сряда, 10 март 2010 г.

Кекс с мая и вафли






Продукти

4 яйца
220 г захар
200 мл прясно мляко
150 мл олио
1ч.л.сода бикарбонат
20 г прясна мая
250 г брашно
портокалови и лимонови кори
1 ванилия
4 обикновени вафли


Приготвяне

* Разбъркайте млякото, содата, маята и захарта. Прибавете яйцата, ванилията, цитрусовите кори и олиото. С непрекъснато бъркане брашното. Разбъркайте всичко за кратко с миксер. Накрая сложете и вафлите, нарязани на малки парчета. Те са леки и плуват на повърхността, затова като изсипете кексовото тесто във формата за печене (предварително намазана с масло и поръсена с брашно) отново поразбъркайте. Изпечете кекса в загрята на 170*фурна за около 40 - 45 минути.






Много приятен кекс се получи. Рецептата е от книжката "Сладкишите на Добрина". А вафлите са си моя добавка.







.

25 коментара:

  1. Поздравления Йоли!
    Много ми допадна рецептата ще я направя непременно.Поздравления за идеите,начина на представяне и за чудесния блог.Създала си един много красив свят
    спорен ден
    от мен поздрави Сиранс

    ОтговорИзтриване
  2. Ooo...oригинално!

    :-)))

    Прегръдки за теб, Йоли!

    ОтговорИзтриване
  3. Много е хубав и оригинален :)

    ОтговорИзтриване
  4. Много интересен и различен кекс, Йоли! Трябва да се опита :)

    Прегръдка с пожелание за уютна вечер :-)

    ОтговорИзтриване
  5. Страхотна идея!
    Задължително ще се пробва! :)

    ОтговорИзтриване
  6. Може ли да попитам само олиото кога се слага? И всичкото разбиване с миксер ли трябва да е или...?

    ОтговорИзтриване
  7. Ами забравила съм в бързината да го напиша.Много благодаря,че ми обърнахте внимание. Веднага го коригирах.

    ОтговорИзтриване
  8. Благодаря ти :) Извинявам се за тъпите въпроси..просто искам всичко да ми е точно, за да може да изглежда точно като на снимката ^^ И в този ред на мисли,отново да попитам..значи самото бъркане преди да се е добавило брашното, с миксер ли трябва да стане? О, и колко долу-горе са портокаловите и лимоновите корички? Още веднъж много се извинявам!

    ОтговорИзтриване
  9. О,няма нищо,не се извинявай. Много ми драго,че ще мога да ти отговоря. Дано стане хубав кекса.Малко е по-особен от стандартните кексове,става някак си жилав заради маята.Да,бъркай си с миксер както обикновено.А коричките са си наистина по твой вкус.Слажи поне по 1 с.л.от двете,ако имаш захаросани.Ако нямаш,просто настържи кора от 1 лимон и 1/2 портокал.Успех и ще чакам да кажеш как се е получило.

    ОтговорИзтриване
  10. Кекса стана превъзходен!! Всички много го харесаха, аз най-вече :D Единствено вафлите всички останаха отдолу, нямаше в средата на кекса както е на твоята снимка, но пък това, разбира се, не влияе на вкуса. Благодаря ти, мила, Йоли!

    ОтговорИзтриване
  11. Супер много се радвам миличка.Нищо, че вафлите са на дъното. И на мен много често ми се случва. Ама да ти кажа,май и от самите вафли си зависи. Да ви е сладко и пак ти благодаря.

    ОтговорИзтриване
  12. здравей,
    Страхотни и уникални неща има с твоя блок. Направо съм замаяна!
    Може ли да попитам как направени листенцата за украсата. Мерси!
    Поздрави

    ОтговорИзтриване
  13. Благодаря ти много Вики. Зарадва ме истински! Ще съм направо щастлива, ако някой път пробваш някоя от рецептите ми.

    Листенцата са от захарно тесто. Правила съм ги и от бадемов марципан,както и от парено тесто за еклери. От всичко стават, стига да е достатъчно пластично. Изрязвам ги или с формичка за сладки или направо с малка ножичка и след това с пръсти ,с клечки, иглички ... с каквото ми хрумне ги дооформям. Нямам от специализираните инструменти за работа със захарно тесто и я карам общо взето на въображение.

    ОтговорИзтриване
  14. Отново страхотна идея и оригиналност. С твойте рецепти всичко се получава.

    ОтговорИзтриване
  15. Ей,Марианче ... голяма си ми сладурка!

    ОтговорИзтриване
  16. Скъпа ,Йоли!Много ми хареса този кекс,обезателно ще го пробвам.Тук в този сайт се чуствам все едно съм в друг свят.Заобиколена от торти и вкуснотии.Йоли благодаря,че те има.Целувки и поздрави от мен. :)

    ОтговорИзтриване
  17. Благодаря ти мила.Така ме радваш!Много топли и хубави думи.Да ти е сладко!

    ОтговорИзтриване
  18. Привет Йоли,
    Току що извадих кекса от фурната и мисля да му пусна вентилатора за да се охлади по-бързо :) Малко се стресирах, когато започна да излиза от формата, но положението бе овладяно на мига. Мирише ужасно вкусно и съм сигурен, че утре колежките ще ми искат рецептата :-D

    Сърдечни поздрави: Иван

    ОтговорИзтриване
  19. Благодаря ти Ванка.Дано ти хареса кекса.А това,че е излязъл от формата само може да те радва,че ти е станало хубаво тестото.Само да не си отворил много вратата на фурната да спасяваш положението и да не ти е спаднал кекса от това.Да ви е сладко с колежките и благодаря отново!

    ОтговорИзтриване
  20. Mоми4ета мисля и аз да го пробвам,зву4и интересно...

    ОтговорИзтриване
  21. Пробвай,надявам се да ти хареса.В общи линии си е кекс като кекс,вафлите не са нещо особено.Всъщност по-различното тук е маята.Някак си става по-жилав кекса от нея.Незнам,дано ти хареса.Ще чакам отзиви после и да ти е сладко.

    ОтговорИзтриване
  22. Скъпа, Йоли!

    Направих кекса и стана великолепен. Толкова вкусен и така хубаво ухаеше, уникален кекс. Имахме гости и те също много го харесаха. Това е поредната рецепта, която приготвям от твоя блог и от която оставаме възхитени всички в къщи и приятелите ни. Благодаря Ти от сърце.
    Желая Ти спорна седмица и много усмивки :-)
    Цвети

    ОтговорИзтриване
  23. Миличка си ми ти!Благодаря ти отново!Така ме зарадва!

    ОтговорИзтриване
  24. Здравейте, бих искала да попитам, дали мога да заместя прясната мая със суха?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Разбира се! Винаги може да се замести. 1 пакетче обикновено е за 500 г брашно. Просто си изчисли количествата и това е всичко. Ще се радвам да опиташ, благодаря ти.

      Изтриване