сряда, 25 март 2009 г.

Скалички






Продукти

2 пакета натрошени чаени бисквити
150 г захар
100 г меко масло
1 ч.ч. силно студено сварено кафе с 2 с.л. разтворено в него какао
настъргана кора от 1 портокал
1 ч.ч. счукани запечени ядки - микс
шепа стафиди или други сушени плодове
2 с.л. коняк
2 ванилии
1 ябълка

100 г шоколад

Приготвяне

* Обелете и почистете ябълката и я нарежете на парченца. Накиснете стафидите в коняка. В малка тенджерка задушете ябълката в 1 с.л. от маслото. Като омекне леко прибавете стафидите. Разбъркайте и оставете плодовете да се охладят.

* В купа смесете всички останали продукти. Прибавете ябълката и с лъжица сипвайте неправилни купчинки от сместа върху кухненска дъска. Поставете ги в хладилника да се стегнат.






* Стопете шоколада на водна баня и залейте скаличките. След като се втвърди поднесете сладкиша с чаша ароматно кафе.

Рецепта - Юлия Фурнаджиева. По мое усмотрение добавих само ябълката и намалих количеството захар. Рецептата е с орехи , но с различни едро накълцани ядки става по-добре. Количеството е голямо, спокойно можете да замразите половината и друг път да направите бонбони или да го използвате като блат за торта.







.

9 коментара:

  1. Само една дума - Из-ку-ша-ва-щи!

    ОтговорИзтриване
  2. Ммм, вкусно. Напомни ми за сладкия салам, който баба ми приготвяше, от натрошени шоколадови бисквити и масло :)

    ОтговорИзтриване
  3. здравейте,до колкото разбирам обявеното кафе в продуктите не се добавя никъде или греша

    ОтговорИзтриване
  4. Ммммммммм ... колко вкусно "звучат" тези скалички ... Аз често правя бисквитени топчета, но само с бисквитено брашно, масло, захар и кокосови стърготинки, орехчета или захарни пръчици за украса.
    Тази рецептичка изглежда хем лесна, хем ефектна. С удоволствие ще я изпробвам ;)))

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря на всички,много ме зарадвахте.

    Aquawoman,то си е точно сладък салам.Просто тестото е оформено по-различно и е полято с шоколад.Ех....,бабините вкусотии....неповторими бяха.

    Дани , ами май съм написала , че освен ябълката всички останали продукти се смесват.И после се добавя ябълката. В интерес на истината , тук няма значение каква е последователността на смесване на продуктите.И затова е лесно.

    Leucanthemum vulgare , и аз направих топчета от част от тестото.А приятелката,която ми даде рецептата каза , че ставал и много хубав блат за торта от това тесто. Това им е хубавото на този тип рецепти - каквото и да сложиш вътре ще се получи добре.А кокос определено би подхождало много.

    Още веднъж , благодаря на всички.

    ОтговорИзтриване
  6. А какаото какво да бъде? Подсладено или обикновено? Благодаря :)

    ОтговорИзтриване
  7. Какаото според мен винаги трябва да е натурално.Горчиво.За да се усети истинският му аромат с пълна сила.Поне аз винаги в сладкарството ползвам само горчиво какао.Абсолютно при всички сладкиши.

    ОтговорИзтриване
  8. Прекрасна рецепта! Използвах като блат за торта и се получи уникална вкусотия. Йоли, сърдечно благодаря за споделените рецепти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, Вале. Не съм се сещала да ползвам тестото за блат. Благодаря ти за чудната идея!

      Ще се радвам, ако занапред посещаваш сайта ми yoli.bg, тъй като тук повече няма да публикувам нови рецепти. Благодаря ти!

      Изтриване