неделя, 6 декември 2009 г.

Коледни лешникови кексчета



.






Продукти

160 г меко масло
160 г пудра захар
6 яйца
160 г стопен черен шоколад
160 г смлени печени лешници
160 г брашно
2 ванилии
настъргана кора от 1 лимон









Приготвяне

* Разбийте на пухкав крем маслото със захарта и постепенно прибавете яйцата като продължавате да разбивате.

* Сипете в яйчно маслената смес шоколада и разбъркайте.

* В купа смесете брашното, ядките, ванилията и лимоновата кора. Като бъркате внимателно с лопатка, прибавете сухата смес към течната.

* Сипете тестото в малки коледни форми и изпечете в предварително загрята на 170*фурна за около 20 . Проверявайте степента на изпичане с клечка за зъби. Кексчетата са кафяви и по цвят трудно се разбира дали са изпечени. Не трябва да се препичат, тъй като стават сухи. Украсете по желание. Зарадвайте приятелите си с подаръче - кексче.


Благодаря на моята приятелка Юлка за поредната прекрасна рецепта от прословутите "бургаски тетрадки."










.

27 коментара:

  1. Честит Празник на бургазлии:)Благодаря за хубавата рецепта от "бургаските тетрадки"

    ОтговорИзтриване
  2. Благодря ти Дани.Честит празник и на теб и наздраве!!!

    ОтговорИзтриване
  3. Много празнично настроение създават тези кексчета, Йоли :-) Много стилно представяне, а снимките са направо като картички за Коледа!
    Честит Никулден!

    Поздрави, Милена
    хохох

    ОтговорИзтриване
  4. Чудни кексчета, Йоли! А снимките зареждат с много празнично настроение.

    Поздрави и хубава празнична вечер :-)

    ОтговорИзтриване
  5. Честит празник , Йоли! Страхотни кексчета !!!
    Поздрав и много усмивки :)

    ОтговорИзтриване
  6. Прекрасни са кексчетата, Йоли! Наистина, страхотен подарък и мил жест към близки и приятели! :-) Ще се възползвам от идеята!

    Поздрави :-)

    ОтговорИзтриване
  7. Ах,мили момичета ... благодаря ви за чудесните отзиви.Много ме зарадвахте,а кексчето наистина е хубаво.Опитайте го.

    ОтговорИзтриване
  8. Йоли,
    така нежни и
    празнично аранжирани,
    създават приказно усещане!
    Страхотна рецепта и идея,
    поздрав, Диана

    ОтговорИзтриване
  9. Ани ,Диди , благодаря ви момичета. Радвам се,че ми харесахте идеята. Прегръщам ви.

    ОтговорИзтриване
  10. Йоли, ако махна лешниците от рецептата (дъщеря ми не иска лешници), да добавя ли същото количество брашно??? Или не е необходимо??? Благодаря ти! Мирона

    ОтговорИзтриване
  11. Мирона,в такъв случай задължително трябва да увеличиш брашното,но не със 160г,а по-малко.Мисля,че 100г максимум ще е достатъчно.А дъщеря ти не харесва ли други ядки?Орехи,бадеми ...защото е много ароматно като има запечени ядки,а и това е смисъла на кекса.Иначе се превръща в обикновен шоколадов кекс.Но щом не харесва,просто увеличи брашното и ще стане.Успех.

    ОтговорИзтриване
  12. Мерси, Йоли! За мое съжаление не обича ядки. Ще увелича брашното и ше сложа малко добре смлени ядки с надеждата да не забележи! Дано се получи! Досега всичките ти рецепти са били изключително успешни и любими на двете ми деца, така че съм сигурна, че и сега ще се получи невероятно вкусно въпреки малките импровизации!

    ОтговорИзтриване
  13. Станаха невероятно вкусни кексчетата! Добавих и малко мляко и за да не са съвсем обикновени откраднх идеята с парченцата бял шоколад, та се получиха и интересни, и вкусни, макар и без ядки! Мерси още веднъж за страхотните предложени, Йоли!
    Мирона

    ОтговорИзтриване
  14. Мирона,това е просто чудесна комбинация.Браво,че си се сетила.Много се радвам,когато някой променя рецептите ми и си добавя нещо от себе си. Това е творчеството,това е истинската фантазия в кулинарията.Благодаря ти за хубавите думи,дано ги заслужавам и ... да ви е сладко на всички!!!

    ОтговорИзтриване
  15. Тъй като вече ме е обзело празнично настроение, мисля да пробвам тези чудесни кексчета. Благодаря ти, Йоли:)

    ОтговорИзтриване
  16. Пробвай ги Дали,супрер са!Като всички бабини рецепти.И да кажеш после дали са ти харесали.

    ОтговорИзтриване
  17. Привет, Йоли! Миналата Коледа направих тези кексчета. Станаха невероятни и се харесаха на всички, с които ги споделих - с две думи - обрах точките:). Тази година отново са в списъка ми. Но имам един въпрос - можеш ли да ми подскажеш къде мога да намеря такива формички (миналата година ползвах формата ми за мъфини)? Оглеждах се в магазините тук-там, но така и не открих. Вероятно не съм била особено настоятелна. Предварително благодаря!

    ОтговорИзтриване
  18. Теди,благодаря ти миличка.И аз много ги харесвам ... нежни и вкусни са. Формичките ми са от Германия,не съм виждала такива тук.Нали имам дяволче в главата ... все такива неща си купувам от чужбина или пък поръчвам да ми носят.Весели празници на теб и семейството ти.

    ОтговорИзтриване
  19. Скъпа Йоли, бях ти обещала да ти дам отзив за кексчетата - станаха невероятно вкусни:)За една вечер свършиха. Тъй като и аз нямам точно такива формички, изпекох цял блат и после изрязвах с фовми за сладки:) Много съм ти благодарна за хубавите идеи и рецепти, покрай теб заобичах много това изкуство и пак с твоя помощ задобрявам:)

    ОтговорИзтриване
  20. Така се радвам,Далия. Страшно много ти благодаря.А идеята ти да ги режеш с формичка за сладки е чудесна.И аз ще възползвам от нея.Да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  21. на мен не ми се получиха....станаха много сухи. пекох ги около 30 мин. мразя когато няма дадено ориентировъчно време за печене в рецептата.

    ОтговорИзтриване
  22. Много съжалявам и се извинявам за пропуска на времето за печене в рецептата.Веднага ще бъде добавено!Кексчетата наистина са малко сухи,защото са с масло и ядки.Печенето трябва да е по-малко от 30 минути, но вината за това е изцяло моя.Още веднъж те моля за извинение.Да ти кажа само,че сухи кексчета можеш да превърнеш във великолепни малки торточко.Разрязваш ги на половина,леко сиропираш с мляко или друго,което харесвате и слепваш с крем или сметана.И плодове може да се сложат.Благодаря ти все пак,че опита.Надявам се,че ако не си много разочарована ще продължиш да посещаваш блога и да опитваш от рецептите.

    ОтговорИзтриване
  23. Йоли, чудно изглеждат тези кексчета! Заканила съм им се тази година :)
    Искам само да попитам колко са трайни ? Мога ли да ги изпека седмица преди коледа и да ги съхранявам в метална кутия до коледа? И дали ще си запазят вкусовите качества до коледа ?
    Мерси предварително и весели празници :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти за доверието. Честно да ти кажа, не е добре да се направят чак толкова предварително. Всички кексове с масло са доста сухи. И съответно ще станат още по-сухи, ако престоят дълго време. Все пак, ако решиш, непременно ги увий много добре в найлоново фолио. Само то може да запази максимално влагата им.

      Изтриване
    2. Мерси за бързия отговор! Ще поизчакам тогава , ден два преди коледа :)

      Изтриване