понеделник, 27 юли 2020 г.

Лавандулов тарт с боровинки






Продукти за тарт 22 см

Тесто:

125 г меко масло
60 г пудра захар
1 яйце
2-3 щипки сол
ванилия
40 г кокосови стърготини
100 г фино смлени бадеми с люспи
220 г брашно

Крем:

200 мл кокосово мляко
80 г стопен бял шоколад
4-5 клончета свежа лавандула или 1-2 ч.л. сушена
300 г пресни боровинки
50 г глюкоза
сок от 1/2 лимон или 1 лайм
200 мл разбита на сняг пълномаслена течна сметана
10 г желатин
3-4 с.л. конфитюр от ягоди, малини или други червени плодове.

Приготвяне:

 * За маслената основа разбийте на крем маслото с пудрата захар. Добавете яйцето, солта и ванилията. Разбийте още веднъж. Отделно смесете кокосовите стърготини, бадемите и брашното. Изсипете сухата смес при маслената и за кратко разбъркайте на гъсто лепкаво тесто. Охладете го за 1 час в хладилник.
 
 * Разточете охладеното тесто върху набрашнен плот с дебелина 3-4 мм. Изрежете кръг 22 см. Покрийте кръгла форма с хартия за печене и пренесете кръга в нея. Надупчете с вилица. От останалото тесто изрежете ленти и направете борд с височина около 5-6 см. Изпечете маслената основа в загрята на 180* фурна до порозовяване за около 20-25 минути.
 
 * За крема кипнете кокосовото мляко и лавандулата. Оставете го да престои с цветовете 1 час. Добавете шоколада и разбъркайте до еднородност. Ако млякото е изстинало напълно и шоколадът стане на бучки, го загрейте отново.
 Залейте желатина с малко студена вода. След като набъбне го стопете на водна баня или в микровълнова фурна. Излейте го в кокосовото мляко и разбъркайте.
 Пасирайте на гладко пюре боровинките и глюкозата. Добавете сока от лимона.  Сипете пасираните боровинки в кокосовото мляко, разбъркайте и прецедете всичко през фина цедка. Охладете до стайна температура и смесете с разбитата сметана.
 
 * Намажете маслената основа с тънък пласт конфитюр. Върху него излейте крема и приберете в хладилника за 3-4 часа или докато кремът се стегне напълно. Украсете по желание и поднесете. Да ви е сладко!
 
 *** Може да ползвате замразени боровинки. В този случай е добре да ги кипнете за кратко и след това да ги пасирате. Ако нямате глюкоза може да я замените със сладко от боровинки или захар. Мед не препоръчвам, тъй като ще промени изцяло вкуса на крема. Не е задължително да ползвате форма 22 см. Направете сладкиша в такава, каквато имате. Ако е по-малка ще стане по-висок, ако е по-голяма, по-нисък. Това са несъществени разлики, които не влияят нито на вкуса, нито на вида на тарта. Ако ви остане тесто го изпечете на бисквити, а ако ви остане крем го сипете в чаши и си го хапнете тайно от всички. Приятно майсторене!





четвъртък, 23 юли 2020 г.

Коктейлна салата Блъди Мери





Бих искала да ви предложа една много интересна коктейлна салата с домати. Казва се "Блъди Мери",  досущ като прочутата напитка с водка и доматен сок. Салатата е идеална за парти, тъй като се сервира в малки количества в чаши. Бих казала, че в тях стои елегантно, а и е много, много вкусна. 

Продукти за 4 салати:

4 слайса бекон
1 голям домат
2-3 с.л. водка
3 с.л. зехтин
1 с.л. балсамов оцет
1 ч.л. кафява захар
1 ч.л. табаско (на вкус)
1 с.л. доматено пюре
500 г чери домати
1-2 стръка селъри
сол и черен пипер на вкус

Приготвяне:

* Запечете бекона в сух тиган до хрупкаво. Извадете го върху кухненска салфетка, за да попие излишната мазнина.

* За дресинга нарежете големия домат на четвъртини и отстранете семките. Сложете го в купа заедно с водката, зехтина, оцета, захарта и табаското. С пасатор направете гладко пюре. Овкусете със сол и черен пипер.

* Нарежете чери доматите на половинки. Най-малките оставете цели. Смесете ги с дресинга и разпределете в чаши. Гарнирайте с парче бекон и пръчка селъри. Наздраве и да ви е сладко!

понеделник, 20 юли 2020 г.

Чътни от джанки





Чътни (чатни) на хинди означава "намачквам". Тази вкусна добавка към различни ястия донякъде прилича като консистенция на нашата лютеница или конфитюр. Има стотици варианти-само от зеленчуци, с плодове, смесени и обогатени с типичните индийски подправки. Чътни се поднася не само към основни ястия, а и към сирене, шунка и други порти-мезета. Този гъст пикантен сос е толкова обичан и разпространен, че спокойно може да го включим към световното кулинарно наследство.
Ще ви предложа един вариант с джанки, които може да замените с всякакъв сорт бели сливи.

Продукти:

400 г джанки без костилки
200 г манго
1 глава лук
20 г настърган пресен джинджифил
2 скилидки счукан чесън
около 60-80 мл оцет (на вкус)
80 мл ябълков сок
80-100 г кафява захар
1 ч.л. къри
1/2 ч.л. смлян сух джинджифил
1/2 ч.л. канела
1-2 зърна смлян карамфил
1/2 ч.л. смлян кардамон
1 ч.л. смлян кимион
сол на вкус

Приготвяне:

* Нарежете плодовете и лука на ситно. Сложете ги в тенджера заедно с джинджифила, чесъна, ябълковия сок и оцета. Варете на тих огън без капак около 20-30 минути или докато течността се изпари и сместа се сгъсти. Консистенцията определете сами според желана от вас гъстота.

* Добавете захарта и подправките. Гответе още десетина минути и овкусете със сол. Ако желаете да консервирате чътнито го насипете докато е горещо в буркани и веднага затворете с капачки. Ако искате да направите чътни за едно-две хапвания намалете количествата на половина. Да ви е сладко!

*** Докато приготвяте чътнито непременно го опитвайте на вкус. Прибавяйте оцета, а след това и захарта постепенно. Балансирайте според вашите предпочитания. Трябва да получите вкусно и ароматно чътни, приятно кисело и сладко. По желание може да добавите люта чушка или лют пипер. Може да пропуснете мангото и да увеличите джанките с 200г. По-вкусно става, ако ползвате някакъв ароматен плодов оцет, примерно малинов.




сряда, 15 юли 2020 г.

Сладолед с касис и крем сирене






Продукти:

300 г касис
50 г захар
настъргана кора от 1/2 лимон
ванилия
100 г течен мед или глюкоза
500 г натурално крем сирене
250 г разбита на сняг пълномаслена сметана (30-35%)

Приготвяне:

* Кипнете за 4-5 минути касиса и захарта. Пасирайте на пюре и претрийте през цедка, за да отстраните едрите частици. Подправете с лимонова кора и ванилия. Охладете.

* Разбийте крем сиренето с меда или глюкозата. Прибавете касисовото пюре и разбъркайте. Накрая сипете разбитата сметана и отново разбъркайте. Сипете сместа в кутия и замразете. Добре е 2-3 пъти да разбиете с миксер, за да не се образуват кристали. Ако имате машина за сладолед пригответе крема в нея. Преди сервиране оставете сладоледа да се отпусне за половин час на стайна температура. Да ви е сладко!

*** Към касиса може да добавите малко малини за повече аромат. С глюкоза сладоледът става по-хубав, еластичен и не променя вкуса на плода. Същият сладолед може да направите с друго плодово пюре, както и да замените крем сиренето с рикота, кварк или фина извара, предварително пасирана го гладкост.





вторник, 7 юли 2020 г.

Патладжани по грузински




Продукти:

1-2 патладжана
1 разбито яйце
50 мл вода
100 г орехи
1 скилидка чесън
1/2 малка глава лук
1 с.л. лимонов сок
1 ч.л. хмели-сунели
1 ч.л. смлян кориандър
1/2 връзка магданоз
кисело мляко
сол на вкус

Приготвяне:

* Нарежете патладжана на шайби с дебелина около 7-8 мм. Не го белете, кората ще задържи целостта им. Полейте ги с яйцето и размешете с ръце, за да полепне навсякъде. Благодарение на яйцето патладжанът не поема много мазнина по време на пържене. Изпържете кръгчетата в загрято на среден огън олио до зачервяване и омекване. Извадете ги върху кухненста салфетка, за да се отцедят от излишната мазнина. Посолете.
* В блендер сложете водата, орехите, чесъна, лука, магданоза и лимоновия сок. Смелете на паста и подправете с хмели-сунели и кориандър. Разредете пастата с 1-2 с.л. кисело мляко до желана от вас гъстота. Посолете на вкус.
* Върху всяко кръгче патладжан сложете от ореховата паста и прегънете. Сервирайте преястието студено. Да ви е сладко!

*** Хмели-сунели е традиционна грузинска смес от подправки. Името означава „изсушени подправки.” Ще я намерите в руските магазини, но лесно може да си я направите сами. Приготвеното количество съхранявайте на сухо място в буркан. Ето нужните съставки:

2 с.л. майорана
2 с.л. копър
2 с.л. чубрица
2 с.л. мента
2 с.л. магданоз
2 с.л. кориандър на зърна
1 с.л. сминдух
2 с.л. естрагон
1 ч.л. смлян черен пипер
1 ч.л. шафран (може да го замените с куркума)
2 дафинови листа
1 ч.л. лют пипер

Стрийте в хаванче или смелете в блендер всички съставки и ги смесете.

събота, 4 юли 2020 г.

Палачинки с грис





Рецептата за тези палачинки прочетох в едно списание. Заинтригува ме отсъствието на брашно, както и многото яйца като съотношение с останалите продукти. Любопитството ми надделя и ги пробвах веднага. От сместа се получават 5 палачинки с размер 20 см. Мога да кажа, че стават изключително тънки и крехки. Имат вкус на яйца и напомнят на омлет. Но никой омлет не може да се направи толкова тънък без да се накъса при вадене от тигана. Палачинките с грис са хубави и за закуска, и за предястие. Лично аз предпочитам второто. Завити на рулца със солена плънка и нарязани на хапки са истинско удоволствие. Опитайте и споделете мнението си.

Продукти за 5 палачинки:

2 яйца
30 г пшеничен грис
1/3 ч.л. сол
1/3 ч.л. захар
100 мл прясно мляко
масло за мазане при пържене

Приготвяне:

* В купа сложете заедно всички продукти без маслото. Разбийте с блендер до хомогенност. Може да направите това с миксер, блендер или ръчна бъркалка. Непременно оставете сместа 20 минути да отпочине.

* На среден огън загрейте тиган с незалепващо покритие. Намажете го с малко масло и изпечете сместа на палачинки, като ги мажете с масло и от двете страни. Сервирайте топли за закуска или ги завийте на рулца като студено предястие. Да ви е сладко!