събота, 17 февруари 2024 г.

Закуска с овесени хрупки

 



Който обича да хапва за закуска корнфлейкс или мюсли, със сигурност ще остане очарован от вкуса на тези крехки и хрупкави овесени бисквитки. Заляти със студено прясно мляко са истинска наслада за малки и големи! Рецептата ни предоставя Патрик Розентал, а аз с малки изменения я поднасям на вас.

Продукти за 4-6 порции:

25 г бяла кристална захар
65 г кафява захар
1 яйце М
ванилия
настъргана кора от 1 портокал
110 г стопено кокосово масло
140 г бяло или пълнозърнесто брашно
½ ч.л. бакпулвер
2-3 щипки сол
80 г фини овесени ядки
20 г ситно натрошени бадеми
50 г ситен шоколадов чипс или шоколадови пръчици



Приготвяне:

* В купа смесете двата вида захар, яйцето, ванилията и портокаловата кора. Разбъркайте с бъркалка, докато сместа леко се сгъсти и разпени. Налейте кокосовото масло и отново разбъркайте на крем.
В друга купа смесете и разбъркайте сухите съставки-брашното, бакпулвера, солта, овесените ядки, бадемите и шоколада. Смесете ги с крема и за кратко разбъркайте на тесто. С ръка го оформете на топка.


* Постелете тава с хартия за печене. От тестото направете малки топчета, около 3 г всяко. Подредете ги в тава.




* Изпечете в предварително загрята на 180°C фурна с вентилатор за около 12-15 минути. След като изстинат ги съхранявайте в кутия до една седмица на стайна температура или до седмици в хладилник, затворени в буркан, за да не се овлажняват. Сервирайте ги заляти с прясно мляко. Да ви е сладко!


*** Добавяйте към тестото вашите любими вкусове. Например канела, кардамон, какао, лимонова кора, розова вода, ситно нарязани сушени плодове, сусам, кокос, други видове ядки и т.н. Не заменяйте кокосовата мазнина с друга. Точно тя прави бисквитките крехки, хрупкави и същевременно неутрални като мазнинен вкус.




понеделник, 12 февруари 2024 г.

Свинско с праз в кисело зеле

 



Любима зимна гозба на всички българи е свинско с кисело зеле. Аз обичам да добавям и малко праз за повече вкус и аромат. Ще се радвам да опитате!

Продукти за 6-8 порции:

около 1,500 г шарено свинско
2 стръка нарязан праз
2 с.л. олио
2 с.л. свинска мас
1 ч.л. чурбица
1-2 ч.л. сладък червен пипер
по желание 1-2 ч.л. лют пипер
сол, черен пипер
листа от 1 средно голяма кисела зелка

Приготвяне:

* Нарежете месото на едри парчета (8-10 части). Поръсете с черен пипер и леко посолете.

* Задушете праза в двата вида мазнина, докато леко омекне. Добавете чубрицата, червения и черния пипер.

* Отделете листата от зелката и изрежете дебелите жилки.

* В средата на лист зеле сложете едно парче месо, а върху него от задушения праз. (Снимка 1) Завийте стегнато на голяма сарма, а самата нея увийте в още един зелев лист. По този начин направете цялото месо. Подредете сармите плътно една до друга в глинен гювеч. (Снимка 2)



* Залейте с малко зелева чорба и вода. Сами трябва да прецените количествата им, тъй като всяко зеле е различно кисело и солено. Ако месото не е достатъчно мазно непременно полейте ястието с малко олио, а най-добре със стопена свинска мас.

* Изпечете гозбата за около 3 часа под капак. Първия час гответе на 200°C, а остатъка от времето на 180°C. Сервирайте с червено вино! Да ви е сладко!

събота, 10 февруари 2024 г.

Орехови бонбони с кондензирано мляко

 



Най-вкусните! Приятно дъвчащи, с наситен млечен вкус и ухаещи на печени орехи. Нужни са ви само тни неща-подсладено кондензирано мляко, орехи и 5 минути време.

Продукти за около 25-27 бонбона:

100 г накълцани на ситно орехи
400 г подсладено кондензирано мляко

По желание:

100 г стопен шоколад по избор



Приготвяне:

* Запечете до златисто орехите в сух тиган с незалепващо покритие. Добавете кондензираното мляко. (Снимка 1)
Под непрекъснато бъркане сварете орехите и млякото на умерен огън, докато се получи гъста маса, която се отделя от стените на съда. (Снимка 2) Нужни са 2-3 минути. Прехвърлете сместа в купа и я оставете да се охлади.




* Направете топчета с големина на малък орех. В зависимост от това колко гъсто сте сварили млякото, сместа може да е леко лепкава или по-твърда. Ако лепне, намажете дланите си с малко масло или капка олио, за да оформите лесно бонбоните. Аз ги предпочитам по-дъвчащи и затова варя млякото до по-гъсто.

* По желание топнете топчетата в стопен шоколад и ги оставете върху хартия за печене, докато глазурата се втвърди. (Снимка 3) Също може да ги оваляте в какао, кокосови стърготини, шоколадови пръчици и др. Да ви е сладко!




сряда, 7 февруари 2024 г.

Портокалови бисквити с бял шоколад

 


Най-вкусните маслени бисквити! Влюбих се в това тесто с бял шоколад и занапред ще го ползвам във всякакви рецепти. Пай, тарт, тарталети, различни сладки, тънка основа за торти и т.н. Подходящо е за много неща, но най-хубавото е, че е много крехко и с млечен вкус.
Портокаловите бисквити, които ви предлагам може да направите с други любими ваши цитруси. Тъй като сладките са с пресен плод, най-вкусни са в рамките на два дни. След това тестото омеква от влажността на плода. Тестото е подходящо за замразяване.

Продукти за около 36-40 бисквити:

100 г стопен бял шоколад
200 г много меко масло
100 г пудра захар
1 яйце М
ванилия
настъргана кора от 1 портокал (алтернативно 2 мандарини или 2 клементини)
оранжева сладкарска боя по желание
440 г бяло брашно, смесено с 1-2 щипки сол

Друго:

портокали, мандарини или клементини по избор
червено желе по желание



Приготвяне:

* В купа смесете шоколада и маслото. Разбъркайте на гладък крем. Добавете захарта, яйцето, ванилията, портокаловата кора, боята и солта. Отново разбъркайте добре до хомогенност. Миксер не е нужен, телена бъркалка е напълно достатъчна.

* Сипете брашното и замесете меко тесто. В началото разбъркайте с лопатка, а накрая съвсем за кратко омесете с ръце, колкото всичко да се събере на гладка топка. Разделете тестото на 2-3 части. Всяка увийте в стреч фолио и приберете в хладилник за 30 минути.

* Докато тестото се охлажда подгответе портокалите. Може предварително да остържите с ренде кората им, за да не нагарча след печене, а може и да я оставите за по-пикантен вкус. Лично аз изстъргах част от нея. Нарежете плодовете на тънки кръгчета и непременно ги попийте с кухненска салфетка.

* Разточете тестото с дебелина 4-5 мм. Хубаво е бисквитите да са малко по-дебели от обикновено. Спрямо големината на кръгчетата портокал изрежете кръгове от тестото с приблизително същия диаметър. Ползвайте форма за сладки или чаша. Наредете ги в тава, покрита с хартия за печене. Върху тях поставете портокаловите кръгчета.




* Изпечете сладките за около 15-17 минути в предварително загрята на 170°C фурна с вентилатор. Готови са след като краищата на тестото леко порозовее. Казвам това, тъй като ако оцветите тестото в оранжево се вижда по-трудно, дали тестото е изпечено или не. С други думи-наблюдавайте ги.

* След като сладките изстинат по желание намажете част от тях с тънък слой червено желе. Така ще заприличат на кървавите портокали, които също са много вкусен и красив сорт. Да ви е сладко!

събота, 3 февруари 2024 г.

Шоколадова пръст

 



При композирането на елегантните съвременни десерти често един от компонентите е ядлива пръст или ядлив пясък. Най-лесно се прави от смлени бисквити или парче изсушен сладкиш. Бих искала да ви предложа съвсем различен вариант-шоколадова пръст, която е вкусна, подходяща за различно оцветяване и ароматизиране и с огромна трайност. За последното мога да кажа, че просто няма какво да се развали. Колкото е срока на годност на шоколада, толкова и на шоколадовата пръст.

Шоколадовата пръст може да оставите на едри парчета, да я натрошине по-дребно или да я смелите на съвсем фин пясък. Съхранявайте я в шкаф в бурканче или найлонов плик. Издържа на влага, което позволява да държите десерт с нея в хладилник. Във водата освен боя може да добавяте и есенции по избор.
В кратко видео ще видите как се приготвя шоколадова пръст. Също ще сглобя един примерен десерт. Всички компоненти за него са от остатъци от предишни сладкиши и кремове. Често замразявам изрязаните части от блат, както и останал крем. Винаги са спасителен вариант при гости, ако нямаш време да приготвиш специален десерт. И с малко шоколадова пръст всяка чиния ще получи чудесен завършек.
Да минем към рецептата. За удобство всички мерки са в грамове.








Нужни са ви 40 г вода, 40 г пудра захар, 30 г натрошен бял шоколад и складкарска боя.
Разтворете желан от вас цвят боя във водата. Наситеността на цвета преценете сами.
В тиган с незалепващо покритие смесете водата и пудрата захар. Разбъркайте и кипнете за кратко. Добавете шоколада. Оставете сместа на котлона да се сгъсти, като разбърквате периодично. След като по повърхността започнат да се образуват големи мехури, махнете тигана от огъня. Ако готвите прекалено дълго може да загори.
Оставете шоколадовата смес да изстине, като също периодично разбърквате. И това е всичко. След това я натрошете с пръсти, счукайте в хаванче или смелете на пясък. Дайте воля ва въображението си и сътворете най-красивите десерти! Приятно творчество!



На снимките виждате:

1. Дасерт със замразен ванилов мус, поставен върху парченце сладкиш, гарниран с дребни бисквити и карамелен крем.
2. Десерт с лимонов мус, къпиново сорбе и туиля.
3. Червена шоколадова пръст с вкус на малина и шоколадова пръст с карамелен цвят.
4. Тарталета с бананов мус, парченца пресен банан, бананов сладолед, шоколадова глазура и туиля.



четвъртък, 1 февруари 2024 г.

Пралинова торта Клеано

 



Нарекох тази великолепна торта Клеано, тъй като беше по поръчка на германската фирма Кнауф. Те произвеждат бели пана с перфорации в тях, които се използват за подобряване на акустиката в концертни зали, звукозаписни студиа, киносалони, училища и офиси. Украсих тортата с малка захарна плочка, имитираща техните пана. В описанието на рецептата ще ви разкажа кое е специалното в тази торта и ви уверявам, че се приготвя много лесно, а на вкус е великолепна! Надявам се да ви хареса!

Продукти за торта 20 см:

Блат:

200 г печени фино смлени лешници
75 г кафява захар
75 г бяла кристална захар
90 г брашно
2 щипки сол, ванилия
280 г белтъци
200 г масло

Лешников крем:

75 г лешникова паста
35 г стопен натурален шоколад
3 жълтъка
25 г захар
180 г течна пълномаслена сметана
5 г стопен на водна баня желатин (1/2 пакетче)

Лешников мус:

160 г лешникова паста
85 г гореща течна пълномаслена сметана
5 г стопен на водна баня желатин (1/2 пакетче)
130 г разбита до пухкаво течна пълномаслена сметана
ванилия

Преди да ви опиша приготвянето на тортата ще ви обърна внимание на две неща, които я правят така неустоима.
Блатът е френски Финансие (Financiers). Това са малки бадемови сладкиши с еластична структура, но аз ги направих като цяла основа за торта и замених бадемите с лешници. Интересното при Financiers е, че се приготвят с избистрено масло (претопено, препържено), което им придава неповторим аромат. Първо пригответе маслото, оставете го да изстине и сте готови да направите блата. Стопете маслото и го оставете на бавен огън да се готви, докато на повърхността изплуват твърдите частици във вид на пяна. Оберете я и оставете маслото на огъня, докато стане златисто-карамелено и започне да ухае на ядки. След като се охлади го прецедете. Така приготвеното пречистено масло може да съхранявате дълго време в хладилник и да го ползвате да различни ястия, не само за този блат. Тук може да прочетете още една рецепта за тези малки френски сладкиши.
Второто нещо, върху което искам да ви обърна внимание е лешниковата паста (пралинова паста). Може да я купите като готов продукт, но у нас се намира трудно. Затова я пригответе сами у дома. Съвсем лесно е, а и какво по-хубаво от домашно приготвеното? За целта сложете в съд с незалепващо покритие 200 г белени лешници и 180 г захар. Карамелизирайте ги заедно, докато захарта се превърне в светъл течен карамел. Бъркайте непрекъснато, за да се получи равномерен карамел. Изсипете лешниците върху дъска, покрита с хартия за печене и ги оставете да изстинат. След това ги начупете на малки парчета и смелете в блендер, като прибавите 1 ч.л. олио. Смелете на високи обороти, докато получите гладка и гъста смес, леко втечнена. Колкото по-фино успеете да смелите лешниците, толкова по-качествена ще е пастата. Аз нямам толкова високооборотен блендер, затова след първоначалното смилане довърших пастата на малки части в най-нормална кафемелачка. Получи се страхотно! Така приготвената пралинова паста също може да съхранявате дълго време в хладилник и да я ползвате за различни десерти. Бихте могли да я замените с лешников тахан, което е 100% смлян лешник, но вкусът от карамела ще липсва, а и на цвят кремовете ще станат други. Все пак, ако решите да се спрете на тахан трябва да увеличите захарта в крмовете.
И така, да пристъпим към тортата.

Приготвяне:

* Блат: В купа смесете всички сухи съставки. Добавете белтъците без да ги разбивате предварително. Разбийте с миксер, след което налейте на части охладеното масло. Отново разбийте, докато мазнината се усвои добре от тестото. Покрийте тава 22/22 см с хартия за печете и леко я намажете с мазнина. Изсипете тестото и изпечете за около 30-35 минути в загрята на 170°C фурна. След като блатът изстине изрежете краищата до квадрат 20/20см. (Ако нямате квадратна ограничителна форма може да направите тортата кръгла, като ползвате органичителен ринг с диаметър 20 или 22 см).

* Лешников крем: Разбъркайте лешниковата паста със стопения шоколад.
В малка тенджерка разбийте леко жълтъците и захарта. Залейте ги със сметаната и сварете крем на бавен огън. Махнете го от котлона малко преди да кипне (варете до 82-85°C). Внимавайте да не го преварите, за да не се превърне в бъркани яйца. В случая е нужно кремът леко да се сгъсти и да се темперират жълтъците. Сипете желатина в крема и разбъркайте. Охладете до леко топло и прибавете лешниковия крем и шоколада. За да стане съвършено гладък го разбийте за кратко с пасатор. Излейте го върху блата (пристегнат с ограничителна форма) и приберете в хладилника, докато се стегне.

* Лешников мус: Смесете горещата сметана с ванилията и желатина. Залейте останалата лешникова паста и разбъркайте. Охладете до стайна температура. С внимателно бъркане с лопатка прибавете разбитата сметана. Изсипете муса върху лешниковия крем и отново приберете в хладилника. След като и този пласт се стегне тортата е готова за сервиране.

* Украсата на една торта винаги е въпрос на лична фантазия. Може да я завършите както решите. Аз я залях с ганаш-глазура, която приготвям от 100 г гореща течна пълномаслена сметана и 100 г стопен натурален шоколад. Ако ви харесва и на вас, разбъркайте двата продукта до хомогенност и залейте тортата. Преди сервиране непременно оставете тортата за час или повече на стайна температура. Маслото в блата трябва да се отпусне, а кремовете да станат нежни и кадифени. Да ви е сладко!