четвъртък, 21 март 2013 г.

Зеленчуков тарт Татен





Продукти за тестото

220 г брашно
1/4 ч.л. сол
120 г студено краве масло
3-4 супени лъжици студена вода


Продукти за пълнежа

1 малък патладжан
10 - 12 чери доматчета
1 ч.л. нарязан пресен розмарин
2 с.л. зехтин
сол



Приготвяне

* Смесете брашното и солта. Нарежете студеното масло на парченца и го претрийте заедно с брашното докато получите маслени трохи. Добавете 3 - 4 с.л. студена вода и бързо омесете тесто. Завийте го в найлонов плик и го приберете в хладилника докато подготвите пълнежа.

* В тиган с незалепващо покритие сипете зехтина, подредете зеленчуците, посолете ги и поръсете с розмарин.








*  Запържете ги до златисто и ги оставете да се охладят.

*  Разточете тестото на кръг малко по-голям от размера на тигана. Похлупете с него студените зеленчуци и подгънете краищата. Надупчете маслената кора с вилица да да има откъде да излиза парата по време на печене.








* Загрейте фурната на 200* и изпечете ястието за около 25 - 30 минути. Извадете от фурната и след като леко поизстине го обърнете в голяма равна чиния. Сервирайте студен или леко топъл. Да ви е сладко!

* Ползвайте тиган с дебело дъно и задължително с дръжка, която издържа висока температура при печене. Ако нямате такъв направете пая в малка тавичка. Може да ползвате подправки и всякакви зеленчуци по ваш избор.







.

петък, 15 март 2013 г.

Бананови сладки





Продукти за около 20 двойни сладки

150 г меко масло
100 г пудра захар
1 жълтък
1/4 ч.л. канела
ванилия
1/4 ч.л. бакпулвер
250 г брашно








Пълнеж

1 банан
100 г шоколад по избор
разбито яйце за намазване
пудра захар за поръсване










Приготвяне

* Разбийте маслото с пудрата захар. Добавете жълтъка. Пресейте брашното заедно с ванилията, канелата и бакпулвера. Прибавете го към маслото и бързо замесете меко тесто. Увийте го в найлоново фолио и го оставете за 30 минути в хладилника.

* Разточете тестото с дебелина около 3 - 4 мм. За ваше улеснение разточвайте на малки части върху хартия за печене. Ако е нужно поръсете с малко брашно.

* Изрежете кръгчета с малка чашка или формичка и намажете краищата им с разбито яйце. В средата на всяко кръгче поставете тънко резенче банан и малко шоколад. Може да настържете шоколада, да го начупите, да ползвате шоколадов чипс или както аз - шоколад на копчета. Изборът на шоколад е ваш - натурален, млечен или бял.









* Върху пълнежа на бисквитите сложете кръгче от тестото като леко го разтеглите с пръсти за да стане малко по-голямо от основата. Прилепете добре краищата. Ако искате да е съвсем равно може наново да изрежете двойната бисквитка с формичката.










* Намажете сладките с яйце и изпечете за около 10 минути в предварително загрята на 180* фурна. След като се охладят ги поръсете с пудра захар. Да ви е сладко!

Идеята може да видите тук.









.


събота, 9 март 2013 г.

Тиквеникът на Дешка





Много отдавна искам да ви разкажа за Дешка от Горно Драглище. В подножието на Южна Рила има едно истинско българско местенце с истински хора. Хора, които живеят в "зелена къща", милеят за българските традиции и вкусове, съхраняват ги, опазват ги и ги предават на идните поколения. Обичат красивата ни природа и живеят според нея. Имах щастието да се запозная с Дешка благодарение на приятелката ми Десислава Димитрова, която е координатор на Slow Food за България. Гостувайки в зелената къща на Дешка имах възможност да опитам традиционните за този край Чекане с кокал, Полейница, Задушено и да видя с очите си как се прави уникалния Навпавок. Няма как да изпиша съвсем правилно тези думи, защото диалекта там е нещо специално. Толкова различен от всеки друг в България. Колко е малка родината ни, и колко е богат етноса ни! Просто е уникално!

Дешка ни нагости с тиквеник, който днес искам да ви предложа. Тя беше направила  десерта само с кори и тиква. Нищо друго. Нещо много простичко и вкусно. Толкова ми хареса различния начин на приготвяне, че реших да го направя и аз. Сложих в тиквеника неща, които аз обичам, но това не е важно. Знаете, че е въпрос на личен вкус какво да добавиш или отнемеш в една рецепта. Мисля, че спазих технологията на правенето на тиквеника, а именно тя е това, което искам да споделя с вас. Опитайте Дешкиния тиквеник, няма да съжалявате. А аз със сигурност пак ще и отида на гости в Горно Драглище!








Продукти

1.500 кг настъргана тиква
250 г захар
150 мл вода
настъргана кора от 1 портокал
ванилия
100 г ядки по избор
80 г стафиди
80 г нарязани сушени кайсии
150 г стопено масло
400 г кори за баница








Приготвяне

* Сложете настърганата тиква в тенджера заедно със захарта, подправките и водата. Задушете тиквата за няколко минути и я изсипете в цедка за да се отцеди добре. Запазете отцедилия се сок.

*  Наредете баницата с тиква по обичайния начин. Две по две намажете корите с масло, сложете плънка от тиква, ядки и сушени плодове. Завийте на рула и ги подредете в тава намазана с масло. Може да я подредите и като наложена баница. Намажете готовата баница с масло и изпечете до зачервяване в загрята на 180* фурна.

* Няколко минути преди края на печенето извадете тавата от фурната и залейте тиквеника със сока от задушената тиква. Върнете обратно във фурната и доизпечете сладкиша за още 3 минути. Сервирайте леко охладен.

* Може да направите тиквеника с всякакви кори, не само с фини. Правила съм го и със селски домашно точени кори.











* Получава се вид сиропирана баница. Плънката е много, корите почти не се усещат. Прилича на баклава, но не е така сладка, а просто много, много сочна и ароманта. Може да ароматизирате тиквата с канела, карамфил, кардамон или друго, което обичате. Може да направите тиквеника с олио, както го прави Дешка. Оставям на вас избора за вкус, приятно готвене и да ви е сладко!


.

сряда, 6 март 2013 г.

Бананов кекс с ореховки и шоколад





Продукти за тестото

5 яйца
70 г бяла кристална захар
200 г натрошени ореховки или амарети
120 г стопен натурален шоколад
180 г стопено масло
настъргана кора от 1 лимон
настъргана кора от 1 портокал
ванилия
120 г брашно
1 равна ч.л. бакпулвер

3 банана
80 г кафява захар
3 - 4 с.л. вода








Глазура и украса

100 г течна сметана
100 г натурален шоколад
20 г масло

1 банан
ореховки








Приготвяне

* Разбийте жълтъците с бялата захар на крем. Добавете шоколада, ванилията, цитрусовите кори и разбъркайте. След това прибавете маслото и натрошените ореховки. Накрая сипете брашното, примесено  бакпулвера, като го редувате с предварително разбитите на сняг белтъци. Бъркайте внимателно с лопатка, а не с миксер.

* В съд с незалепващо покритие сипете кафявата захар и водата. Кипнете за кратко. Препоръчвам ви по-тъмна захар, тъй като е с по-наситен карамелен вкус. Нарежете бананите на дълги и тънки ленти, на кръгчета или както предпочитате. Карамелизирайте ги за минута в карамеления сос и отстранете от огъня. Оставете ги малко да се охладят.

* Внимателно смесете бананите с тестото за да не се смачкат. Постелете дъното на тортена форма с хартия за печене. Сипете тестото и изпечете за около 35 - 40 минути в предварително загрята на 180* фурна. Оставете кекса добре да се охлади преди да го залеете с глазурата.

* За глазурата загрейте сметаната, шоколада и маслото. Разбъркайте до гладкост.

* Залейте кекса с леко топлата глазура и гарнирайте с резенчета банани и ореховки. Да ви е сладко!









Рецепта : Ana Moroni

понеделник, 4 март 2013 г.

Портокалов кекс






Едно бързо, лесно и сочно кексче, докато не е минал сезона на портокалите.



Продукти

60 г меко масло
180 г захар
2 яйца
125 мл прясно мляко
60 мл прясно изцеден портокалов сок
настъргана кора от 1 портокал
ванилия
160 г брашно
1 равна ч.л. бакпулвер
щипка сол
80 г цели орехови ядки

портокалово сладко за глазиране








 
Приготвяне

* Разбийте маслото със захарта, добавете яйцата, а след това млякото и портокаловия сок. Подправете с настърганата кора и ванилия. Накрая сипете брашното, предварително примесено и пресято с бакпулвера и солта. Сложете ореховите ядки и разбъркайте.

* Сипете тестото във форма за кекс, намазана с масло и поръсена с брашно. Загрейте фурната на 180* и изпечете кекса за около 35 - 40 минути. След като сте пекли половин час може да покриете кекса с парче алуминиево фолио за да не прегаря отгоре. 

* След като кекса се охлади напълно го намажете с портокалово сладко и сервирайте. Ако нямате такова, просто го поръсете с малко пудра захар. Да ви е сладко!









.

четвъртък, 28 февруари 2013 г.

Ябълкова торта





Продукти за блата

3 яйца
160 г захар
120 г брашно
1 ванилия
настъргана кора от 1/2 лимон


Продукти за крема

6 жълтъка
500 мл прясно мляко
120 гзахар
1 ванилия

200 мл течна подсладена сладкарска сметана
15 г желатин

3 малки ябълки или 2 големи
1/2 ч.ч. вода
1/2 ч.ч. бяло вино
5 с.л. захар
аромати по желание - шушулка ванилия, лимонова кора, канела, кардамон, карамфил


За гарниране

2 ябълки
10 г желатин
бита сметана







Приготвяне

* За да приготвите тази вкусна торта първо започнете с ябълките за гарниране. Добре е да изберете ябълки с червена кора, като цвят изпъкват по-добре отколкото зелени или жълти. Нарежете ги на тънки кръгчета без да ги белите. Може да ползвате ренде за рязане на чипс или остър нож. Подредете ги в тава, покрита с хартия за печене. Поръсете ги с малко захар  и канела на прах.








* Изпечете ябълковите кръгчет за около 15 - 20 минути докато леко се зачервят и омекнат.. Не ги преизсушавайте за да не се превърнат в ябълков чипс. Трябва да останат плътни и меки с апетитен вид. Оставете ги да се охладят.

 * Отделете няколко кръгчета и ги свийте на роза. Намажете ги с малко стопен желатин за блясък. Ако ви харесва може да ги ползвате за украса.








* За да направите борда на тортата ползвайте ринга от тортена форма или разтегателен обръч за торта. Сложете ринга в тортена чиния.

* За страниците на тортата ви е нужно ацетатно фолио или някакъв подобен материял, от който лесно може да се отлепва всичко. Аз ви предлагам един напълно изпълним вариант, ако не може да намерите ацетатно фолио. В случая ползвам пластмасови папки, които се продават във всяка книжарница или офис магазин. Папката трябва да е пластична и гладка. Нарежете я на ленти, съединете ги с телбод и облечете с получената дълга лента вътрешната страна на ринга. Когато режете лентите нека бъдат по-високи от самия ринг.

* Така подготвеният обръч намажете с плътен слой стопен на водна баня желатин и залепете изпечените ябълкови кръгчета по него.








* Време е да подготвите и ябълките за крема. Обелете ги, почистете от семките и нарежете на кубчета. Сварете ги до омекване във водата, виното и захарта. Ароматизирайте с подправки, каквито най-много обичате. Отцедете ябълките и запазете сока.

* За крема разбийте добре жълтъците със захарта и ванилията. Разредете с млякото и сварете крем или на водна баня, или на слаб огън в съд с незалепващо покритие. Не усилвайте огъня за да не получите бъркани яйца. Кремът е без брашно или нишесте. Не очаквайте, че ще се сгъсти кой знае колко. Достатъчно е да започне да оставя плътни следи по бъркалката. Докато го варите бъркайте постоянно. Оставете яйчения крем да се охлади добре.

* Разбийте сметаната на сняг и стопете желатина с малко вода. Добавете ги към студения яйчен крем като добре разбъркате всичко с бъркалка. Най-накрая прибавете ябълките и разбъркайте отново.

* За блата разбийте много добре яйцата със захарта и ванилията. Прибавете лимоновата кора и брашното като внимателно разбърквате с лопатка. Изсипете пандишпановата смес в правоъгълна тава, покрита с хартия за печене. Най-удобно е да ползвате тавата от фурната. Изпечете блага за 6 - 8 минути в предварително загрята на 180* фурна. Тестото е много тънко, но аз предпочитам така. Ако ви харесва по-дебел блат увеличете продуктите с 1/3. От студения блат изрежете два малки кръга като ползвате някаква чиния за мярка. Остатъците от блата приберете в хладилника или фризера и ползвайте някой друг път за кремове, паниране на плодове или други десерти.








* Остава да подредите тортата. Половината от крема сипете на дъното на тортената чиния и загладете. Върху него сложете единия блат и го сиропирайте със сиропа, в който сте варили ябълките. Покрийте с останалия крем, поставете втория блат и отново сиропирайте. Приберете тортата в хладилника поне за 3 - 4 часа за да се стегне добре желатина.

* Отстранете ринга. Внимателно отлепете пластмасовата лента като си помагате с ножче. За да отлепя по-лесно от нея залепените ябълки леко я нагрях със сешоара. Ако решите да се възползвате от тази хитринка, внимавайте. Ако затоплите прекалено найлона може да се стопи и самия желатин и да се втечни.

* След като отстраните лентата гарнирайте тортата с бита сметана и украсете по ваш вкус. Да ви е сладко!








.