100 г захар
100 г меко масло
1 ч.ч. силно студено сварено кафе с 2 с.л. разтворено в него какао
настъргана кора от 1 портокал
1 ч.ч. счукани запечени ядки по избор
шепа стафиди или други сушени плодове
2 с.л. коняк
2 ванилии
1 ябълка
Друго:
100-200 г стопен шоколад
Приготвяне
* Обелете и почистете ябълката и я нарежете на парченца. Накиснете стафидите в коняка. В малка тенджерка задушете ябълката в 1 с.л. от маслото. След като омекне леко прибавете стафидите. Разбъркайте и оставете плодовете да се охладят.
* В купа смесете всички останали продукти. Прибавете ябълката и с лъжица сипвайте неправилни купчинки от сместа върху кухненска дъска, покрита с хартия за печене. Поставете ги в хладилника да се стегнат.
Рецептата е с орехи, но с различни едро накълцани ядки става по-добре. Количеството е голямо, спокойно можете да замразите половината и друг път да направите бонбони или да го използвате като блат за торта.
Приготвяне
* Обелете и почистете ябълката и я нарежете на парченца. Накиснете стафидите в коняка. В малка тенджерка задушете ябълката в 1 с.л. от маслото. След като омекне леко прибавете стафидите. Разбъркайте и оставете плодовете да се охладят.
* В купа смесете всички останали продукти. Прибавете ябълката и с лъжица сипвайте неправилни купчинки от сместа върху кухненска дъска, покрита с хартия за печене. Поставете ги в хладилника да се стегнат.
* Стопете шоколада на водна баня и залейте скаличките. След като се втвърди поднесете сладкиша с чаша ароматно кафе.
100 г шоколад за заливане на скаличките е твърде малко количество. С него може да ги намажете тънко с четка. Ако искате да ги залеете, стопете 200 г.
Само една дума - Из-ку-ша-ва-щи!
ОтговорИзтриванеМмм, вкусно. Напомни ми за сладкия салам, който баба ми приготвяше, от натрошени шоколадови бисквити и масло :)
ОтговорИзтриванездравейте,до колкото разбирам обявеното кафе в продуктите не се добавя никъде или греша
ОтговорИзтриванеМмммммммм ... колко вкусно "звучат" тези скалички ... Аз често правя бисквитени топчета, но само с бисквитено брашно, масло, захар и кокосови стърготинки, орехчета или захарни пръчици за украса.
ОтговорИзтриванеТази рецептичка изглежда хем лесна, хем ефектна. С удоволствие ще я изпробвам ;)))
Благодаря на всички,много ме зарадвахте.
ОтговорИзтриванеAquawoman,то си е точно сладък салам.Просто тестото е оформено по-различно и е полято с шоколад.Ех....,бабините вкусотии....неповторими бяха.
Дани , ами май съм написала , че освен ябълката всички останали продукти се смесват.И после се добавя ябълката. В интерес на истината , тук няма значение каква е последователността на смесване на продуктите.И затова е лесно.
Leucanthemum vulgare , и аз направих топчета от част от тестото.А приятелката,която ми даде рецептата каза , че ставал и много хубав блат за торта от това тесто. Това им е хубавото на този тип рецепти - каквото и да сложиш вътре ще се получи добре.А кокос определено би подхождало много.
Още веднъж , благодаря на всички.
А какаото какво да бъде? Подсладено или обикновено? Благодаря :)
ОтговорИзтриванеКакаото според мен винаги трябва да е натурално.Горчиво.За да се усети истинският му аромат с пълна сила.Поне аз винаги в сладкарството ползвам само горчиво какао.Абсолютно при всички сладкиши.
ОтговорИзтриванеПрекрасна рецепта! Използвах като блат за торта и се получи уникална вкусотия. Йоли, сърдечно благодаря за споделените рецепти!
ОтговорИзтриванеМного се радвам, Вале. Не съм се сещала да ползвам тестото за блат. Благодаря ти за чудната идея!
ИзтриванеЩе се радвам, ако занапред посещаваш сайта ми yoli.bg, тъй като тук повече няма да публикувам нови рецепти. Благодаря ти!