вторник, 12 октомври 2021 г.

Тиквени кексчета с пълнеж

 



Сочни и ароматни кексчета с тиква. Овкусете тестото с аромати, каквито харесвате. Кексчетата са подходящи за замразяване. 

Продукти за около 14-16 броя:

100 г меко масло
80 г захар
2 яйца, разбити с вилица
25 мл прясно мляко
120 г пюре от варена или печена тиква
настъргана кора от 1 портокал или 2 с.л. сладко от портокалови корички
ванилия
150 г брашно
1/2 ч.л. бакпулвер
1 равна ч.л. микс подправки по избор-канела, джинджифил, кардамон и др.
125 г леко сварена или печена тиква, нарязана на малки кубчета

пълнеж:

200 г натурално крем сирене
25 г пудра захар
1 ч.л. брашно
ванилия



Приготвяне:

* С миксер разбийте на крем маслото и захарта. Постепенно прибавете яйцата, като продължавате да разбивате. Налейте млякото и сложете тиквеното пюре. Овкусете с портокалова кора и ванилия. Сипете брашното, смесено с бакпулвера и подправките. Накрая сложете половината от тиквените кубчета и с лопатка разбъркайте до еднородност.

* Загрейте фурната на 170* с вентилатор и сложете хартиени кошнички в тава за печене на мъфини. Разпределете тестото във формите, като ги напълните до 2/3.

* С лъжица разбъркайте всички продукти за пълнежа и го изсипете в пош. Отрежете отвор и шприцовайте от крема във всяко кексче, като потопите върха на поша в тестото. Отгоре поръсете с останалите кубчета тиква. Изпечете кексчетата за около 20-25 минути. Да ви е сладко!

четвъртък, 30 септември 2021 г.

Свинско печено с лимонов сос

 


Ароматно и сочно печено със свеж лимонов сос. Подходящи гарнитури са различни видове пюре, печени кореноплодни или просто пържени картофки.

Продукти за 6-8 порции:

около 1,5 кг свинска плешка без кост
сол и черен пипер

сос:

80 г масло
2-3 с.л. каперси
1 голям филетиран лимон
2 с.л. ситно нарязан магданоз
2 скилидки ситно нарязан чесън
1 с.л. сушен риган
1 с.л. сушена мащерка
1-2 ч.л. семена резене или копър
сол и черен пипер

друго:

1 лимон на кръгчета
200 мл говежди бульон

Приготвяне:

* Посолете месото и го поръсете с черен пипер. Сложете го в дълбок съд за печене с капак.

* За соса загрейте маслото. След като започне да се пени добавете останалите продукти и разбъркайте.

* Залейте месото със соса и го разнесете равномерно по повърхността му. Тук-там сложете кръгчета лимон. Отстрани налейте булона и печете във фурна на 200* един час.

* Отхлупете съда и доизпечете до пълна готовност и апетитна зачервена коричка. Да ви е сладко!




неделя, 19 септември 2021 г.

Орехов сладкиш със сливи

 



Есенен сладкиш с хрупкава маслена основа, свеж вкус на сливи и канелено-орехов кекс. Оставете го да престои един ден преди да го поднесете, за да могат всички аромати да се споят добре. 

Продукти за сладкиш 24-26 см:

основа:

110 г студено масло на кубчета
220 г брашно
60 г пудра захар
ванилия
2-3 щипки сол
1-2 с.л. студена вода

пълнеж от сливи:

500 г сливи по избор
50 г захар
30 г нишесте
1 ч.л. канела

орехов кекс:

3 яйца
140 г захар
125 мл прясно мляко
125 мл течна пълномаслена сметана
настъргана кора от 1 портокал или лимон
1 ч.л. канела
ванилия
50 г галета
200 г фино смлени орехи
120 г брашно
1 ч.л. бакпулвер
40 г стопено масло

друго:

пудра захар за поръсване

Приготвяне:

* За основата смесете маслото с брашното, пудрата захар, ванилията и солта. Стрийте на фини трохи. Прибавете водата и за кратко омесете тесто, колкото да се съединят всички компоненти. Приберете го в хладилника за 30 минути. 

* Докато тестото се охлажда пригответе пълнежа от сливи. Почистете ги от костилките и ги пасирайте заедно със захарта. Изсипете ги в тенджера, прибавете нишестето и овкусете с канела. Сварете гъст крем и охладете. 

* Покрийте дъното и стените на формата с хартия за печене. Загрейте фурната на 170* с вентилатор. 

* Разточете охладеното маслено тесто с дебелина около 3-4 мм и го поставете във формата. Краищата му вдигнете на малък борд. Надупчете го с вилица и изпечете за около 15 минути до леко порозовяване. 

* За ореховото тесто разбийте на пухкав крем яйцата със захарта. Прибавете млякото, сметаната и портокаловата кора. Отделно смесете сухите съставки и ги сипете в яйчената смес. Разбъркайте с лопатка и накрая налейте маслото. Размесете добре. 

* Върху запечената маслена основа намажете крема от сливи. Върху тях изсипете ореховото тесто. Върнете формата във фурната и печете още 40-45 минути. След като сладкишът изстине напълно го освободете от формата и поръсете с пудра захар. Да ви е сладко! 

*** Сладкишът става най-вкусен със сини сливи. Аз го направих с каквито имах под ръка. Ако не харесвате канела я заменете с друг аромат. Ореховото тесто е рядко и изисква по-дълго печене. Проверявайте готовността му с клечка. Не се тревожете за масленото тесто. Въпреки повторното дълго печене то няма да прегори.




четвъртък, 9 септември 2021 г.

Салата с риба тон и маслинен винегрет

 



Една чудесна салата, чиято рецепта взаимствах от Bruno Albouze. Изменетията, които направих не са малки. При него пастета е с дроб от треска, а аз го замених с риба тон, тъй като е по-достъпен продукт за всички. От себе си добавих лимонова кора, каперси, чушка, магданоз и бяло вино. Получи се изключително вкусна салата, която ще задоволи всеки вкус. Ще се радвам да опитате.

Продукти за 4 салати:

8 домата
800 г картофи

пастет от риба тон:

1 консерва риба тон в олио
2 с.л. ситно нарязан лук
1 скилидка ситно нарязан чесън
настъргана кора от 1/2 лимон
сок от 1/2 лимон
2 с.л. ситно нарязан магданоз
1/2 ситно нарязана червена чушка
2 с.л. каперси
сол и черен пипер на вукс

винегрет:

2-3 филенца аншоа
1-2 ч.л. люта горчица
50 мл зехтин
50 мл бяло сухо вино
1 ч.л. захар
настъргана кора от 1/2 лимон
сок от 1/2 лимон
2 с.л. ситно нарязан лук
2 скилидки ситно нарязан чесън
30 г ситно нарязани черни маслини без костилки
10 листа ситно нарязан босилек
сол и черен пипер на вкус

Приготвяне:

* Обелете картофите и ги нарежете на кръгчета. Сварете ги до омекване в подсолена вода. Отцедете ги.
Крайните парчета, които не са на правилни кръгове нарежете на малки кубчета.

* За пастета от риба тон смесете и разбъркайте заедно всички продукти. Прибавете кубчетата картофи и размесете добре.

* За дресинга счукайте на паста аншоата. Разбъркайте я на гладка емулсия заедно с горчицата и зехтина. Налейте виното, а след това добавете и останалите продукти.

* Нарежете доматите на кръгове и ги подредете в чинии. Върху тях сложете картофените кръгчета. Разделете рибата тон на четири части. С помощтта на ринг я разпределете върху картофите. Притиснете с лъжица, за да се спои пастета. Полейте с винегрета и поднесете. Да ви е сладко!




сряда, 1 септември 2021 г.

Ромови бисквити със стафиди

 



Продукти за около 25 броя:

100 г тъмни стафиди
75 мл ром
100 г меко масло
80 г кафява захар
2 яйца
настъргана кора от 1 портокал
2-3 щипки сол
1 равна ч.л. канела
150 г брашно
1/2 ч.л. бакпулвер

Приготвяне:

* Залейте стафидите с рома и ги оставете да престоят една нощ. 

* В купа разбъркайте на крем маслото, захарта и яйцата. Отцедете стафидите от рома и ги прибавете към маслената смес. Сипете всички останали продукти и с лъжица размесете на лепкаво тесто.

* Загрейте фурната на 170* с вентилатор и покрийте тава с хартия за печене.

* С малка лъжичка сипете върху постланата тава на разстояние едно от друго малки купчинки от тестото. Изпечете бисквитите до зачервяване за около 15-20 минути. По желание ги поръсете с пудра захар. Да ви е сладко! 

В рецептата може да замените рома с една капсула ромова есенция, смесена със 75 мл вода. Един бърз вариант, за да не чакате стафидите цяла нощ. Загрейте до топло водата, смесете я с есенцията и залейте стафидите. Така те ще набъбнат бързо и ще се напоят добре. Оставете ги във водата, докато изстине. След това ги изстискайте с ръце и добавете към тестото. 


петък, 27 август 2021 г.

Пиле по нормандски

 


Ароматно пиле с ябълков сайдер, ябълкова ракия и карамелизирани ябълки. Чудесен вкус и аромат! Ако нямате сайдер може да го заместите със 180 мл ябълков сок, смесен с 30 мл вода и 2-3 с.л. винен оцет. 


Продукти за 4 порции:


2 червени ябълки 

20 г масло

500 г бяло пилешко месо, нарязано на малки парчета

со и черен пипер

1 с.л. брашно

2-3 с.л. олио

100 г нарязан на ситно суров осолен бекон

2 шалота или 1 малка глава ситно нарязан лук

2 скилидки ситно нарязан чесън

1 стебло ситно нарязано селъри

30 мл ябълкова ракия

200 мл ябълков сайдер

200 мл пилешки бульон

3-4 стръкчета мащерка или 1 ч.л. сушена

4-5 листа прясна салвия или сушена

200 мл течна пълномаслена сметана

1-2 ч.л. нишесте, размито в малко студена вода

магданоз за поръсване


Приготвяне:


* Нарежете ябълките на резени и ги запържете в маслото до карамелизиране. Извадете ги в чиния.

* Посолете месото, поръсете го с черен пипер и оваляйте в брашното. Към маслото от ябълките прибавете олиото. Изпържете пилешкото до зачервяване от двете страни и го извадете в чиния.

* Сложете бекона в останалата от пържене мазнина и го запечете, докато стане приятно хрупкав. Извадете го с решетъчна лъжица при месото.

* Сипете лука, чесъна и селърито в мазнината. Задушете ги за кратко и налейте ракията. Ако нямате ябълкова може да ползвате друга плодова ракия. След като се изпари остротата на алкохола налейте сайдера и бульона. Прибавете подправките и гответе на слаб огън под капак, докато зеленчуците омекнат напълно. 

* Отхлупете съда и налейте сметаната. Прибавете нишестето и разбъркайте. Редуцирайте соса до желана от вас гъстота. Върнете месото и бекона в соса и задушете за още 3-4 минути. Най-накрая посолете и поръсете с черен пипер. Гарнирайте с карамелизираните ябълки и поръсете с магданоз. Да ви е сладко!