Тортата е изключително вкусна, ароматна и много нежна като консистенция. Не сиропирайте блатовете. Само за един ден те ще поемат влагата от крема, а карамеления сос на бананите ще попие в тях. Ако не ви е нужна толкова висока торта може да намалите продуктите на половина или да я направите в по-голяма форма. Ако ви е харесало офорлението на моята торта може да видите как се приготвят "дървесните кори", с които съм облепила тортата, както и "горския мъх" около гъбките.
Продукти за торта 20 см:
Солен карамел:
Пригответе карамела 2-3 часа преди за изпечете блата. Може да го направите дори от предния ден и да го оставите на стайна температура.
200 г кристална захар
35 г масло
180 г много гореща сметана
1/4 ч.л. морска сол
Блат:
Пригответе двата блата един ден предварително и ги съхранявайте в хладилник, увити по отделно в найлоново фолио. Така ще се запазят влажни и ще могат да се разрежат на половина лесно и съвсем равно.
170 г добре омекнало масло
220 г захар
щипка сол, ванилия
5 яйца
300 г брашно, пресято с 2 ч.л. бакпулвер
120мл прясно мляко
150 г от вече приготвения солен карамел
Крем за измазване на тортата:
Пригответе ганаша за крема ден предварително и го съхранявайте в хладилника.
100 г натрошен натурален шоколад
100 мл гореща течна сметана
150 г натурално крем-сирене
ванилия
35 г пудра захар
Основен крем:
450г натурално крем-сирене
100 г пудра захар
ванилия
140 г студена течна сметана
Друго:
4 банана, нарязани на по-дебели кръгчета
Приготвяне:
* Както споменах по-горе, добре е някои компоненти за тортата да се приготвят предварително. Това е важно както за да организирате лесно работата си, така и за качеството на тортата. Започнете с карамела. На среден огън карамелизирайте захарта до получаване на светъл карамел. Добавете маслото и след като се стопи дръпнете за кратко съда от котлона. На струйка налейте горещата сметана, като бъркате. Внимавайте да не се изгорите! Въпреки, че сметаната е гореща се образува кипене. Върнете карамела на котлона, посолете, намалете силата на огъня и бъркайки сварете карамелен сос. Нужни са 3-4 мин. за да получите гладка консистенция. Захарта трябва да е напълно стопена и всичко да е хомогенно. Оставете карамела да изстине до стайна температура.
* За блата разбийте до пухкав побелял крем маслото и захарта. Захарта няма да се разтвори напълно, но не е и нужно. Сложете солта и ванилията. Едно по едно добавете яйцата, като разбивате с миксер всяко яйце много добре. Отново бъркайки с миксера сипете брашното и млякото на малки части, като ги редувате. Най-накрая добавете 150 г от соления карамел, охладен на стайна температура. Разбъркайте всичко много добре.
Покрийте две кръгли форми 20 см с хартия за печене и загрейте фурната на 180*. Разпределете по равно тестото във формите. Изпечете двата блата за около 40 мин. След като се охладят напълно, завийте всеки по отделно в найлоново фолио и оставете в хладилника за 1 ден. (Ако нямате две еднакви форми за печене, изпечете блатовете един по един. След 15-та минута от времето за печене ги покрийте с лист алуминиево фолио за да не прегарят отгоре. Проверявайте дали тестото е изпечено с дървено шишче или клечка за зъби.)
* Ден предварително пригответе и ганаша. За целта разбъркайте до хомогенност горещата сметана и шоколада. След като кремът се охлади го приберете в хладилника.
* Както се казва, вече имате всички заготовки и сте готови да довършите тортата. Започнете с бананите. Сложете ги в останалия карамел и кипнете всичко за 1-2 мин. Нужно е бананите добре да се напоят с карамела, но да запазят целостта си. Охладете до стайна температура, а през това време направете основния крем и довършете крема за измазване.
* За основния крем сложете в купа абсолютно всички нужни продукти. Разбийте няколко мин. с миксер. Ще получите крем със съвършено гладка структура, подходящ не само за пълнеж на тортата, а и за шприцоване. Не е нужно да разбивате по отделно всеки продукт. Доверете ми се и разбийте всичко заедно.
* За крема за измазване разбъркайте крем-сиренето с пудрата захар и ванилията. Добавете втвърдилия се ганаш и добре разбийте с миксер. Както и при основния крем, разбивайте до получаване на гъста еднородна маса.
* Време е да сглобите тортата. Разопаковайте двата блата от фолиото и изрежете неравните части. Понякога при печене горната част на тестото се издува и е необходимо да я отстраните. След като блатовете са изравнени, срежете всеки хоризонтално на две. Ще получите 4 тънки платки. Поставете една от тях на дъното на равна тортена чиния.
* Сипете основния крем в пош. Нанесете върху платката малко от крема и разнесете равномерно с шпатула. Очертайте борд от крема. Наредете половината от карамелените банани, като сипвате и от сиропа. Бордът от крем ще задържи карамела да не се разтече навън.
* Върху бананите поставете втора платка и намажете с повече крем крем. Захлупете с третата платка. Също като при първата, нанесете малко крем и направете борд. Сложете останалите банани и покрийте с последната платка. Притиснете всичко внимателно с длани. Изравнете тортата и цялата я измажете с крем ганаш. Приберете я в хладилника за 1 ден и украсете по желание. Да ви е сладко!