петък, 24 септември 2010 г.

Патладжанен крамбъл





Обикновено крамбълът е познат като десерт, приготвен от плодове и брашнени маслени трохи. Рецептата идва от Великобритания и Ирландия, като става популярна след Втората световна война, когато страните се възстановяват и хранителните запаси са малко. Приготвя се лесно и бързо, а запечените хрупкави маслени трохи са истинско удоволствие. Крамбълът търпи най-различни импровизации, което го прави и идеален за солен вариант. Моето предложение е едно чудесно предястие с патладжан, синьо сирене и ядки.

Продукти за 4 порции:

1 голям патладжан
2-3 с.л. зехтин
риган-пресен или сух
120 г синьо сирене
120 г предварително запечени ядки по избор
сол и черен пипер на вкус

маслени трохи:

50 г меко масло
1 ч.ч. брашно
1/4ч.л. сол
1/2ч.л. сух риган
1-2 с.л. кедрови ядки

Приготвяне:

*  Обелете патладжана, нарежете го на кубчета и го изкиснете за 10 минути в подсолена вода. Изплакнете го и задушете в мазнината, докато омекне. Ако е нужно добавете малко вода. Овкусете със сол, черен пипер и риган.

*  Разпределете патладжана в 4 плитки купички, натрошете върху него сиренето и посипете  с ядките.




*  Разбийте с миксер маслото, добавете брашното, солта и ригана. Разбъркайте, докато получите дребни маслени трохи. Посипете ги върху патладжана, поръсете с кедрови ядки и запечете ястието до порозовяване. Сервирайте ястието топло. Ако желаете може да добавите и други зеленчуци,както и да смените ригъна с предпочитана от вас подправка. Да ви е сладко!




сряда, 22 септември 2010 г.

Сладкиш с медени круши





Едно есенно ароматно предложение за вашето следобедно кафе ....


Продукти

100 г меко масло
120 г пудра захар
2 яйца
100 мл.прясно мляко
1 капсула ванилия с масло
220 г брашно
1 ч.л.бакпулвер

3-4 круши

1 каф.ч.захар
1 ч.л.канела
4 с.л.течен мед

Приготвяне

*  Разбийте на пухкав крем маслото със захарта и прибавете яйцата,млякото и ванилията. Пресейте брашното заедно с бакпулвера и го разбъркайте с маслената смес. Сипете тестото в намазана с масло и поръсена с брашно правоъгълна тавичка и го загладете.

 *  В малка купичка смесете кафяната чашка захар с канелата. Ако желаете може да добавите и малко кафява захар. Поръсете половината върху тестото. Нарежете крушите на резенчета без да ги белите и ги подредете керемидообразно върху тестото. Намажете ги с половината от меда като използвате домакинска четка. Поръсете крушите с останалата канелена захар и изпечете сладкиша в предварително загрята на 180* фурна.




 *  Преди да поднесете сладкиша го нарежете на квадрати и го глазирайте с останалия мед. Да ви е сладко!





.

събота, 18 септември 2010 г.

Мариновани смокини със сирене и ядки





Продукти

500 г смокини
200 г бяло саламурено сирене
100 г сурови ядки по избор
2-3 с.л.зехтин
балсамова редукция за поръсване

Марината

1 ч.ч.сухо червено вино
2 зрънца карамфил
1 малка пръчка канела
1 с.л.смесен пипер на зърна
2-3 зърна бахар
кора от 1/2 лимон
сол, оцет балсамико и мед на вкус







Приготвяне

*  В малка тенджерка смесете всички продукти за маринатата. Опитайте я на вкус, трябва да ви хареса. Не съм написала точните пропорции на солта, оцета и меда, защото това е много индивидуално. Просто я подправете така, че да е леко кисело-сладка, а същевременно приятна на сол. Кипнете всичко.

*  Нарежете смокините на половинки, сложете ги в плитък съд и ги залейте с врялата марината. Оставете ги да преседят в нея 2-3 часа.






*  Изцедете смокините от маринатата и ги сложете в тавичка за печене. Нарежете сиренето на кубчета и го разпределете върху тях. Поръсете с ядките, полейте със зехтина и запечете ястието в силна фурна за половин час или докато вие прецените.







*  При сервиране поръсете с малко балсамова редукция. Да ви е сладко!


.


вторник, 14 септември 2010 г.

Шоколадово кексово руло






Рулото, което ви предлагам всъщност е най-обикновен кекс с крем ганаш. Но мисля, че начинът на оформяне е този, която може да събуди любопитството ви.

Продукти:

70 г меко масло
100 г пудра захар
2 яйца
100 г настърган шоколад
100 мл прясно мляко
140 г брашно
1 ч.л. бакпулвер
2 с.л. какао
ванилия

крем ганаш:

120 г течна сметана
250 г натурален шоколад
ванилия
2 с.л. ром или няколко капки ромова есенция

Приготвяне:

*  Разбийте на пухкав крем маслото със захарта. Прибавете един по един жълтъците , настъргания шоколад и млякото. Пресейте брашното заедно с бакпулвера, ванилията и какаото. Добавете го към маслената смес. Накрая внимателно прибавете и разбитите на сняг белтъци.

*  Намажете с масло правоъгълна кексова форма и я поръсете с брашно. Сипете тестото и изпечете кекса в предварително загрята на 170* фурна за около 30-35 минути. Ако след изпичане тестото е напукано и неравно му придайте нужната форма, като изрежете кривите части.

*  За ганаша затоплете до кипване сметаната. Дръпнете я от огъня и прибавете начупения шоколад, рома и ванилията. Разбъркайте, докато получите гладък дрем. Ако обичате по-сладко добавете малко захар на вкус. Охладете.

*  Сглобете рулото: Нарежете изпечения кекс на филийки. Слепете с ганаша шоколадовите филийки. Увийте всичко на стегнато руло в найлоново фолио. Оставете за 1 час в хладилника, за да се стегне крема.

 


*  Развийте десерта от фолиото и гарнирайте по ваш вкус. Като се разреже рулото изглежда като напълнено с крем. А когато срежете парчето напречно се виждат ивиците ганаш. Ако желаете да има контраст може да намажете филийките с бял маслен крем. Съхранявайте на стайна температура, а не в хладилник.  Да ви е сладко!



събота, 21 август 2010 г.

Чаен плодов сладкиш





Продукти

80 г меко масло
100 г захар
2 яйца
1 ванилия
1ч.л. ситно настъргана портокалова кора
150 г брашно
1/2 ч.л. бакпулвер
щипка сол

брашно за доизмесване
кафява захар за поръсване

500 г микс от плодове по избор




Приготвяне

* Разбийте добре маслото със захарта на пухкав крем и добавете яйцата и портокаловата кора. Пресейте брашното заедно с бакпулвера и ванилията. Разбъркайте ги с маслената смес. Отделете половината от полученото тесто.

* Към останалото тесто сипете постепенно по малко брашно и омесете на мека топка. Постелете дъното на тортена форма с хартия за печене. Разстелете върху нея тестото като равномерно го разнесете с пръсти. Направете малък борд. Надупчете маслената кора с вилица.

 * Почистете и нарежете избраните от вас плодове на малки парченца.
 





* Объркайте ги и ги сипете върху кората. Посипете ги обилно със захар. С лъжица сипете отделеното кексово тесто тук там така, че да останат и празни пространства.




* Изпечете сладкиша в предварително загрята на 170* фурна за около 40 - 45 минути. Проверявайте с клечка дали се е изпекло кексовото тесто отгоре. Ако сладкиша започне много бързо да прегаря  го покрийте с алуминиево фолио и доизпечете.

* Сервирайте сладкиша добре охладен поръсен с пудра захар. Да ви е сладко!










Адаптирано от тук. Промених нещата като реших да доизмеся с малко брашно тестото за основата. Предпочетох я по-тънка и хрупкава, а не мека и дебела като традиционното тесто за сладкиш. Получи се невероятно приятен и свеж десерт.







.

понеделник, 16 август 2010 г.

Редено

 



Продукти за 4 порции

800 г шарено свинско месо без кост
патладжан
тиквичка
стар лук
домати
чесън
сол и черен пипер на вкус
мащерка, риган, розмарин или подправки по избор






Приготвяне

*  Нарежете зеленчуците на кръгчета, а месото на парчета с тяхната големина. Посолете месото, поръсете го с пипер и подправки. Наредете продуктите изправени  в гювеч като ги редувате.






*  Полейте с малко олио, посолете още малко и отгоре нахвърлете нарязан на филийки чесън. Сложете няколко клончета свежи подправки,захлупете гювеча и печете на среден огън около 2 часа  докато зеленчуците и месото придобият приятен загар. Не наливайте никаква друга течност. Зеленчуците пускат достатъчно вода и е добре ястието да не е воднисто, а да остане на мазнинка.






*  Сервирайте, като внимателно извадите  ред месо със зеленчуци. Да ви е сладко!