Представям ви руска класика за хрупкави пълнени бисквити с форма на орех. Крехки, хрупкави и с богат пълнеж. Отдавна си мечтаех за преса за орехчета. Колебаех се между ръчна и електрическа. Повече за тези машинки може да прочетете тук. Ръчната ме привличше повече, но по-практична е електрическата, която е досущ като гофретник, но с други форми. Е, най-сетне си купих и моментално се захванах да я изпробвам. Изключително съм доволна, черупките се изпичат за много кратко време-до 2 минути. В руските рецепти съставките са почти 100% еднакви. На която и да се спрете няма да сгрешите. Аз добавих към тестото малко фино смлени небелени бадеми за повече вкус и хрупкавост.
Пълнежите на тези сладки са също доста еднакви. Повечето са напълнени с кондензирано карамелизирано мляко. И аз така направих, но слепих част от черупките с нутела и ганаш. С други думи, задължителни неща няма. Напълнете ги с вашите любими кремове, а тестото овкусете според вкуса си. За по-автентичен вид понапудрих сладките с малко какао. Приятно майсторене!
Продукти за 43-45 орехчета:
150 г бяло брашно
60 г фино смлени небелени бадеми (може да ги замените с други ядки)
1-2 щипки сол
1 ч.л. равна бакпулвер
ванилия
100 г студено масло на малки кубчета
1 яйце М
Пълнеж:
по желание карамелизирано кондензирано мляко, орехи, нутела, ганаш и др.
Приготвяне:
* В купа смесете брашното, бадемите, солта, бакпулвера и ванилията. Добавете маслото и с ръце стрийте всичко на фин пясък. Прибавете яйцето и за кратко омесете гладко тесто. Дълга обработка не е нужна, а само колкото всички компоненти да се съберат на топка.
* От тестото направете малки топчета, не по-големи от 4-5 г. Охладете ги за 15 минути.
* Загрейте пресата за орехчета. Във всяко легло сложете по едно топче. Аз леко ги издължих спрямо самите форми, но се оказа, че това изобщо не е нужно. И със съвсем кръгли топчета се получава идеално.
* Затворете пресата и печете около 2 минути. Извадете готовите черупки в чиния. По този начин изпечете всички топчета.
* При притискането малка част от тестото излиза извън формите. Лесно се отстранява с пръсти, но все пак има опасност някои от черупките да се счупят. Освен това краищата остават грапави и се налага да се загладят с фино ренде. Ще си спестите тези неудобства, ако изрежете излишъка от тестото с малка ножичка. В никакъв случай не изхвърляйте изрязаните части. Те са великолепна поръска за кремове и сладоледи, а лично аз ще ги използвам в хрупкав слой за следващата торта. Обикновено за тази цел купувам вафлен ролки, но в случая остатъците от орехчетата са далеч по-вкусни и хрупкави.
* Остава само да напълните черупките с пълнеж по ваш избор. Съхранявайте ги в кутия на стайна температура до 3-4 дена или в хладилник до 1 седмица. Да ви е сладко!
Преди да си купя пресата за орехчета се опитвах да измайсторя подобни сладки и без специална форма. Направих най-нормални маслени бисквити, които оформих като капки. Подредих ги в тавата и притискайки ги с орех се опитах да им придам грапавината на черупката. Получават се плоски бисквити с шарка на орех.
Това, че половинките не са вдлъбнати не позволява да се напълнят с крем, а само да се слепят. Не се получи 100%, но ще се радвам, ако все пак виждате някаква прилика с орех.Както и да сдподелите с мен опита си от ръчна преса за орехчета или електрическа, ако имате такава.












.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.png)
.jpg)
.png)
.png)
.png)
.png)
.png)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)