петък, 22 октомври 2021 г.
Лучено-чесново пиле
събота, 16 октомври 2021 г.
Панакота торта с розé-желе
Имам удоволствието да ви запозная с бутиковата винарна Salla Estate, разположена в Североизточна България, на 60 км от Варна. Създадена е само преди 10 години, като малък семеен проект, но вече има спечелени няколко златни медала от престижни винени конкурси, а енологът на избата Анелия Христакиева е носител на приза "Енолог на годината" за 2019 г.
Гроздето се отглежда изцяло в 300 декара собствени лозя, разположени в с. Блъсково, чието име в миналото е било САЛЛА, произхождащо от думата САЛИХ, означаваща – „ЧИСТО, ХУБАВО, ДОБРО” – точно каквотo е виното
във всяка бутилка, създадена в Salla Estate. Ако се загледате в продуктовите етикети на вината и се чудите, защо на някои откривате конска глава, то е тъй като в имението се отглеждат коне от благородната порода Липицанер. Тук може а видите повече за винарната.
Днес ви предлагам една изключително свежа и вкусна торта. Фин блат с кокосов дъх и крем с наситен млечен вкус и загатваща нотка на рози. Най-специално е завършващото тортата желе от сухо розé Salla Estate. Виното е сухо, ароматно и с красив оранжево-розов цвят. Вкусът му носи усещане за сушени плодове, билки и ябълка с карамел. Желето идеално балансира общия вкус на тортата и кореспондира чудесно с аромата на рози и кокос.
Продукти за торта 22 см:
блат:
50 г меко масло
35 г пудра захар
1 яйце
ванилия
щипка сол
40 г пълномаслено кисело мляко
40 мл прясно мляко
60 г кокосови стърготини
75 г брашно
1/2 ч.л. бакпулвер
100 мл студено прясно мляко за сиропиране
крем:
500 мл пълномаслена течна сметана
50 г захар
50 г мед
15 г желатин (1,5 пакетче), набъбнат в 50 мл вода
250 г пълномаслено кисело мляко
80 г натрошен бял шоколад
ванилия
1-2 с.л. розова вода
желе:
370 мл розé Salla Estate
60 г захар
1 пакетче желатин (9г), набъбнат в 2-3 с.л. вода
Приготвяне:
* За блата разбийте на крем маслото с пудрата захар. Добавете яйцето, ванилията и солта. Разбийте отново до еднородност. Сипете двата вида мляко и разбъркайте. Отделно смесете кокосовите стърготини, брашното и бакпулвера. Прибавете ги към сместа и размесете. Може да направите всичко с миксер.
* Загрейте фурната на 170* с вентилатор. Покрийте дъното и стените на формата с хартия за печене. Изсипете вътре тестото, загладете го и изпечете за около 30 минути. След като блатът изстине отрежете от него кръг 20 см и го поставете в равна тортена чиния. Сиропирайте го с млякото. Около блата поставете тортен ринг 22 см. Намотайте от външната страна в основата на ринга няколко ката стреч фолио, за да предотвратите изтичане на крема. По вътрешните стени сложете ацетатни ленти.
* За крема загрейте до горещо 200 мл от сметаната. В останалата сложете захарта и меда. Към горещата сметана прибавете желатина и шоколада, и разбъркайте, докато всичко се стопи и сместа стане гладка. Смесете със студената сметана и киселото мляко. Накрая подправете с ванилия и розова вода. Разбъркайте добре и се уверете, че захарта и меда са се разтворили. Охладете крема, докато започне съвсем леко да се стяга. Излейте го върху блата и приберете тортата в хладилника минимум за 4-5 часа.
* За желето загрейте до горещо 100 мл от виното и захарта. Махнете от огъня и добавете желатина. След като желатинът се разтвори смесете с останалото розé. Оставете течността напълно да се охлади и я излейе върху желираната торта. Приберете отново в хладилника за няколко часа, докато желето напълно се стегне.
* Отстранете ринга, махнете ацетатните ленти и украсете с ядливи цветя. Режете тортата със затоплен подсушен нож. Да ви е сладко!
*** Бъдете внимателни с розовата вода спрямо това, колко е концентрирана. Ако ползвате розово масло намалете количествата до няколко капки. Ако не харесвате този аромат може да го замените с бергамотово масло, жасминова вода или вода от портокалови цветчета. Цитрусови аромати, както и активни сухи подправки не кореспондират добре с ефирния вкус на желето от розé.
вторник, 12 октомври 2021 г.
Тиквени кексчета с пълнеж
Сочни и ароматни кексчета с тиква. Овкусете тестото с аромати, каквито харесвате. Кексчетата са подходящи за замразяване.
Продукти за около 14-16 броя:
100 г меко масло
80 г захар
2 яйца, разбити с вилица
25 мл прясно мляко
120 г пюре от варена или печена тиква
настъргана кора от 1 портокал или 2 с.л. сладко от портокалови корички
ванилия
150 г брашно
1/2 ч.л. бакпулвер
1 равна ч.л. микс подправки по избор-канела, джинджифил, кардамон и др.
125 г леко сварена или печена тиква, нарязана на малки кубчета
пълнеж:
200 г натурално крем сирене
25 г пудра захар
1 ч.л. брашно
ванилия
Приготвяне:
* С миксер разбийте на крем маслото и захарта. Постепенно прибавете яйцата, като продължавате да разбивате. Налейте млякото и сложете тиквеното пюре. Овкусете с портокалова кора и ванилия. Сипете брашното, смесено с бакпулвера и подправките. Накрая сложете половината от тиквените кубчета и с лопатка разбъркайте до еднородност.
* Загрейте фурната на 170* с вентилатор и сложете хартиени кошнички в тава за печене на мъфини. Разпределете тестото във формите, като ги напълните до 2/3.
* С лъжица разбъркайте всички продукти за пълнежа и го изсипете в пош. Отрежете отвор и шприцовайте от крема във всяко кексче, като потопите върха на поша в тестото. Отгоре поръсете с останалите кубчета тиква. Изпечете кексчетата за около 20-25 минути. Да ви е сладко!
четвъртък, 30 септември 2021 г.
Свинско печено с лимонов сос
Ароматно и сочно печено със свеж лимонов сос. Подходящи гарнитури са различни видове пюре, печени кореноплодни или просто пържени картофки.
Продукти за 6-8 порции:
около 1,5 кг свинска плешка без кост
сол и черен пипер
сос:
80 г масло
2-3 с.л. каперси
1 голям филетиран лимон
2 с.л. ситно нарязан магданоз
2 скилидки ситно нарязан чесън
1 с.л. сушен риган
1 с.л. сушена мащерка
1-2 ч.л. семена резене или копър
сол и черен пипер
друго:
1 лимон на кръгчета
200 мл говежди бульон
Приготвяне:
* Посолете месото и го поръсете с черен пипер. Сложете го в дълбок съд за печене с капак.
* За соса загрейте маслото. След като започне да се пени добавете останалите продукти и разбъркайте.
* Залейте месото със соса и го разнесете равномерно по повърхността му. Тук-там сложете кръгчета лимон. Отстрани налейте булона и печете във фурна на 200* един час.
* Отхлупете съда и доизпечете до пълна готовност и апетитна зачервена коричка. Да ви е сладко!
неделя, 19 септември 2021 г.
Орехов сладкиш със сливи
четвъртък, 9 септември 2021 г.
Салата с риба тон и маслинен винегрет
Една чудесна салата, чиято рецепта взаимствах от Bruno Albouze. Изменетията, които направих не са малки. При него пастета е с дроб от треска, а аз го замених с риба тон, тъй като е по-достъпен продукт за всички. От себе си добавих лимонова кора, каперси, чушка, магданоз и бяло вино. Получи се изключително вкусна салата, която ще задоволи всеки вкус. Ще се радвам да опитате.
Продукти за 4 салати:
8 домата
800 г картофи
пастет от риба тон:
1 консерва риба тон в олио
2 с.л. ситно нарязан лук
1 скилидка ситно нарязан чесън
настъргана кора от 1/2 лимон
сок от 1/2 лимон
2 с.л. ситно нарязан магданоз
1/2 ситно нарязана червена чушка
2 с.л. каперси
сол и черен пипер на вукс
винегрет:
2-3 филенца аншоа
1-2 ч.л. люта горчица
50 мл зехтин
50 мл бяло сухо вино
1 ч.л. захар
настъргана кора от 1/2 лимон
сок от 1/2 лимон
2 с.л. ситно нарязан лук
2 скилидки ситно нарязан чесън
30 г ситно нарязани черни маслини без костилки
10 листа ситно нарязан босилек
сол и черен пипер на вкус
Приготвяне:
* Обелете картофите и ги нарежете на кръгчета. Сварете ги до омекване в подсолена вода. Отцедете ги.
Крайните парчета, които не са на правилни кръгове нарежете на малки кубчета.
* За пастета от риба тон смесете и разбъркайте заедно всички продукти. Прибавете кубчетата картофи и размесете добре.
* За дресинга счукайте на паста аншоата. Разбъркайте я на гладка емулсия заедно с горчицата и зехтина. Налейте виното, а след това добавете и останалите продукти.
* Нарежете доматите на кръгове и ги подредете в чинии. Върху тях сложете картофените кръгчета. Разделете рибата тон на четири части. С помощтта на ринг я разпределете върху картофите. Притиснете с лъжица, за да се спои пастета. Полейте с винегрета и поднесете. Да ви е сладко!