понеделник, 27 октомври 2008 г.

Конфитюр от червен лук






Продукти

1 кг червен лук
3 с.л.олио
1 с.л.масло
сол на вкус

100 г кафява захар
2 с.л.мед
100 мл винен оцет
100 мл оцет балсамико
100 мл червено вино








Приготвяне


* Нарежете лука на полумесци и го задушете в двата вида мазнина, докато поомекне. Посолете на вкус.

* В отделен съд карамелизирайте захарта. Дръпнете от огъня и добавете виното и двата вида оцет. Върнете обратно на котлона и бъркайте, докато се разтвори карамела.

* Сипете течността при лука, добавете меда и варете на тих огън, докато лукът се сгъсти и започне да се карамелизира. Опитайте и по ваш вкус добавете още мед, оцет или сол.

* Сложете карамелизирания лук в цедка, за да се отцеди излишната мазнина. Сипете го в буркан. Не е необходимо да се съхранява в хладилника. Сервирайте с различни видове сирене. Да ви е сладко!








.

20 коментара:

  1. Zdravei Yoli, s golqm interes sledq tvoite neveroqtni recepti: ) v momenta prigotvqm konfutiura,nadqvam se da se polu4i i pri men. Imam veche ogromen spisak ot receptite ti,koito sam reshila da probvam.blagodarq ti ot sarce za vdahnovenieto i ti jelaq mnogo topli i usmihnati praznici: ))) Simona

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря ти Симонка!Много си мила.Със сигурност ще стане конфитюра.Просто го опитай на вкус и го балансирай така,както на теб ти харесва.Весели празници и отново ти благодаря!

    ОтговорИзтриване
  3. Mmm: ) vkusotiika!!! Strahotna kombinaciq,polu4i se mnogo dobre: ))) golqma pregradka ot men, Simona

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря ти Симонка.Не съм се и съмнявала в крайния ти резултат.И аз те прегръщам!

    ОтговорИзтриване
  5. Здравей Йоли ,нямам оцет балсамико мога ли да го заменя с нещо или не ,благодаря ти за вълнуващите и вкусни и изпълними рецепти, с голямо удоволствие следя и Юлисима ти си вълшебница :)

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря ти мила.Радвам се,че хресваш Юлисима. За балсамовия оцет ... честно да ти кажа, намирам, че в случай е задължителен.Много е мек на вкус,не е остър и така кисел като обикновения винен.Аз напоследък си купувам български балсамов и съм много доволна.Не е скъп.По-добре си купи,ще видиш,че е много различен.Е,разбира се,винаги можеш да сложиш и винен,но тогава опитвай периодично на вкус за да направиш добър баланс между кисело,солено и сладко.

    ОтговорИзтриване
  7. Страхотна рецепта. Стана много вкусно :)

    ОтговорИзтриване
  8. Супер!Много се радвам. Наздраве и да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  9. Направих конфитюра, Йоли и пиша за да кажа, че рецептата е супер!Стана много вкусен!За сега стои в бурканчета, но скоро ще бъде оползотворен и включен към някоя публикация!Благодаря ти за всичко, което си споделила!Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  10. Благодаря ти Сонче.Ние у дома обичаме да смесваме сладко-солено-киселите вкусове.Разбира се,трябва да се уцели баланса помежду им иначе става доста неприятно.Много се радвам,че и ти си харесала моят конфитюр.Да ви е сладко-солено-кисело с него.

    ОтговорИзтриване
  11. Здравей Йоли,

    Тази рецепта цепи мрака :). Мога да призная с ръка на сърцето че това е най-сполучливата рецепта за този конфитюр, който четох някъде, че го наричат "Чъкни". Цвета е много наситен, вкуса е силен и приятен.
    6-тица от мен.

    ОтговорИзтриване
  12. Благодаря Русито.Много се радвам,че мислиш така.Лично аз си го правя на вкус,не ползвам никакви рецепти.Мисля,че овкусяването на подобен сос е най-добре да се приготви именно на вкус.Така няма как да сбъркаш и да не ти хареса.Да ти е сладко и пак благодаря.

    ОтговорИзтриване
  13. Здравей Йоли,
    днес правих за втори път тази рецепта и добавих още някой добавки.
    Към карамела + кленов сироп+настърган малко джинджифил+сироп от НАР .
    Към оцета, освен балсамико и винен, добавих и оцет от НАР .
    Накрая добавип и малко на едро нарязани орехи .
    Стана невероятно вкусно и ароматно !
    Ако някой реши да пробва -Сироп и оцет от Нар има в кауфланд обикновено до китайските храни

    ОтговорИзтриване
  14. Благодаря ти Рени,много се радвам,че ви допадна конфитюра.И у нас е много любим.Често ползвам редукция от нар.Обикновено я купувам от женския пазар в София в някое арабско магазинче.Чудна е,понякога даже я предпочитам пред балсамовата.А арабите от магазина ми казаха,че взимат всяка сутрин на гладно по 1 с.л.Имало страхотни лечебни свойства и засилва имунната система.Ха де!Какво ли няма. Благодаря ти още веднъж,че спомена за нара.Препоръчвам и аз горещо на всички да си купят.

    ОтговорИзтриване
  15. Здравейте, искам да благодаря за чудесната рецепта.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Краси. Много се радвам, че ти допадна този странен конфитюр. Сигурно и ти като мен обичаш различни видове сирене. Да ти е сладко!

      Изтриване
  16. страхотна рецепта! Имам въпрос - каква е трайността му, съхраняван в хладилник?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че ти хареса. Благодаря ти!
      Трайността е голяма, точно като на сладко или конфитюр от плодове. А ако го насипеш горещ в буркани и веднага запечаташ ще се стерилизира от самосебе си. В хладилник престоява дълго време, може и с месеци. Все пак, ако е толкова дълго и добре да му капнеш един пръст олио отгоре за да няма повърхността достъп до кислород.

      Изтриване
  17. Здравейте,какво правил с маслото?Не успях да разбера кога и къде се слага?Моля да бъда извинен, но все още се уча.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет и от мен. Много ще се радвам да опиташ лука и се надявам да ти хареса. Благодаря ти за интереса.
      Може би аз не съм го написала правилно и точно, може би е подвеждащо донякъде. Извини ме, ако е така. Написала съм, че лукът се задушава в мазнината докато омекне. Мазнина е всичкото това мазно нещо, независимо дали е олио, масло, мас или маргарин. С други думи тук имаме два вида мазнина-олио и масло. В тях се задушава лукът. В случая маслото се добавя към олиото само за вкус, затова е малко като количество. Ще уточня това в рецептата, за да няма объркване. Благодаря ти, че ми обърна внимание.

      Изтриване