неделя, 7 април 2024 г.

Дантела

 



В сладкарството често се използват силиконови форми. Като започнем с тези, в които се пече и замразява, минем през форми за фигурки от фондан и марципан и стигнем до най-фините за туили и дантели. Разнообразието е огромно и в днешно време могат да се намерят навсякъде по онлайн-магазините. 

В този пост ще ви разкажа как да украсите торти, сладкиши и бисквити с нежна дантела. Молдовете за тях са много фини и с плитък релеф. Обикновено за дантели се продават готови смеси, които се разтварят във вода и се нанасят върху формата. Има и много рецепти за домашно приготвена смес. В повечето случаи са на основата на белтък или кондензирано мляко. Нишесте, желатин, глицерин и боя са също неизменна част от приготвянето на домашни дантели. Не е трудно да ги направим сами, но са далеч по-сложни от това, което бих искала да ви предложа днес. Лесно за работа, само с четири продукта в минимални количества и гарантиран резултат. Готовите дантели може да съхранявате месеци наред на стайна температура, затворени в найлонов плик. Просто няма какво да се развали, трайността им е огромна. Ако ги имате под ръка винаги може при специален повод да направите десертите да изглеждат бляскави и специални. Великден наближава и тази година реших да гарнирам бисквитите за подаръци на близки и приятели с тези нежни дантели. Надявам се да съм ви полезна с този пост и да успея да направя празника ви още по-красив!

Продукти:

10 г желатин
40 мл вода
10 г натрошен бял шоколад
5 мл глицерин
по желание сладкарска боя




Друго:

силиконов молд за дантели
сладкарска шпатула




Приготвяне:

* Пригответе силиконовата форма и шпатулата. Сложете ги върху голяма дъска.

* Залейте желатина с водата и го оставете да набъбне. Стопете го на водна баня или в микровълнова фурна. Аз го правя в нея, защото е по-бързо и лесно. След това добавете шоколада и разбъркайте, докато се стопи. Тъй като количеството желатин е голямо, сместа се сгъстява бързо, независимо че е топла. Затоплете я още веднъж след прибавянето на шоколада. Накрая налейте глицерина. Глицерин може да купите от аптеките, както и онлайн. Той е задължителна съставка и не може да се замени с друг продукт. Глицеринът прави дантелите меки и еластични.

* По желание оцветете готовата смес със сладкарски бои. (Снимка 1 ) Казвам „по желание“, защото може да ги оставите неутрални на цвят, а след като са готови да оцветите със сухи перлени бои. Аз ги направих в два нюанса-по-светло вишневи и бордо. Сместа е готова да бъде нанесена върху силиконовия молд. (Снимка 2)




* Работете бързо! Сместа мигновено стяга. Ако това се случи, затоплете я отново. Аз я загрявах поне 2-3 пъти. С лъжичка нанесете на тънък слой част от желатиновата смес върху силиконовата форма. Веднага оберете излишъка с шпатулата. Това ще направи равен тънък филм върху формата. (Снимка 3) Дантелите са готови. Нужно е само да ги оставите на стайна температура за 8 или повече часа. След това ги отлепете от формата. (Снимка 4) Дантелите са много еластични, не се късат и дори не е нужно да внимавате много при отлепянето.




* Може да видите моите готови дантели в двата цвята. (Снимка 5) Използвах форми, каквито ми се намират у дома. В интернет ще намерите наистина голямо разнообразие от молдове. Вече споменах как да ги съхранявате. Сложете салфетки или хартия помежду им и ги затворете в плик. Дантелите са много устойчиви и здрави. Когато решите да ги използвате дори може да изрязвате детайли от тях с малка ножичка.

Ако ви е останала смес не я изхвърляйте. Оставете я напълно да се стегне и я приберете в найлонов плик. (Снимка 6) И нея може да съхранявате дълго време в шкафа, хладилника или фризера. Когато ви потрябва просто я стопете и затоплете.




* Надявам се, че ви е било интересно. Желая ви приятна подготовка за празниците!



сряда, 3 април 2024 г.

Малинова брауни торта

 



Тази торта се получи напълно изненадващо. Всичко започна от останал кокосов пълнеж и тесто от тази рецепта. Оформих кокоса на малка квадратна плочка и го оставих във фризера да си чака реда за нещо друго. Тестото също замразих.

След време братовчедка ми дойде на гости. То е ясно, че ще я посрещна с торта! Ден преди това бях направила шоколадово брауни. Все още стоеше в хладилника, за да се стегне и беше неразрязано. Реших да го използвам като основен блат. Погледнах какви други продукти ми се намират под ръка. В камерата имах замразени малини, в хладилника маскарпоне, а в шкафа сметана. Идеята за торта започна да се оформя. Тъй като кокосовият пълнеж беше на плочка, направих и тортата квадратна. Формата ми е 20X20 см без дъно. За да го направя сложих лист стреч фолио, а отстрани и отдолу облякох за стабилност в алуминиево. Така подготвената форма поставих върху дъска. Заедно с нея може да се замразява без да има опасност от разливане и деформиране. Оказа се, че този размер за квадратна торта никак не е малък. Наредих си аз компонентите, залях ги с приготвения крем, но той за зла беда стигна само до половината на формата. Ами сега? Хайде бързо прави втори крем! Нямах време да мисля нови чудеса и набързо приготвих този малинов крем. Най-сетне тортата беше готова и отиде във фризера. На следващия ден я освободих от формата, частично я напръсках със спрей велур, а останалата част залях с млечна огледална глазура. Семпла украса от малини и готово.
С всичко това искам да ви кажа, че не е нужно да имате категорично точна рецепта за торта, нито специална форма. Може да композирате нещата сами, да използвате останали от нещо друго продукти, да играете с формите и вкусовете. Нищо не е задължително. Нужно е само да имате желание, да проявите въображение и да си вярвате! Ето и рецептата за тази набързо измислена торта. Стана страхотна!

Продукти за квадратна форма 20 см:
(Количествата са достатъчни за кръгла торта 24 см)

Кокосов слой:

1 яйце М
15 г кристална захар
50 г течна пълномаслена сметана
7 г сухо мляко
5 г царевично нишесте
35 г кокосови стърготини-пресни или сушени
ванилия
15 г стафиди, накиснати в ром, бренди, коняк, ликьор или друг подходящ алкохол по избор

Приготвяне:

В тенджерка или тиган сложете заедно всички продукти и ги разбъркайте добре. Сгъстете сместа на тих огън, като бъркате. Трябва да получите гъста маса, с приблизителна плънтост на парено тесто за еклери. Оставете пълнежа да изстине и го оформете на квадратна плочка, с 2 см по-малка от основната форма, в която ще направите тортата. Увийте плочката в стреч фолио и я оставете за час-два във фризера, докато се стегне добре.

Брауни:

120 г тъмен шоколад
60 г масло
2 яйца М
150 г захар
ванилия
20 мл силно кафе
30 г брашно
10 г какао
1-2 щипки сол

Приготвяне:

На слаб огън стопете заедно шоколада и маслото. Може да го направите също в микровълнова фурна или на водна баня. Прибавете яйцата, леко разбити със захарта. Разбъркайте и овкусете с ванилия и кафе. Накрая сипете брашното, какаото и солта. Разбъркайте отново. Изсипете тестото в тавичка 20X20 см, задължително отвсякъде покрита с хартия за печене. (Може да използвате и кръгла форма, от която после да изрежете квадрат). Изпечете браунито за 20 минути в предварително загрята на 175°C фурна с вентилатор. Не го препичайте. Трябва да остане меко и влажно с почти течна сърцевина. След като изстине го приберете заедно с хартията в хладилника, за да се стегне. След това отстранете хартията и отрежете квадрат с размера на кокосовата плочка.

Малиново желе:

200 г пюре от замразени или пресни малини, претрито от семките
2 с.л. захар
4 г желатин, набъбнат в 1 с.л. вода

Приготвяне:

Кипнете пюрето и захарта за 1-2 минути. Махнете от огъня и прибавете желатина. Добре разбъркайте, докато се стопи напълно. Оставете пюрето да се охлади до стайна температура.
Трита компонента за вътрешния слой на тортата са готови. Сглобете ги, като на дъното на формата, която сте ползвали за тях поставите замръзналата кокосова плочка. Върху нея сипете малиновото желе. От студеното то ще се стегне почти веднага. Изчакайте няколко минути и върху желето поставете браунито. Замразете трипластовия слой, докато дойде време да сглобите тортата.



Основа:

45 г меко масло
30 г пудра захар
ванилия
1 жълтък
1 с.л. прясно мляко
90 г бяло брашно
8 г какао
1 щипка сол

Приготвяне:

Разбъркайте на крем маслото с пудрата захар и ванилията. Прибавете жълтъка и размесете. Налейте млякото, а накрая сипете брашното, пресято с какаото и солта. (Тук искам да добавя, че сложих в тестото малко черна сладкарска боя за съвсем тъмен цвят). За кратко разбъркайте продуктите, колкото всичко да се събере на топка. Увийте тестото в стреч фолио и го приберете в хладилника за 30-40 минути. След това го разточете върху хартия за печене с дебелина около 4 мм. Изпечете тестото за около 15 минути в предварително загрята на 175 °C фурна с вентилатор. Докато изпечената основа е още леко топла изрежете квадрат с размерите на кокоса и браунито. За повече прецизност използвайте линия.

Шампанско мус:

50 мл шампанско или друго пенливо бяло вино с добро качество
30 г пудра захар
100 мл течна пълномаслена сметана
7 г желатин, набъбнат в 2 с.л. вода
120 г натрошен бял шоколад
100 г маскарпоне
40 мл прецеден лимонов сок
ванилия
300 мл разбита до пухкаво течна пълномаслена сметана

Приготвяне:

Кипнете за 1-2 минути шампанското, захарта и сметаната. Махнете от огъня и добавете желатина. След като се стопи напълно залейте шоколада. Оставете го за минутка да се отпусне и разбъркайте до хомогенност. Изчакайте малко да изстине и прибавете маскарпонето, лимоновия сок и ванилията. Размесете отново. Накрая добавете разбитата сметана, като бъркате с лопатка. Излейте целия мус в предварително подготвената форма, в която ще сглобите тортата. Ако не използвате силиконова, може да направите тортата във всяка друга, но покрита със стреч фолио. Облепете стените с ацетатни ленти, за да нямате никакъв проблем при изваждането.
Върху муса поставете замразения слой с кокоса надолу. Приберете тортата в хладилника, докато приготвите малиновия мус.

Малинов мус:

200 г пюре от замразени или пресни малини, претрито от семките
70 г пудра захар
9 г желатин, набъбнат в 2 с.л. вода
150 г маскарпоне
100 г течна пълномаслена сметана
ванилия
300 мл разбита до пухкаво течна пълномаслена сметана

Приготвяне:

Кипнете за 1-2 минути малиновото пюре и захарта. Махнете от огъня и прибавете желатина. Разбъркайте, докато се стопи напълно. В купа размесете до хомогенност маскарпонето със 100 мл сметана. Сипете топлото малиново пюре и ванилията. Разбъркайте. Накрая размесете крема с разбитата сметана, като бъркате с лопатка.
Извадете тортата от хладилника и я залейте с малиновия мус. Най-отгоре поставете маслената основа. Замразете тортата.
Освободете замразената торта от формата и фолиото. Поставете я върху чиния с маслената основа надолу и украсете по желание. Ако ви харесва огледалната глазура, заповядайте рецептата. Там ще прочетете и за начина на заливане.

Извинете ме за дългия пост, но понякога се случва да съм по-многословна. Ако някой от вас все пак е имал търпението да стигне до тези последни думи, то благодаря му за вниманието. Да ви е сладко!


четвъртък, 28 март 2024 г.

Лаврак в сол

 



Класическа рецепта за приготвяне на риба. Превъзходна на вкус, мека, с нежна текстура и много сочна.

Продукти за 2 порции:

1 лаврак (600-800г)
няколко резенчета лимон
мащерка, риган, розмарин или други подправки по избор
черен пипер
1-2 с.л. зехтин
1,5 кг по-ситна морска сол
2 белтъка
30-40 мл вода

Приготвяне:

* Почистете рибата от вътрешностите, измийте я и я подсушете добре. Сложете в корема резени лимон, подправки и черен пипер. Намажете я със зехтин.

* В куха смесете солта с белтъците и водата. Размесете с ръце, докато солта поеме равномерно белтъците и водата. За повече аромат може да сложите сушени билки. Аз прибавих съм солта сушена левурда.

* Постелете тава с хартия за печене. На дъното оформете пласт сол около 2 см с приблизителните размери на рибата. Поставете рибата отгоре и я покрийте плътно с останалата сол, като притискате с длани за по-добра спойка.



* Изпечете лаврака за 40 минути в предварително загрята на 200°C фурна. Преди сервиране разчупете солната кора и отстранете кожата. Филетирайте рибата и поднесете с гарнитура по ваш избор. Да ви е сладко!

*** Може да приготвите рецептата с други видове риба, но е добре да са цели и по-големи. В никакъв случайне отстранявайте кожата и главата. Те предпазват рибата от прекалено осоляване и залепване на месото по солта.
Кората от сол е твърда и е най-лесно да я разчупите с малко чукче, длето или нещо подобно.




петък, 22 март 2024 г.

Шоколадови сладкиши с кокосов пълнеж-тип Лунни сладки

 



Пълнежът на тези сладки е разкошен! Мек, ароматен, нежен и същевременно плътен. Може да се приготви с прясно настърган кокос или със сушени кокосови стърготини. Освен за тези бисквити е подходящ за бонбони, сладкиши и торти.
Тези лакомства са известни под името „Лунни сладки“. Специалитет са в азиатската кухня и традиционно се раздават на близки и приятели. Поднасят се с чай и вариантите за пълнеж са много-сладък картоф, боб, сусам, ананас и кокос. Могат да бъдат напълнени и с месо и цели осолени жълтъци, които символизират пълнолунието. Мъдрите казват, че сладко и солено, събрани заедно в един сладкиш отговарят на принципа на хармонията-ин и ян.
Лунните сладки са кръгли, с диаметър около 10 см и височина 4 см. За тях има специални форми, чиято щампа най-често изобразява с йероглифи „дълъг живот“ и „хармония“, както и други подобни символи. Аз нямам такава форма, но много исках да приготвя подобни на тези сладкиши. А който има желание успява да се справи и с подръчните материали, които има у дома. Тестото, което направих е най-нормално маслено за бисквити, а пъленжът кокосов, тъй като нямам паста от лотосови семена или пък сладък червен боб-типични за лунните сладки. Поради тази причина не мога да ги нарека с това име, но на външен вид приличат на тях. Освен това моите сладки са много по-малки-диаметърът е 5 см, а височината 2,5 см. С няколко думи ще ви опиша моя прочит на лунните сладки. Ще се радвам, ако ги опитате и вие.

Продукти за около 22-25 сладки:

Тесто:

180 г меко масло
120 г пудра захар
ванилия
3 жълтъка
3 с.л. прясно мляко
330 г бяло брашно
35 г какао
2-3 щипки сол



Пълнеж:

2 яйца
55 г кристална захар
200 г течна пълномаслена сметана
30 г сухо мляко
20 г царевично нишесте
150 г кокосови стърготини-пресни или сушени
ванилия
50 г стафиди, накиснати в ром, бренди, коняк, ликьор или друг подходящ алкохол по избор



Приготвяне:

* За тестото разбъркайте на крем маслото с пудрата захар и ванилията. Прибавете жълтъците и размесете. Налейте млякото, а накрая сипете брашното, пресято с какаото и солта. За кратко разбъркайте продуктите, колкото всичко да се събере на топка. Увийте тестото в стреч фолио и го приберете в хладилника за 30 минути.

* Докато тестото се охлажда пригответе пълнежа. В тенджерка или тиган сложете заедно всички продукти и ги разбъркайте добре. (Снимка 1)
   Сгъстете сместа на тих огън, като бъркате. Трябва да получите гъста маса, с приблизителна плънтост на парено тесто за еклери. (Снимка 2)



* Оставете пълнежа да изстине и с влажни или намаслени ръце направете топчета около 20 г всяко.

* От охладеното тесто направете топчета около 30 г всяко.

* Вземете топче от тестото и го разстелете на тънък кръг. В средата сложете топче от пълнежа. (Снимка 1)
   Загърнете тестото около пълнежа и го поставете в малък ринг. (Снимка 2)
   С ръце притиснете добре, за да се изпълни равномерно цялата форма. (Снимка 3)
   След това направете щампа с някаква формичка за сладки. Каква да е тя ще решите вие, спрямо с това, с което разполагате. Важно е да притиснете добре формичката върху повърхността на тестото и да получите добър релеф. (Снимка 4)



* По този начин направете всички сладки. Внимателно ги изваждайте от формата, като ги избутвате от ринга отдолу нагоре и ги подредете в тава, покрита с хартия за печене.



* Изпечете сладките за около 20-22 минути в предварително загрята на 175°C фурна с вентилатор. Поднесете изстинали. Да ви е сладко!



вторник, 19 март 2024 г.

Кайсиеви лакомства

 


 Кайсиевата смес не е много сладка, затова може да добавите към десерта и малко фурми. За по-добър вкус може предварително да запечете някои от ядките. Сусамът може да замените с кокосови стърготини. Те също са по-ароматни, ако са предварително запечени. Освен кръгчета може да направите от сместа и пръчици.

Продукти за около 30 броя:

250 г меки сушени кайсии
50 г ситно смлени орехи
50 г ситно смлени лешници
50 г натрошени бадеми
50 г натрошено кашу
шепа сушени червени боровинки или тъмни стафиди
3-4 с.л. запечен сусам за овалване

Приготвяне:

* Затоплете за 30-40 секунди кайсиите в микровълнова фурна или на пара, за да омекнат добре. Смелете ги в блендер на пюре. Прехвърлете пюрето в купа и добавете останалите продукти без сусама. Разбъркайте добре.

* Разделете сместа на две части. Всяка сложете върху парче найлоново фолио. С помощта на фолиото оформете на стегнато руло. Сложете рулата във фризер за 30 минути.

* Развийте ги от фолиото и оваляйте в сусама. С остър нож нарежете на кръгчета. Подредете ги в тава, покрита с хартия за печене и оставете на стайна температура за няколко часа. Да ви е сладко!

четвъртък, 14 март 2024 г.

Слънчогледова халва

 



Домашно приготвена слънчогледова халва, за която са нужни 10 минути работа. Продуктите са напълно достъпни и в повечето случаи се намират във всеки дом. Халвата се получава много вкусна и ароматна. За съжаление не става на конци като тази от магазина, но е истинска-без никакви подобрители, консерванти и стабилизатори. Това, както и великолепния вкус компенсират абсолютно всичко. Ще се радвам да опитате!

Продукти:

225 г запечени до златисто в сух тиган белени слънчогледови семки
100 г захар
25 мл вода
1 ч.л. течен мед
ванилова захар
1 белтък
1 ч.л. пудра захар

Друго:

поръска по желание: шамфъстък, орехи, бадеми, сусам, изсушени цветя, захаросани плосове и др.



Приготвяне:

* Смелете запечените семки в блендер. Процесът изисква няколко минути. Трябва да получите гъста еднородна паста, от която започва да се отделя слънчогледовата мазнина. За да помогнете на семките да отпуснат по-лесно мазнините си, може да добавите 1 ч.л. олио. Наблягам на смилането, тъй като това е най-важния процес. Целта не е да смелим фино слънчогледа, а да го превърнем в маса, приличаща на тахан.

* Втората стъпка е да подготвите сиропа. Варете на тих огън 4-5 минути захарта, водата, ванилията и меда. Температурата на готовност на сиропа е 115°C. Ако нямате термометър капнете малко от него в чаша със студена вода. Капката трябва да остане цяла и да не се разтваря във водата.

* Докато сиропът се вари разбийте белтъка с пудрата захар на сняг. След като сиропа е готов го налейте на тънка струйка към разбития белтък, като продължавата са разбивате с миксер. Не е нужно кремът да бъде с твърда консистенция, а само гъст и плътен. Двата компонента за халвата са готови. Остава да ги смесите, като прибавите белтъчния крем съм слънчогледовата паста, разбърквайки с бъркалка или лопатка.



* След като добре смесите слънчегледа с белтъка изсипете сместа във форма по ваш избор. Може да е силиконова, метална, порцеланова или пластмасова. Както и да направите халвата в малки персонални форми, например за бонбони. Аз използвах квадратна малка форма, като за дъно сложих стреч фолио. Изравнете халвата с лъжичка (Снимка 1). Посипете я с поръксата, която сте избрали (Снимка 2). Покрийте с хартия за печене и добре притиснете с някаква тежест, за да може поръската добре да прилепне по халвата (Снимка 3). Махнете хартията и вашата халва е готова (Снимка 4).



* Приберете я на студено за няколко часа, след което я нарежете и и се насладете.

Още рецепти за халва:

Бяла халва

Тахан халва

Сурова халва

Бадемова халва с мед