мляко и разбъркайте, за да получите гладка каша. Сложете жълтъците, размесете и доразредете с останалото мляко. Сварете гъст крем. Отнемете от огъня и сипете желатина. Не е нужно да го стопявате предварително, той ще се разтвори от горещия крем, но не забравяйте да бъркате, докато се стопи. Докато крема е горещ го разпределете в два отделни съда, като в единия сипете 2/3 от него. В по-малката част крем сложете начупения черен шоколад. Бъркайте, докато се стопи. В повечето крем сложете белия шоколад и отново бъркайте, докато и той се стопи. Оставете кремовете да изстинат. Разбийте сметаната на сняг. 2/3 от нея сложете в белия крем, а останалата прибавете към тъмния. Разбийте добре двата крема поотделно с миксер на бързи обороти. Целта е да станат леки и пухкави, може да се поразредят от разбиването, но след това ще се стегнат от желатина.
* Всеки има своя рецепта за еклери. Ако желаете, можете да ползвате
тази , която аз правя. Напълнете еклерите с тъмния шоколадов крем.
* Сложете блата в равна тортена чиния и го стегнете отстрани с ринга от тортената форма. Ако желаете може леко да го сиропирате по ваш вкус. Намажете малко от светлия шоколадов крем. Ако ви е останал тъмен крем го разнесете на тънък пласт върху светлия, за да се получи при разрязване нещо като тъмна ивица. Подредете половината еклери.
* Залейте еклерите с белия крем. Сложете тортата в хладилника за няколко часа, за да се стегне добре желатина.
* Разбийте белтъците на сняг. Постепенно прибавете захарта и ванилията, като продължавате да разбивате, докато получите твърди връхчета белтъчен крем.
* Отстранете ринга от желираната торт,а като си помагате с нож. Наредете отгоре останалите еклери и ги покрийте с белтъчния крем. Ако желаете, запечете за кратко тортата под загрят грил, докато получите приятен загар. Да ви е сладко!
.