петък, 25 юни 2010 г.

Млечен ягодов крем в шоколадови чашки





Представям ви идея, стара и позната на всички. Но въпреки това наистина можете да изненадате гостите си с нещо по-нетрадиционно като визия.

За да направите  шоколадовите чашки са ви нужни надути малки балони и стопен и охладен шоколад. Хубаво е да си купите балони от по-тънка гума. Плътните балони се отлепят много по-трудно и има опасност чашката да се начупи.






Просто топнете балоните до половина в шоколада и ги поставете върху харния за печене да се втвърди шоколада. Можете да ги съхранявате в хладилника.









След като шоколадът се е стегнал много добре пробийте с игла балоните и бавно и внимателно издишайте въздуха от тях. Това е важно за да не се начупят чашките. Ако пък искате да сте напълно уверени, че това няма да се случи ги топнете втори път в шоколад за да станат с по-дебел слой.

Е, това е всичко. Напълнете ги с крем и плодове по ваше желание. Аз ги напълних с крем от изцедено,подсладено и ароматизирано с ванилия и лимонова кора кисело мляко и парченца пресни ягоди. Леко, свежо и сезонно ... . Заповядайте и вие!






Ако пък искате да направите "рошави" и цветни кошнички от бял шоколад първо нарисувайте балоните с разтворена хранителна боя.






После с четка за рисуване "нацапайте" небрежно и релефно белия шоколад. Оставете да се втвърди шоколада, отстранете балона и сте готови за сервиране.







.

събота, 19 юни 2010 г.

Скариди в оризови кори



Продукти


оризови кори за пролетни ролки
скариди
краставица
пресен лук
листа пресен кориандър
пресен джинджифил
лимонова кора
чесън
олио
сол и черен пипер на вкус

ядливи цветя за украса

Количествата на продуктите са по ваше усмотрение.


Приготвяне

*  Мариновайте скаридите в счукан чесън, лимонова кора и ситно нарязан джинджифил. Загрейте малко олио в тиган и изпържете скаридите за кратко. Подправете ги със сол и пипер. Добавете им накълцан кориандър, краставица, нарязана на кубчета и пресен лук.

*  Намокрете с вода оризовите кори. След секунди те омекват от влагата. В средата сложете ядливи цветчета с тичинките надолу. Аз избрах диви теменужки и пореч. Върху тях сипете по 1 с.л. от пържените скариди и завийте на стегнато пакетче.

*  Сервирайте скаридите със сладко кисел сос. Да ви е сладко!
 




Аз правя ето този вкусен сладко кисел сос. Снимката е от блога "Вкусни моменти". Може да прочетете рецепа ето тук.



.

петък, 11 юни 2010 г.

Торта с Дулсе де лече





Продукти за блата

3 яйца
150 г  захар
180 г смлени орехи
20 г галета
1 ванилия


Продукти за крема

1 консерва Дулсе де лече /394 г/
1 ч.ч.сладкарска неподсладена сметана
1 ванилия


Продукти за глазурата

100 г неподсладена сметана
100 г натурален шоколад
20 г масло

захаросани или карамелизирани цели ядки за украса
стафиди за украса








Приготвяне

*  За блата разбийте жълтъците с половината  захар. Отделно разбийте на сняг белтъците. Като се втвърдят постепенно добавете останалата захар като продължавате да разбивате докато се получат меки връхчета. Смесете орехите с ванилията и галетата. Започнете да прибавяте към жълтъците от орехите и от избитите белтъци като ги редувате. Изсипете тестото в тортена форма, покрита с хартия за печене. Изпечете блата в предварително загрята на 180* фурна за около 20 минути.

*  За крема разбъркайте карамелизираното мляко и го смесете добре с предварително разбитата много гъсто сметана и ванилията. При смесването не ползвайте миксер за да не се разводни крема. Опитайте  и ако е нужно добавете малко захар на вкус.

*  За глазурата загрейте заедно сметаната, шоколада и маслото. Разбъркайте докато всичко се стопи и получите гладък крем. Ако искате повече глазура увеличете количествата.

*  Сглобете тортата като върху блата нанесете крема с Дулсе де лече. Поставете тортата в хладилника за да се охлади добре крема.След това го загладете  и залейте с глазурата докато е още леко топла. Гарнирайте тортата със захаросани ядки и стафиди. Да ви е сладко!







Това е изумително вкусна торта. Синът ми каза, че по-вкусно нещо не е ял никога, а и моето мнение е такова. Дулсе де лече можете да намерите в руските магазини "Берьозка" и "Гастроном".  Можете да си го направите и сами като сварите една консерва сладко кондензирано мляко за 3-4 часа. Аз варя по няколко консерви наведнъж, по-практично е. Сложете ги в дълбока тенджера и ги покрийте с вода малко над  ръба на консервата. Периодично доливайте по малко гореща вода като започне да се изпарява. Когато отваряте консервата тя трябва да е напълно изстинала, затова по-добре си ги сварете един ден предварително. Има и други начини да карамелизирате мляко, но ... аз ви препоръчвам този като най-лесен, ако не може да намерите готово.








Много хора ме питат какво точно карамелизирано мляко да купят. Два вида е. Едното е много гъсто и точно това ви трябва за крем. А другото пак е така вкусно, но е по-рядко и ще втечни крема. Ето, погледнете на снимката колко гъсто трябва да е млякото!








.

вторник, 8 юни 2010 г.

Ягодови тарталети с лимонов крем






Продукти за тестото

150 г меко масло
100 г пудра захар
1 яйце
1 ванилия
200 г брашно
70 г фино смлени печени лешници

Продукти за крема

100 мл прецеден пресен лимонов сок
80 мл вода
настъргана кора от 1 лимон
150 г захар
2 ванилии
4 яйца
240 г меко масло

пресни ягоди
100г затоплен ягодово желе или конфитюр






Приготвяне

*  С бъркалка разбъркайте на крем маслото със захарта. Прибавете яйцето и ванилията .Смесете брашното с лешниците, прибавете го към маслото и бързо омесете меко тесто.

*  Сложете по едно топче тесто колкото орех в малки формички за тарталети. С пръсти равномерно  разстелете тестото по дъното и стените на формите. Надупчете основата на тестото с вилица и изпечете маслените кошнички в предварително загрята на 180* фурна до порозовяване. Можете да направите това няколко дена предварително.Тестото си остава крехко и хрупкаво.

*  За крема сварете за няколко минути сока и кората на лимона заедно със захарта. В друг съд разбийте яйцата. Към тях сипете малко от горещата лимонова смес за да ги темперирате. Разбъркайте и ги добавете към горещия лимонов сок. Варете крема като бъркате непрекъснато. Опитайте на вкус. Ако не е достатъчно сладък добавете още захар. Когато започне да лепне по лъжицата кремът е готов. Махнете от огъня и претрийте през сито за да стане максимално гладък. Охладете го добре и го смесете с разбитото на пяна масло.

*  Сипете по малко крем в маслените кошнички и гарнирайте с ягоди . За блясък намажете плодовете с леко затоплено ягодово желе.

Можете да направите различни големини тарталети,както и да гарнирате с ядки,ягоди и стафиди. А може да направите и един цял голям пай. Да ви е сладко!



.

петък, 4 юни 2010 г.

Ягодова салата с песто от шамфъстък


Продукти за 4 порции

800г пресни ягоди

Марината

1 с.л.сладко или конфитюр от ягоди
1-2 с.л.узо или мастика
1 с.л.пудра захар
2 с.л.лимонов сок

Песто

50г суров шамфъстък
40г бял шоколад
шепа листа пресен босилек
1 с.л.пудра захар
2 с.л.лимонов сок
2 с.л.квасена сметана

Приготвяне

*  В купичка разбъркайте всички съставки за маринатата. Нарежете ягодите на половинки, а по-малките оставете цели. Мариновайте плодовете за 10 мин.

*  В блендер смелете на ситно шамфъстъка,шоколада и листата босилек. Прибавете и останалите продукти и разбъркайте добре.

*  Поднесете ягодите с пестото и украсете с босилковите листа. Да ви е сладко!





Рецептата е всаимствана от книгата "Супер салати".



.

понеделник, 31 май 2010 г.

Еклер торта










Продукти за блата

1 яйце
2/3 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. кисело мляко
1 ч.ч. брашно
1/2 ч.л. бакпулвер
1 ванилия
1 ч.л. настъргана лимонова кора
75 г стопено масло












Продукти за крема

500 мл прясно мляко
2 жълтъка
8 с.л.захар
5 с.л.брашно
1 ванилия
15 г желатин (1,1/2 пакетче)

100 г черен шоколад
100 г бял шоколад

1 ч.ч.течна пълномаслена сметана

24 бр.малки еклера

Глазура

2 белтъка
100 г захар
 ванилия








Приготвяне

*  За блата разбийте яйцето със захарта и добавете млякото. Пресейте брашното с бакпулвера и ванилията и ги сипете при яйчената смес. Подправете с лимоновата кора и накрая налейте и маслото. Разбъркайте добре. Сипете тестото в тортена форма 24 см, покрита с хартия за печене. Изпечете блата в предварително загрята на 170°C фурна за около 25 минути.

*  За крема смесете захарта и брашното. Разредете с малко мляко и разбъркайте,  за да получите гладка каша. Сложете жълтъците, размесете и доразредете с останалото мляко. Сварете гъст крем. Отнемете от огъня и сипете желатина. Не е нужно да го стопявате предварително, той ще се разтвори от горещия крем, но не забравяйте да бъркате, докато се стопи. Докато крема е горещ го разпределете в два отделни съда, като в единия сипете 2/3 от него. В по-малката част крем сложете начупения черен шоколад. Бъркайте, докато се стопи. В повечето крем сложете белия шоколад и отново бъркайте, докато и той се стопи. Оставете кремовете да изстинат. Разбийте сметаната на сняг. 2/3 от нея сложете в белия крем, а останалата прибавете към тъмния. Разбийте добре двата крема поотделно с миксер на бързи обороти. Целта е да станат леки и пухкави, може да се поразредят от разбиването, но след това ще се стегнат от желатина.

*  Всеки има своя рецепта за еклери. Ако желаете, можете да ползвате  тази , която аз правя. Напълнете еклерите с тъмния шоколадов крем.

*  Сложете блата в равна тортена чиния и го стегнете отстрани с ринга от тортената форма. Ако желаете може леко да го сиропирате по ваш вкус. Намажете малко от светлия шоколадов крем. Ако ви е останал тъмен крем го разнесете на тънък пласт върху светлия, за да се получи при разрязване  нещо като тъмна ивица. Подредете половината еклери.






* Залейте еклерите с белия крем. Сложете тортата в хладилника за няколко часа, за да се стегне добре желатина.

*  Разбийте белтъците на сняг. Постепенно прибавете захарта и ванилията, като продължавате да разбивате, докато получите твърди връхчета белтъчен крем.

*  Отстранете ринга от желираната торт,а като си помагате с нож. Наредете отгоре останалите еклери и ги покрийте с белтъчния крем. Ако желаете, запечете за кратко тортата под загрят грил, докато получите приятен загар. Да ви е сладко!











.