понеделник, 4 януари 2016 г.

Риба с кокосова коричка





Днес ви представям една рецепта за риба с хрупкава коричка. Ястието е истински деликатес. С него може да задоволите вкуса и на най-капризния си гост, а и се приготвя много бързо и лесно. Трябват ви само необходимите продукти и 30 свободни минути.  Рибата, сготвена по този начин остана сочна, мазнините са много малко, а хрупкавата коричка е истинска наслада. Вижте рецептата.

Придукти за 4 порции:

4 филета риба по избор
4 жълтъка
4 с.л. кокосови стърготини
4 с.л. натрошени печени бадеми
4 с.л. тена сметана
сол и черен пипер на вкус
2 с.л. зехтин

Приготвяне:

* Посолете рибата и я поръсете с черен пипер.

* В купичка разбъркайте заедно жълтъците, кокосовите стърготини, бадемите и сметаната. Посолете.

* Върху всяко парче риба сложете от плънката и притиснете с пръсти за да я уплътните добре.

* Покрийте тава с хартия за печене и подредете парчетата. Полейте със зехтина. Изпечете рибата за 20 минути в загрята на 200* фурна. Сервирайте гореща с гарнитура от задушени зеленчуци по ваш избор. Да ви е сладко!







неделя, 27 декември 2015 г.

Торта Малахо́в





Още една торта с история. По време на Кримската война 1854-1855г маршал Жан Пелисиер завоюва укреплението Малахо́в курган до Севастопол. Наполеон III го награждава за тази победа, като му дава титлата херцог Малахо́в. Заедно с това му подарява и една торта, направена от френски сладкари. Тази торта остава в историята като "Торта Малахо́в". Има най-различни варианти, които може да видите в списания, книги и в Интернет. Тортата е много лека и вкусна. Ще се радвам, ако опитате и този вариат. Той е с много по-малко бишкоти, отколкото обикновено се ползват за тази торта. Предпочитам я с повече крем, отколкото бишкоти. Да ви е сладко!






Продукти:


блат:

3 яйца
60 г пудра захар
50 г бадемово брашно
ванилия
настъргана кора от 1/2 лимон
30 г брашно

крем:

3 жълтъка
100г захар
ванилия
350 мл прясно мляко
400 мл течна пълномаслена сметана, разбита на мек крем
10 г желатин

друго:

5-6 бишкоти
100 мл силно еспресо
100 мл вода
2 с.л. захар
2 с.л. бренди или коняк
3-4 с.л. тъмен конфитюр по избор

украса:

200 мл разбита на сняг леко подсладена течна пълномаслена сметана
50 г запечени бадеми на люспи
12 захаросани череши
20 г настърган шоколад






Приготвяне:

* За блата разбийте белтъците на сняг с половината пудра захар. В друг съд разбийте на крем жълтъците с останалата пудра захар, лимоновата кора и ванилия. В купичка смесете бадемовото и бялото брашно. Започнете да прибавяте по малки части сухата смес и белтъците към разбитите жълтъци. Редувайте ги и бъркайте внимателно с домакинска бъркалка. Покрийте голяма правоъгълна тава с хартия за печене. Изсипете тестото и го разнесете равномерно на тънък пласт. Изпечете го за около 12-15 минути в загрята на 170* фурна. След като блатът изстине изрежете от него два кръга с големина 23 см.

* За крема разбийте жълтъците със захарта на пухкав крем. Към тях налейте млякото и подправете с ванилия. Сварете крема на бавен огън, като бъркате непрекъснато. Когато кремът стане с консистенция на гъсто палачинково тесто го отстранете от огъня и го оставете да изстине. Залейте желатина със студена вода и го оставете да набъбне. Загрейте го на водна баня или в слаба микровълнова фурна, докато стане течен. Налейте го в крема и разбъркайте добре. Накрая прибавете сметаната и отново разбъркайте.

* В купичка смесете кафето, водата, захарта и брендито. Нарежете бишкотите на хапки.

* На дъното на тортена чиния поставете единия блат и го намажете с конфитюра. Стегнете го с подвижен ринг за торта. Върху блата сипете половината от крема. Натопете бишкотите в кафето и ги разпределете върху него. Покрийте ги с останалия крем, а най-отгоре поставете врория блат. Притиснете добре с ръце, за да се споят пластовете. Оставете тортата в хладилника поне за 5-6 часа.

* Отстранете ринга от тортата. Измажете я цялата със сметана. Отстрани панирайте с бадемовите люспи. Отгоре шприцовайте розички от сметана. Върху всяка сложете по една череша. Поръсете с малко шоколад и сервирайте. Наздраве!





сряда, 23 декември 2015 г.

Трюфел-елхички




Любими бонбони по време на коледните празници са трюфелите. Няма нищо ново в рецептата, кремът си е все същия добре познат ганаш. Само хрумването ми тази година е по-различно. Реших да направя бонбони с форма на малки елхички. Под трюфеловия крем има малък захаросан кумкуат. Може би си спомняте от тази рецепта, как се захаросват тези малки портокалчета. Ако ви харесва моята празнична идея може да направите бонбоните с грозде, физалис, парче банан, ягоди или сушени смокини и фурми. Импровизирайте и изненадайте близките си с едни по-различни на вид коледни трюфели.
   


Тук може да видите кратко видео.

   
Продукти:

100 мл течна пълномаслена сметана
200 г натрошен натурален шоколад
1 с.л. портокалов ликьор
суров шамфъстък

Приготвяне:

* Загрейте сметаната до кипване. Махнете я от огъня и добавете шоколада. Оставете за 2 минути, след което разбъркайте на гладък крем. Разбийте спасатор, за да стане сместа съвсем гладка и охладете добре до положение, в което крема може да се шприцова.

* Върху хартия за печене шприцовайте малко крем. Върху него сложете захаросан кумкуат или друг плод по ваш избор. Шприцовайте крем навсякъде около плода, докато направите форма на елха. Ползвайте накрайник на шприц по ваш избор. Добре е да е с по-малка форма.

* Поръсете бонбоните със суров шамфъстък и ги оставете да се стегнат в хладилник. Пожелавам на всички весели, уютни и много вкусни празници! Бъдете ми здрави!




 

понеделник, 21 декември 2015 г.

Чорба от зелен боб

петък, 18 декември 2015 г.

Палачинкови бонбони





Това е по-скоро идея, отколкото рецепта. Може да замените козето сирене с друго, което харесвате. Бри или Камамбер са също много подходящи за пълнеж. Видовете синьо сирене са по-активни като вкус и в случая ще заглушат вкуса на руколата.

Продукти за 4 порции:

4 палачинки
120 г меко козе сирене
4 орехови ядки
шепа рукола
сол на вкус
2 с.л. стопено масло






Приготвяне:

* Разрежете палачинките на половини. Във всяка сложете по малко сирене, орехи и рукола. Ако сиренето е безсолно, посолете.






* Завийте палачинките на рула и завържете краищата им за да придадете форма на бонбони.

* Сложете ги в тиган-грил и намажете с маслото. Запечете ги в гореща фурна или на котлона за няколко минути, колкото леко да се запекат и сиренето да се стопи. Сервирайте палачинките топли. Да ви е сладко!





четвъртък, 17 декември 2015 г.

Винени топки





 От галетата винените топките стават хрупкави. Ако искате да са по-меки не ги овалвайте в галета, а ги намажете само с яйце. Плънката може да е най-различна. Експериментирайте и направете пълнеж, който най-много би ви се усладил. Винените топки са по-вкусни студени, което означава, че могат да се приготвят доста време предварително, а това е истинско улеснение за всяка домакиня.

Продукти за 8 топки:

170 мл сухо бяло вино
40г масло
1/2 ч.л. сол
100 г брашно
1 яйце
40 г ситно нарязана шунка
40 г ситно нарязан кашкавал

Панировка:

1 разбито яйце
галета

Приготвяне:

* В малка тенджерка сложете заедно виното, маслото и солта. Щом течността заври изсипете наведнъж брашното и разбъркайте енергично за да получите еднородно парено тесто. Оставете го да се охлади, след което прибавете яйцето и разбъркайте докато всичко се спои добре и превърне в гладка маса. Може да ползвате миксер.

* Разделете тестото на 8 части и с ръце направете малки питки. Ако лепне, леко напудрете ръцете си с брашно. В средата на всяка питка сложете малко шунка и кашкавал. Завийте и оформете топка.

* Панирайте топките в яйце и галета. Наредете ги в тава, покрита с хартия за печене и загрейте фурната на 200*. Изпечете до златисто за 25-30 минути. Оставете топките да изстинат и поднесете с бяло вино. Да ви е сладко!