Продукти
За вишните
500 г вишни
5 - 6 с.л. захар
малка пръчка канела
1 ч.л. натурално пшеничено нишесте
За трохите
100 г бадемов марципан
1 ч.л. брашно
За тестото
150 г меко масло
100 г захар
ванилия
настъргана кора от 1/2 лимон
2 яйца
130 г брашно
30 г натурално пшеничено нишесте
1 ч.л. бакпулвер
Заливка
30 г масло
60 г нарязани бадеми
2 с.л. прясно мляко
60 г захар
Приготвяне
* Почистете вишните и ги кипнете със захарта и канелата за около 2 - 3 минути. Прибавете нишестето, разтворено в малко студена вода. Кипнете отново за минута и оставете вишните да се охладят. След това отстранете пръчката канела.
* За тестото разбийте маслото със захарта. Добавете лимоновата кора и ванилията, а след това едно по едно яйцата. Пресейте брашното заедно с нишестето и бакпулвера. Сипете го в маслената смес и разбъркайте.
* Нарежете марципана на парченца и с пръсти го стрийте на трохи като добавите 1 ч.л. брашно.
* Постелете дъното на тава с размери 22/24 см с хартия за печене. Разбира се, може да ползвате и малка кръгла тава. Изсипете тестото и го загладете. Върху него наредете вишните и посипете с марципановите трохи.
* Загрейте фурната на 170* и изпечете сладкиша за около 30 минути.
* В малък съд заедно кипнете продуктите за заливката. Може да направите това и в микровълнова фурна.
* Извадете сладкиша от фурната и го залейте с бадемите. Върнете обратно и доизпечете за още десетина минути, или докато бадемите приятно се карамелизират. След изпичане оставете сладкиша добре да изстине преди да го нарежете. Да ви е сладко!
* Сладкишът става много сочен, леко киселичък и ароматен. Вишните може да замените с череши. Овкусете ги както на вас ви допада най-много. Подходящи аромати са ванилия, канела, звезден анасон, джинджифил, бергамот, индрише, лимонова кора. Ако нямате пшеничено нишесте може да го замените с натурално царевично.
.