неделя, 26 април 2009 г.

Кейк с рукола и грюер










Продукти

3 яйца
100 мл олио
100 мл прясно мляко
100 г настърган грюер
200 г рукола
100 г замразен или консервиран грах
1 ч.л. къри
1 ч.л. куркума
1/2 ч.л. бакпулвер
сол и черен пипер на вкус
180 г пресято брашно



Приготвяне

* Разбийте яйцата на пяна. Прибавете олиото и млякото.

* Смесете брашното, сиренето, подправките и бакпулвера. Прибавете ги към яйчната смес. Накрая сложете руколата, нарязана на едро и граха.

* Сипете тестото в намазана с масло и поръсена с брашно кексова форма и го изпечете в предварително загрята на 170*фурна за около 35 - 40 минути. Сервирайте леко топъл. Да ви е сладко!







източник : Cake & Kuchen



.

18 коментара:

  1. Йоли, страхотен кекс, мила! Както всичко друго, което си публикувала. Чудесен вкус и фин аромат!
    Имам един въпрос. Почти винаги кексовете ми се слягат малко като ги извадя от фурната. Иначе се изпичат добре и се надигат, но извадя ли ги да изстиват - издутото се сляга. Имаш ли идея каква може да бъде причината?
    И още веднъж - рецептите ти са наистина прекрасни!
    Прегръдки!
    Светулка

    ОтговорИзтриване
  2. Светленце,не ти , а аз трябва да ти благодаря за всичко.Така ме радваш винаги ...

    Радвам се,че ти хареса този солен кекс.Обожавам Грюер и всичко с него става прекрасно.

    Цялата работа на кексовете е в печенето им.А и всички фурни са различни.Ще ти кажа аз как ги пека,опитай следващият път така и ми кажи какво се е получило ...

    Фурната винаги е предварително загрята на 180*.Слагам кекса вътре и го пека докато не видя,че се е надул и спукал отгоре.Дори вече е зачервен. Тогава обикновено откъсвам лист алуминиево фолио и го покривам за да не продължава да прегаря отгоре.Намалям фурната малко ... 170* и го допичам до готовност като от време на време пробождам с дървено шишче за да видя как е отвътре.Изключвам фурната и го оставям за малко така вътре,после леко открехвам вратата и оставям да си изстине.Може би ти спада,защото го вадиш горещ навън.Остави го следващият път да си изстине постепенно във фурната и ще видим какво ще стане.Ако пак спадне ще търсим грешката другаде.

    Целувки от мен и мерси още веднъж.

    ОтговорИзтриване
  3. Йоли, sweethheart, благодаря за отговора! Описала си подробно процеса на печенето и намирам поне една грешка от моя страна. Фурната ми е чудесна и никога не ми се налага да слагам фолио, за да не прегори отгоре кекса. Но след като изпека кексовете ги вадя веднага от фурната. Имах съмнения, че рязката смяна в температурата може да ги сляга, но упорито следвах глупостта си. Никога не съм знаела, че трябва да ги държа вътре да изстиват, защото си мисля, че така ще изсъхнат. Да ги покривам ли с фолио когато изключа фурната, докато съхнат в нея? (Извини ме, ако въпросът ми е глупав, но нямам добър опит в печенето.)И още нещо - това с изстиването важи ли и за баниците и питките?
    Поздрави и целувки!
    Светулка

    ОтговорИзтриване
  4. Светле,не е нужно да ги покриваш с фолио докато си изстиват във фурната.То не отнема чак толкова време.Не е и нужно да са чак напълно студени като ги вадиш.Въпросът е да няма шокови температурни разлики за печивото.Но за баниците ... не,тях си ги вадя горещи и нищо им няма.Хлябовете също е хубаво леко да "отдъхват"в самата фурна преди да ги извадиш.Пробвай и ще кажеш после.Целувки и от мен.

    ОтговорИзтриване
  5. Йоли, имам един въпрос към теб, в България може ли да се намери сирене Грюер ? Обожавам го, но тук никога не съм попадала на него. Когато ходя в чужбина си купувам по няколко парчета, но бързо свършват. Пък и срока на годност му е малък и не издържа дълга време. Замразявала съм кашкавала във фризера, но вкусът му е много по различен след това.

    ОтговорИзтриване
  6. Марианче,има го. Нямаш проблем да го намериш в някой от големите магазини - Пикадили,Хит,Фантастико.Скъп е,но пък си заслужава.Уникално сирене е това.Чакай да ти кажа нещо ... Пикадили имат договор с една фирма от Родопите.Май беше Родопа милк или Родопчанка,ще те излъжа.Та,швейцарците са направили тяхна мандра там и произвеждат страхотни наши сирена тип Грюер, Пармезан и Тилзид.Специално Грюера много се доближава като аромат и консистенция до швейцарския. А цената е доста по-ниска,поне с 10 лева е надолу от швейцарския.Заслужава си,пробвай.

    ОтговорИзтриване
  7. Благодаря много, пак ще го търся по магазините. В Пикадили често съм гледала за грюер, но до сега никога не съм го виждала, а много отдавна не купувам български кашкавал и сирене и за това не съм се заглеждала по тези марки. А, че е уникално сирене е така,колкото и да му е висока цената наистина си заслужава. В Швейцария цената му варира от 17 до 21 франка, което значи от 26 лв до 32 лв. Миналото лято имах удоволствието да посетя фабриката Грюер в Швейцария ....е няма такова място, а за технологията просто нямам думи, всичко се спазва и до минута. Края на седмицата отново пътувам за там, ако искаш мога да ти донеса кашкавал Грюер :)

    ОтговорИзтриване
  8. Ей,Марианка ... как ме подсети.Направо се размечтах ... преди години и аз ходих в Грюер и няма да забрава една малка кръчмичка там.Донесоха ни Ракрлет с Грюер.И едни мъъъънички задушени картофчета,с които топиш в разтопеното сирене.Страшно беше,обожавам го това сирене ,толкова е ароматно.Благодаря ти миличка за предложението да ми донесеш сирене.Но не се ангажирай,ще го купя от тук.Цената му е същата.Ти гледай да си изкараш добре,пък сиренето така или иначе ще го излапаме.Приятно ти прекарване в китна Швейцария и до скоро.

    ОтговорИзтриване
  9. Благодаря Йоли за информацията и пожеланията. Днес разговаряхме със съпругът на Милкана-шефката на мандрата в с.Смилян и те ни казаха че предлагат продуктите си в Пикадили, Темпо и в някой по малки магазини, дори ни поканиха да им гостуваме и непременно ще го направим.
    След като се прибера от пътешествието ще започна с приготвянето на вкусните ти рецепти, които си публикувала. Успех ти желая. Поздрави.

    ОтговорИзтриване
  10. Zdraveite,
    probvah da napravya keksa, no mi se struva, che rukolata e v poveche. Smesta ne moja da pokrie rukolata i keksat ne se poluchi dobre. Naloji se da dobavya yaica.

    ОтговорИзтриване
  11. Да, точно така става. Руколата е много и сместа не я покрива, но след като се изпече тя омеква и се споява добре с тестото. Ако преди това задушим леко руколата от нея ще остане съвсем малко количество, което ще се изгуби в кекса.
    ККато сурова тя има по-голям обем и затова се получава така с тестото, но идеята за повече яйца е чудесна.
    Колкото повече, толкова по-вкусно.
    Благодя, че опита. Надявам се, че въпреки неудачите кексът ви е харесал.
    Весели празници!

    ОтговорИзтриване
  12. Кекса е страхотен, аз го направих с коприва и също се получи много добре.Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  13. Чудесна пролетна идея!Тъкмо идва времето на копривата и всички останали зеленийки.Благодаря ти,че опита кекса.Да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  14. Йоли здравейте,

    Не живея постоянно в БГ, но когато съм тук, гледам вашите рецепти и много ми допадат.
    А кексът с рукола наистина изглежда много вкусен и красив за сервиране.
    Както и всички други рецепти, които видях.
    Един съвет-защо в края на всяка видео рецепта не слагате написано и заглавието на рецептата, за да може да се потърси по-лесно в сайта?
    Благодаря и успех!

    Светла

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Светле. Благодаря ти за хубавите думи. Радвам се, че ти допадат рецептите ми. Може би говориш за предаването "Домашни рецепти с Йли", което се излъчва по една от телевизиите на Фокс "24Kitchen". В техният сайт има видео рецепти от предаването. Те си ги качват, аз нямам нищо общо с това. Няма и как да се намеся в тяхната работа, аз съм само един водеш, нищо повече. А това тук е моят личен блог. Мястото, където публикувам съвсем любителски рецептите си. Тук няма видео материали, няма кой да ги снима. Единственото, което мога да ти предложа в блога са само рецепти и снимките, които лично правя към тях. Ако ти допадат, може да ги разглеждаш и извън България. Благодаря ти отново.

      Изтриване
  15. Да, точно това предаване имах предвид, мислех че блогът ти е свързан и с него.
    Благодаря ти за отговора, желая ти успех!

    ОтговорИзтриване
  16. Много много вкусен кейк. Често експериментирам и с различен пълнеж. Много лесен и бърз за приготвяне

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Саб. Много се радвам, че ти харесва този кекс. Разбира се, че е най-добре да се експериментира с различни пълнежи. Така всеки път има нещо ново. Супер!

      Ще се радвам, ако пишеш в сайта ми www.yoli.bg, тъй като тук няма да публикувам повече нови рецепти, а и ми е доста трудно да отговарям и на двете места. Благодаря ти за разбирането. Весели и светли празници ти пожелавам!

      Изтриване