Продукти
1 кг червен лук
3 с.л.олио
1 с.л.масло
сол на вкус
100 г кафява захар
2 с.л.мед
100 мл винен оцет
100 мл оцет балсамико
100 мл червено вино
Приготвяне
* Нарежете лука на полумесци и го задушете в двата вида мазнина, докато поомекне. Посолете на вкус.
* В отделен съд карамелизирайте захарта. Дръпнете от огъня и добавете виното и двата вида оцет. Върнете обратно на котлона и бъркайте, докато се разтвори карамела.
* Сипете течността при лука, добавете меда и варете на тих огън, докато лукът се сгъсти и започне да се карамелизира. Опитайте и по ваш вкус добавете още мед, оцет или сол.
* Сложете карамелизирания лук в цедка, за да се отцеди излишната мазнина. Сипете го в буркан. Не е необходимо да се съхранява в хладилника. Сервирайте с различни видове сирене. Да ви е сладко!
.
Zdravei Yoli, s golqm interes sledq tvoite neveroqtni recepti: ) v momenta prigotvqm konfutiura,nadqvam se da se polu4i i pri men. Imam veche ogromen spisak ot receptite ti,koito sam reshila da probvam.blagodarq ti ot sarce za vdahnovenieto i ti jelaq mnogo topli i usmihnati praznici: ))) Simona
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти Симонка!Много си мила.Със сигурност ще стане конфитюра.Просто го опитай на вкус и го балансирай така,както на теб ти харесва.Весели празници и отново ти благодаря!
ОтговорИзтриванеMmm: ) vkusotiika!!! Strahotna kombinaciq,polu4i se mnogo dobre: ))) golqma pregradka ot men, Simona
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти Симонка.Не съм се и съмнявала в крайния ти резултат.И аз те прегръщам!
ОтговорИзтриванеЗдравей Йоли ,нямам оцет балсамико мога ли да го заменя с нещо или не ,благодаря ти за вълнуващите и вкусни и изпълними рецепти, с голямо удоволствие следя и Юлисима ти си вълшебница :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти мила.Радвам се,че хресваш Юлисима. За балсамовия оцет ... честно да ти кажа, намирам, че в случай е задължителен.Много е мек на вкус,не е остър и така кисел като обикновения винен.Аз напоследък си купувам български балсамов и съм много доволна.Не е скъп.По-добре си купи,ще видиш,че е много различен.Е,разбира се,винаги можеш да сложиш и винен,но тогава опитвай периодично на вкус за да направиш добър баланс между кисело,солено и сладко.
ОтговорИзтриванеСтрахотна рецепта. Стана много вкусно :)
ОтговорИзтриванеСупер!Много се радвам. Наздраве и да ви е сладко!
ОтговорИзтриванеНаправих конфитюра, Йоли и пиша за да кажа, че рецептата е супер!Стана много вкусен!За сега стои в бурканчета, но скоро ще бъде оползотворен и включен към някоя публикация!Благодаря ти за всичко, което си споделила!Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти Сонче.Ние у дома обичаме да смесваме сладко-солено-киселите вкусове.Разбира се,трябва да се уцели баланса помежду им иначе става доста неприятно.Много се радвам,че и ти си харесала моят конфитюр.Да ви е сладко-солено-кисело с него.
ОтговорИзтриванеЗдравей Йоли,
ОтговорИзтриванеТази рецепта цепи мрака :). Мога да призная с ръка на сърцето че това е най-сполучливата рецепта за този конфитюр, който четох някъде, че го наричат "Чъкни". Цвета е много наситен, вкуса е силен и приятен.
6-тица от мен.
Благодаря Русито.Много се радвам,че мислиш така.Лично аз си го правя на вкус,не ползвам никакви рецепти.Мисля,че овкусяването на подобен сос е най-добре да се приготви именно на вкус.Така няма как да сбъркаш и да не ти хареса.Да ти е сладко и пак благодаря.
ОтговорИзтриванеЗдравей Йоли,
ОтговорИзтриванеднес правих за втори път тази рецепта и добавих още някой добавки.
Към карамела + кленов сироп+настърган малко джинджифил+сироп от НАР .
Към оцета, освен балсамико и винен, добавих и оцет от НАР .
Накрая добавип и малко на едро нарязани орехи .
Стана невероятно вкусно и ароматно !
Ако някой реши да пробва -Сироп и оцет от Нар има в кауфланд обикновено до китайските храни
Благодаря ти Рени,много се радвам,че ви допадна конфитюра.И у нас е много любим.Често ползвам редукция от нар.Обикновено я купувам от женския пазар в София в някое арабско магазинче.Чудна е,понякога даже я предпочитам пред балсамовата.А арабите от магазина ми казаха,че взимат всяка сутрин на гладно по 1 с.л.Имало страхотни лечебни свойства и засилва имунната система.Ха де!Какво ли няма. Благодаря ти още веднъж,че спомена за нара.Препоръчвам и аз горещо на всички да си купят.
ОтговорИзтриванеЗдравейте, искам да благодаря за чудесната рецепта.
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти Краси. Много се радвам, че ти допадна този странен конфитюр. Сигурно и ти като мен обичаш различни видове сирене. Да ти е сладко!
Изтриванестрахотна рецепта! Имам въпрос - каква е трайността му, съхраняван в хладилник?
ОтговорИзтриванеМного се радвам, че ти хареса. Благодаря ти!
ИзтриванеТрайността е голяма, точно като на сладко или конфитюр от плодове. А ако го насипеш горещ в буркани и веднага запечаташ ще се стерилизира от самосебе си. В хладилник престоява дълго време, може и с месеци. Все пак, ако е толкова дълго и добре да му капнеш един пръст олио отгоре за да няма повърхността достъп до кислород.
Здравейте,какво правил с маслото?Не успях да разбера кога и къде се слага?Моля да бъда извинен, но все още се уча.
ОтговорИзтриванеПривет и от мен. Много ще се радвам да опиташ лука и се надявам да ти хареса. Благодаря ти за интереса.
ИзтриванеМоже би аз не съм го написала правилно и точно, може би е подвеждащо донякъде. Извини ме, ако е така. Написала съм, че лукът се задушава в мазнината докато омекне. Мазнина е всичкото това мазно нещо, независимо дали е олио, масло, мас или маргарин. С други думи тук имаме два вида мазнина-олио и масло. В тях се задушава лукът. В случая маслото се добавя към олиото само за вкус, затова е малко като количество. Ще уточня това в рецептата, за да няма объркване. Благодаря ти, че ми обърна внимание.