Когаго пълним патладжани обикновено отрязваме от горната част капаче и ги издълбаваме. Понякога слагаме издълбаната част в пълнежа, а понякога се чудим какво да я правим. Предлагам ви един друг начин на пълнене, който не изисква това. Патладжанът остава цял с всичката си сочна и вкусна среда, а същевременно получавате широк отвор, в който може да сложите голямо количество плънка. Вижте как.
Продукти за 2 пълнени патладжана:
2 малки патладжана (около 650 г)
2 сварени намачкани картофа (около 250г)
1 глава лук на резени
40 г масло
1 скилидка счукан чесън
2 с.л. нарязан магданоз
1 ч.л. сух риган, мащерка или 1/2 ч.л. розмарин
125 г нарязана на кубчета моцарела
2 с.л. настърган пармезан
сол и черен пипер на вкус
по желание 40 г нарязана на ситно шунка
Приготвяне:
* С белачка за зеленчуци обелете само горната страна на патладжаните. Намажете ги с олио и ги сложете в тавичка. Изпечете ги във фурна на 180* за около половин час или докато напълно омекнат.
* След като изстинат ги срежете по дължина в средата и с две вилици или лъжици избутайте омекналото месо към краищата, за да оформите широк отвор. Посолете.
* За пълнежа задушете в маслото лука до омекване. Махнете от огъня и добавете всички останали продукти. Напълнете патладжаните, като направите висока шапка. Колкото повече плънка има, толкова по-вкусно ще стане. Запечете ги за 20-25 минути в загрята на 180* фурна. Сервирайте леко топли със свежа салата. Да ви е сладко!
*** Може предварително да приготвите пълнежа, както и да изпечете патладжаните. Преди сервиране ги запечете, за да са свежи. Направете пълнеж по ваш вкус. Знаете, че вариантите са много, както с месо, така и напълно постни. Все пак препоръчвам да опитате и този пълнеж с картофи, чудесен е! Аз сложих и малко шунка, но рецептата е без нея. Затова ще си позволя да я включаа в категория "Безмесни ястия", а вие сами решете дали да добавите шунка или не.