неделя, 6 юли 2014 г.

Вишнев сладкиш




Продукти 

За вишните

500 г вишни
5 - 6 с.л. захар
малка пръчка канела
1 ч.л. натурално пшеничено нишесте

За трохите

100 г бадемов марципан
1 ч.л. брашно

 За тестото

150 г меко масло
100 г захар
ванилия
настъргана кора от 1/2 лимон
2 яйца
130 г брашно
30 г натурално пшеничено нишесте
1 ч.л. бакпулвер

Заливка

30 г масло
60 г нарязани бадеми
2 с.л. прясно мляко
60 г захар





Приготвяне

* Почистете вишните и ги кипнете със захарта и канелата за около 2 - 3 минути. Прибавете нишестето, разтворено в малко студена вода. Кипнете отново за минута и оставете вишните да се охладят. След това отстранете пръчката канела.

* За тестото разбийте маслото със захарта. Добавете лимоновата кора и ванилията, а след това едно по едно яйцата. Пресейте брашното заедно с нишестето и бакпулвера. Сипете го в маслената смес  и разбъркайте.

* Нарежете марципана на парченца и с пръсти го стрийте на трохи като добавите 1 ч.л. брашно.

* Постелете дъното на тава с размери 22/24 см с хартия за печене. Разбира се, може да ползвате и малка кръгла тава. Изсипете тестото и го загладете. Върху него наредете вишните и посипете с марципановите трохи.




* Загрейте фурната на 170*  и изпечете сладкиша за около 30 минути.

* В малък съд заедно кипнете продуктите за заливката. Може да направите това и в микровълнова фурна.

* Извадете сладкиша от фурната и го залейте с бадемите. Върнете обратно и доизпечете за още десетина минути, или докато бадемите приятно се карамелизират. След изпичане оставете сладкиша добре да изстине преди да го нарежете. Да ви е сладко!




* Сладкишът става много сочен, леко киселичък и ароматен. Вишните може да замените с череши. Овкусете ги както на вас ви допада най-много. Подходящи аромати са ванилия, канела, звезден анасон, джинджифил, бергамот, индрише, лимонова кора. Ако нямате пшеничено нишесте може да го замените с натурално царевично.




.

сряда, 2 юли 2014 г.

Морковени тиганици




Продукти за 12 - 15 броя

300 г моркови
2 стръка зелен лук, само перата
2 стръка естрагон - листа
3 - 4 стръка магданоз
сол и черен пипер на вкус
2 яйца
2 - 3 с.л. брашно
2 с.л. олио




Приготвяне

* Настържете морковите на едро ренде. Към тях прибавете лука, нарязан на дълги парчета. Естрагона и магданоза добавете без да ги режете. Смесете всичко с яйцата и овкусете със сол и пипер. Накрая сипете брашното и  разбъркайте добре.

* Загрейте олиото в тиган. Сипте малки купчинки от сместа и ги притиснете с лъжица за да оформите питки. Пържете до златисто от двете страни на средно силен огън. Ако пържите на висока температура тиганиците бързо ще прегорят, а морковите ще останат сурови.

* Поднесете с млечен сос и салата. Да ви е сладко!





* Може да направите подобни тиганици от тиквички, тиква, картофи, зелен боб или праз.Наподобяват рьощи, но тъй като са с яйца и брашно е по-подходящо да се нарекат тиганици. Подберете подправките според вашия вкус. Експериментирайте!




.

събота, 28 юни 2014 г.

Руладини в сметанов сос




Продукти за 4 порции

400 г бяло пилешко месо
4 - 6 тънки парчета шунка
4 - 6 листа сирене за тост
80 г кашкавал
сол и черен пипер на вкус

Сос

300 г заквасена сметана
1 с.л. люта горчица
50 мл бяло вино
1 скилидка счукан чесън
мащерка
сол на вкус
20 г масло




Приготвяне

* Нарежете месото на шницели и го изтънете с домакинско чукче. Подправете със сол и пипер. Върху всеки шницел сложете шунка и сирене за тост. Старайте се шунката да е с големината на месото. Завийте на рулца и прикрепете с клечки за зъби. Руладините са по-симпатични, ако са по-малки.

* В купа разбъркайте всички продукти за соса без маслото. Сипете го в тавичка. Ако искате повече сос, увеличете продуктите. Сосът е много вкусен с естрагон вместо мащерка. Може да замените заквасената сметана с течна.

* Подредете руладините върху соса. Върху всяка сложете тънка лента кашкавал. Нарежете маслото на малки парченца и го сложете тук - там върху соса.

* Загрейте фурната на 200* и изпечете ястието за 20 минути. Да ви е сладко!





.