четвъртък, 27 юли 2023 г.

Тиквички с домати и маслини

 



Продукти за 2 порции:

2 малки тиквички
4 с.л. зехтин
200-300 г чери домати
1 малка глава лук
4 скилидки чесън
1 стрък селъри
шепа черни маслини без костилки
1 ч.л. сух риган
шепа листа босилек
сол и черен пипер
1-2 с.л. кедрови ядки
2 с.л. настърган пармезан





Приготвяне:

* Срежете тиквичките на две по дължина. Не ги белете, за да запазите целостта им по време на готвене. С нож направете нарези по месестата част. Запечете ги до зачервяване откъм срезовете в тиган, намаслен с 1 с.л. от зехтина.

* Нарежете на половинки доматите, лука на полумесеци, чесъна на едро и селърито на парченца. Сложете ги в тава и ги разбъркайте с маслините, ригъна, босилека, сол и черен пипер. Полейте с останалия зехтин и запечете за 20 минути в загрята на 200°C фурна.

* След като зеленчуците започнат да се карамелизират сложете върху тях тиквичките с нарязаната част нагоре и запечете още 15 минути. Към края на печенето поръсете с кедрови ядки и пармезан. Гответе още няколко минути, докато кедровите ядки порозовеят. Оставете ястието да отдъхне на стайна температура и поднесете. Да ви е сладко!




неделя, 23 юли 2023 г.

Лавандулова крем-торта

 


Във ваканция съм и имам възможност да отделя повече време за хобито си. Обичам да се занимавам с малките детайли и да гледам как нещо се ражда изпод ръцете ми. Притежавам търпението, нужно за тези пипкави неща, а същевременно ме хращат нервите, ако трябва да развържа най-обикновен възел. За това търпение нямам и направо хващам ножицата.
И така, имам удоволствието да ви представя моята рисувана лавандулова торта. Приготвих я за 2 дена и рецептата е изцяло моя. Много ще се радвам, ако я опитате, дори и да не е в този вид. Знаете, оформянето на една торта е изцяло въпрос на личен вкус и въображение. Смело мога да кажа, че съчетанието между виненото лавандулово желе и нежния крем с бял шоколад и лимон е просто фантастично! Синът ми каза, че тортата определено влиза в топ 3 от всички торти, които съм правила. А те не са никак малко.

Тортата в диаметър е 18 см, но е много висока-10,5 см. При мотивите, които нарисувах по страничните блатове по-голяма торта няма да стои добре, по-ниска също. Вие винаги може да я направите по-голяма и ниска. Вкусът определено си заслужава. Преди няколко публикации ви представих рецепта за лавандулово желе. Използвах го в тортата, но с желатин, тъй като просто е страхотно! В случая може да го направите и със сушена лавандула, ако не може да намерите прясна. За удобство всички мерки са в грамове.
И така, скъпи читатели, надявам се, че имате търпение да прочетете тази дълга публикация. С радост ще отговоря на въпросите ви, ако нещо не е ясно описано.



Продукти за торта 18 см:

Цветен блат:

Смес за рисунките:

20 г пудра захар
20 г белтък
20 г много меко масло
20 г брашно

За тестото:

3 белтъка
60 г кристална захар
100 г прясно мляко
80 г брашно
30 г слънчогледово олио
ванилия
2-3 щипки сол

Приготвяне:

* За сместа за рисунките смесете всичко в купичка и добре го разбъркайте. След това го разделете на части и оцветете със сладкарски бои. Сипете ги в хартиени фунийки или в пошове, като на върха на всеки отрежете малък отвор.

* На бял лист скицирайте с молив мотиви по ваш избор. Може да нарисувате всичко-плодове, фигури, цветя. Повторете контурите с черен маркер. Не е нужно да са съвсем точни, необходимо е само да имат ясни линии и да се виждат добре. (Снимка 1)



* Тук е нужно да прецените дължината на рисунката. Трябва да е достатъчно дълга, за да обгърне тортата. Няма как да изпечете наведнъж блата, затова се налага да направите две отделни рисунки, които после да отрежете с еднакъв размер и да снадите. Надявам се от следващите снимки да стане ясно, как точно трябва да се получи.

* Сложете нарисувания лист под хартия за печене. Фиксирайте хартията с тиксо, за да не се движи. (снимка 2)



* С цветните теста очертайте и запълнете фигурите по рисунката, които прозират под хартията за печене. (Снимка 3)



* По същият начин подгответе още една хартия. Замразете нарисуваните листи във фризер за 15-20 минути. Може да направите това от предния ден.

* За основното тесто за блата разбийте на гъст крем белтъците с половината захар. В отделна купа смесете и разбъркайте всички останали продукти. Прибавете белтъците, като бъркате с лопатка.

* Загрейте фурната на 175°С с вентилатор. Извадете нарисуваните листи от фризера и ги сложете в тава/тави. Върху рисунките внимателно разпределете тестото и загладете с шпатула. Изпечете двата блата за 12 минути.

* След като блатовете изстинат внимателно ги отлепете от хартията. (Снимка 4)



* Ако желаете да придадете повече контур на рисунките може да го направите с много тънка четка за рисуване и малко тъмна сладкарска боя. Изрежете ги по размера на тортата, която сте предвидили. За да са съвсем точни използвайте линия. (Снимка 5)



Продукти за основата:

20 г меко масло
40 г пудра захар
ванилия
1 яйце М
40 г брашно
1-2 щипки сол

Друго:

за намазване -70 г конфитюр от боровинки (или други червени плодове)

Приготвяне:

* Разбийте на пухкав крем маслото, захарта и ванилията. Добавете яйцето, разбийте отново и сипете брашното и солта. Разбъркайте до гладка консистенция. Изсипете тестото във форма 18 см и го изпечете за около 20-25 минути в предварително загрята на 175°C фурна с вентилатор. След като изстине отрежете от краищата 2-3 мм.

* Сложете основата в тортена чиния. Отгоре сложете тортен ринг с ацетатна лента от вътрешната страна. Внимателно поставете двата нарисувани блата по вътрешните стени на ринга с рисунъка навън. Пристегнете внимателно обръча, за да се съединят добре нарисуваните части една към друга и към основата. (Снимка 6) Намажете основата с тънък равен пласт конфитюр.



Продукти за желето:

1 бутилка бяло сухо вино (може и газирано)
2 шепи прясна лавандула или 2 с.л. сушена
100 г кристална захар
13 г желатин, набъбнат в 25 г вода

Приготвяне:

* Накиснете за 12-16 часа лавандулата във виното. След това ги кипнете за 1 минута и прецедете. (Ако ползвате сушена лавандула варете малко по-дълго.) Добавете захарта и сварете сироп за 2 минути. Махнете от огъня и прибавете желатина. Разбъркайте, докато се разтвори напълно от горещото вино. Оставете течността да изстине напълно. Ако сте ползвали сушена лавандула ще ви е нужна малко сладкарска боя за цвят. С прясна лавандула това не е необходимо. Получава се много нежен розово-прасковен цвят. Ако държите да е лилав, сложете боя.

Продукти за крема:

185 г прясно мляко
настъргана кора от 1 лимон
12 г желатин, набъбнат в 25 г студена вода
220 г накълцан на ситно бял шоколад
30 г лимонов сок
ванилия
400 г разбита до пухкаво студена течна пълномаслена сметана

Друго:

шепа боровинки

Приготвяне:

* Загрейте до кипване млякото и лимоновата кора. Махнете от огъня и добавете желатина. Разбъркайте, докато се разтвори напълно и излейте млякото върху шоколада. Оставете го за 1 минута, след което разбъркайте. Прибавете лимоновия сок и разбийте с пасатор до пълна хомогенност. Оставете сместа да изстине до стайна температура и прибавете разбитата сметана. Разбъркайте добре.

Сглобяване:

* Сипете част от крема върху намазаната с конфитюр основа. Сипвайте на неравни купчинки тук-там. Намажете малко крем и по страничния блат, за да го изолирате от желето. Поръсете с боровинки и сложете в хладилника за около 30 минути, докато крема малко се стегне. Между неравностите крем, които са се получили налейте част от все още течното желе По желание може да го оставите да се сгъсти малко и тогава да го излеете върху крема. (Снимка 7)



Отново приберете в хладилника, докато желето се стегне. Повторете процедурата с крема, боровинките и желето още веднъж. Накрая завършете с равен пласт крем, но не догоре, а 2-3 мм под ръба на страничните блатове. Имайте търпение, докато различните компоненти се стягат в хладилника. Целта е при разрязване тортата да не е равна и съвсем небрежно да се виждат слоеве крем, желе и тук-там някоя боровинка. Приберете тортата в хладилника до пълно желиране.
Докато пластовете се желират, кремът, който си чака реда на плота в кухнята също се стяга. В това няма никакъв проблем и е напълно нормално. Разбийте го за кратко с бъркалка, а ако е съвсем желиран го затоплете съвсем за кратко в микровълнова фурна или на водна баня. Нужни са секунди и добро разбъркване.

* Накрая налейте останалото желе върху желираната торта и я приберете в хладилника за 1 ден. След това отстранете ринга, ацетатната лента и се насладете!
Благодаря ви за търпението и приятно майсторене!



сряда, 19 юли 2023 г.

Лавандулови бисквити с Ърл Грей

 



Хрупкави и уханни маслени бисквитки с лавандула и черен чай Ърл Грей (Earl Grey). Двата аромата се съчетават изключително добре и придават неповторим вкус. У нас с лавандула често се правят различни десерти и напитки така, както в Англия се приготвят с Ърл Грей. Чаят носи името на Чалс Грей, който е бил министър-председател на кралството през 30-те години на 19-и век. Макар доказателствата да са оскъдни, приема се, че той е създал този ароматен чай. Ърл Грей представлява най-обикновен черен чай, напоен с бергамотово масло. Ароматът на цитруса е толкова активен, че дори не е нужно черният чай да е с много високо качество. Бергамотът отлично прикрива всякакъв недостатък и превръща напитката в истинско удоволствие. Чаят Ърл Грей е много популярен и се намира лесно по магазините. Може да се купи в насипно състояние на листенца или пакетиран в малки чаени торбички. За рецептата принципно може да се използва и друг чай, но конкретно препоръчвам този, тъй като идеално се съчетава с лавандула. Тестото може да се замрази както сурово, така и като изпечени бисквити. Ще се радвам да опитате тази английска класика.

Продукти за около 45 бисквити:

270 г брашно
6 г Ърл Грей (3 пакетчета)
2 с.л. пресни цветове от лавандула или 11/2 ч.л. сушени
½ ч.л. бакпулвер
½ ч.л. сода бикарбонат
2-3 щипки сол
225 г меко масло
220 г захар
1 яйце L
ванилия

Приготвяне:

* Първо подгответе чая и лавандулата. Смелете ги в мелничка за подправки или в кафемелачка, независимо дали чаят е от пакетчета и лавандулата е прясна или сушена. Трябва да са на фини малки частици, които да не дразнят при консумация. Смесете ги с брашното, бакпулвера, содата и солта.

* Отделно в купа разбийте с миксер на пухкав крем маслото и захарта. Добавете яйцето и ванилията. Разбийте отново до хомогенност и накрая разбъркайте всичко с брашното. Оставете тестото поне за 1 час в хладилника. Колкото по-дълго престоява, толкова по-добре ще се споят ароматите.

* Загрейте фурната на 175°C с вентилатор и постелете тави с хартия за печене. От тестото направете топчета колкото орех. Подредете в ги тавите на разстояние едно от друго, тъй като при печене тестото се разлива. Изпечете бисквитите за около 12 мнути.

* Не ги препичайте много, ако искате да останат меки и дърчащи в средата. Нужно е само крайчетата леко да порозовеят. В този случай ги печете около 10 минути. Съхранявайте ги в кутия на стайна температура до 2 седмици. Да ви е сладко!


събота, 15 юли 2023 г.

Салата от пресен грах с бекон

 


Пресният грах може лесно да почистите от шушулките, като го сварите за 2-3 мин. Шушулките се отварят и зрънцата грах падат на дъното на тенджерата, а и същевременно се бланшират. 

Продукти за 4 салати:


250 г пресен грах
100 г нарязан сурово-пушен бекон
2 с.л. нарязан на ситно лук
1 скилидка чесън
3 стръка босилек само листата
сок от 1 лимон
5-6 с.л. зехтин
сол на вкус
100 г рукола

Приготвяне:

* Сварете граха за 2-3 минути в подсолена вода и отцедете.

* В сух тиган запържете до златисто бекона и лука. Отцедете ги от излишната мазнина върху кухненска салфетка.

* В блендер смелете фино чесъна, босилека, лимоновия сок, зехтина и солта. Ако желаете по-течен дресинг разредете малко с бульона от варенето на граха.

* Смесете граха с бекона и лука. Полейте с дресинга и разбъркайте. Гарнирайте салатата с рукола и поднесете на малки порции.  Да ви е сладко!

Салата от грах с топчета моцарела

 




Салатата може да приготвите с пресен или замразен грах. И в двата случая го бланширайте за кратко в кипяща подсолена вода. Грахът трябва да остане нежен и леко плътен. За да запазите свежия зелен цвят сложете във водата щипка сода за хляб. Овкусяването на салатата може да промените според вашия вкус, както и останалите зеленчуци освен граха. Сложете това, което обичате и което смятате, че подхожда към грах.
Най-интересното в рецептата са топчетата моцарела. Фантастични са както като добавка към салати и супи, така и като отделно предястие или парти-хапки. Приготвят се много лесно и са нужни само 3 съставки. Моцарелата може да замените с гауда, както и да я примесите с малко настърган пармезан за аромат. С нашенски кашкавал не съм опитвала, тъй като в Германия много рядко се случва да го открия в някой магазин. Но ако вие решите да опитате ще се радвам да споделите резултата. Ще бъде интересно за читателите тук и самата мен.





 Бих искала да спомена, че първоизточникът на тази салата е с консервиран нахут. За първи път ми я приготви мой приятел и бързо стана любима у дома. В неговата салата има нахут, краставица, зелена чушка, зелен лук, магданоз, оцет, сол и олио. Много е свежа, опитайте я. А на теб Йори, благодаря от сърце за вкусната идея!

Да продължим с рецептата за салатата от грах и топчетата моцарела.

Продукти за 4 салати:

400 г пресен или замразен грах
2 стръка нарязан зелен лук
1 краставица на малки кубчета
2 малки зелени чушки на малки кубчета
2 с.л. нарязани листа босилек
настъргана кора от ½ лимон
сол и черен пипер
лимонов сок и зехтин

Продукти за топчетата моцарела-около 20 броя:

250 г настъргана моцарела
3 равни ч.л. царевично нишесте
1 яйце M
по желание нарязан босилек
сол, ако е необходимо
олио за фритиране

Приготвяне:

* Кипнете вода със сол и щипка сода. Сипете в нея граха и го бланширайте за 1-2 минути. Отцедете в цедка и охладете. За да прекъснете процеса на варене може да полеете граха със студена вода.

* Към охладения грах прибавете останалите продукти, но това е само примерен вариант. Аз исках салатата да е изцяло зелена, затова избрах краставица и зелена чушка. Получи се много свежо, но нека пак кажа-доверете се на собствените си предпочитания и вкус.

* За топчетата моцарела използвах готова настъргана моцарела, която се продава в този вид за поръска на пица и паста. Тя е солена, с леко жълтеникав цвят и суха. Моцарелата, която е в саламура е твърде мека и водна. И така, смесете моцарелата с нишестето. Добавете яйцето и по желание босилек. Добре омесете с ръце, докато получите плътна неронеща се маса.

* Направете малки топчета и ги фритирайте в средно загрято олио. Извадете ги върху кухненска салфетка, за да се отцедят от излишната мазнита.

* Разпределете салатата в чинии и гарнирайте с топли топчета моцарела. Наздраве!


сряда, 12 юли 2023 г.

Детски рожден ден-четвърта част

 



Да завиршим темата „Детски рожден ден“ с торта. Всички деца обичат палачинки и мисля, че торта, направена с тях ще се хареса на всички. Може да направите палачинките цветни. Така тортата ще е по-колоритна. Разделете сместа на няколко части и ги оцветете със сладкарски бои в различни цветове. Изпечете ги както обикновено в намаслен тиган, но намалете температурата на котлона с още една степен. Нужно е палачинките да засъхнат добре и брашното да се сготви, но да не прегарят. Само така цветовете ще останат свежи.

Още рецепти за детски празник:

Тема 1

Тема 2

Тема 3

Продукти за около 12-16 палачинки (18-20 см):

3 яйца
550 мл прясно мляко
30 г стопено масло
1 ч.л. захар
ванилия
2-3 щипки сол
225 г брашно

крем:

300 г пасирани ягоди (пресни или замразени)
50 г царевично нишесте
50 г кристална захар
600 г натурално крем-сирене тип Филаделфия
130 г пудра захар
ванилия
550 г заквасена сметана

Приготвяне:

* За палачинките разбийте яйцата с млякото, маслото, захарта, ванилията и солта. На части прибавете брашното и разбъркайте до гладка консистенция. Оставете тестото да отпочине за 30 минути.

* На среден огън загрейте тиган с незалепващо покритие и изпечете палачинки. Количеството им, както и големината на тортата зависят от размера на тигана, в който ще ги направите.

* За крема кипнете пасираните ягоди, нишестето и кристалната захар. След като сместа се сгъсти дръпнете от огъня и оставете да се охлади напълно.

* В купа разбъркайте до хомогенност ягодовия крем с крем-сиренето. Добавете пудрата захар, а след това и сметаната. Внимателно размесете, колкото съставките да се смесят.

* На дъното на равна тортена чиния сложете две палачинки. Намажете малко крем и покрийте с една палачинка, като леко я нагънете с пръсти. Така между пластовете ще се образуват неравни шарки. Отново нанесете крем и покрийте с палачинка, докато свършат продуктите. Завършете с две палачинки, пристегнете тортата с ринг и приберете в хладилника за една нощ.

* Отстранете ринга от студената торта и украсете по желание. Покритието и копчетата на моята торта са от фондан, а петолинието и нотите са нарисувани с хранителни флумастери.