сряда, 5 юни 2013 г.

Бутер банички със сирене и сметана




Продукти

бутер тесто
сирене по избор
сушени плодове по избор
запечени ядки по избор
заквасена сметана



Приготвяне

Е, както виждате няма точни количества продукти. Повечето неща са по ваш избор. А това означава, че не говорим за рецепта, а просто за идея. Едно бързо предястие или закуска. Много вкусно и лесно. Ще се радвам, ако споделите и вашите варианти. Да ви е сладко!

Все пак, ето как ги направих.

*  В купа нарежете на малки парченца избраните от вас видове сирене и ги смесете с нарязани сушени плодове и счукани запечени ядки. Аз избрах меки и ароматни видове сирене, които се топят и стават с гладка консистенция при печене. Съчетах ги със сушени кайсии и запечени бадеми.

* Намажете форми за печене на кексчета с масло. Нарежете бутер тестото на квадрати и ги сложете във формите, като оставите крайчетата им да стърчат свободно.

* Сложете плънка  в средата на тестените кошнички. Най-отгоре сипете по една лъжица сметана. Препоръчвам ви да не смесвате сметаната със сиренето, а да я сложите най-отгоре. Няма да ви казвам защо, искам сами да го опитате и да ме разберете без излишни от моя страна обяснения. Тъй като заквасената сметана е напълно безсолна, ако желаете може да посолите леко.








* Загрейте фурната на 200* и изпечете баничките за около 20 - 25 минути. Сервирайте леко топли. Отново - Да ви е сладко!







.

вторник, 28 май 2013 г.

Карамелизирани ягоди с маскарпоне







Продукти за 4 порции

12 ягоди
100 г захар


Крем

200 г маскарпоне
200 г заквасена сметана
150 г пудра захар
 ванилия
1 с.л. ситно нарязан пресен розмарин
настъргана кора от 1 лайм
сок от 1 лайм
4 с.л. лимонов ликьор



Приготвяне

* Карамелизирайте захарта до светъл карамел. Набодете ягодите по три на малки шишчета. Сложете ги върху решетка под която сте постлали лист хартия за печене. Полейте ги с горещия карамел.

* За крема просто разбъркайте всички продукти.

* Сервирайте десерта в чинии или чаши като сипете по две лъжици крем и сложите едно шишче карамелизирани ягоди. Да ви е сладко!









.



неделя, 19 май 2013 г.

Риба с маслинова паста






Продукти за 4 порции

600 г филе от риба по избор
4  с.л. маслинова паста
4 резена моцарела
сол и черен пипер на вкус










Приготвяне

* Нарежете рибата на четири парчета, поръсете с черен пипер и леко посолете.  Внимавайте със солта, защото маслиновата паста е достатъчно солена.

* Върху всяка порция риба нанесете маслинова паста, а върху нея сложете по един резен моцарела.

* Загрейте фурната на 220*. Подредете рибата в тава, покрита с хартия за печене и я изпечете за около 15 - 20 минути. Сервирайте топла с добре изстудено бяло вино. Наздраве!

* Може да купите готова маслинова паста, а може да си я направите сами. Ето рецептата. Все пак, ако се спрете на по-лесния варият  и купите готова, послушайте съвета ми и я овкусете с малко чесън, розмарин или риган. Маслиновата паста е достатъчно мазна и затова не е необходима друга мазнина за тази рецепта. Ако желаете може да намажете леко рибата със зехтин. Странна е комбинацията между риба и сирене, може да я срещнете рядко. Избрах моцарела, тъй като товае е неутрално на вкус сирене. Придава сочност на рибата, приятно усещане за еластичност  и плътност, но не променя вкуса на самото ястие. Не препоръчвам друг вид сирене. Ако не ви хареса тази комбинация може да сложите върху маслиновата паста няколко резенчета картофи, нарязани на чипс и след това да запечете всичко. И така е вкусно,  отново ви казвам наздраве!









.

сряда, 15 май 2013 г.

Полейник






Преди време ви запознах с Дешка от Горно Драглище като ви представих нейния тиквеник. Днес искам да ви разкажа за още едно уникално за този край ястие. То се приготвя през зимата и е задължително да бъде на трапезата по време на "Гудева кът". А това е времето, когато приготвят уникалния Нафпавок. И да го изречем , както казват там -  "Нафпавок, оти се нафпава". Ще ви разкажа за Полейник. Така наричат едно много семпло и лесно ястие, съставено от прясно изпържено свинско месо и мека питка. Прясно свинско се нарязва на хапки и се изпържва напълно натурално в малко мазнинка от неговата си сланинка. Не се слагат никакви подправки, освен сол. Залага се изцяло на пресния вкус на месото. Изпържените мръвки се отцеждат от мазнината и се изсипват в средата на голям плитък съд, например обикновена тава. Топлата изпечена питка се разчупва на късове и всеки комат се топва в мазнинката от пърженето. Напоеният хляб се подрежда като пръстен около месото. А след това взимаш с ръце парче хляб, няколко пържени мръвки и това е всичко. Сами разбирате вече защо ястието се нарича Полейник. Всичко идва от напоеният с вкусния сос от пърженето хляб. Червеното вино никога не стига, смехът не стихва и осъзнаваш, че простичките неща са най-истински. Щастие! 

Имах честта да съм част от това. Баба Вили, майката на Дешка ми предостави удоволствието аз да направя Полейника, имам предвид тестото за питката. Точно това ще ви разкажа днес, как се приготвя самия хляб. При Дешка няма мерки и теглилки, всичко е "на око". Аз ще ви напиша точни количества за ваше улеснение, макар да не са ви нужни. Питката се приготвя за по-малко от минута, няма месене, само разбъркване. Смесих два вида брашно, но вие може да я направите само с бяло, както е истинската питка на Дешка. Често приготвям този хляб, само парче сирене и един домат са напълно достатъчни да му се насладите.  Много ще се радвам да опитате и вие. Да ви е слаадко! 




Продукти за една питка


175 г бяло брашно
175 г пълнозърнесто брашно
350 мл хладка вода
20 г прясна мая
1/2 ч.л. сол

олио за намазване на тавата


Приготвяне


* Смесете двата вида брашно и солта.

* Разтворете маята във водата.

* Смесете всичко и разбъркайте с бъркалка, лъжица или просто с ръка. Ще получите гъста и лепкава смес.

* Покрийте тестото с кърпа и оставете да се надигне. След това разбъркайте с лъжица за да спаде. Отново оставете да втаса и отново разбъркайте. Направете това общо три пъти. Ще забележите, че тестото всеки път става все по-еластично. Бъдете внимателни само да не превтаса. Тестото е с много малко брашно и бързо шупва. Ако го изтървете и превтаса няма да се надигне при печенето.

* Загрейте фурната на 200*. Намажете тава с олио или я постелете с хартия за печене. Много внимателно изсипете втасалото тесто, просто го излейте в тавата. Оставете го за 10 минути, ако леко е спаднало, но не повече. След това изпечете питката за около 30 - 35 минути до зачервяване.

* Разчупете питката леко топла, но не гореща. Ще останете очаровани от шуплите в тестото, от еластичността и аромата на квас.

* Това е питката от Полейника на Дешка, мили читатели. Както казах по-горе, семплите неща са много истински. Благодаря на Дешка и баба Вили, че откриха пред мен красотата на техния свят. Наздраве на всички!









.

четвъртък, 9 май 2013 г.

Риба по средиземноморски






Продукти

500 г прясна дребна риба - тип сардина или хамсия
сол на вкус
2 с.л. пресни средиземноморски подправки по избор
настъргана кора от 1 лимон
1 с.л. микс пипер
1 ч.ч. слънчогледово олио
сок от 2 лимона


Приготвяне

* Почистете рибата от средната кост, измийте добре и отцедете. Наредете я в съд една върху друга максимум на два реда и посолете на вкус.

* Поръсете с подправките, пипера и лимоновата кора.








* Сгорещете олиото докато започне леко да пуши. Не чакайте да заври, това няма да стане. Има опасност да прегори и загорчи, ако го загрявате много дълго. Просто трябва да е много горещо.

* Залейте рибата с врялото олио. Направете това бавно и е най-добре да сложите съда в мивката, защото горещото олио пръска в съприкосновение със студената риба.

* Залейте рибата с лимоновия сок  и приберете в хладилник. Може да я консумирате веднага, но ако имате търпение да я оставите да отлежи един ден е още по-вкусна.

* За тази италианска рецепта рибата трябва да е категорично прясна, дребна и с фино месо. Не всеки вид прясна риба се получава добре, приготвена по този начин. Ще ви дам пример с наши черноморски дребни риби. Ако приготвите дребен сафрид, атерина или барбун няма да получите добро мезе. Костите на тези рибки са твърди и независимо, че сте махнали средната кост, горещото олио не ги омекотява достатъчно. Подберете рибки с меки и тънки кости. 

* Подправките са изцяло по ваш вкус. Аз сложих розмарин, мащерка и риган. Надявам се да ви хареса този вариант за приготвяне на бърза маринована риба. Скоро излиза черноморската  пролетната хамсия, не се колебайте да опитате. Наздраве!









.

вторник, 30 април 2013 г.

Многопластов сладкиш с ягоди










Искам да ви представя една нова интересна технология за основа на торта или сладкиш. Поне за мен беше нова, макар да знаех, че така се прави известния Дървен сладкиш . Притеснявах се, че ще е сух и твърд, но за моя радост се оказа, че този блат е много фин, маслен и нежен като вкус  и консистенция.  Рецептата е на Genuss, а допълненията върху блата са си от мен. Надявам се да ви хареса и да се решите да пробвате. Да ви е сладко!









Продукти за блата

250 г меко масло
260 г захар
5 яйца
10 с.л. портокалов ликьор
50 г смлени белени бадеми
50 г пшеничено или царевично нишесте
150 г брашно
150 мл разбита на сняг течна сладкарска сметана
ванилия


Продукти за глазурата

400 г заквасена сметана
100 г пудра захар
1 пакетче  Бурбонска ванилия - др Йоткер
150 мл разбита на сняг подсладена сладкарска сметана
300 г пресни ягоди
2 с.л. леко затоплен ягодов конфитюр или желе










Приготвяне

* Разбийте на пухкав крем  маслото с 200 г от захарта. Един по един прибавете жълтъците, а след това и 5 с.л. от ликьора.

* Разбийте на сняг белтъците. Постепенно прибавете останалата захар и продължете да разбивате докато се разтвори.

* В купа смесете бадемите, нишестето, брашното и ванилията.

* Към маслената смес прибавете с внимателно бъркане сухите съставки, белтъците и разбитата сметана, като ги редувате.

* Постелете тортена форма с размер 26 см с хартия за печене.  Загрейте грила на фурната на 250* . Сипете 2 - 3 с.л. от тестото и го разнесете с лъжица или шпатола на тънък пласт. Изпечете го под грила за около 2 минути докато покафенее.  Извадете формата от фурната, сипете нова част от тестото и отново разнесете на тънък пласт. Изпечете под грила докато покафенее и втория пласт. Този ред се повтаря докато свърши тетстото.

* Докато блата е още горещ го сиропирайте с останалите 5 с.л. портокалов ликьор. Оставете добре да се охлади и след това гарнирайте по желание. Аз избрах класиката ягоди и сметана.

* Ако ви харесва този вариант разбъркайте с лъжица заквасената сметана с пудрата захар  и ванилията. За първи път пробвах новия продукт на др Йоткер - Бурбонска ванилия. Очарована съм, категорично оттук нататък ще я ползвам редовно. Препоръчвам я и на вас, тъй като в нея има доста добро количество смляна истинска шушулка ванилия. Ароматът  е коренно различен от изкуствената ванилия, която обикновено ползваме.

* Сипете върху блата заквасената сметана, върху нея за лекота и пухкавост шприцовайте битата сметана и накрая гарнирайте с ягоди. За блясък ги намажете с леко затоплен конфитюр или желе.

* Ако ви хареса този блат може да го ползвате за всякакви торти, сладкиши или малки пасти. Нека глазурата е според вашия вкус  и въображение. Да ви е сладко!









.