понеделник, 2 септември 2013 г.

Бюрек







Продукти

1 пакет кори за баница
100 г стопено масло
1 с.л. зехтин
250 г бяло саламурено сирене
300 г пресен спанак
2 стръка пресен лук
2 стръка пресен чесън
1/2 връзка магданоз
1/2 връзка копър
2 -3 стръка джоджен


За заливката

4 яйца
50 г стопено масло
200 мл прясно мляко
сол на вкус
150 г едро настърган кашкавал







Приготвяне

*  Нарежете всички зеленчуци и ги задушете в зехтина и 1 с.л. от маслото.

* Смесете ги с натрошеното сирене.

* Направете вити банички от корите, като поръсвате всяка с малко масло и 2 - 3 с.л. от пълнежа. За да ги оформите първо ги завийте на рула, а след това на охлюви.

* Намажете тава с масло и подредете баничките една до друга.

* За заливката разбийте яйцата и ги смесете с маслото и млякото. Посолете.

* Залейте баничките и поръсете с кашкавала. Изпечете бюрека в загрята на 200* фурна за около 30 - 35 минути. Сервирайте леко топъл. Да ви е сладко!

Идеята за бюрека може да видите тук.  Променила съм почти всичко според собствения си вкус. Направете така и вие, сложете пълнеж, който ви харесва най-много. Ще получите сочна и мека баница, богата на вкус и аромат.







.

петък, 26 юли 2013 г.

Маково руло



.




Продукти за блата

6 яйца
120 г пудра захар
60 г брашно
100 г мак
ванилия
100 г ягодов конфитюр

Продукти за крема

200 г маскарпоне
3 с.л. заквасена сметана
2 с.л. пудра захар
ванилия
настъргана кора от 1/2 лимон



Приготвяне

* Разбийте белтъците на сняг с 2 с.л. от пудрата захар.

* Отделно разбийте жълтъците с останалата захар и ванилията. Добавете внимателно брашното и мака като ги редувате с разбитите белтъци.

* Сипете тестото в правоъгълна тава, покрита с хартия за печене. Изпечете блата за около 12 - 15 минути в предварително загрята на 170* фурна. Изчакайте изпеченият блат да поизстине и го навийте на руло заедно с хартията за да приеме нужната форма.

* В купа разбъркайте с лъжица продуктите за крема.

* Развийте блата и отстранете хартията. Намажете го с тънък слой конфитюр, нанесете крема и завийте на руло. Приберете в хладилника поне за 4 - 5 часа преди да сервирате. Гарнирайте с пудра захар и поднесете рулото добре охладено.







.

вторник, 9 юли 2013 г.

Куманова гъбена чорба










Тази вкусна гъбена чорба научих от приятеля ми Ники Куманов. Е, как по друг начин да я нарека, ако не на негово име? Благодаря ти Ники от името на всички, които ще прочетат рецептата в блога и ще опитат чорбата. Всъщност, няма кой знае какво да се пише за тази супа. Обичате шкембе чорба, нали? Излишно е да ви обяснявам как се прави, всеки знае. Но все пак ... заради гъбената вкусотия ще ви опиша на кратко. 










Продукти

500 г пресни гъби по избор
2 с.л. масло 
сол на вкус
черен пипер
вода

1 ч.ч. прясно мляко
2 с.л. масло
1 ч.л. червен пипер 

счукан чесън
оцет
лют пипер










Приготвяне

*  Почистете гъбите, нарежете ги на едри парчета и ги запържете в маслото. Долейте вода колкото вие прецените като  за гъста супа. Варете 30 минути, а накрая посолете и подправете с черен пипер. Налейте прясното мляко и кипнете.

*  Запържете червения пипер с маслото и го сипете при гъбите. Разбъркайте и отделно към чорбата сервирайте чесън, оцет и лют пипер. Това е, няма друго. Остава да и се насладите. Аз имах щастието да приготвя чорбата с диви гъби. Сега е добър сезон за тях, може да си купите от пазара или сами да си наберете. От култивираните гъби добър избор е да смесите печурка и кладница. И за край не мога да не ви се похваля с успешния гъбобер на веселата ни компания. Да ви е сладко. 













.

събота, 29 юни 2013 г.

Хлебен пудинг











Представям ви един много лек, свеж и лесен за приготвяне десерт. Може да се направи с всякакви плодове, всичко зависи изцяло от вашия вкус. Точна рецепта няма, не е нужна. Направете такова количество, каквото вие прецените. Десертът е вкусен добре охладен и гарниран с лъжица кисела сметана или топка ванилов сладолед. Едно истинско лятно изкушение, опитайте го.










Продукти

1 опаковка пресен бял хляб за тост


Пълнеж
плодове по избор
захар на вкус
2 с.л. подходящо според плодовете сладко
сок и настъргана кора от 1 лимон










Приготвяне


* Нарежете плодовете в купа и ги разбъркайте с останалите продукти за пълнежа. Оставете ги да престоят 30 минути за да могат да отделят достатъчно сок за напояване на сладкиша. 

* Изрежете краищата на филийките хляб. Плътно ги подредете по дъното и стените на купа, която предварително сте покрили с парче найлоново фолио.









* Изсипете плодовете вътре. 








* Отгоре покрийте плътно с филийки хляб.








* Завийте всичко с висящите краища на фолиото. Натиснете пудинга с някаква тежест за да може вътре добре да се уплътни и да приеме формата на съда. Оставете го в хладинлика за 1 нощ. 

* Обърнете пудинга в голяма чиния, отстранете фолиото, гарнирайте с пресни плодове и сервирайте с кисела сметана или топка ванилов сладолед. Да ви е сладко!








.

петък, 21 юни 2013 г.

Морска салата

.








Продукти за 4 салати

400 г морски дарове по избор
2 бр. авокадо
500 г чери домати
1 връзка рукола
1 връзка нарязан зелен лук
2 скилидки счукан чесън
1 ч.л. настърган пресен джинджифил
настъргана кора от 1 лимон
сок от 2 лимона
черен пипер  и сол на вкус
зехтин










Приготвяне

* Почистете авокадото и го нарежете на кубчета, а доматите на половинки. Смесете ги в купа и ги разбъркайте заедно с лука, чесъна и лимоновата кора.

* Ако купите пресни или замразени морски дарове първо ги бланширайте за 2 - 3 минути в кипяща подсолена вода. Отцедете ги, оставете ги да се охладят и подправете със сол, черен пипер, джинжифил и лимоновия сок. Аз се спрях на бейби сепия, а вие купете това, което обичате най-много. Малки калмари, миди, скариди, октопод, сепия ... изборът  е голям.

* Сглобете салатата като смесите маринованите морски дарове с авокадото и доматите. Най-накрая сложете руколата за да остане максимално свежа.  Ако е нужно посолете и полейте със зехтин. Наздраве!









.

петък, 14 юни 2013 г.

Венец с домати и сирене






Продукти за 2 малки венеца

Тесто

50 г стопено масло
120 мл прясно мляко
1 разбито яйце
10 г прясна мая
1/2 ч.л. сол
300 г брашно

Пълнеж

домати
сирене
босилек

разбито яйце за намазване










Приготвяне

* За тестото разтворете маята в млякото и сипете маслото и яйцето. Смесете брашното със солта, добавете го към течните съставки и омесете меко тесто. Оставете го да втаса за 1 час.

* Разточете половината тесто на лента и нарежете 8 триъгълника. Подредете ги като звезда върху хартия за печене. В средата сложете плънка от сирене, домати и листа босилек. Аз подбрах чери доматки, козе сирене и босилек. Може да смените пълнежа според вашия вкус.









* Загърнете краищата на триъгълниците навътре и леко спираловидно като оставяте леки процепи помежду им. Намажете венеца сразбито яйце.









* Загрейте фурната на 200* и изпечете венеца за около 25 - 30 минути. Сервирайте леко топъл. Да ви е сладко!







Идея



.