събота, 24 август 2019 г.

Палачинки от тиквички с кайма и кашкавал





Чудесно лятно ястие с тиквички и кайма. Използвайте подправки по ваш вкус. Тези, които недолюбват месото могат да заменят каймата с бяло или синьо сирене, моцарела или още кашкавал.

Продукти за 2 палачинки:

500 г тиквички
1 стрък ситно нарязан зелен лук
2 скилидки счукан чесън
2-3 с.л. нарязан копър
2-3 с.л. нарязан магданоз
2 яйца
3 с.л. заквасена сметана или натурално крем-сирене
100 г брашно
сол и черен пипер на вкус
2 с.л. зехтин

пълнеж:

2 с.л. олио
1/2 глава ситно нарязан лук
2 нарязани на ситно скилидки чесън
300 г телешка кайма
сол и черен пипер на вкус
1 ч.л. сух риган или майорана
50 г настърган кашкавал

Приготвяне:

* Първо пригответе пълнежа. Задушете в олиото лука и чесъна. Прибавете каймата и я изпържете, докато се изпари течността. При пърженето бъркайте периодично, за да не стане на бучки. Овкусете със сол, черен пипер и риган.

* Настържете тиквичките на едро ренде заедно с кората. Посолете ги и ги оставете за 10 минути, за да отпуснат соковете си. Сложете ги в кухненска кърпа и добре ги изцедете. Може да направите това и с ръце. Смесете тиквичките с лука, чесъна и зелените подправки. Добавете яйцата и сметаната. Разбъркайте добре и сипете брашното. Отново разбъркайте и подправете с черен пипер и сол, ако е нужно.

* Намажете тиган с незалепващо покритие (26-28 см) с 1 с.л. зехтин. Намалете силата на огъня под средната и изсипете половината от сместа. Разнесете я с лъжица на равен тънък пласт. Захлупете тигана и гответе 5-7 минути. Бих искала отново да напомня, че температурата трябва да е ниска. В противен случай тиквичките бързо ще се зачервят отдолу, а вътре ще останат сурови. След като повърхността на палачинката добре засъхне, изсипете в единия край половината от каймата. Посипете с половината кашкавал. С помощтта на лопатка прегънете като омлет. Полейте с останалия зехтин, отново захлупете и гответе 2-3 минути. Обърнете палачинката от другата страна, захлупете и изчакайте още 2-3 минути. По този начин направете и втората палачинка. Сервирайте ястието леко топло. Нужно е тиквичките да се стегнат, за да не са прекалено влажни като консистенция. Ако желаете да изпържите палачинката от двете страни, обърнете я с помощтта на чиния, след като добре засъхне от горната страна. След това добавете каймата, кашкавала и продължете нататък. Да ви е сладко!





неделя, 18 август 2019 г.

Боровинкови сладоледени шишчета




Обичам сладките закачки и дори съм създала категория с това име в готварската ми страница. Там са събрани рецепти, които са по-различни от познатите ни сладкиши и торти. Понякога необичайни като продукти и вид, понякога просто идеи за нещо интересно и често без посочена рецепта. Днешното ми предложение е точно такова. Една лятна идея с боровинки и кисело мляко. Чудесна ледена закачка за малки и големи. Ето с няколко думи какво ви е нужно, за да направите лесен десерт, който предизвиква усмивка на лицето на всеки, който го види и вкуси.

Нужни са ви едри боровинки, които да нанижете на шишчета и добре да замразите.




След това топнете замръзналите плодове в подсладено гъсто кисело мляко, което сте изсипали във висока чаша. Поставете ги в чиния, покрита с найлоново или алуминиево фолио и отново замразете. Топнете ги още веднъж в млякото и оваляйте в кокосови стърготини. (Може да направите това няколко пъти, в зависимост от това, колко плътна желаете да е млечната обвивка.) Съхранявайте във фризер до сервиране.





Това е идеята, а вие сами преценете как да овкусите млякото. Може да го подсладите с мед и подправите с ванилия и лимонова кора. В част от него сложете малко смлени боровинки за хубав лилав цвят. Самото мляко може да замените със заквасена сметана или готов стопен сладолед. Оваляйте в ядки, натрошени бисквити или цветна захар. Доверете се на въображението си и направете ледените шишчета с децата си. Забавлявайте се!



четвъртък, 8 август 2019 г.

Как да направим подобие на шоколадов велур






  Една от най-ефектните глазури за торти и сладкиши е шоколадовия велур. Нарича се така, тъй като покритието е фино, нежно и действително прилича на истински велур. Ползва се тъмен или бял шоколад, като белия може да се оцвети със сладкарски маслоразтворими бои. Нужни са и съответните аксесоари, а не всеки разполага с тях. Невъзможно е глазурата да се нанесе без кондиторски пистолет, но става и с аерограф, който се ползва в строителството. Може да се намери в съответните магазини, но все пак трябва да го купите. За начина на работа няма да говоря, тъй като моята цел е съвсем друга. А именно, как може да направите подобие на тази красива глазура по друг начин. Бих казала, че е не по-малко ефекнто и вкусно.

Нужно ви е най-обикновено кексово тесто, но лично аз препоръчвам да е с масло, а не с олио. В случая не търся вкуса на маслото, а това, че кексовете с него са по-сухи и ронливи, отколкото с олио. Пригответе малка част тесто. Може да го направите с какао или да оцветите с хранителни бои в избран от вас цвят. Изпечете го и оставете да изстине.
С нож изрежете краищата и всички части, които са променили цвета си от печенето. Нарежете на тънки филийки и изсушете в много слаба фурна. Трябва да получите напълно изсъхнали сухари. Смелете сухарите в блендер и ако все още са влажни ги доизсушете. Не забравяйте, температурата трябва да е действително ниска, за да не промени цвета на трохите. А след като изстинат ги пресейте през фино сито. Това е всичко. Може да ги съхранявате дълго време в буркан така, както съхранявате най-обикновени сухари. А когато решите да украсите торта, поръсете ги върху нея със сито.

Още по-лесен вариант е да не изхвърляте (или изяждате скришно) отрязаните части кекс, когато се наложи да го изравните. Като пример мога да ви дам моето Шоколадово-кексово руло. От изрязаните части направих трохи по описания от мен начин. Поръсих ги върху сладкиша и той веднага се превърна от най-обикновен кекс в нещо специално.




Надявам се да съм ви била полезна с този лесен трик. Шоколадовият велур е нещо великолепно, но изисква съответната техника, която никак не е евтина. Приятно майсторене и да ви е сладко!

 

понеделник, 29 юли 2019 г.

Персийска салата





Да разнообразим летните доматени салати с едно предложение от списание "Genuss". Салатата е с типични за източния свят подправки и с патладжан, който е един от най-обичаните зеленчуци в Азия. Може би затова са я нарекли "персийска". По оригинал рецептата е със сирене Халуми, но аз го замених с овче. Ще се радвам да я опитате и вие. Чудесна е!

Продукти за 4 салати:

2 малки патладжана, нарязани на едри кубчета
400 г домати, нарязани на резенчета
1 глава червен лук, нарязан на ситно
зърна от 1/2 нар
1/2 връзка ситно нарязан магданоз
200 г халуми или друго бяло сирене по избор, нарязано на кубчета
6 с.л. зехтин
2 с.л. ябълков оцет
2 с.л. лимонов сок
1 ч.л. сумак
1 ч.л. смлян кориандър-зърна
1 ч.л. мед
сол и черен пипер на вкус
2 с.л. запечен сусам

Приготвяне:

* Полейте патладжана с 2 с.л. зехтин и го запечете в тиган-грил или скара. Посолете, полейте с лимонов сок и оставете да изстине.

* Мариновайте за 10 минути лука в оцета, сумака, кориандъра, меда, сол и черен пипер. След това добавете останалия зехтин  и семената нар.

* Разпределете доматите, патладжана и сиренето в чинии. Полейте с маринования лук и поръсете с магданоз и сусам. Да ви е сладко!

*** Две-три думи за подправката сумак. Това са малките червени плодчета на средиземноморски храст, растящ в Южна Италия, Сицилия, Средния изток и най-вече в Иран. Плодовете са малки, около 5 мм и обикновено се изсушават и смилат на прах. На вкус са приятно кисели и леко стипчиви, с изразен плодов привкус. Могат да се приготвят и във вид на паста, като се сварят до омекване и пасират. Сумакът е неизменна част от арабската и турската кухня. Употребява се за салати, за мариноване на месо и различни сосове. Подправката влиза в състава на сосовете за дюнер, както и други видове кебап. У нас може да купите сумак от арабските магазини, както и да поръчате през интернет.

неделя, 21 юли 2019 г.

Балсамов ягодов/малинов оцет




Често правя различни видове плодов оцет, но никога не съм постигала такъв съвършен резултат! Рецептата ми я каза моя съседка, за което благодаря действително от сърце! Анете, жива и здрава да си! Този оцет покори вкусовите възприятия на всеки, който го опита. Толкова ароматен и вкусен, че ти идва да си го пиеш направо от шишето. Оцетът може да е от ягоди, както и от малини. Пропорциите и начинът на приготвяне си остават същите. Ето рецептата, препоръчвам да го приготвите и вие. Чудесна добавка към листни салати с плодове, а ако след това направите от него балсамов крем не се колебайте да го сервирате към сирене или прошуто, сладолед и различни свежи салати.

Продукти:

300 г ягоди или малини
100 г захар
500 мл бял балсамов оцет

Приготвяне:

* Пасирайте плодовете и ги кипнете заедно със захарта и оцета. Махнете от котлона и след като изстине изсипете в бутилка. Оставете оцета да отлежи 2-3 седмици, след което го прецедете. Използвайте кърпа или тензух на няколко ката, за да може течността да се прецеди максимално фино. Оцетът е готов!

* Нека пак повторя, че се получи изключително вкусен оцет и реших да се опитам да направя от него балсамов крем, като този, който купуваме готов от магазина. За целта прочетох съдържанието на етикета на балсамов крем, който имам у дома. Сгъстителят, който се ползва е 3% нишесте. И така, кипнах наново оцета и го редуцирах до 1/2, след което го уплътних с 1 ч.л. нишесте, разтворено в малко студена вода. И това е всичко. Още същата вечер половината от балсамовия ягодов крем изчезна с праскови, пъпеш и прошуто. Ще се радвам да опитате и вие, знам, че ще му се насладите максимално!




*** Ще си позволя към тази рецепта  да ви предложа идеята на моя читателка и последователка в кулинарната ми страница във Фейсбук. В коментар към рецептата ми за ягодовия оцет тя каза, че прави домашен ябълков оцет с латинки. Това толкова ми хареса, че веднага си представих великолепния цвят, който би се получил, както и интересния аромат. По съвет на Мариана Иринчева, напълних едно шише с латинки и ги залях с домашен ябълков оцет. Сега оцетът отлежава, но след няколко седмици ще споделя с вас резултата, какво всъщност се е получила. Марианка, здрава ми бъди и благодаря от сърце!

сряда, 17 юли 2019 г.

Лавандулови кексчета с крем-сирене и боровинки




Лавандулово и боровинково време е. Дъх на лято, свежи цветове и много вкус. Кексчетата, които ви предлагам са много ароматни и вкусни, тъй като съчетават в себе си крехко маслено тесто, аромат на лавандула и свежест от боровинките. Леката соленост на крем-сиренето отлично обединява и балансира всички вкусове. Точно по тази причина не го подслаждам, но ако обичате по-сладко добавете малко мед или пудра захар. И още нещо, за разлика от повечето кексчета тестото се сипва във формите до горе, дори с връх. Стават невероятно сочни, непременно ги опитайте!

Продукти за 6 кексчета:

60 г меко масло
60 г захар
1 разбито яйце
ванилия
1 с.л. пресни лавандулови цветове или 1 ч.л. сушени
50 мл течна пълномаслена сметана
110 г брашно
1/2 ч.л. бакпулвер
150 г натурално крем сирене, тип Филаделфия
100 г пресни или замразени боровинки

Приготвяне:

* Разбъркайте на гладък крем маслото и захарта. Добавете яйцето, ванилията и лавандулата. Налейте сметаната и отново разбъркайте. Миксер не е нужен. Накрая прибавете брашното, примесено с бакпулвера.

* В хартиени капсули за мъфини сипете по 1 пълна супена лъжица от сместа. Отгоре сложете 1/2 с.л. крем-сирене и няколко боровинки. Покрийте с тесто и отново сложете крем-сирене и боровинки. Напълнете формите до горе с връх.

* Изпечете кексчетата за около 30 минути в загрята на 180* фурна. Да ви е сладко!