събота, 21 май 2022 г.

Зелена шакшука

 



Шакшука (şakşuka) е традиционно ястие в Близкия Изток, което се поднася най-вече като закуска. Тъй като е популярно в много страни, и вариантите на приготвяне са различни. Най-общо казано това са чушки в доматен сос със забулени яйца. Каквито и да са разликите в рецептите, задължителните неща са най-вече подправките: кимион, кориандър и лют пипер. Точно те правят гозбата ароматна и пикантна. Пролетен и свеж вариант със същите подправки може да се направи с всякакви зелении. Изберете продукти, които обичате и които лесно ще намерите. Ястието търпи всякакви вариации, но винаги остава много вкусно.

 Продукти за 2 порции:

2-3 с.л. олио
1/2 стрък праз на кръгчета
2-3 скилидки счукан чесън
1 ситно нарязана зелена люта чушка
1 ч.л. сух риган
1 ч.л. смлян кимион
1 ч.л. смлян кориандър
150 г нарязан кейл, манголд, листа червено или захарно цвекло, пак чой или друго по избор
200 г отцеден консервиран нахут
100 г замразен грах
150 г пресен спанак
шепа нарязана мента
шепа нарязан копър
настъргана кора и сок от 1/2 лимон
сол и черен пипер
4 яйца
зехтин за поръсване

Приготвяне:

* В голям тиган задушете в олиото праза и чесъна. Добавете лютата чушка и подправките. Сложете кейла, налейте малко вода и задушете, докато леко омекне.

* Сипете нахута и граха. Гответе на умерен огън под капака десетина минути. Ако е нужно налейте още малко вода. Накрая сложете спанака, ментата, копъра, сока и кората на лимона. Посолете и поръсете с черен пипер.

* С лъжица направете четири вдлъбнатини. Във всяка чукнете по едно яйце. Захлупете и изключете котлона. Оставете ястието под капак на горещия котлон, докато белтъкът се коагулира, но жълтъците трябва да останат рохки. Сервирайте гозбата леко топла или студена. Ще стане още по-вкусно, ако поръсите ястието с натрошено сирене. Да ви е сладко!




неделя, 15 май 2022 г.

Торта Ябълково мохито

 


Синът ми каза, че това е една от най-хубавите торти, които съм правила. А щом детето така казва, майка му хвърчи. Шегата настрана, тортата наистина е изключително вкусна. Съдържа всички компоненти на коктейла Мохито и допълнително е освежена със зелена ябълка. Не мога да ви покажа снимка на разрез от голямата торта. Тя беше за рождения ден на сина ми, а той съответно почерпи приятелите си с нея. Но за да я опитаме и ние у дома направих една мини тортичка. Нея може да я видите отрязана и да добиете бегла представа, как изглежда отвътре. Единственото, което липсва в нея е хрупкавия слой. И тъй като е мини торта съответно блатът и пластът мохито също са малки. При кръгла стандартна торта нещата изглеждат различно. Ето и рецептата, а аз наистина много ще се радвам, ако я опитате.

Продукти за торта 20 см:

За удобство всички мерки са в грамове.

Пласт ябълково мохито:

120 г вода
40 г кафява захар
20-25 листа прясна мента
настъргана кора от ½ лайм
сок от ½ лайм
100 г обелена зелена ябълка, нарязана на малки кубчета
3 г желатин, набъбнат в 1-2 с.л. вода
30 г бял ром

Хрупкава основа:

50 г меко масло
40 г кафява захар
40 г ситно натрошени печени бадеми
50 г царевично нишесте
настъргана кора от ½ лайм

Блат:

1 яйце
30 г захар
20 г мед
30 г царевично нишесте
35 г фино смлени бадеми
¼ ч.л. бакпулвер
30 г кисело мляко
ванилия
7-10 листа ситно нарязана прясна мента
настъргана кора от ½ лимон
20 г стопено масло
зелена сладкарска боя

Мус с бял шоколад и лайм:

140 г прясно мляко
настъргана кора от 1 лайм
230 г ситно натрошен бял шоколад
80 г прецеден сок от лайм
ванилия
7 г желатин, набъбнат в 2-3 с.л. вода
300 г разбита до пухкаво охладена течна пълномаслена сметана

Глазура:

Рецептата може да видите тук.

И още една снимка на същата торта, отново приготвена за подарък.




Приготвяне:

1. Пласт ябълково мохито: Кипнете водата, захарта, кората от лайм и половината ментови листа. Оставете сиропа за 30 минути настрана, за да се овкуси, след което го прецедете. Отново го загрейте и добавете ябълковите кубчета и сока от лайм. Гответе 2-3 минути и махнете от огъня. Сложете желатина и разбъркайте, докато се стопи. След като всичко се охлади до стайна температура прибавете ситно нарязани останалите листа мента и рома. Изсипете сместа във форма 18 см и замразете за няколко часа. Най-удобно е да ползвате силиконова форма. Ако нямате такава, ползвайте друга, но отвсякъде покрита със стреч фолио.

2. Хрупкава основа: Разбъркайте в блендер абсолютно всички съставки. Нужно е само да се смесят, не бъркайте дълго. Изсипете тестото във форма 18 см, покрита с хартия за печене. С лъжица или с намокрени пръсти разстелете всичко на равен пласт. Изпечете основата за 13-15 минути в предварително загрята на 170* фурна с вентилатор. Не печете по-дълго време, независимо от вида. Извадете формата от фурната и я оставете леко да се охлади, докато основата се стегне.

3. Блат: Докато хрупкавата основа се пече пригответе блата. С бъркалка разбъркайте яйцето със захарта и меда, докато се разпени. Прибавете нишестето, смесено с бадемите и бакпулвера. Сипете киселото мляко. Овкусете с ванилия, ментови листа и лимонова кора. Най-накрая налейте маслото и сложете залена боя. Разбъркайте. Изсипете тестото върху вече запечената хрупкава основа и загладете на равен слой. Изпечете ги заедно за още 13-15 минути в предварително загрята на 170* с вентилатор. След като блатът изстине го замразете за 1-2 часа.

3. Мус с бял шоколад и лайм: Загрейте до кипване млякото заедно с кората от лайм. Отстранете от огъня и го оставете да се овкуси за 30 минути, след което прецедете. Загрейте млякото отново до кипване. Махнете от огъня и добавете желатина. Разбъркайте, докато се стопи. Излейте млякото върху белия шоколад и оставете за 1-2 минути, за да се отпусне шоколада. Прибавете сока от лайм и ванилията. Отново разбъркайте и разбийте с пасатор до хомогенност. След като сместа изстине до стайна температура я разбъркайте с разбитата сметана.

4. Сглобяване: Използвайте силиконова форма 20 см. Ако не разполагате с такава ползвайте друга, но покрита отвсякъде със стреч фолио. Изсипете вътре половината мус. Върху него поставете замразения пласт ябълково мохито. Покрийте с останалия мус. Най-отгоре сложете блата със зелената част нагоре. Притиснете с ръце, за да потъне леко в крема и всичко да се изравни. Замразете тортата за минимум 8 часа. Извадете замразената торта и я освободете от формата. Покрийте я с огледална глазура, по желание напръскайте половината страна със сладкарски спрей велур (може да го поръчате през интернет) и украсете по желание. Оставете тортата да се отпусне бавно и равомерно в хладилника. Да ви е сладко!





неделя, 1 май 2022 г.

 



През пролетта и лятото навсякъде около нас има красиви ядливи цветя, които можем да използваме в сладкиши и ястия. Някои от тях са достатъчно ароматни и овкусяват чудесно храната. Други не са така изразени като вкус и аромат, но придават великолепна визия на вкяко поднесено ястие. Естетиката е важен елемент в живота ни и не трябва да я пропускаме, дори и ако става въпрос за порция салата. Колкото повече красота ни заобикаля, толкова по-хубав е денят ни.

Бих искала да ви предложа един съвсем лесен чийзкейк без печене. Съставките са добре познати и са основата на всеки подобен сладкиш. Нещото, което го прави различен е желето с цветове от японска вишна (японкса череша) и вкусът на крема. Избрах тези цветове, тъй като в момента моята японска череша в градината е избухнала от цвят, но могат да се използват всякакви други цветчета от плодни дървета и храсти, както и дребни полски цветя. С рози също е великолепно.
Спрямо цветовете, които сте избрали може различно да овкусите крема. Смело използвайте аромати според вашите предпочитания. За днешната рецепта се спрях на розова вода, бергамот и вода от портокалови цветчета. Ще се радвам да опитате.

Продукти за сладкиш 20-22 см:

За удобство всички мерки са в грамове

основа:

80 г ситно счукани чаени бисквити по избор
30 г стопено масло

крем:

300 г натурално крем-сирене тип Филаделфия
70 г заквасена сметана или изцедено кисело мляко
90 г захар
10 г лимонов сок
фино настъргана кора от ½ лимон

ванилия

2 с.л. розова вода, 1 с.л. вода от портокалови цветчета, 4-5 капки бергамотово масло
10 г желатин, разтопен в 3-4 с.л. вода
260 г разбита до пухкаво течна пълномаслена сметана

друго:

15-20 г стопен шоколад
шепа ядливи цветчета

желе:

7 г желатин, разтопен в 3-4 с.л. вода
260 мл вода
50 г захар
2 с.л. розова вода
10 г лимонов сок

Приготвяне:

* За основата смесете бисквитите и маслото. Добре разбъркайте, докато всички трохи се омаслят равномерно. Покрийте тортена форма с подвижен ринг с лист хартия за печене. От вътрешната страна на ринга поставете ацетатни ленти. Изсипете във формата бисквитените трохи и ги разпределете на равен пласт. Притиснете добре с дъното на чаша, за да се споят максимално добре.

* За крема разбийте с миксер или бъркалка крем- сиренето, заквасената сметана, захарта, лимоновия сок и кора, розовата вода, бергамота и водата от портокалов цвят. Налейте желатина и отново разбъркайте енергично. Добавете разбитата сметана и смесете всичко до хомогенен крем. Веднага го излейте върху бисквитите и загладете с шпатула или с леко разклащане на формата. Приберете сладкиша за 20 минути в хладилника.

* За желето кипнете за 1-2 минути сироп от водата и захарта. Отстранете от котлона и добавете лимоновия сок, розовата вода и желатина. Охладете до стайна температура и прецедете. Към сиропа прибавете само венчелистчета от цветовете, като преди това отделите от тях няколко пъпки или дребни цветчета.

* Извадете чийзкейка от хладилника. Сипете шоколада в малка хартиена фунийка и на върха отрежете малък отвор. Върху крема шприцовайте тънки линии, които да имитират клонки. По тях тук-там закрепете отделените цветчета и пъпки. Уверете се, че са залепнали по шоколада. Залейте внимателно повърхността с част от сиропа, колкото да се покрият залепените по шоколада цветя, като внимавате да не попадат много от венчелистчетата в него. Ако има такива ги избутайте към края на формата с клечка за зъби, за да останат шоколадовите клончета чисти. Приберете сладкиша в хладилника, докато пластът желе се стегне. Може да излеете целия сироп наведнъж, но ако го направите на два пъти ще придадете триизмерност на желето и релефът на клончетата ще се очертае по-добре. След като пласът желе е добре стегнат излейте отгоре останалия сироп с цветовете. Отново ги избутайте с клечка в страни. Върнете чийзкейка в хладилника и го оставете за 6-8 часа.

* Преди сервиране махнете пристягащия ринг и ацетатните ленти. С шпатула пренесете чийзкейка в равна чиния и издърпайте хартията за печене. Режете със затоплен и подсушен нож. Да ви е сладко!

*** Розова вода и бергамот може да купите в аптеките, а вода от портокалови цветчета от азиатските магазини.
В желето спрямо цветовете, с които разполагате може да добавите съвсем малко сладкарска боя.
Основата на сладкиша е ронлива, тъй като е с по-малко масло. Ако искате да е по-плътна добавете още 30 г масло или 50 г стопен бял шоколад.
Често получавам запитвения, защо желето или кремът с желатин става на бучки. Не се безпокойте, често с случва при смесването на студен крем с желатин, разтворен в малко вода. Работете бързо, разбийте с миксер и затоплете крема за няколко секунди в микровълнова фурна или на водна баня. Желатинът веднага ще се отпусне и консистенцията ще стане гладка.
Що се отнася до ядливите цвета, в Интернет ще намерите богата информация, кои от тях са подходящи за консумация. Идея: Pastry Living with Aya.



четвъртък, 14 април 2022 г.

Ягодова-лайм торта

 



Снимката на тази торта краси корицата на новата ми книга "Празнични рецепти", но самата рецепта не е в съдържанието. Днес с удоволствие ви я представям и публикувам тук. Предстоят най-красивите и светли празници Лазаровден, Цветница, Великден и Гергьовден. Ще се радвам, ако тортата намери място на вашата трапеза и направи празниците ви още по-вкусни и красиви. Заповядайте!

Продукти за торта 20 см:

блат:

1 жълтък
45 г смлян мак
настъргана кора от 1/2 портокал
ванилия
30 г фино смлени лешници или бадеми
1 белтък, разбит на сняг с 20 г захар

ягодов мус:

150 г пюре от ягоди
40 г захар
5 г желатин, набъбнат в малко вода
120 г разбита до пухкавост течна пълномаслена сметана
35 г маскарпоне

ягодов пласт:

100 г нарязани ягоди
1 с.л. сладко от ягоди
1 с.л. лимонов сок
1 ч.л. ябълков пектин
1-2 с.л. захар

крем с бял шоколад и лайм:

150 г стопен бял шоколад
2 жълтъка
15 г захар (1 с.л.)
100 мл течна пълномаслена сметана
40 мл айрян
сок от 1/2 лайм
настъргана кора от 1 лайм
ванилия
1/2 пакетче желатин (4-5 г), набъбнат в малко вода





Приготвяне:

* Блат: С бъркалка разбъркайте жълтъка, мака, портокаловата кора и ванилията. Прибавете ядките, като ги редувате с разбития белтък. Ползвайте бъркалка, а не миксер. Загрейте фурната на 170* с вентилатор. Сипете тестото във форма 20 см, покрита с хартия за печене. Изпечете за около 13 минути.

* Ягодов мус: Кипнете ягодовото пюре със захарта. Махнете от огъня и сложете желатина. Разбъркайте, докато се разтвори и охладете до стайна температура. Прибавете маскарпонето и накрая размесете с разбитата сметана. Излейте муса в силиконова форма 20 см и замразете. Ако нямате силиконова форма може да ползвате всяка друга. Нужно е само да покриете дъното и стените с ацетатно или стреч фолио.

* Ягодов пласт: В малка тенджерка разбъркайте всички продукти. Кипнете за кратко, докато захарта се стопи и пектинът сгъсти плодовете. Охладете напълно и излейте ягодите върху вече замразения ягодов мус. Замразете отново. Ако искате ягодовия пласт да е напълно желиран, ползвайте желатин вместо пектин.

* Крем с бял шоколад и лайм: Разбъркайте жълтъците и захарта. Налейте сметаната и сварете крем на водна баня с гъстотата на пудинг. Не преварявайте крема, готов е след като започне да оставя следи по лъжицата. Сипете желатина в горещия крем и разбъркайте добре. Прибавете белия шоколад и отново разбъркайте. Накрая сложете айряна, ванилията и сока и кората от лайм. Оставете крема да изстине и го излейте върху замръзналия ягодов пласт. Най-отгоре поставете блата. Притиснете с ръце внимателно, за да може блатът леко да потъне в крема. Замразете тортата поне за 8 часа.

* Извадете тортата от фризера и я освободете от формата. Сложете я в чиния и я оставете в хладилника да се отпусне постепенно. Украсете по желание. Да ви е сладко!

*** Моята торта е напръскана с бял шоколадов велур, който може да намерите в интернет и поръчате онлайн. Частично е залята с огледална глазура. Предлагам ви две рецепти за нея:

Класическа огледална глазура
Млечна огледална глазура



четвъртък, 7 април 2022 г.

Трио левурда

 



Най-често левурдата (див чесън, мечи лук) се консумира преди цъфтеж, когато листата са най-крехки и ароматът не е натрапчив. В Германия научих, че от пъпките на цветовете се получава ароматен чеснов оцет, а стеблата могат да се мариноват досущ като кисели краставички. Чудесни са като гарнитура към печено месо, добавка към салата или декорация. От изсушена левурда може да направите великолепна чеснова сол. Сезонът на левурдата започва, опитайте!

Оцет от цветове левурда

Продукти:

100 г цветове левурда на пъпки
200 мл бял винен оцет
2 с.л. захар
сол на вкус
зърна черен пипер

Приготвяне:

* Кипнете заедно оцета, захарта, солта и черния пипер. Оставете на поври без капак 1 минута и веднага залейте цветовете. След като изстинат ги приберете на хладно за 1-2 седмици. Прецедете и прелейте в малки бурканчета или шишета.

 

Мариновани стебла левурда

Продукти:

150 г стебла от левурда
200 мл бял винен оцет
200 мл вода
100 г захар
сол на вкус (1-2 с.л.)

Приготвяне:

* Подберете по-дебели стебла-само долната част. Най-крехки са преди цъфтеж, докато цветовете са още на пъпки. Измийте ги и ги наредете в буркан или малки бурканчета.

* За 2-3 минути кипнете марината от останалите продукти и охладете до стайна температура. Залейте стеблата до горе и приберете на хладно за 1-2 седмици.

 

Сол с левурда

Продукти:

100 г листа левурда
250 г едра сол

Приготвяне:

* Изсушете много добре листата в слабо загрята на 50-60* фурна. Това отнема няколко часа. Ако имате дехидратор не се колебайте да го ползвате. Другият начин за изсушаване е да наредите листата на един пласт върху хартия и да ги приберете на проветриво, но сухо място до пълно изсушаване. Не е добре да бъдат изложени на пряка светлина, тъй като ще изгубят свежия си зелен цвят.

* Изсъхналите листа смелете в кафемелачка на фина пудра. Сложете я на тънък пласт върху хартия и отново изсушете за кратко във фурната. След това смесете със солта. Важно е пудрата да е съвсем суха, в противен случай ще навлажни солта.


неделя, 3 април 2022 г.

Великденски яйца с хербарий

 



За повече цвят и колорит на Великденската трапеза бих искала да ви предложа да украсите част от яйцата за Великден с хербарий от различни малки цветчета. Яйцата трябва да са предварително обагрени в бледи и нежни тонове или да са напълно бели. А хербирият може да направите от всякакви цветя. Добре е да са малки и с по-тънки венчелистчета.

Изсушаването им не е тайна за никого, но все пак да припомня. Нужни са ви цветя, на които внимателно да отделите венчелистчетата. По-малките може да хербаризирате цели. Разтворете в средата дебела книга и поставете лист хартия . Внимателно и на разстояние едно от друго подредете цветята. Покрийте ги с друг лист хартия и затворете книгата. Сложете върху нея други книги за тежест. След около 5-6 дена ще имате напълно изсушени листенца.
Непременно направете това с децата си или ги оставете сами да се стравят със задачата. Всяко дете обича да прави хербарии и после да ги лепи върху листи, оформяйки цветна картина. Ще им доставите удоволствие, че им гласувате доверие, а и крейтивността им е несравнима!

След като цветята са вече изсушени може да ги залепите по яйцата с течно лепило за хартия. Те трябва да са вече боядисани и студени. Разредете лепилото с малко вода, за да може да се нанася по-лесно.




С мека четка намажете с лепило малък участък от яйцето. Внимателно залепете цветята и минете с четката отново и върху тях. След като лепилото изсъхне подредете яйцата в поднос или чиния.


Техниката с хербарий е подобна на декупаж, но вместо да използвате салфетки или декупажна оризова хартия, залепвате истински изсушени цветя. Вариантите са безброй, забавлявайте се и нека ви е цветно!