неделя, 6 юни 2021 г.
Сладоледен ягодов сладкиш
четвъртък, 27 май 2021 г.
Телешка яхния с червени чушки
Неповторимият аромат на тази яхния идва от подправката хмели-сунели. Това е традиционна грузинска смес и името означава „изсушени подправки.” Ще я намерите в руските магазини, но лесно може да си я направите сами. Приготвеното количество съхранявайте на сухо място в буркан. Ето нужните съставки, които трябва да стриете в хаванче или да смелите в блендер:
2 с.л. майорана
2 с.л. копър
2 с.л. чубрица
2 с.л. мента
2 с.л. магданоз
2 с.л. кориандър на зърна
1 с.л. сминдух
2 с.л. естрагон
1 ч.л. смлян черен пипер
1 ч.л. шафран (може да го замените с куркума)
2 дафинови листа
1 ч.л. лют пипер
А сега рецептата за яхнията.
Продукти:
1 кг телешки врат
3-4 с.л. олио
500 г лук
500 г червени чушки
2-3 с.л. доматено пюре
1 ч.л. смлян кориандър
1 с.л. хмели-сунели
лют пипер по желание
1 кг домати
сол и черен пипер на вкус
4 скилидки чесън
1/2 връзка нарязан магданоз
Приготвяне:
* Нарежете месото на хапки и го запържете в олиото до зачервяване. Налейте съвсем малко вода, колкото да не загаря месото. Намалете силата на огъня, захлупете и задушете за час.
* Залейте доматите с вряла вода и ги обелете. Намачкайте ги грубо с ръце или ги накълцайте на едро с нож. Чушките и лука нарежете на резенчета, а чесъна на ситно.
* Към полусготвеното месо прибавете лука, чушките, доматеното пюре и сухите подправки. Задушете до готовност. Сипете доматите и гответе още десетина минути. Те трябва да останат леко сурови, за да дадат свежест на ястието. Посолете и поръсете с черен пипер.
* Махнете яхнията от огъня и я разбъркайте с чесъна и магданоза. Чесънът също не трябва да се готви, за да направи гозбата още по-апетитна. Да ви е сладко!
вторник, 4 май 2021 г.
Хлебчета с левурда
вторник, 27 април 2021 г.
Великденски яйца с пера
Тази година наред с класическите Великденски яйца ще има и такива с пера. Ще внесат повече колорит, а и са направени изцяло с естествени материали. Боите са сладкарски, перцата са истински, а лепилото е домашно приготвено и напълно безвредно. Перата може да купите в цветарските магазини, както и в тези, в които се продават материали за приложни изкуства, но предполагам, че покрай Великден ще ги има и на много други места. Приятно майсторене.
Да започнем с лепилото. Може да направите съвсем просто лепило, като смесите и добре разбъркате 1/2 ч.ч. брашно и 1/3 ч.ч. вода. Това лепило трябва да се използва веднага, тъй като бързо съхне или да се съхрани добре затворено в буркан в хладилника. Ако решите да го направите, отделете 1 с.л. от него и го разредете с малко вода. Така по-лесно ще залепите перата.
Аз предпочитам лепило с термична обработка, което след изсъхване става почти прозрачно, а ако от него е нанесен съвсем тънък слой, е напълно безцветно. Освен това лепилото е много здраво и може да го ползвате за лепене на много други неща.
Ето как да го направите:
В тенджерка смесете 1 ч.ч. брашно и 1/3 ч.ч. захар. Налейте постепенно 1 1/2 ч.ч. вода, като непрекъснато бъркате, за да няма бучки. Накрая сипете 1 ч.л. оцет, който служи за консервант. Сварете на слаб огън до сгъстяване. Приберете лепилото в буркан и съхранявайте до няколко месеца в хладилник. Спокойно може да дадете на децата си да лепят с него. Дори и да попадне в устите им, няма никаква опасност.
Сварените топли яйца може да оставите напълно бели или да ги оцветите различно в бледи тонове. Може да ползвате купени бои, които са също напълно безвредни или да разтворите в гореща вода сладкарски бои. Към всеки цвят прибавете по 1 с.л. оцет. Не дръжте дълго време яйцата в боята. За да изпъкнат перата е добре цветовете да са наистина нежни и по-бледи.
След като сте боядисали яйцата, намажете с фина по-широка четка за рисуване малко разредено лепило там, където искате да залепите перото. Лепилото трябва да е по-рядко и да може лесно да се разнася по повърхността на черупката. Върху него сложете перце и много внимателно го загладете с четката, отново потопена в лепило, като следвате посоката на власинките. Оставете яйцата да изсъхнат и това е всичко. Забавлявайте се с децата си, ще бъдат очаровани. На всички желая светли Великденски празници!
сряда, 21 април 2021 г.
Торта със зелен чай, лайм и ягоди
За предстоящите празници - една изключително нежна и ароматна торта. Цялата пролет е събрана в нея!
Продукти за торта 20 см:
слой със зелен чай:
70 г гореща течна пълномаслена сметана
фино настъргана кора от 1 лайм
1-2 ч.л. зелен чай Матча
2 г желатин, набъбнат в малко вода
50 г натрошен бял шоколад
ванилия
100 г разбита до пухкавост течна пълномаслена сметана
сусамов блат:
3 яйца
ванилия
75 г захар
70 г брашно
15 г смлян черен сусам
10 г стопено масло
ягодов мус:
150 г пюре от ягоди (може да се използва и малиново)
40 г захар
5 г желатин, набъбнат в малко вода
120 г разбита до пухкавост течна пълномаслена сметана
35 г маскарпоне (може да се замени с друг подобен продукт)
хрупкав слой:
20 г натрошени вафлени ролки
1 с.л. черен сусам
1 с.л. натрошени бадеми
35 г стопен млечен шоколад
1 ч.л. стопено масло
мус със зелен чай:
170 г прясно мляко
120 г течна пълномаслена сметана
30 мл сок от лайм
настъргана кора от 1 лайм
ванилия
1-2 ч.л. зелен чай Матча, разтворен в 1-2 с.л. гореща вода
4 жълтъка
30 г захар
7 г желатин, набъбнат в малко вода
150 г натрошен бял шоколад
210 г разбита до пухкавост течна пълномаслена сметана
Приготвяне:
1. Матча слой: Разтворете в горещата сметана зеления чай. Добавете кората от лайм, ванилията и желатина. Разбъркайте, докато желатина се разтвори. Прибавете шоколада и оставете 1-2 минути, за да се размекне. Разбъркайте до хомогенност и оставете крема да изстине. Излейте го в кръгла форма 18 см, покрита с найлоново фолио и замразете. Ако имате силиконова форма не е нужно да ползвате фолио.
2. Сусамов блат: Разделете белтъците от жълтъците на яйцата. Белтъците разбийте на сняг със захарта, а жълтъците разбъркайте с ванилията. Смесете брашното със сусама. Прибавете го на части към жълтъците, като го редувате с разбитите белтъци. Бъркайте внимателно с лопатка, а не с миксер. Накрая налейте маслото и отново разбъркайте. Изпечете тестото на два отделни блата във форма 18 см, покрита с хартия за печене. Печете около 20 минути в предварително загрята на 170* фурна с вентилатор. Може да направите тестото на един тънък блат в голяма тава и след това да изрежете два кръга по 18 см.
3. Ягодов мус: Кипнете ягодовото пюре със захарта. Махнете от огъня и сложете желатина. Разбъркайте, докато се разтвори и охладете до стайна температура. Прибавете маскарпонето и накрая размесете с разбитата сметана. Извадете от фризера замразения слой със зелен чай и излейте върху него ягодовия крем. Върху него поставете единия сусамов блат. Замразете отново.
4. Хрупкав слой: Заедно смесете всички продукти. Разнесете сместа на тънък равномерен слой върху втория блат. Сложете го в хладилник за 30 минути или за кратко във фризер, докато се стегне шоколада.
5. Мус със зелен чай: Кипнете заедно прясното мляко, сметаната, ванилията и зеления чай. Отделно разбийте на крем жълтъците със захарта. Към тях налейте на тънка струйка горещата течност, като бъркате. Върнете цялата смес на котлона и на бавен огън сварете крем до 85*. Кремът на трябва да завира, за да не се пресекат жълтъците. Разбърквайте постоянно. Може да го приготвите и на водна баня. Махнете крема от котлона и прибавете желатина, сока и кората от лайм. Накрай сипете шоколада и оставете 1-2 минути да се отпусне. Разбъркайте до гладкост и оставете да изстине до стайна температура. Прибавете разбитата сметана и разбъркайте.
6. Сглобяване: Покрийте дъното и стенита на тортена форма или ринг 20 см с ацетатно фолио. Излейте половината от муса със зелен чай. Върху него поставете замразения трипластов слой с блата надолу. Излейте останалия мус и завършете с втория блат с хрупкавия слой надолу. Замразете тортата поне за 8 часа. Извадете я, освободете от ринга, поставете в чиния с муса нагоре и украсете по желание. Приятно майсторене!
*** Моята торта е напръскана с шоколадов велур, който може да поръчате онлайн, както и да намерите в магазините за професионално сладкарско оборудване. Частично е залята с огледална глазура, чиято рецепта може да прочетете тук. Всички компоненти на тортата без муса с матча могат да се направят дни предварително. Сглобената торта също може да остане дълго време във фризера до използване. Количеството на зеления чай в кремовете зависи изцяло от вашето предпочитание, дали искате вкуса да е по-наситен или не.
събота, 10 април 2021 г.
Сладки лалета
Цветница наближава. Моето предложение към вас са тези сладки, които донякъде приличат на пъпка на лале. Пълнежът може да е всякакъв: конфитюр или сладко, шоколад, ядки, локум, халва, сушени плодове и др. Изберете сами. Аз ги направих със сладко от вишни и малко орехи. Тестото е много пластично, запазва чудесна форма след печене и от него могат да се направят най-различни други сладки. Всичко е въпрос на въображение. Ще се радвам да опитате!Продукти за около 16-20 сладки:110 г студено масло на кубчета320 г брашно1 равна ч.л. бакпулвер2-3 щипки сол1 жълтък130 г заквасена сметана40 г захарванилияпълнеж по избор
Приготвяне:* Разбъркайте сметаната със захарта и ванилията. Оставете настрана, докато захарта се разтвори.* В купа стрийте на фини трохи маслото заедно с брашното, бакпулвера и солта. Консистенцията трябва да наподобява пясък. Добавете жълтъка и сметаната. За кратко омесете тесто. Оформете го на руло, увийте в найлоново фолио и оставете в хладилника за половин час.* Нарежете тестото на малки парчета (около 30-40г всяко). Направете топчета. Всяко топче разточете на кръг с дебелина около 3 мм. Срежете го в веднъж до центъра на кръга и сложете малко плънка. Увийте тестото около пълнежа като фунийка.
* Подредете сладките изправени в тава, покрита с хартия за печене. Прищипете добре краищата, които оформят дъното. Изпечете ги в предварително загрята на 170* фурна с вентилатор за около 15-20 минути. След като изстинат по желание ги поръсете с пудра захар. Да ви е сладко!*** Броят на сладките зависи от големината на топчетата. Ако искате всички да са еднакви, претеглете парчетата тесто и ги направете с един и същ грамаж. За повече цвят може да добавите в тестото 1 ч.л. куркума. Захарта е малко и тестото не е много сладко. Ако и пълнежът ви не е достатъчно сладък, увеличете захарта до 60-70г.