събота, 3 февруари 2024 г.

Шоколадова пръст

 



При композирането на елегантните съвременни десерти често един от компонентите е ядлива пръст или ядлив пясък. Най-лесно се прави от смлени бисквити или парче изсушен сладкиш. Бих искала да ви предложа съвсем различен вариант-шоколадова пръст, която е вкусна, подходяща за различно оцветяване и ароматизиране и с огромна трайност. За последното мога да кажа, че просто няма какво да се развали. Колкото е срока на годност на шоколада, толкова и на шоколадовата пръст.

Шоколадовата пръст може да оставите на едри парчета, да я натрошине по-дребно или да я смелите на съвсем фин пясък. Съхранявайте я в шкаф в бурканче или найлонов плик. Издържа на влага, което позволява да държите десерт с нея в хладилник. Във водата освен боя може да добавяте и есенции по избор.
В кратко видео ще видите как се приготвя шоколадова пръст. Също ще сглобя един примерен десерт. Всички компоненти за него са от остатъци от предишни сладкиши и кремове. Често замразявам изрязаните части от блат, както и останал крем. Винаги са спасителен вариант при гости, ако нямаш време да приготвиш специален десерт. И с малко шоколадова пръст всяка чиния ще получи чудесен завършек.
Да минем към рецептата. За удобство всички мерки са в грамове.








Нужни са ви 40 г вода, 40 г пудра захар, 30 г натрошен бял шоколад и складкарска боя.
Разтворете желан от вас цвят боя във водата. Наситеността на цвета преценете сами.
В тиган с незалепващо покритие смесете водата и пудрата захар. Разбъркайте и кипнете за кратко. Добавете шоколада. Оставете сместа на котлона да се сгъсти, като разбърквате периодично. След като по повърхността започнат да се образуват големи мехури, махнете тигана от огъня. Ако готвите прекалено дълго може да загори.
Оставете шоколадовата смес да изстине, като също периодично разбърквате. И това е всичко. След това я натрошете с пръсти, счукайте в хаванче или смелете на пясък. Дайте воля ва въображението си и сътворете най-красивите десерти! Приятно творчество!



На снимките виждате:

1. Дасерт със замразен ванилов мус, поставен върху парченце сладкиш, гарниран с дребни бисквити и карамелен крем.
2. Десерт с лимонов мус, къпиново сорбе и туиля.
3. Червена шоколадова пръст с вкус на малина и шоколадова пръст с карамелен цвят.
4. Тарталета с бананов мус, парченца пресен банан, бананов сладолед, шоколадова глазура и туиля.



четвъртък, 1 февруари 2024 г.

Пралинова торта Клеано

 



Нарекох тази великолепна торта Клеано, тъй като беше по поръчка на германската фирма Кнауф. Те произвеждат бели пана с перфорации в тях, които се използват за подобряване на акустиката в концертни зали, звукозаписни студиа, киносалони, училища и офиси. Украсих тортата с малка захарна плочка, имитираща техните пана. В описанието на рецептата ще ви разкажа кое е специалното в тази торта и ви уверявам, че се приготвя много лесно, а на вкус е великолепна! Надявам се да ви хареса!

Продукти за торта 20 см:

Блат:

200 г печени фино смлени лешници
75 г кафява захар
75 г бяла кристална захар
90 г брашно
2 щипки сол, ванилия
280 г белтъци
200 г масло

Лешников крем:

75 г лешникова паста
35 г стопен натурален шоколад
3 жълтъка
25 г захар
180 г течна пълномаслена сметана
5 г стопен на водна баня желатин (1/2 пакетче)

Лешников мус:

160 г лешникова паста
85 г гореща течна пълномаслена сметана
5 г стопен на водна баня желатин (1/2 пакетче)
130 г разбита до пухкаво течна пълномаслена сметана
ванилия

Преди да ви опиша приготвянето на тортата ще ви обърна внимание на две неща, които я правят така неустоима.
Блатът е френски Финансие (Financiers). Това са малки бадемови сладкиши с еластична структура, но аз ги направих като цяла основа за торта и замених бадемите с лешници. Интересното при Financiers е, че се приготвят с избистрено масло (претопено, препържено), което им придава неповторим аромат. Първо пригответе маслото, оставете го да изстине и сте готови да направите блата. Стопете маслото и го оставете на бавен огън да се готви, докато на повърхността изплуват твърдите частици във вид на пяна. Оберете я и оставете маслото на огъня, докато стане златисто-карамелено и започне да ухае на ядки. След като се охлади го прецедете. Така приготвеното пречистено масло може да съхранявате дълго време в хладилник и да го ползвате да различни ястия, не само за този блат. Тук може да прочетете още една рецепта за тези малки френски сладкиши.
Второто нещо, върху което искам да ви обърна внимание е лешниковата паста (пралинова паста). Може да я купите като готов продукт, но у нас се намира трудно. Затова я пригответе сами у дома. Съвсем лесно е, а и какво по-хубаво от домашно приготвеното? За целта сложете в съд с незалепващо покритие 200 г белени лешници и 180 г захар. Карамелизирайте ги заедно, докато захарта се превърне в светъл течен карамел. Бъркайте непрекъснато, за да се получи равномерен карамел. Изсипете лешниците върху дъска, покрита с хартия за печене и ги оставете да изстинат. След това ги начупете на малки парчета и смелете в блендер, като прибавите 1 ч.л. олио. Смелете на високи обороти, докато получите гладка и гъста смес, леко втечнена. Колкото по-фино успеете да смелите лешниците, толкова по-качествена ще е пастата. Аз нямам толкова високооборотен блендер, затова след първоначалното смилане довърших пастата на малки части в най-нормална кафемелачка. Получи се страхотно! Така приготвената пралинова паста също може да съхранявате дълго време в хладилник и да я ползвате за различни десерти. Бихте могли да я замените с лешников тахан, което е 100% смлян лешник, но вкусът от карамела ще липсва, а и на цвят кремовете ще станат други. Все пак, ако решите да се спрете на тахан трябва да увеличите захарта в крмовете.
И така, да пристъпим към тортата.

Приготвяне:

* Блат: В купа смесете всички сухи съставки. Добавете белтъците без да ги разбивате предварително. Разбийте с миксер, след което налейте на части охладеното масло. Отново разбийте, докато мазнината се усвои добре от тестото. Покрийте тава 22/22 см с хартия за печете и леко я намажете с мазнина. Изсипете тестото и изпечете за около 30-35 минути в загрята на 170°C фурна. След като блатът изстине изрежете краищата до квадрат 20/20см. (Ако нямате квадратна ограничителна форма може да направите тортата кръгла, като ползвате органичителен ринг с диаметър 20 или 22 см).

* Лешников крем: Разбъркайте лешниковата паста със стопения шоколад.
В малка тенджерка разбийте леко жълтъците и захарта. Залейте ги със сметаната и сварете крем на бавен огън. Махнете го от котлона малко преди да кипне (варете до 82-85°C). Внимавайте да не го преварите, за да не се превърне в бъркани яйца. В случая е нужно кремът леко да се сгъсти и да се темперират жълтъците. Сипете желатина в крема и разбъркайте. Охладете до леко топло и прибавете лешниковия крем и шоколада. За да стане съвършено гладък го разбийте за кратко с пасатор. Излейте го върху блата (пристегнат с ограничителна форма) и приберете в хладилника, докато се стегне.

* Лешников мус: Смесете горещата сметана с ванилията и желатина. Залейте останалата лешникова паста и разбъркайте. Охладете до стайна температура. С внимателно бъркане с лопатка прибавете разбитата сметана. Изсипете муса върху лешниковия крем и отново приберете в хладилника. След като и този пласт се стегне тортата е готова за сервиране.

* Украсата на една торта винаги е въпрос на лична фантазия. Може да я завършите както решите. Аз я залях с ганаш-глазура, която приготвям от 100 г гореща течна пълномаслена сметана и 100 г стопен натурален шоколад. Ако ви харесва и на вас, разбъркайте двата продукта до хомогенност и залейте тортата. Преди сервиране непременно оставете тортата за час или повече на стайна температура. Маслото в блата трябва да се отпусне, а кремовете да станат нежни и кадифени. Да ви е сладко!




петък, 26 януари 2024 г.

Торта-салата с рулца от раци

 



Смесете всички продукти в купа и разбъркайте. Лесно, бързо и вкусно!
Може да промените някои от съставките според вашите предпочитания. Чудесно би се получило с малко царевица, зелена чушка, копър, морков и някой друг варен картоф за плътност. Експериментирайте смело!

Продукти:


250 г рулца от раци на кубчета
3 твърдо сварени яйца на кубчета
½ червена чушка на ситно
¼ краставица на ситно
2 с.л. нарязан магданоз
1 авокадо на кубчета
малко парче лук на ситно
1 скилидка счукан чесън
сол и черен пипер на вкус
сок и настъргана кора от ½ лимон
1 ч.л. майорана
250-300 г майонеза

Приготвяне:

* Подгответе всички продукти. (Снимка 1)
Смесете ги в купа и разбъркайте.

* В равна кръгла чиния поставете ринг за торта. Пристегнете го до 18-20 см. В средата сложете по-малък ринг или чаша. Изсипете салатата между ринга и чашата, притиснете добре с опакото на лъжица и загладете. (Снимка 2) Оставете салатата на студено поне 2-3 часа, за да се стегне.



* Украсете по желание. Аз гарнирах с малко настърган кашкавал, ситно нарязани рулца от раци, краставица, лимон и магданоз. Да ви е сладко и наздраве!

неделя, 14 януари 2024 г.

Марсала торта с круши

 



Ароматна торта с круши, марсала и бял шоколад. Ефирна, с нежна текстура и много вкус. Марсалата може да замените с порто, шери, олоросо и др. За удобство всички мерки са в грамове.

Продукти за торта 20 см:

Круши желе:

120 г вода
малка пръчка канела
2 зърна кардамон
2 гвоздейчета карамфил
30 г светла кафява захар
сок и кора от ½ лимон
30 г марсала
100 г круша, почистена и нарязана на малки кубчета
1-2 с.л. стафиди
1 с.л. портокалови корички-кандирани или от сладко
6 г желатин, набъбнат в 2 с.л. вода

Марсала крем:

40 г марсала
40 г прясно мляко
1 жълтък
ванилия
60 г натрошен бял шоколад
2 г желатин, набъбнат в 2 с.л. вода
40 г разбита до пухкаво течна пълномаслена сметана

Блат:

1 яйца М
20 г захар
ванилия
15 г ситно смлени орехи
20 г бяло брашно
5 г царевично нишесте
0,5 г бакпулвер (на върха на ножа)
10 г стопено масло

Друго:

2-3 с.л. светло желе или конфитюр

Мус круша:

150 г пюрирана круша (почистена от кората и семките)
100 г прясно мляко
ванилия
10 г захар
7 г желатин, набъбнат в 3 с.л. вода
130 г натрошен бял шоколад
сок от ½ лимон
220 г разбита до пухкаво течна пълномаслена сметана



Приготвяне:


1. Започнете с желето. В малък съд кипнете заедно водата, канелата, кардамона, карамфила и захарта. Махнете сиропа от огъня и го оставете да се овкуси за 2-3 часа. Отстранете подправките и прибавете марсалата, крушата и лимоновия сок. Сварете всичко за кратко на тих огън, колкото да може крушата съвсем леко да омекне и същевременно да се отстрани алкохолния вкус на марсалата. Махнете от огъня и добавете желатина. След като се разтвори напълно сложете стафидите и портокаловите корички. Оставете сместа да изстине и я сипете в силиконова форма 18 см. Ако нямате силиконова може да използвате всяка друга, но отвсякъде покрита със стреч фолио. Замразете желето за 2-3 часа.

2. За крема с марсала сварете на слаб огън крем от марсалата, млякото и жълтъка. Сместа не трябва да завира. Кремът е готов при достигане на 85°C. Махнете го от огъня и добавете желатина. След като се разтвори сипете шоколада и разбъркайте, докато се стопи. За съвършено гладка текстура разбийте крема с пасатор. След като изстине го разбъркайте със сметаната и го излейте върху замразеното желе с круши. Замразете получилия се двоен пласт до окончателно приготвяне на тортата. Може да направите желето и крема с марсала дни предварително.

3. За блата разбийте на гъст побелял крем яйцето, захарта и ванилията. Смесете заедно всички сухи продукти и с внимателно бъркане ги добавете към яйчената смес. Налейте маслото и размесете отново. Покрийте малка форма (около 20 см) с хартия за печене. Изсипете вътре тестото и изпечете блата за около 15-17 минути в предварително загрята на 170°C фурна с вентилатор. След като изстине отрежете от блата кръг 18 см.

4. За муса сварете за 2-3 минути крушовото пюре, млякото, захарта и ванилията. Махнете от огъня и прибавете желатина. След като се разтвори сипете в горещата смес шоколада. Разбъркайте, докато се стопи и разбийте с пасатор за гладка текстура. Охладете до стайна температура. Налейте лимоновия сок, разбъркайте и смесете със сметаната.



Сглобяване:


1. Излейте муса с круша в силиконова форма 20 см. Да напомня, че може да ползвате и друга форма, отвсякъде покрита със стреч фолио. Върху муса поставете двойния замразен пласт с желето надолу. Намажете блата с желето и го поставете с намазаната част надолу върху крема с марсала. Притиснете го внимателно с ръце, докато потъне в муса и се изравни с него. Приберете формата във фризера поне за 12 часа.

Преди да я украсите я извадете от фризера и освободете от формата. Обърнете я в равна чиния с блата надолу.

Украсата и гарнирането на една торта винаги е въпрос на лично предпочитание. Аз съм я заляла с млечна огледална глазура. Подробно за нея може да прочетете тук. Украсила съм я с малки круши, които направих от марципан и след това оцветих със сладкарски бои. Завършете вашата торта така, както на вас ще ви хареса. Да ви е сладко!


петък, 5 януари 2024 г.

Тиквена крем супа с портокал

 



От всички супи с тиква, които съм правила тази е най-вкусната! Изключително ароматна и кадифена като текстура, а благодарение на портокала-фина и свежа.

Продукти за 4-6 порции:

1 глава лук (около 80г), нарязана на ситно
2 скилидки чесън на ситно
резен глава целина (около 70г) на малки кубчета
5 с.л. олио
400 г картофи на едри кубчета
500 г тиква на едри кубчета
500-800 мл говежди бульон
по 1 ч.л. пушен червен пипер и сух джинджифил
по ½ ч.л. смлян кориандър и смлян кимион
настъргана кора от ½ портокал
сок от ½ голям портокал или от един малък
сол и черен пипер
30 г масло

Друго:

хлебни крутони

Приготвяне:

* Задушете лука, чесъна и целината в олиото. Прибавете картофите и тиквата. Налейте около 500 мл от бульона и сложете сухите подправки. Сварете всичко, докато картофите и тиквата напълно омекнат.

* Пасирайте супата до гладка консистенция. Разредете с бульон до желана от вас гъстота. Добавете сока и кората от портокала и овкусете със сол и черен пипер. Отново кипнете супата за 2-3 минути. Махнете я от огъня и сложете маслото. Оставете го да се разтопи и разбъркайте.

* Поднесете супата с крутони и се насладете.

*** Може да приготвите супата и със зеленчуков бульон, но с месен става много по-плътна и вкусна. Малко лют пипер би я направил още по-апетитна. Освен с крутони може да я сервирате с лъжица подсолено гъсто кисело мляко или заквасена сметана.

неделя, 31 декември 2023 г.

Новогодишна баница на охлювчета

 



Традиционната баница с късмети присъства на всяка трапеза. Тази година нашата ще бъде на хапки. Подобен начин на оформяне е подходящ за повече хора. Дори компанията да е много голяма, върху или във всяко завъртяно парченце баница може да се спотаи добро пожелание. Всеки ще си чупне залче и ще се зарадва на късмета си. Баницата е със сирене, кашкавал и яйца. И разбира се-с много масло. Весело посрещане на Нова година!

Продукти за форма 20-22 см:

400 г фини кори за баница
125 г стопено масло
200 г натрошено краве сирене
70 г кашкавал на малки кубчета
3 яйца
30 мл прясно мляко

Приготвяне:

* За пълнежа смесете в купа сиренето, кашкавала и яйцата. Налейте млякото и разбъркайте.

* Покрийте формата с хартия за печене. На дъното сложете една кора за баница и я намажете с малко масло.

* Слепете две кори за баница, намазани с масло, прегънете ги, намажете отново и сложете малко от плънката. Завийте на хлабаво руло. Слепете още две намазани с масло кори, прегънете ги и сложете от пълнежа. Върху тях поставете вече готово завитото руло.(Снимка 1). Увийте всичко на още по-голямо руло и го срежете на 6 части (Снимка 2)




* Подредете охлювите един до друг във формата за печене, като започнете от края. (Снимка 3) Парчетата са големи и ще дадат чудесна височина на баницата. Ако искате да ползвате по-голяма форма увеличете количествата на продуктите. От посочените от мен се получават около 20 големи хапки.




* Загрейте фурната на 180°C с вентилатор или на 190°C без. Изпечете баницата за около 35-40 минути или докато се зачерви приятно. Преди поднасяне забодете късмети и дрянови клонки. Ако желаете може да ги сложите и вътре в баницата, докато още завивате рулата. Желая ви весело посрещане на Нова година, много късмет и здраве!